Февруарски бебета 2025 - ТЕМА 1

• 18 381
  • 768
  •   1
Отговори
# 165
  • Варна
По повод АМ, чета навсякъде, всички се оплакват, че води до нередовно изхождане, сменят млека, и става още по- забатачено. Знам, че току така не се сменя млякото, а има някои за месец сменят 3. Та моето е на смесено хранене, изхожданията са през ден- два, доста обилни. Но не и запек. Питах педиатърката, каза че е нормално. Веднъж пропусна и станаха 4-5 дни и направих клизма. Но и това не е ок и не е решение. Докато не започнат да приемат фибри или да се захранят е така каза.

За погачата, скоро и аз ще организирам. Даже и не съм ходила на такова нещо…. Ще купувам погача, мъж ще я меси май… не знам не се и вглъбявам дали е проблем. Ще има погача 😁.

# 166
Daisy, до сега не е пропускала ден, вероятно предстои. За смяната на млеката и аз го знам. Наша грешка е, че започнахме с Аптамила и като дойде време да купуваме, се оказа, че въобще го няма тук. Честно казано, когато ми го пратиха, не ми мина през ум, че е възможно да го няма. Просто когато рязко ми намаля кърмата, ми казаха да дохранвам и веднага започнахме с него. Отделно знам и че, когато се смени мляко е нужно време, за да свикне бебето с него. Както казах, Лактана ни го препоръча педиатър. Предполагам не е проблемът в това, че е различна марка. Можеше да препоръча друг Аптамил. Дори ни попита дали не можем да продължим да си набавяме този от Англия, тъй като там млеката били по-хубави, но просто няма как да поддържаме мляко от там. Силно се надявам бебка да свикне с това мляко и да не се налага нова смяна, че ще се въртим в омагьосан кръг..

# 167
Включвам се за погачата, защото ние вече минахме по този път. Самото събитие трябва задължително да се случи по светло /гостите идват и си тръгват през деня/. На трапезата трябва да има сладки неща, включително и питата. Тя се замесва от майката или някоя от бабите, като те правят наричане за бебето. Не знам дали трябва да имат живи родители. Живи родители трябва да имат орисниците, тези две момичета, които държат кърпата/месала над главата на майката, когато двете баби разчупват питата. В тази кърпа/месал падат трохи, първото парче се оставя в нея за Богородица, след това се дава на майката  и след това всички гости /само жени/ идват при майката и бебето, казват пожеланията си и пускат в кърпата над главата им монети, след това си отчупват парче от питата с мед, която държи някоя от бабите. След това тази кърпа се завързва от майката,като не трябва да е стегната, за да не е стиснато бебето и не трябва да е хлабава, за да не харчи много. Завързаната кърпа се поставя на най-високото място вкъщи, на първия голям празник се развързва и с трохите се хранят птички, а с парите се купува подарък за бебето.
Ако имате конкретни въпроси момичета, питайте. 😊
Изпуснала съм я и аз тази тема. Докато наваксвам..да ви питам за погачата, че чета различни неща. Кой трябва да я меси? Какво знаете вие по въпроса. Много ми се искаше аз да я омеся, но нямам двама живи родители, а тяка чета че трябва. Свекървата ли, аз или непорочна девойка с живи родители? Не че ще е драма, но ако ще го правиме ми се иска да е както си трябва. Майка ми е ,,над тези неща" ..та не знае много, а пък на мм родата казват да е непорочна девойка, аз пък трето чета

Последна редакция: пн, 03 мар 2025, 00:08 от Mariq878

# 168
За АМ от болницата още и давам Нан опти про 1. В началото пропускаше изхождания с по ден,два,но от известно време има подобрение и ходи всеки ден,дори понякога по два пъти.Педиатърката каза да не го сменяме за сега млякото,щом и понася добре и ходи редовно .Ще видим как ще е по-нататък.
Иначе вече е изцяло на АМ.Спрях да се цедя с помпата,да стимулирам гърдите и не се наложи да пия достинекс,тя кърмата сама спря.Поне се радвам,че успях да и дам коластра,колкото и малко да беше .

# 169
В болницата малката беше на АМ на Hipp Combiotic, аз бях на антибиотик и не можех да кърмя, докато не свърши. Тогава се изхождаше по 2-3 на ден, обаче беше и запечена. След седмица мина изцяло на кърма и сега се изхожда веднъж на 3 дена, но си е направо бомба, което е хубаво, защото се вижда, че не е запечена.

Анонимна* Няма ли вариант да поръчате АМ от Амазон или от някой онлайн сайт, който доставя до БГ? Ще вземете по-големи количества.

За погачата и ние ще поръчаме питка от пекарна. Нито свекървата, нито мама могат да месят питки. Баща ми прави страхотни питки, но не мисля, че ще му се занимава да меси и да нарича😀
Вие какво мислите за поверието, че на погачата не трябва да има жени, които са в цикъл? За мен това е малко отживелица, но приятелки твърдят, че било много важно. Като четох информация и аз за самата питка, едно време орисниците са пюли в устата на бебето, за да бъде здраво🤯 Радвам се, че вече това не се практикува, не че щях да дам някой да се изпюе в устата на детето.🤣

esmeralda23 Доста е възможно да са го хванали коликите или да има много газове. И Хриси много се успокоява, когато я държим на ръце и като я оставим до 5-10 мин се събужда и пак се намусва, сърди се и плачка. Като й отмине този период на дискомфорт си заспива и обикновено е вечерно време.

# 170
Аз като цяло не съм голям фен на този ритуал с погачата.Четох доста и ми се струва сложен,даже някой моменти направо са абсурдни,но това си е мое мнение.За това решихме с ММ да отидем на църква и да поканим приятели и семейство в къщи на 40 ден.Та всеки да донесе каквито подаръци е взел за малката.

# 171
Аз ще си меся нашата погача, но защото обичам, не защото трябва Simple Smile
Поканих си най-близките приятелки вкъщи - ще хапнем нещо сладко,  ще се посмеем, ще пожелаят по нещо на малкия и така, нищо друго сложно няма да спазваме.  Поръчах торта, ще купя и балони (да се радва баткото) и това са ми специалните приготовления реално.
За мен е хубав повод да се съберем, а и всички така или иначе искат да видят бебето и се вълнуват - по-лесно ми е да дойдат веднъж накуп, отколкото всяка седмица по 1.

# 172
Така е повода е важен.И нашите приятели също много искат да видят малката вече,за това при нас няма да е нищо специално,даже ще ги поканим в последователни дни ,да не се изсипват много хора наведнъж в къщи.

# 173
Запис* изпуснала съм темата Simple Smile здрави бебчета и спокойни дни/нощи🍀

# 174
За мен беше за първи път организирането на погачата, надявам се живот и здраве да се случи отново, в бъдеще и беше много приятна емоция! Също имах желание да си замеся питата, да си направя тортата, но прецених, че няма да се справя откъм време, нашата пита е месена от съседка, на свекърва ми, замесена е от бабата и. Тази жена ни направи и тортата. Ние се събрахме в ресторант до нас, просто защото бяхме доста хора, също като теб решихме да поканим всички наведнъж, за да видят бебка, вместо да идват един по един вкъщи.
Аз ще си меся нашата погача, но защото обичам, не защото трябва Simple Smile
Поканих си най-близките приятелки вкъщи - ще хапнем нещо сладко,  ще се посмеем, ще пожелаят по нещо на малкия и така, нищо друго сложно няма да спазваме.  Поръчах торта, ще купя и балони (да се радва баткото) и това са ми специалните приготовления реално.
За мен е хубав повод да се съберем, а и всички така или иначе искат да видят бебето и се вълнуват - по-лесно ми е да дойдат веднъж накуп, отколкото всяка седмица по 1.

# 175
Аз по принцип хич не съм по народни ритуали, традиции, танци и песни, отделно съм и в чужбина и погача няма да правя, но признавам, че ми стана супер мило и хубаво, като прочетох страхотното описание на Mariq878 за ритуала (почти ми се прииска и аз да правя).

SissiK97, да, и аз подозирам газове и колики. Газове си има, защото се храни почти изцяло с АМ, аз нямам почти никаква кърма.

Слагах го на гърда няколко пъти вчера, уж да стимулира, суче 20 мин и после след 2 мин е гладен и пищи и изяжда 60 мл АМ. Отделно пробвах с помпата и извадих макс 10 мл от двете гърди (миналата седмица беше по 20 мл). Чакам да ми дадат направление за консултант за кърмене, но докато това стане, може и тотално да ми е спряла кърмата. Малко ми е кофти честно казано, че не мога да го кърмя, но най-важното е поне да е нахранен. Млякото, което пие, е Blemil Optimum Evolution, ходи по 1-2 пъти на ден по голяма нужда с него. Има рефлукс, питах за смяна с AR мляко, но педиатърката каза да си остане с това.

За коликите от няколко дни давам Био Гая, не съм забелязала да има особен ефект за момента. Купих и чай от лайка и див копър за бебета и съм в дилема дали да му го давам, защото се разтравя в 50 мл вода, а нали уж бебетата не трябва да приемат вода в първите 6 месеца (това се застъпва тук в Испания). Вие давате ли чайчета на бебетата за стомаха? Майка ми на мен е давала чай от семена от копър по няколко лъжички за газовете.

# 176
SissiK, имахме вариант да ни изпратят от Англия, но просто нямаше как за 2-3дни да се случи доставката, дори и да бяхме поръчали. Просто, както казах, не очаквахме, че не съществува такова в Бг и когато го разбрахме имаше вече мляко за 2-3дни. Затова се наложи директно да минем на друго. А някак не ми се искаше да минаваме на едно и като получим доставката да сменяме отново.. не мисля, че е окей за стомахчето и да се сменят ейтака млека. Просто ще се надяваме да свикне с новото и да няма запек. Иначе си хапва детето.
Ние погача няма да правим. Като съм присъствала на погачи някак не го чувствам моето просто. Ще отидем на църква и после вкъщи или навън(ако е хубаво времето) ще сме само с родителите ни. Да се почерпим ей така за здравето на всички ни.
Чай не давам за колики. Бебка е добре за сега с биогаята и колийф. Иначе вода си пие, някак не съм фен на сегашните проучвания, че не трябвало да пият вода, но си е въпрос на лично усещане. Тя си пийва по около 40-50мл на ден, не се дърпа, не и е неприятно, така че не виждам причина да я спирам.
Esmeralda, дано имаш късмет с кърмата. При мен също се получи подобно нещо. Сама си намаля, въпреки слагането редовно на гърда, изцеждане и пиене на таблетки и чайове. Накрая вече бях много стресирана, а тя беше изнервена (което е разбираемо като не пуска почти нищо).Изцяло на АМ е беба от 10тина дни и съм спокойна, че си хапва.

# 177
Много се чудя за тази погача...
50/50 съм
На църква не ми се ходи със сигурност. Иска ми се да има празник обаче. Ако има- ще е без роднини. Приятелки... Те 2/4 не знаят за бебето изобщо, 1 не знае че съм родила... Малко странна ситуация 🤣
Пък сома с торта и погача не става.
Да приемем, че правя. Вкъщи място за всички и децата им - много трудно. Заведение - скъпо ми става, към 1000лв. и то за 2 часа, и за не особено близки хора...
Ще се чудя още 🤣🤣🤣
Май не е добре едното дете да е имало такъв празник, а другото не.

Аз също давам вода на бебето.
За колики давам био амика. Не ми се струва да има много. Не реве, поне засега. Само се напъва, изкрещява, зачервява. Нещо като контракции 🤣. Най-го успокоява да ми ползва гърдите за биберон. Даже се чудих що бибероните не са реалистични.

# 178
И при мене както бях писала по-нагоре кърмата почти спря.Но ние имахме драма още в началото от болницата.Спрях да се цедя и да я слагам на гърда ,но все още изтича малко като стисна зърната.Достинекса ме достраша да го взема ,четох че има доста странични ефекти и за това реших да я оставя сама да спре.Нито ме болят гърдите,нито са уголемени или напрегнати.
Иначе и ние и даваме по малко вода на всяко хранене,все пак е на АМ и е хубаво да си промива устичката.

# 179
Момичета, тези от вас, които кърмят имат ли проблема с реване докато го кърмите? Вече 2-3 пъти докато го кърмя и се дърпа, реве, суче и така в един омагьосан кръг.. ? Изчетох доста причини, склонна съм да вярвам, че са колики, понеже после пак реве и свива крачета, но не знам …
Относно погачата- правихме в събота, вкъщи също е тясно, пък и то не е казано да са 20 момичета, аз едва 6 скалъпих да извикам😂 исках възможно най-малко и най-близки. Взех питка, торта, дребни сладки и бонбони. Даже за улеснение взех еднократни чинии, чаши, вилички, покривка😂 добре мина, горе-долу 2 часа продължи. Ходихме и на църква.🙂

Общи условия

Активация на акаунт