За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 206
  • 765
  •   1
Отговори
# 300
  • Бургас
Да не би фурната ти да не пече добре отдолу?Аз баницата я пека в същата тава и става много хубава, опича се от всякъде. Най-вкусна става баницата в керамична тава от тоя род (снимката), но пека в голямата, защото е голяма 🙂
А салатите всичките ли ги миете? Че аз мия само марули и други разлистени, така да се изразя. Общо взето измивам всяко листо с течаща вода, за да няма пръст. Обаче Айсберга например не го мия изобщо, а обелвам горните 1-2 листа и готово. Трябва ли да се мие и той? Звучи ми като да мия зелка. Или и зелки миете?

# 301
Най-често в стъклена тава.Понякога ползвам кухненска хартия,за да не ми залепва баницата,но рядко се сещам.
Моите приятели казват,че правя феноменална баница.И Американците много я харесват.
На руло ли навивате листите или слагате един върху друг с плънка между тях?

# 302
  • Sofia
Най-често в стъклена тава.Понякога ползвам кухненска хартия,за да не ми залепва баницата,но рядко се сещам.
Моите приятели казват,че правя феноменална баница.И Американците много я харесват.
На руло ли навивате листите или слагате един върху друг с плънка между тях?
На руло с плънката, но първо слепвам две кори с масло -  https://morrennaa.blogspot.com/2013/04/blog-post_2418.html

# 303
  • Бургас
Два листа, между тях 1 супена лъжица олио. Върху  листите слагам яйца и сирене, и навивам. Отгоре заливам с яйце, разбито с малко прясно мляко. Не обичам разни... мляко, сода, брашно в баницата.  А така навита ми е по-вкусна.

# 304
  • Русе
Скрит текст:
Кулинарки, покажете моля снимка на тава за баница. От какъв материал трябва да е? Започнах да подозирам, че тавата ми пречи да се изпече добре отдолу.
https://horehotrade.bg/product/kragla-tava-za-pechene-rosberg-r5 … azhdaema-stomana/
В такава пека в последно време, днес пекох сладки в тавата на фурната върху хартия за печене, почти прегоряха отдолу, след това сложих баницата, отдолу остана сурова. Не ми е за първи път така, но понякога пека и в други тави и не съм открила закономерност.

На каква температура и какво ниво във фурната печете баницата?
Имам подобно на Вашата тава - моята е на Хром АД Силистра. Три тави са от около 30 години. Нямат мърдане и добре изпичат.
Скрит текст:

# 305
  • София
Марчева, визирах листата, които след измиване и подшушаване се прибират в хладилника, а не се консумират.
Да, точно така си разбрала, измивам всяко листо, после оцетената вода, подсушавам и прибирам в найлоново пликче, като се стремя да отстраня въздуха възможно най-много. По този начин може да изкара и седмица, и  е напълно свежа, но въздуха трябва да се отстрани. Сега.... тежък случай съм, защото съм изключително прибрана, няма да изтърпя неизмита салата и да късам от нея от време на време,  не! Къде да я  съхранявам, натопена  някъде върху  плотовете ми, това ще ме влуди, при мен всички плотове трябва да са изчистени, всичко е прибрано, само стои кафемашината и това е. До характер и маниакално състояние,  да се прибира абсолютно всичко и ще ти споделя, че ако не е прибрано всичко от плотовете не съм в кондиция и ставам нервна, а сега,  де..Laughing

Относно тавите за баница имам, както Пейч е написал 3 броя  стоменени на Хром Силистра и са много добри,  с различен размер  са и една  - две емайлирани, големички  също ти ползвам, но всички добре са се представили през годините при печенето на баници, също така пека и в керамика, когато ми скимне
Смятам, че проблем при всякакво печиво идва от фурната, било градуси, вентилатор, нивото на което се пече също е от значение.

# 306
Момичета, за добро утро, имам един бърз въпрос - харесах си една рецепта, унгарска за готвене на говеждо.
Това, което ме притеснява е, че нарязаното месо се овкусява обилно с червен пипер и се запържва до получаване на хрупкава коричка. В смисъл - знам, че червения пипер при препържене става горчив. И въпросът ми е как да следя да не се получи горчив вкус? Червения пипер го слагам буквално за 30 секунди, когато трябва да правя запръжка... Но с месото как да процедирам, след като се иска коричка?

# 307
Благодаря на всички за коментарите за тавите, всъщност точно днес ползвах друга рецепта, други листи, наистина ми беше по-мокра плънката, но ще продължа с опитите и наблюдението.
Тази тава ми е удобна като размер, но е И тънка и трудно се мие... Ще се оглеждам за друга.

# 308
  • София
Аз баниците ги пека в емайлирани тави или в тавата от фурната върху хартия.

# 309
  • софия
Рецептата ми за баница е една и съща - тази на морена, фурната и градусите на печене еднакви, но и аз съм забелязала, че когато я пека в емайлирана тава като на морена, става идеална. Имам стоманена икейска с подобни размери и когато съм правила в нея не става добре - остава по-мокра.

# 310
  • София
Момичета, за добро утро, имам един бърз въпрос - харесах си една рецепта, унгарска за готвене на говеждо.
Това, което ме притеснява е, че нарязаното месо се овкусява обилно с червен пипер и се запържва до получаване на хрупкава коричка. В смисъл - знам, че червения пипер при препържене става горчив. И въпросът ми е как да следя да не се получи горчив вкус? Червения пипер го слагам буквално за 30 секунди, когато трябва да правя запръжка... Но с месото как да процедирам, след като се иска коричка?

Унгарският гулаш се приготвя, като първо се запържва нарязаното месо в мазнина, докато получи загар, след това се добавя лукът да се задуши и чак тогава следват червеният пипер, доматената паста, червено вино, подправки и т.н.

# 311
В моята рецепта пишеше да се овъргаля месото в червен пипер и така да се запържи... Но явно е някаква недомислица 😑

# 312
  • Русе
Скрит текст:
В моята рецепта пишеше да се овъргаля месото в червен пипер и така да се запържи... Но явно е някаква недомислица 😑

Не прави глупости с овалването. Месото просто се поръсва с малко черен и червен пипер и оставя да поеме миризмите /не да се оваля/. Все пак телешкото месо е скъпо да му разваляш вкуса. Ако въпросната рецепта е гулаш, ето една примерна. Взел съм я от Будапеща преди време. Там просто се влюбих в ястието, заедно с Лангош-а.
https://ipeychev9.blogspot.com/2019/02/blog-post_15.html

# 313
  • В царството на игрите:)
Много моля за помощ. На майка ми и подарили ей такъв еър фрайър, но без книжка с упътване ( историята е дълга), та моля ако някой има същия да ми метне някоя снимка на упътването, че тя като види нещо с екран,различно от Нокия с фенерче, изпада в паника, а и аз не съм много наясно с тези уреди Simple Smile . п.п. По снимка видях,че го предлагат в Emag.

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 21:01 от milmich

# 314
milmich , Силвъркрест са марка на Лидл - влез в сайта имат качени упътвания на тази марка:
https://obsluzhvane-i-kontakti.lidl.bg/SelfServiceBG/s/global-se … st&tab=allContent
в търсачката на страницата им напиши "silvercrest" и ще ти излезнат

Общи условия

Активация на акаунт