За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 28 232
  • 765
  •   1
Отговори
# 60
# 61
Кръв в жълтък на сурово яйце опасно ли е?

Не, не е опасно. Кръвта в яйцето показва, че е било оплодено, тоест е щяло да стане пиленце при подходящи условия.

# 62
Кисело мляко може са направите и от мравчена киселина. Едно време като деца обелвахме от кората една клонка, после я забучвахме в един мравунях за няколко минути, вадехме я, изтупвахме я от мравките, разбърквахме прясното мляко и след известно време имахме кисело мляко ... е не точно като нормалното, ама и това ни вършеше работа. Grinning

Апропо в мамата има специална тема за киселото мляко.

И аз това се чудех - как е било подквасено първото (изобщо първото) кисело мляко?

А сега друг въпрос - каква е разликата между кувертюр и шоколад?

Бях питала преди време за "шоколадови бонбони " от обикновено блокче шоколад. Тогава не получих отговори.
Направих. Не са бонбони в истинския смисъл. По-скоро шоколадчета във форма сърце. В тях има и орехи, череши, портокалови кори:

Млечен и натурален шоколад. Млечният е по-добре.

Така че, какво е кувертюр, каква е разликата с това да си стопя шоколад от блокче?

# 63
За да стане бонбон си мисля, че трябва да добавиш и малко течна сметана. Така няма да е просто твърд шоколад.

# 64
А сега друг въпрос - каква е разликата между кувертюр и шоколад?

Бях питала преди време за "шоколадови бонбони " от обикновено блокче шоколад. Тогава не получих отговори.
Направих. Не са бонбони в истинския смисъл. По-скоро шоколадчета във форма сърце. В тях има и орехи, череши, портокалови кори:

Млечен и натурален шоколад. Млечният е по-добре.

Така че, какво е кувертюр, каква е разликата с това да си стопя шоколад от блокче?

За да бъде наречен един продукт шоколад, единствената мазнина в съставките трябва да бъде какаово масло. Шоколада тип кувертюр трябва да съдържа допълнително количество какаово масло, което му придава по-гладка текстура, лъскав вид при темпериране и по-добри свойства на топене от обикновения шоколад.

# 65
  • Благоевград
Здравейте! Как мога да направя шоколадови бонбони без захар за дете? Ако някой има изпитана рецепта ще съм благодарна.

# 66
Здравейте! Как мога да направя шоколадови бонбони без захар за дете? Ако някой има изпитана рецепта ще съм благодарна.
Най-лесно е с черен шоколад, който е без захар, но едва ли ще ги яде, защото ще горчат, пък и тъмният шоколад има по-висока концентрация на теобромин. Защо държиш да са без захар, някакви медицински причини ли?  Не съм сигурна, че добавянето на подсладители е по-подходящо.
 Може да смесиш (според възрастта на детето и какво може да яде) малко млечен шоколад, сметана, ядки, смлени бисквити, дребни сушени плодчета - въобще, по твоя преценка. В този случай няма нужда да добавяш захар или друг подсладител, но пък и няма да са само от шоколад, който е сладък.

# 67
  • Благоевград
Малка е, на 3, обаче многото баби, които я гледат, са я научили да я черпят с бонбони и си търси. Не съм майката на детето, но съм от семейството и знам, че майката ще е щастлива, ако приготвя алтернатива.
Имам рецепта за шоколадови топчета с кокос, които се правят от бисквити с какао, масло, мляко и кокос, но самите бисквити съдържат захар. Идеята е от време на време да й се дава и да не свиква да яде сладко, защото бабата, дядото, бащата и лелята сме с ИР.

# 68
Signora_tina, медът и сироп от агаве заместват захарта за уж по-здравословно, но пак са вид захар и са забранени за ИР. Няма как да я избегнеш в бонбони, а и не мисля, че без медицински причини трябва. Аз също съм с ИР и имам момиченце на 4 г. За себе си рядко правя сладкиши и винаги с ксилитол, което не бих дала на дете. Дъщеря ми яде нормални сладки неща, но по едно на ден или торта по повод. У нас това е правило и не се отклонявам от него. Децата ми сега са доста слаби, но не знам какво ще стане в пубертета и искам да имат някаква култура на хранене. Те си избират какво сладко ще е през деня, но само 1. В началото баткото се тръшкаше и мрънкаше, но бях твърда и се научи. Сестра му вижда, че има правила и батко ги спазва и с нея проблем не е имало. Не бива да демонизираме никоя храна, защото веднага щом имат достъп до пари, ще се нахвърлят на боклуците. Дори и децата диабетици ядат захар и въглехидрати, но в подходящи дози. Предполагам, че в началото ще е протест от страна на детето, но като види, че сте твърди, ще свикне. Те са още малки и сега се изграждат.

# 69
Здравейте кулинари Simple Smile

Моля за съвет!
Опитах се направя италиански меренг по тази рецепта:
"За италианския меренг:

3 белтъка
30 милилитра вода
200 грама захар
5 грама ванилова захар"

но вероятно водата е твърде малко, защото захарта се карамелизира и не се получи..

Търсих в ютуб рецепти и начини на приготвяне, но не намирам : точно съотношение вода/захар и колко време (и на каква скорост на миксера) да разбивам? (на някои места е посочено до пълно изстиване на купата, което направих, но не се получи гладък крем, а стои като пребит; на други пише само "до твърди върхове"..)

# 70
  • In transit
MTV, ето ти рецепта за италиански меренг от учебника по сладкарство на шеф Леонардо Ди Карло:

120г вода       (13.79%)
400г захар 1  (45.98%)
250г белтъци (28.74%)
100г захар 2   (11.49%)

Сварете водата с първата част от захарта(1) на котлона на 121°C. След като достигне 115°C започнете да разбивате белтъците и постепенно добавете кристалната захар(2). Постепенно добавете сварената на 121°C захар.
Разбийте докато изстине. Използвайте веднага.

При теб за ориентир 3 белтъка са между 90-110г (в зависимост от големината им), но може да намалиш или увеличиш пропорциите.

Сега прочетох последните редове от написаното, правила съм много италиански меренг, дори да не съм спазвала точните пропорции, но никога не ми се е пребивал. Докато загрявам захарта на котлона, започвам леко да разбивам белтъците, добавям и малко захар и ги разбивам докато леко побелеят, но не да се втърдят. След това наливам горещата захар и продължавам да разбивам на по-висока скорост, докато се получи много лъскава и гладка смес, достатъчно стабилна и поизстинала (примерно около 40-45С). Тогава спирам да разбивам.

# 71
Mikkey, благодаря ти за бързя и подробен отговор!
Определено ще пробвам!
(тук водата ми се струва много, но щом си тествала тази рецепта и е ок..)

Пребиването се получи от това, че в рецептите, в които гледах "разбиване до изстиване на купата", го приех буквално до съвсем леко топла купа...явно това е проблема;

# 72
Е то трябва да е като гъст сироп а не просто разтопена захар .. ако почти няма вода няма да остане течно за наливане докато изстине достатъчно. Или ще стане просто карамел, както ти пишеш че е станало при теб. Виж че пише да се сварят заедно, т.е. течност е, не пише да разтопиш захарта.

# 73
  • In transit
MTV, ползваш термометър, нали? Защото дори и да е малко водата (принципно говоря), ако изтървеш точния момент, захарта ще се карамелизира. От опита си мога да кажа, че тази температура (121С) е момента, в който захарта започва съвсем лекичко да придобива леко златист цвят. Най-добре е с термометър.

Ако си с индукция, имай предвид, че може да не ти показва вярно термометъра, правят проблеми с индукцията и трябва да го дръпнеш от котлона, за да измериш точно.

Възможно и "хубавата" захар, която продават напоследък по магазините да ти изиграе лоша шега. Имала съм случаи, когато изобщо не пожела да се карамелизира захарта, стана една суха, като пясък. Grinning

# 74
MTV, ползваш термометър, нали? Защото дори и да е малко водата (принципно говоря), ако изтървеш точния момент, захарта ще се карамелизира. От опита си мога да кажа, че тази температура (121С) е момента, в който захарта започва съвсем лекичко да придобива леко златист цвят. Най-добре е с термометър.

Ако си с индукция, имай предвид, че може да не ти показва вярно термометъра, правят проблеми с индукцията и трябва да го дръпнеш от котлона, за да измериш точно.

Възможно и "хубавата" захар, която продават напоследък по магазините да ти изиграе лоша шега. Имала съм случаи, когато изобщо не пожела да се карамелизира захарта, стана една суха, като пясък. Grinning

Да, ползвам...и съм с индукционни котлони - установих и проблема от тях с термометъра Joy

Ще му хвана цаката, нЕма да ходи..ама да видим от кой път Laughing

Общи условия

Активация на акаунт