Февруарски бебета 2025 - ТЕМА 1

• 18 386
  • 768
  •   1
Отговори
# 195
Божеее, момичета, вашите погачи са минали, а аз идвам да се похваля, че съм родила...

Дечко остана в интензивното на болницата, беше с много зелени води, преносен, това доведе до инфекция и антибиотици, кислород и да. Надявам се следващата седмица да го приберем. На други давали ли са антибиотици след раждането и как се справихте с по-късното изписване?

# 196
The_Black_Hole честито! Надявам се съвсем скоро да се нормализират нещата!

Аз се цедя и давам от шише, че в болницата не се получиха нещата да засуче добре, ядосваше се и много бързо заспиваше. Получи ми се запушване скоро на едната гърда, вдигнах температура до 38.1, но я оправих с хубаво изцеждане и студени компреси. Но след това ми се струва, че малко намаля като количество, или по-скоро стана по-трудно изцеждането. Подозирам, че може и самите накрайници на помпата да са ми големи и си поръчах по-мънички, ще видя дали ще има разлика. На другата гърда също усетих като запушване, но при нея беше мъничко топченце, не ме е боляло, но беше видимо. От цеденето не се променяше, стоеше си и реших да пробвам с бебка пак да суче. Е, този път беше по успешно, само сложих на едната протектор, че е по-плоско зърното, въпреки че е по-добре положението сега от цялото помпане. И топчето изчезна още от първото хранене. Но все още ми се струва, че на гърда бързо заспива, не знам по колко и пуска, като заспи е трудно и дохранването. Вечерните хранения за сега ще й давам само шише, че така или иначе хранене, оригване, цедене и стерилизиране отнема твърде много време, ако сложа и по 30 мин кърмене хептен няма да има спане. А за през деня ще я слагам на гърда, дано така по-добре се стимулира да се увеличат количествата, че съм близко до количеството, което яде.

За къпането нашата си е кротка докато я къпем, харесва й топлата вода, реве при смяната на памперса като я съблека и я почиствам с вода. Къпя я преди хранене, за да може като се успи от млякото да си я сложим да спи. Единствено ми е натоварващо и стрес при къпането, че трябва да я държа под мишничките, някои пъти и посиняват ръчичките. Пък и мивката не ни е много удобна.
Вие от кога почнахте във ваната да ги къпете. Пъпчето падна, няма и остатък, спря и да сълзи, но още изчакваме, че няма месец още.

Днес излизахме за втори път на разходка, много добре ни се отразява и на двете. Даже исках още, но ставаше време за ядене.

# 197
  • България
Mariq878, благодаря! Наистина в колата докато се прибирахме от болницата си спинкаше и в момента, в който спряхме, се разбуди. Но и страшно 6-то чувство има - да свърша нещо или просто до тоалетна, веднага се разцърква. 🤣

The_Black_Hole, честито ти бебче! Стискам палци бързо да се оправи! ❤️

Малкият дечко за всичко дава зор... особено за яденето. И нощно време между 3ч и 6ч будува (последно от 3ч го намалих на 1.5ч будуване) и след като хапне, решава да си гледка по тавана. Чак и се нерви, ако му закриеш гледката.

Къпем го в ваната от както му падна пъпчето. Ползваме мрежата за новородени и особено като мием главата и гръбчето много се отпуска. После докато правим масажа и другите задачки стиска яко ръцете от яд.

Lipsie, в началото и при нас бебчо хапваше по поне 45-50 минути. Мислех, че няма край това хранене. Той свикна, а и лекото масажче на челюстта помага. Попълвам в едно приложение на телефона по колко и кога яде, спи, сменяме памперс. Та там видях, че напоследък се храни по 15мин от едната и 10мин от другата. Лявата гърда има повече кърма и дори някой път да става много тежка, след едно хранене малкия я изпразва. Четох тук в една от темите, че е хубаво да се кърми късно нощем и сутрин, защото се стимулирала най-добре. Или нещо подобно, не се сещам точно.

# 198
Божеее, момичета, вашите погачи са минали, а аз идвам да се похваля, че съм родила...

Дечко остана в интензивното на болницата, беше с много зелени води, преносен, това доведе до инфекция и антибиотици, кислород и да. Надявам се следващата седмица да го приберем. На други давали ли са антибиотици след раждането и как се справихте с по-късното изписване?

Честито бебе!
И моите води бяха зелени, така че малкият беше една нощ на кислород (палатка доколкото разбрах) и после 6 дни на антибиотик.  Реално ни изписаха два дни по-късно, отколкото щеше да е иначе, така че не знам брои ли се.
Педиатърката препоръча да пие пробиотик заради приема на антибиотик и даваме Панда, друго като отражение няма. Всичко ще е наред и при вас, съвсем скоро ще го гушкаш и ще е зад гърба ви това!

# 199
Ние с банята процедираме така-преди хранене, нещо като периода между 19:30-20:30ч. Нашата бебка плаче, като памперса е пълен и когато дава зор за ядене. Обожава банята- сега свиква с коритото, защото къпехме на чешмата.
При педиатъра ходихме между храненията, както смятаме да процедираме и за бъдеще със всички останали излизания, където и да е било. Мисля, че е по-практично, за момента. Според мен, което и бебе да качиш в кола, ще заспи. Нашата шушка спеше на прегледа, доктора си я събуди, когато му беше необходимо. Беше спокойна, усмихваше му се.
Здравейте, мами! И аз съм изпуснала новата тема и докато ви прочета.. 😅

Нашето бебче вече е на месец и малко и се познаваме по-добре. Само не знам кога са раздавали спокойните бебета, защото нашият Дани е инат от сега. Като иска да стане на неговото плаче 1,2 пъти и на 3-тия си отваря очите да види дали има реакция... 🤣

Коликите рано ни почнаха, но от болницата бяхме на смесено хранене и вкъщи продължих. Спрях да давам АМ от 2 седмици, добре си наддава само на кърма. Минахме през Абоколикен без ефект, сега редувам БиоАмика и Лефакс, със задоволство си ги пие. Надявам се, че и в бъдеще ще си хапва със желание. Давам и чай от семена на копър, но заедно с водата не им е фен. Кърмя на поискване и даже успях да цедя малко за фризера. Но към края на 1 месец се урегулира кърмата и спряха да ми стават на камък въпреки цеденето. Който кърми, слагайте сутиени, за да не увиснат много гърдите. Но малкия е лаком и понякога връща въпреки че се оригва стабилно. Качил е около 1 кг и с 3 см е по-дълъг. ❤

Относно съвети, много полезни получих от семейството, но имаше и такива... Точно за солта във водата ме изнерви, но дали сте чували за калиев перманганат за дезинфекция на бебето? 😅 Мда, мен са ме осолявали и днес обличайки една тениска трябва да я хвърля за пране, за разлика от мъжа ми. Той може да изкара цяла седмица, просто не му мирише потта. Генът си е ген, но за момента се правя на ударена. Дано не избухна скоро... 🤣 И то идва от моята рода, от другата страна само ни карат да държим климатика на 27-28 градуса за бебето. Да де, ама той се изприщва, тествах в началото докато разбера кое му е най-удобно на детето.

И всеки път като малкия ревне повече и търси ядене моя вика кърмата ли не му стига или не е хранителна... Колкото ми помага даже без да го моля, това ме изкарва от нерви. Опитах се да му обясня, че бебетата имат такива периоди или по-вероятно е кърмата да намалее. Мит е, че кърмата не е хранителна. При вас как е?

Относно банята си реве още, само снощи половината време гледаше и кротуваше. Накрая пак ревна и се държеше за мрежата като удавник... Смешно ми беше, въпреки че горкото дете още го е страх от къпането. Иначе и при смяната на памперса си реве. Пробвах след ядене, но понякога връща или просто започва да хълца и не му е хубаво. Вие как процедирате?

А относно кратките разходки, ако кърмите, цедите ли се предварително? Скоро ще ходим при педиатъра и се чудя какъв час да запиша - когато е по-вероятно да спи или е буден? Как се случиха нещата при вас?

Иначе за сега излизаме за малко на двора и веднага заспива. И като се приберем веднага се събужда... 🤣
И ние в този интервал къпем нашата маймунка.После я храня и чак след това вечеряме и ние. И напоследък я забелязвам,че не заспива толкова бързо както преди.На вечерните събуждания ми е по-лесно и веднага заспива.Много обича да пътува с колата,вече 2 пъти сме я возили.

# 200
The_Black_Hole Честито още веднъж и тук!
Прочетох, че си имала тежко раждане, бързо възстановяване и бързо изписване за бебчо.🍀

Аз да ви помрънкам малко- нашата бебка последните 3 дни е няма заспиване преди 2часа. След последното хранене, което е към 00ч, започва борбата. Да отбележа, че тя вече доста време прекарва будна от 16ч до 00ч, като има леки дремки. Пробваме всичко- памперс, дали още не е гладна /защото последните 3 дни също мрънка след час, час и половина, че е гладна/, вода, биба- смуче, заспива, пада и биберона и почва един плач, имаме люлка, кошарата е с люлеещ механизъм, аз я преспивам, баща и я преспива и няма заспиване. 😂😂😂 Снощи вече не издържах, взех я от кошарата и я сложих на спалнята при нас и калпазанката от раз заспа. Отворена съм за предложения!

# 201
Мария, при нас този сценарий се развива вече четири- пет вечери, но от 21 до 24 часа. След гимнастика, къпане и масаж, кърмя малката, даваме добавка и я слагаме в креватчето. Ей, до 23:45 няма заспиване (а в 00:00 е следващата хранене). При нас е от газове май, защото е на спазми. Може да я успокоим, но в един момент се свива и започва за проплаква, а като пръцне или напълни памперса де успокоява. Затова правим колело, масаж на коремче, слагаме топло. Иначе е едно към едно с бибата - слагаме я, тя я изплюва и се разплаква и така може и сто пъти сигурно. До 12 вече е тотално изтощена и като хапне, засега поне вечерният сън си го спи. И аз нямам решение и търся такова Grinning

Прочетох, че си имала тежко раждане, бързо възстановяване и бързо изписване за бебчо.🍀

Аз да ви помрънкам малко- нашата бебка последните 3 дни е няма заспиване преди 2часа. След последното хранене, което е към 00ч, започва борбата. Да отбележа, че тя вече доста време прекарва будна от 16ч до 00ч, като има леки дремки. Пробваме всичко- памперс, дали още не е гладна /защото последните 3 дни също мрънка след час, час и половина, че е гладна/, вода, биба- смуче, заспива, пада и биберона и почва един плач, имаме люлка, кошарата е с люлеещ механизъм, аз я преспивам, баща и я преспива и няма заспиване. 😂😂😂 Снощи вече не издържах, взех я от кошарата и я сложих на спалнята при нас и калпазанката от раз заспа. Отворена съм за предложения!

# 202
Ние със съня нямаме проблем също, само да заспи и после няма будене. Преди детето си заспиваше в 00, 00 и нещо, но сега.. не знам не се изтощава достатъчно ли. Ние също имаме газове, но рядко плаче от тях, по-скоро изглежда малко като на инат. Защото се ядосва, стяга, изпъва крачета.
Мария, при нас този сценарий се развива вече четири- пет вечери, но от 21 до 24 часа. След гимнастика, къпане и масаж, кърмя малката, даваме добавка и я слагаме в креватчето. Ей, до 23:45 няма заспиване (а в 00:00 е следващата хранене). При нас е от газове май, защото е на спазми. Може да я успокоим, но в един момент се свива и започва за проплаква, а като пръцне или напълни памперса де успокоява. Затова правим колело, масаж на коремче, слагаме топло. Иначе е едно към едно с бибата - слагаме я, тя я изплюва и се разплаква и така може и сто пъти сигурно. До 12 вече е тотално изтощена и като хапне, засега поне вечерният сън си го спи. И аз нямам решение и търся такова Grinning

# 203

В колко часа ставате? Аз следвам график, който ми направи консултант по детски сън и започваме да се раждаме. На него му се отразява страхотно, защото и ние имахме такива дърги будувания. Те са в следствие на силна превъзбуда и реално детето страда. Ние, като се опитваме да го приспим на всяка цена, го доизнервяме допълнително, ние сме изнервени, детето е изнервено. Консуртантът ви каза нещо много ценно - Ти не приспиваш детето, ни му създаваш условия да заспи само. Друго важно е през деня мама е активна, светло е, има стимьли, вечер след 18 30 мама е бавна, тиха, светлината приглушена, няма стимули. Трябва и ритуал за сън, който е по едно и също време и еднакъв всяка вечер, плюс асоциация за сън (песничка, шъткане, бял шум и вече каквото вие изберете). И - бебчо спи само на едно място. Може да се успокоява в ръцете на мама, но когато е полузаспал, успокоен, се слага в легълцето му и там се доуспокоява и му се дава възможност да си заспи сам (може само леко да се люшка леглото и да се шътка, помага им и като си сложим ръката притисната до коремчето). Ако е много разстроен и изнервен - кожа в кожа и даване на гърда за успокоение. Моят син се успокоява най-много като се съблека, слажа го по гръбче върху мен, главичката му е на рамото ми и му целувам главичката с устни и му шъткам или пея тихо. На раздразнено и превъзбудено бебе не се говори, не се гледа в очите - това са стимули, които допълнително го дразнят. Също и не се друса, люлее активно и силно/нервно. Леко люшкане, кожа в кожа и тихи, нежни, спокойни думи. Имай предвид и че между 4-6 седмица има скок в растежа и т.нар. синдром на вечерната суетня. Дължи се на това, че бебето започва вече за разпознава ден и нощ (затова е много важно денят да започва към 8 и на слънце, вечерта да започва на тъмно и приглушено, през деня мама е активна, вечер тиха) и да се настройва нервната му система, също и на лактационна криза - вечер кърмата е в по-малки количества и с по-висока концентрация на мазнини и затова бебето иска да хапва по-често, за да навакса за вечерта (дори и да не кърмиш, това е инстинкт). Друго важно е - през деня дрямка повече от 1:30 - 2 не. Правилото е, че дрямката отнема от нощния сън и това изнервя бебето. Бебето СЕ събужда леко и нежно, ако спи повече през деня. След 17 часа никакви активни гимнастики и активни стимули, последно будуване е около 17-18 ш е с гушкане и тихи игри (показване на карти, пипане на ръчички и т.н.). Активни игри до обяд, после може масажчета и излизане навън.
Това се сещам засега, аз следвам всичко това и при нас е game changer.  Също и много ще помогне, когато вече в третия месец трябва да се премине към създаване на официалния режим на детето. Детето трябва да има график, трябва да знае кога става от сън, кога си ляга, кога играе (не по часове, а в коя време на деня), кога се храни, кога е време за активности и кога време за тишина (ден и нощ) - така, както ние знаем като възрастни. Представете си, ако на нас режимът ни е хаос или се обърне и работим например вечер, през деня спим, кяк се чувстваме и буквално се разболяваме. Сега си представете на толкова крехък и малък организъм как ще се отрази хаосът.
Дано съм била полезна Heart

# 204

В колко часа ставате? Аз следвам график, който ми направи консултант по детски сън и започваме да се раждаме. На него му се отразява страхотно, защото и ние имахме такива дърги будувания. Те са в следствие на силна превъзбуда и реално детето страда. Ние, като се опитваме да го приспим на всяка цена, го доизнервяме допълнително, ние сме изнервени, детето е изнервено. Консуртантът ви каза нещо много ценно - Ти не приспиваш детето, ни му създаваш условия да заспи само. Друго важно е през деня мама е активна, светло е, има стимьли, вечер след 18 30 мама е бавна, тиха, светлината приглушена, няма стимули. Трябва и ритуал за сън, който е по едно и също време и еднакъв всяка вечер, плюс асоциация за сън (песничка, шъткане, бял шум и вече каквото вие изберете). И - бебчо спи само на едно място. Може да се успокоява в ръцете на мама, но когато е полузаспал, успокоен, се слага в легълцето му и там се доуспокоява и му се дава възможност да си заспи сам (може само леко да се люшка леглото и да се шътка, помага им и като си сложим ръката притисната до коремчето). Ако е много разстроен и изнервен - кожа в кожа и даване на гърда за успокоение. Моят син се успокоява най-много като се съблека, слажа го по гръбче върху мен, главичката му е на рамото ми и му целувам главичката с устни и му шъткам или пея тихо. На раздразнено и превъзбудено бебе не се говори, не се гледа в очите - това са стимули, които допълнително го дразнят. Също и не се друса, люлее активно и силно/нервно. Леко люшкане, кожа в кожа и тихи, нежни, спокойни думи. Имай предвид и че между 4-6 седмица има скок в растежа и т.нар. синдром на вечерната суетня. Дължи се на това, че бебето започва вече за разпознава ден и нощ (затова е много важно денят да започва към 8 и на слънце, вечерта да започва на тъмно и приглушено, през деня мама е активна, вечер тиха) и да се настройва нервната му система, също и на лактационна криза - вечер кърмата е в по-малки количества и с по-висока концентрация на мазнини и затова бебето иска да хапва по-често, за да навакса за вечерта (дори и да не кърмиш, това е инстинкт). Друго важно е - през деня дрямка повече от 1:30 - 2 не. Правилото е, че дрямката отнема от нощния сън и това изнервя бебето. Бебето СЕ събужда леко и нежно, ако спи повече през деня. След 17 часа никакви активни гимнастики и активни стимули, последно будуване е около 17-18 ш е с гушкане и тихи игри (показване на карти, пипане на ръчички и т.н.). Активни игри до обяд, после може масажчета и излизане навън.
Това се сещам засега, аз следвам всичко това и при нас е game changer.  Също и много ще помогне, когато вече в третия месец трябва да се премине към създаване на официалния режим на детето. Детето трябва да има график, трябва да знае кога става от сън, кога си ляга, кога играе (не по часове, а в коя време на деня), кога се храни, кога е време за активности и кога време за тишина (ден и нощ) - така, както ние знаем като възрастни. Представете си, ако на нас режимът ни е хаос или се обърне и работим например вечер, през деня спим, кяк се чувстваме и буквално се разболяваме. Сега си представете на толкова крехък и малък организъм как ще се отрази хаосът.
Благодаря за информацията! 😍
А с кой консултант работихте?

# 205
The_Black_Hole Честита радост! Да сте най-вече здрави! Бързо възстановяване! 💚
Ние също вечер спазваме горе долу един и същи час за къпане. Предстои да пробваме с мрежата, но не съм сигурна как да я поставя бебка отгоре, за да измия главата първо. Ако може да споделите.
След това следва хранене, приглушаване на осветлението и я слагаме в next to me кошарката. Въпреки това не заспива. Обича да будува поне 1ч и 30мин след баня и хапване, чак тогава заспива. Понякога будува над 2 часа и става изнервена от преумора, започва се едно приспиване, понякога бързо, понякога не. Просто ден с ден не си прилича и това е нормално. Прави ми впечатление, че като се събуди след 10-20мин примерно, изнервя се, започва еднп бясно мятане на ръце и крака, но в повечето случаи сама се успокоява и след 5мин е заспала самичка. Разбира се, понякога се налага да се намесим.
Имам интересен въпрос свързан с нас самите. Тези, които родихте секцио (ако има въобще значение начинът на раждане) какви ви бяха резултатите от кръвните изследвания? Днес пусках (минаха 26дни от раждането) и ми излезна висок хемоглобин в норма, но на границата 153, както и завишени еротроцити. Отделно глюкозата ми излезна 4.6 (декември беше 4.2, а преди да забременея беше 3.5). Не знам дали е от банките глюкоза, които вливаха. Благодаря на отзовалите се

# 206
Миналата седмица като водихме малката на педиатър си пуснах контролни изследвания.Хемоглобина ми беше се качил на 113,а в реанимация като бях ,беше 100.Иначе другите неща ми бяха в норма,единствено ме притесни,че CRP ми беше малко високо,но предполагам че с времето ще се нормализира .
Глюкозата ми се беше вдигнала на 5.2 ,а предната седмица преди раждането беше 4.9.

# 207
КРР благодаря за насоките. Общо взето на 90% от нещата, които си написала ги правим. Четох книгата на др Спок, в която имаше доста обстойна глава за съня. Досега не е имало такава превъзбуда вечер, не сме и сменяли мястото за сън. При нас е спала точно три пъти. Държим да си спи на кошарката, която е от моята страна на леглото, за да я наблюдавам.
Може би трябва да намалим светлината след 18,19ч, защото стоим на светло.
Аз още на втората седмица след раждането си пуснах изследвания. Хемоглобина ми се беше качил от 84 /след раждането/ на 110, магнезия ми беше в нормалните граници, желязото съвсем малко под долната норма, СУЕ беше доста паднало, но пак над нормата, урината и кръвна захар бяха в норма. В петък съм на преглед и може би другата седмица ще отида да си пусна още веднъж.

# 208
И мен другата седмица ме викат на контролен преглед,точно месец след раждането и ще си пусна пак изследвания и мисля и преглед на гърдите да направя тогава.
Иначе ние не я слагаме малката да спи при нас през ноща,има си кошарка next to me и вечер си спи там.Взимам я при мен след сутрешното хранене,когато баща и отиде на работа и се гушкаме и си спим двете до следващото хранене.

# 209
Консуртантът ви каза нещо много ценно - Ти не приспиваш детето, ни му създаваш условия да заспи само.
...
И - бебчо спи само на едно място. Може да се успокоява в ръцете на мама, но когато е полузаспал, успокоен, се слага в легълцето му и там се доуспокоява и му се дава възможност да си заспи сам (може само леко да се люшка леглото и да се шътка, помага им и като си сложим ръката притисната до коремчето). Ако е много разстроен и изнервен - кожа в кожа и даване на гърда за успокоение.

Това бебето да се сложи още будно в креватчето и само да заспи там как се постига според твоя консултант по детски сън?
Интересно ми е какво дава като препоръка, защото аз, ако оставя бебето така, няма никакъв шанс да си заспи само в креватчето, без значение колко го люлея в креватчето, пипам по коремчето и му шъткам. Иска да е на ръце и заспива само така, след това го пренасям в креватчето.

Общи условия

Активация на акаунт