Частни училища -информативно - дискусионна тема- 67

• 41 702
  • 739
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Много неща са трагедия в българското образование и затова търсим начини да се спасяваме от тях или да ги свеждаме до минимум, кой както може. До седми клас ЧУ са един такъв начин. Ама след седми поне за нашето семейство не са. Ще видим де.
Мисля, че е наложително при съставянето на учебните програми да участват и специалисти от ЧУ, поне от водещите ЧУ. Иначе и най-доброто ЧУ се движи по МОН-ската програма и с чутовни усилия трябва да компенсира многобройните и недъзи.

За гимназиите е интересно, че няма много добри частни, но все пак са повече и не от онзи тип, който помним преди години и още гледам продуктите им как и в интернет нямат изречение без поне 3 правописни грешки.

# 586
Не става дума за всички математика, а за тези, които искат.
За другите, поне може да се осигури усвояване на материала по базовата програма.

# 587
  • София
А как определяме, че няма много добри частни гимназии? Голям интерес към ЧГ очевидно няма, но значи ли това непременно, че гимназиите не са добри?

# 588
  • София
А как определяме, че няма много добри частни гимназии? Голям интерес към ЧГ очевидно няма, но значи ли това непременно, че гимназиите не са добри?
Колко са? 5-6? Не са много. И като цяло ЧГ не са много. (Тук за всяко нещо ли ще се заяждаме, не помня темата толкова неприятна преди)

# 589
  • София
Има добри частни гимназии със сигурност, но освен в АК и ПЧМГ навсякъде има проблем с избора на профилите. Може би и поради малкия брой на децата в един випуск. А в ПЧМГ трябва да ти се учи много Математика.

# 590
Какво значи "хуманитарни гимназии"?  Това ми отговаря само за НГДЕК. И за никоя друга ЕГ.
Във всички ЕГ се учат математика, физика, химия и т.н. да кажем на "ниво с претенции". Разбира се и в зависимост от качествата на учителя, което е повсеместен проблем. И повечето деца в тези гимназии определено не искат да пренебрегват на ниско ниво нито един от предметите извън "хуманитарната" група. Laughing
Новите идеи на министъра за намаляване на часовете по език са абсолютно малоумни. Но и часовете по мат са безумно малко за усвояване на количеството материал, който в 9 клас определено не е свален от университета. Laughing И само митове и легенди са приказките, че в България математиката е много напред в гимназиите. По този въпрос могат много да говорят родители на деца в университети в Холандия например.
Има страшно недомисляне при ЕГ с това вземане на материал от 2 години в една. Определено 9 и 10 клас в ЕГ не са от най-леките и приятни години в училище.

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 11:41 от Аncy

# 591
  • София
Колко са? 5-6? Не са много. И като цяло ЧГ не са много. (Тук за всяко нещо ли ще се заяждаме, не помня темата толкова неприятна преди)
не се заяждам, просто питах (даже си мислех да сложа и дисклеймър Simple Smile )

# 592
@Татко Мецан: Тук ще направя малко завой, с позволение:

Как ще следваш инженерство, ако не си бил в профил математика?
Лесно - училищната е достатъчна, стига да е овладяна в същността си, заедно с аналитичното мислене, а не само като гонене на оценки и шаблони. Не случайно 1-ви курс е едно плавно въвеждане чрез надграждане - и на математика, и на физика, и химия. И също така много важно - бъдещият студент да има интерес в инженерството и да се е занимавал сам през годините, а не в последния клас на гимназията да е взел решение напосоки. Или още по-лошо - записал, защото не го приели някъде другаде. Че то вече и приемните изпити ..
Училищен профил математика е леко ортогонален на следване инженерство, или иначе казано МГ не е нито необходимо, нито достатъчно условие.
Забелязал ли си сериозната разлика в мисленето на информатик и инженер? Практикуващите, имам предвид, не на кетап. Simple Smile

Цитат
Хайде да речем ще влезеш в България, защото вече и с БЕЛ се влиза, ама още първия семестър какво ще правиш с ЛААГ и Мат. Анализа, че и с физиката, която в МЕИ използва много сериозен математически апарат от висшата математика?
Не съм имал проблеми нито с ЛААГ (даже бях първи, само защото ми беше интересно), нито с МА, а съм селско момче-багеристче от ЕСПУ/СОУ без профили. Стига да е ОК преподавателят, нещата се надграждат разбираемо.
В тази връзка, в наскорошно интервю Иван Симеонов беше споменал същото - че висшата математика е добре подредена (по смисъл).
А по-фрапиращото от това, че влизат с виртуална летва, е че май вече в ТУ и ЛААГ, и МА са обединени в едно. Не помня новото име. Считай, колко изобщо невъзможно става да излязат инженери, при все че и нявга беше много нисък процент ..
Много болна тема, а съм сигурен, че този шаблон е във всички ВУЗ-ове.

EDIT:

@Ancy:

Но и часовете по мат са безумно малко за усвояване на количеството материал, който в 9 клас определено не е свален от университета. Laughing И само митове и легенди са приказките, че в България математиката е много напред в гимназиите.
Кой би бил този материал по математика, хипотетично "свален от университета" в гимназиален етап, и къде?
Не са ми толкова големи децата, но доколкото съм чувал от други родители, дори за елементарен анализ младежите/девойките от СМГ трябва да ходят на извън-училищни школи.
Просто ми е интересно - само ще ми вдигне рейтинга на конкретното учебно заведение.

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 11:59 от AlphaCentauri

# 593
  • София
Е, тя точно обратното казва - че няма свален университетски материал.

# 594

Лесно - училищната е достатъчна, стига да е овладяна в същността си, заедно с аналитичното мислене, а не само като гонене на оценки и шаблони.
Принципно е така, материалът от МГ не е нужен за да се следва инженерство, най-много в първи курс да е малко по-лесно. Но ако говорим не за МГ, а за математика по принцип, в колко обикновени гимназии днес математиката се овладява с разбиране и се развива аналитично мислене? А децата да имат предварителна инженерна подготовка вече е голяма рядкост. Някога идваха от техникумите, но днес май не са останали много. А частни техникуми има ли изобщо? Wink

Забелязал ли си сериозната разлика в мисленето на информатик и инженер? Практикуващите, имам предвид, не на кетап. Simple Smile
Първо, от информатик до информатик има огромна разлика. Има прости кодери (които са занаятчии), има софтъерни инженери, има програмисти 2 в 1, които разбират какво и защо програмират... А иначе аз съм забелязала големи разлики в мисленето и между електро инженер, механо инженер, комуникационен инженер и прочее. Просто са различни области с различни изисквания.

# 595
Светлина виждам като техникум. Имаше и още една-две частни професионални.

Аз помня, че физиката я учехме с диференциални уравнения преди да сме ги взели по математика. Явно може и така, въпросът е, че къща без основи..

Според мен цялата система има нужда от мпдернизация. Колкото и да е нужно в образованието да има консерватизъм, редно е все пак да следва децата. А децата сега не живеят като нас преди 20 години.

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 13:12 от Spensa

# 596
@sanaka:
Така, де, виноват, че не съм го написал много разбираемо - каква е хипотезата за този материал?

@Черна станция:

Но ако говорим не за МГ, а за математика по принцип, в колко обикновени гимназии днес математиката се овладява с разбиране и се развива аналитично мислене?
То дори за МГ не съм особено сигурен за масата, като гледам разни резултати от състезания .. ама тук има много чувствителност по темата.
До индивидуалното човече си е - ако му е много интересно, ще закопае много.
Никому с фунията не можеш да налееш - каквото и да е училището, като модел е една летва, която трябва да се премине, по какъвто и да е начин. Не гарантира нищо.

Цитат
А децата да имат предварителна инженерна подготовка вече е голяма рядкост. Някога идваха от техникумите, но днес май не са останали много. А частни техникуми има ли изобщо? Wink
И преди не бяха много. Техникумите бълваха очакваема маса, да запълва определени работни позиции.
Отново е до лични интереси и желание, и това важи и за физици, доктори, и т.н.

Цитат
Първо, от информатик до информатик има огромна разлика. Има прости кодери (които са занаятчии), има софтъерни инженери, има програмисти 2 в 1, които разбират какво и защо програмират...
Разбирай добрите в областта си. Маймунките с пишещите машини пред тях не са интересни.

Цитат
А иначе аз съм забелязала големи разлики в мисленето и между електро инженер, механо инженер, комуникационен инженер и прочее. Просто са различни области с различни изисквания.

Така - добрият инженер всъщност разбира от доста неща, и практиката ми показва, че топ инженерите всъщност на абстрактно ниво мислят по един начин, оформен от реалността в която живеем. За разлика от топ информатиците - те мислят по друг, математически-подтикнат. Няма по-добър начин, важното е да се избере правилният за конкретната проблематика.
Най-добре инженерът да може да сменя между инженерната и математическата шапка (а и други, зависи какви проблеми решава).

# 597
  • София
@sanaka:
Така, де, виноват, че не съм го написал много разбираемо - каква е хипотезата за този материал?

Няма хипотеза, просто няма такъв в гимназиален етап в общообразователната подготовка. Университетски материал има в профилите в 11-ти и 12-ти клас. По математика не съм компетентна да кажа какъв точно е той, но може да се види в учебната програма за профилирана подготовка: https://www.mon.bg/nfs/2018/12/profil-math.pdf

# 598
Това за МЕИ вече наистина е офтопик, затова няма да се разпростирам, а ще спомена само, че 50% - 70% от първокурсниците по наше време не стигаха до втори курс заради двете математики. А физика тогава учехме по учебниците на Савелиев, където още в първите страници има много сериозен векторен апарат и диференциали. Толкова за плавното въвеждане. Да не говорим за Максуел и как се блъскали молекулите на газа в стените на съда, където е такава математика, че и аз тогава казах - иде ми да го хвана тоя Максуел и да му блъскам главата в стената на съда, та да видя дали ще излезе формулата 🤣. Плавно въвеждане друг път. Освен това сега който не е профил математика, я учи само до 10 клас три часа седмично. С толкова хорариум ще минеш 1 курс в МЕИ като си видиш ушите без огледало. Това, че някои успяват, дали с много уроци, дали защото са гении, не значи нито, че е нормално, нито, че е общовалидно.

🤣Доп. Сега се сетих коя е най-често споменаваната жена в МЕИ. Майката на Коши🤣🤣🤣

Огюстен Коши е математик, дето е измислил огромна част от математическия анализ и значителна част теореми и принципи носят неговото име

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 12:56 от Татко Мецан

# 599
  • София
Мецане, математика и български се учат от всички до 12-ти клас включително. Профилите са отделно.

Общи условия

Активация на акаунт