Февруарски бебета 2025 - ТЕМА 1

• 18 377
  • 768
  •   1
Отговори
# 180
Момичета, при вас какво е положението с жълтеницата? Малката след 2 дена става на месец, а още е жълтичка. По-малко е от преди, но си личи. Даваме й сладка вода.
Четох, че ако е кърмено детето може да продължи по-дълго време, но ми се струва, че вече мина много време.
Иначе сама си се събужда на 3 часа да яде, будна си е, не виждам нищо друго притеснително.

# 181
Нашата май премина .Вече не е толкова сънлива и не заспива на шишето докато я храня.И определено не е толкова жълта както преди 10 Тина дни.Сама почна да се събужда на 3 часа и да си иска да яде.

# 182
Явно практиката навсякъде е различна. На мен в болницата и после нашия педиатър каза, задължително водичка, колкото му се пие, след като е на АМ. В кърмата си я има и не е задължителна.
За коликите момичета ви препоръчвам борина, вече трети път давам на бебка и това свиване и плачене приключи. Има си само газове детето и ги понася добре.
Аз по принцип хич не съм по народни ритуали, традиции, танци и песни, отделно съм и в чужбина и погача няма да правя, но признавам, че ми стана супер мило и хубаво, като прочетох страхотното описание на Mariq878 за ритуала (почти ми се прииска и аз да правя).

SissiK97, да, и аз подозирам газове и колики. Газове си има, защото се храни почти изцяло с АМ, аз нямам почти никаква кърма.

Слагах го на гърда няколко пъти вчера, уж да стимулира, суче 20 мин и после след 2 мин е гладен и пищи и изяжда 60 мл АМ. Отделно пробвах с помпата и извадих макс 10 мл от двете гърди (миналата седмица беше по 20 мл). Чакам да ми дадат направление за консултант за кърмене, но докато това стане, може и тотално да ми е спряла кърмата. Малко ми е кофти честно казано, че не мога да го кърмя, но най-важното е поне да е нахранен. Млякото, което пие, е Blemil Optimum Evolution, ходи по 1-2 пъти на ден по голяма нужда с него. Има рефлукс, питах за смяна с AR мляко, но педиатърката каза да си остане с това.

За коликите от няколко дни давам Био Гая, не съм забелязала да има особен ефект за момента. Купих и чай от лайка и див копър за бебета и съм в дилема дали да му го давам, защото се разтравя в 50 мл вода, а нали уж бебетата не трябва да приемат вода в първите 6 месеца (това се застъпва тук в Испания). Вие давате ли чайчета на бебетата за стомаха? Майка ми на мен е давала чай от семена от копър по няколко лъжички за газовете.

Последна редакция: пн, 03 мар 2025, 21:41 от Mariq878

# 183
Моято свекърва също ме натоварва, много й се иска активно да участва, но на мен ми идва вповече. И каквото и да й споделя или кажа, тя винаги е на контра, не знам кка го постига да има какво да каже на въпреки на всичко, което аз кажа, все едно да ми намекне, че нищо не знам и тя знае по-добре и повече. Ами не ни се получава общуването. Действа ми много негативно и я избягвам. Лошото е че живее на втория етаж..добре че сме отделени и си имам моето пространство. Иначе за погачата иска да прави украса с балони все едно ще правиме сватба..за 6 жени и 4 деца..които съм поканила Joy Твърдо казах, че аз ще си организирам всичко.

За кърменето..на смесено сме ние, не ми стига кърмата, а и бебчо още не засуква добре и дохранвам с АМ, ако нямам кърма изцедена. По 30мин суче и после си изпива още минимум 60-80мл.
Плаче в началото, като засуче и по-скоро заспива на 10тата минута. Но интересното е че суче докато спи.

Стигнах до 80мл от двете гърди на цедене и до там, даже като че ли взе да намалява и аз честно казано се чувствам леко депресирана от този факт. Не родих естествено, не мога да кърмя..малко ме е яд че така се бях навила че и двете ще се случат, че да дам максимум на бебчо. Не ме съдете, че се втилясвам, иначе знам че не е драма и така ще порастне здраво дете, просто ми е тъжно
 Това детенце го чакаме 7 години и безкрайно много исках да му дам всичко най-добро. Един месец каво ли не правих да я стимулирам тази кърма и нещо не се получава. А вече изнемогвам, остава ми по час максимум след хранене и до следващото хранене..с 30 мин кърмене и 30мин цедене, и още 20-30 дохранване, оригване, памперси, а и да вземе да не иска да заспи.. Joy Иначе общо взето се буди сам на 3 часа, 4 много рядко, а през ноща и по 5 часа спинка някой път. Много рядко ще го събудя, за баня или ако спи повечко и отива към 4 часа сън
Къпеме го 2 пъти в седмицата за сега.  Беше се подсякъл много лошо и се оправи за един ден като го оставях без памперс и с тампон и вода почиствах и судокрем. Благодарение на съветите на мамите от друга тема.

Иначе се мериме вкъщи, взех кантар, с ниското му тегло държах да съм сигурна че наддава добре и по моите измервания за 1 месец е качил близо 1кг. Това е супер.

Ние имахме притеснения с чести изхожания, по ,,шепа" на всяко хранене. Било нормално щом е на кърма. А сега от два дни няма акита по 20часа и и като има е много и редичко и зеленикаво. Утре ще питам педиатърката.

# 184
Моето бебе е като котка, хич, ама хич не му харесва да го къпем. Докато падне пъпчето, пък и седмица след това, защото имаше леко гной, го къпех само с мокра гъбка. Не му харесваше. По настояване на майка ми тази събота го изкъпах за първи път хубаво в коритце, като го поливахме с вода и цялата процедура да е отнела макс 3-4 минути. Ами скъса се да реве. А беше затоплено добре, водата беше топла, но не и не, хич не му хареса. Не знам как някои успяват да къпят бебетата всяка вечер, моля, дайте съвети как го правите, че на бебетата ви да им харесва и да им е приятно.

Иначе аз родих естествено, но предизвикано, не знам дали това има някакво отношение към производството на кърма след това. Пия бирена мая, това ми препоръчаха в магазина за билки, но не намирам да помага. Повечето казват търсене и предлагане, тоест ако увеличиш сученето и цеденето, че ще имаш повече кърма, но просто не виждам как ще стоя 30 мин да го кърмя и след това още толкова на помпата през 2 часа ... това означава тотално да се скапя психически, а и без това след раждането не съм в топ форма (поплаквам си без причина от време на време). Та, ако изобщо този консултант по кърмене помогне, аз бих била доволна да мога да изкарвам и по 30-40 мл с цедене 3-4 пъти на ден, колкото бебето все пак да приема и някаква кърма главно заради антителата. Не си правя илюзии, че ще мога да го храня само на гърда изобщо. Успокоително е, че поне не съм само аз с този проблем, като гледам доста момичета тук нямаме достатъчно кърма. Важното е да сме ок психически най-вече, за да са добре и бебетата.

# 185
За къпането ние също в къпем всяка вечер, но истината е, че на нея и харесва. По-скоро се киселее малко като приключим, но оправяме настроението с масаж и гимнастика.
За кърменето нищо не мога да кажа, защото каквото и да пробвах при мен не проработи. Знам, че и стресът води до намаляване количеството кърма. При мен определено вярвам повлия.. Хубаво е да се положат усилия, но в крайна сметка и това не е на всяка цена. Важно е майката да е спокойна, от там и бебче ще е спокойно. При мен последните 2дни кърменето беше меко казано мъчение. Тя се измаряше, проплакваше, докато сучи, после заспиваше, събуждаше се след 20-30мин и търсеше още.
До преди 2 дни бебка се изхождаше по 2-3-4 пъти дневно. Вчера 1 път само с болки и то си пролича запекът по консистенцията.. днес за първи път не се е изхождала. Знам, че до няколко дни е в норма, но все пак се радвам, че в петък сме на доктор, за да кажат, ако трябва да предприемем нещо

# 186
За кърменето не трябва да се самообвинявате, момичета, то е процес който не зависи само от  вас, колкото и усилия да положите. Важното е, че сте опитали, дали всичко от себе си, просто не се е получило.
Ние с къпането също нямаме проблем. Бебка обожава, днес за първи път я къпахме в корито и, досега на мивката, но се издължи и крачетата започнаха да стигат дъното. В началото малко беше в шок какво се случва, но после като усети водата и започна да се смее. При нас плача започва със слагането на памперса, знае че ще се яде и започва да дава зор. 😂

# 187
Моето бебе е като котка, хич, ама хич не му харесва да го къпем. Докато падне пъпчето, пък и седмица след това, защото имаше леко гной, го къпех само с мокра гъбка. Не му харесваше. По настояване на майка ми тази събота го изкъпах за първи път хубаво в коритце, като го поливахме с вода и цялата процедура да е отнела макс 3-4 минути. Ами скъса се да реве. А беше затоплено добре, водата беше топла, но не и не, хич не му хареса. Не знам как някои успяват да къпят бебетата всяка вечер, моля, дайте съвети как го правите, че на бебетата ви да им харесва и да им е приятно.

Иначе аз родих естествено, но предизвикано, не знам дали това има някакво отношение към производството на кърма след това. Пия бирена мая, това ми препоръчаха в магазина за билки, но не намирам да помага. Повечето казват търсене и предлагане, тоест ако увеличиш сученето и цеденето, че ще имаш повече кърма, но просто не виждам как ще стоя 30 мин да го кърмя и след това още толкова на помпата през 2 часа ... това означава тотално да се скапя психически, а и без това след раждането не съм в топ форма (поплаквам си без причина от време на време). Та, ако изобщо този консултант по кърмене помогне, аз бих била доволна да мога да изкарвам и по 30-40 мл с цедене 3-4 пъти на ден, колкото бебето все пак да приема и някаква кърма главно заради антителата. Не си правя илюзии, че ще мога да го храня само на гърда изобщо. Успокоително е, че поне не съм само аз с този проблем, като гледам доста момичета тук нямаме достатъчно кърма. Важното е да сме ок психически най-вече, за да са добре и бебетата.

Аз след като ни изписаха бях през три чака на помпата само и само да изкарам нещо и да му го дам с шише, тогава не можеше да суче и заспиваше. Беше ужасно, нямах никакво време за бебето, само се цедях. След като засука видях, че не му стига кърмата, бързо огладняваше. Сега вече не се цедя- на три часа давам на бебето да суче и съм приела, че колкото кърма има поне има някаква. Дохранвам след това с АМ.

# 188
За кърменето аз наистина опитах всичко,но не се получи.Здраве да е,пак ще си я гледаме и обичаме.Важното е аз да съм спокойна и тя също.
При нас къпането е на периоди.Има вечери ,в които и харесва и е супер доволна и щастлива,но има и вечери когато се скъсва от рев ,особено когато е гладна.Докато с тати правят гимнастика ,аз приготвям мляко и като види ,че и слагаме лигавника започва едно вълнение 😀 Голяма е лакомия .

# 189
  • Варна
Прибрахме се със жълтеница у нас, но премина.
За погачата ще събера и аз 5-6 момичета, тематично съм взела украса и еднократни чинии “Диви животни”.
За кърменето и моята кърма намаля. Около 1/3 от дневното му хранене е кърма, останалото АМ. Започнах да се цедя, за да стимулирам производство. Изкарвам между 20 и 40 мл за 30 минути. Пия чайове, витамини, ям подходяша храна и пак…. Но каквото такова… и колкото толкова.
За къпането- още сме на мивката, но краката му опират вече в мивката, а и на мен ми тежи вече. В коритото като се постопли времето. Сега все му е студено и плаче като го събличам, обличам или сменям памперса. Докато го къпя не плаче.
Климатизирам го от 5 дни, стигнахме до 20 минути. В неделя мисля да излезем с количката наоколо.
Мъчат го колики, ака през ден…. Спи по 30 Мин и се буди с рев. Имаме драми тези дни.

# 190
За жълтеницата - Ерик имаше още при изписването от болницата, беше жълт до крачетата, но билирубинът му не беше в границата, която изисква да го сложат под лампа. В следващите дни стана още по-жълт и това беше причината за 2 посещения при педиатъра още в първата седмица. Тогава едната педиатърка ни препоръча да го оставяме на слънце в стаята само по боди поне за час, за да го пече и елиминира билирубина. Правихме го 2 дни + 1 разходка в хубав слънчев ден и имаха много добър ефект, жълтеницата почти изцяло изчезна. Пробвайте вкъщи да оставите бебето близо до прозореца и да го пече слънчице, ако времето не става за излизане. Тук в Испания е супер гадно в момента, мрачно и дъждовно от четвъртък и се очаква да остане така до края на седмицата. А така ми се излиза ... Cry

# 191
За жълтеницата - Ерик имаше още при изписването от болницата, беше жълт до крачетата, но билирубинът му не беше в границата, която изисква да го сложат под лампа. В следващите дни стана още по-жълт и това беше причината за 2 посещения при педиатъра още в първата седмица. Тогава едната педиатърка ни препоръча да го оставяме на слънце в стаята само по боди поне за час, за да го пече и елиминира билирубина. Правихме го 2 дни + 1 разходка в хубав слънчев ден и имаха много добър ефект, жълтеницата почти изцяло изчезна. Пробвайте вкъщи да оставите бебето близо до прозореца и да го пече слънчице, ако времето не става за излизане. Тук в Испания е супер гадно в момента, мрачно и дъждовно от четвъртък и се очаква да остане така до края на седмицата. А така ми се излиза ... Cry

Да билирубина е фото чувствителен и се разгражда от слънчевата светлина.Аз така я слагах малката с гнездото на по осветено място,понеже апартамента ни е източен и до обед в хола пече доста.От няколко дни вече не е толкова сънена и не е жълта.Иначе като пусках билирубин след изписването беше 187.Повторно изследване не сме пускали от тогава.

# 192
Ние също се прибрахме с жълтеница вкъщи. Оправи се за 5дни с глюкоза вместо вода. То нямаше и слънце тогава.. не сме изследвали и нямам идея каква е била стойността, просто си беше жълта и постепенно изсветля, но определено глюкозата помогна

# 193
  • България
Здравейте, мами! И аз съм изпуснала новата тема и докато ви прочета.. 😅

Нашето бебче вече е на месец и малко и се познаваме по-добре. Само не знам кога са раздавали спокойните бебета, защото нашият Дани е инат от сега. Като иска да стане на неговото плаче 1,2 пъти и на 3-тия си отваря очите да види дали има реакция... 🤣

Коликите рано ни почнаха, но от болницата бяхме на смесено хранене и вкъщи продължих. Спрях да давам АМ от 2 седмици, добре си наддава само на кърма. Минахме през Абоколикен без ефект, сега редувам БиоАмика и Лефакс, със задоволство си ги пие. Надявам се, че и в бъдеще ще си хапва със желание. Давам и чай от семена на копър, но заедно с водата не им е фен. Кърмя на поискване и даже успях да цедя малко за фризера. Но към края на 1 месец се урегулира кърмата и спряха да ми стават на камък въпреки цеденето. Който кърми, слагайте сутиени, за да не увиснат много гърдите. Но малкия е лаком и понякога връща въпреки че се оригва стабилно. Качил е около 1 кг и с 3 см е по-дълъг. ❤️

Относно съвети, много полезни получих от семейството, но имаше и такива... Точно за солта във водата ме изнерви, но дали сте чували за калиев перманганат за дезинфекция на бебето? 😅 Мда, мен са ме осолявали и днес обличайки една тениска трябва да я хвърля за пране, за разлика от мъжа ми. Той може да изкара цяла седмица, просто не му мирише потта. Генът си е ген, но за момента се правя на ударена. Дано не избухна скоро... 🤣 И то идва от моята рода, от другата страна само ни карат да държим климатика на 27-28 градуса за бебето. Да де, ама той се изприщва, тествах в началото докато разбера кое му е най-удобно на детето.

И всеки път като малкия ревне повече и търси ядене моя вика кърмата ли не му стига или не е хранителна... Колкото ми помага даже без да го моля, това ме изкарва от нерви. Опитах се да му обясня, че бебетата имат такива периоди или по-вероятно е кърмата да намалее. Мит е, че кърмата не е хранителна. При вас как е?

Относно банята си реве още, само снощи половината време гледаше и кротуваше. Накрая пак ревна и се държеше за мрежата като удавник... Смешно ми беше, въпреки че горкото дете още го е страх от къпането. Иначе и при смяната на памперса си реве. Пробвах след ядене, но понякога връща или просто започва да хълца и не му е хубаво. Вие как процедирате?

А относно кратките разходки, ако кърмите, цедите ли се предварително? Скоро ще ходим при педиатъра и се чудя какъв час да запиша - когато е по-вероятно да спи или е буден? Как се случиха нещата при вас?

Иначе за сега излизаме за малко на двора и веднага заспива. И като се приберем веднага се събужда... 🤣

Последна редакция: вт, 04 мар 2025, 18:52 от Lady_Kalinka

# 194
Ние с банята процедираме така-преди хранене, нещо като периода между 19:30-20:30ч. Нашата бебка плаче, като памперса е пълен и когато дава зор за ядене. Обожава банята- сега свиква с коритото, защото къпехме на чешмата.
При педиатъра ходихме между храненията, както смятаме да процедираме и за бъдеще със всички останали излизания, където и да е било. Мисля, че е по-практично, за момента. Според мен, което и бебе да качиш в кола, ще заспи. Нашата шушка спеше на прегледа, доктора си я събуди, когато му беше необходимо. Беше спокойна, усмихваше му се.
Здравейте, мами! И аз съм изпуснала новата тема и докато ви прочета.. 😅

Нашето бебче вече е на месец и малко и се познаваме по-добре. Само не знам кога са раздавали спокойните бебета, защото нашият Дани е инат от сега. Като иска да стане на неговото плаче 1,2 пъти и на 3-тия си отваря очите да види дали има реакция... 🤣

Коликите рано ни почнаха, но от болницата бяхме на смесено хранене и вкъщи продължих. Спрях да давам АМ от 2 седмици, добре си наддава само на кърма. Минахме през Абоколикен без ефект, сега редувам БиоАмика и Лефакс, със задоволство си ги пие. Надявам се, че и в бъдеще ще си хапва със желание. Давам и чай от семена на копър, но заедно с водата не им е фен. Кърмя на поискване и даже успях да цедя малко за фризера. Но към края на 1 месец се урегулира кърмата и спряха да ми стават на камък въпреки цеденето. Който кърми, слагайте сутиени, за да не увиснат много гърдите. Но малкия е лаком и понякога връща въпреки че се оригва стабилно. Качил е около 1 кг и с 3 см е по-дълъг. ❤

Относно съвети, много полезни получих от семейството, но имаше и такива... Точно за солта във водата ме изнерви, но дали сте чували за калиев перманганат за дезинфекция на бебето? 😅 Мда, мен са ме осолявали и днес обличайки една тениска трябва да я хвърля за пране, за разлика от мъжа ми. Той може да изкара цяла седмица, просто не му мирише потта. Генът си е ген, но за момента се правя на ударена. Дано не избухна скоро... 🤣 И то идва от моята рода, от другата страна само ни карат да държим климатика на 27-28 градуса за бебето. Да де, ама той се изприщва, тествах в началото докато разбера кое му е най-удобно на детето.

И всеки път като малкия ревне повече и търси ядене моя вика кърмата ли не му стига или не е хранителна... Колкото ми помага даже без да го моля, това ме изкарва от нерви. Опитах се да му обясня, че бебетата имат такива периоди или по-вероятно е кърмата да намалее. Мит е, че кърмата не е хранителна. При вас как е?

Относно банята си реве още, само снощи половината време гледаше и кротуваше. Накрая пак ревна и се държеше за мрежата като удавник... Смешно ми беше, въпреки че горкото дете още го е страх от къпането. Иначе и при смяната на памперса си реве. Пробвах след ядене, но понякога връща или просто започва да хълца и не му е хубаво. Вие как процедирате?

А относно кратките разходки, ако кърмите, цедите ли се предварително? Скоро ще ходим при педиатъра и се чудя какъв час да запиша - когато е по-вероятно да спи или е буден? Как се случиха нещата при вас?

Иначе за сега излизаме за малко на двора и веднага заспива. И като се приберем веднага се събужда... 🤣

Общи условия

Активация на акаунт