Кредитна карта, въпроси и отговори

• 5 251
  • 149
  •   1
Отговори
# 135
Като й изтече срока и трябва да се смени, ще я сменят с кредитна карта на ОББ и там няма кешбек. Някаква програма uwin имат, но списъкът с търговци е доста малък и едва ли някой изобщо я ползва.

Не е така. Изтече й срокът (на картата), подмениха я с нова - на ОББ, но си има кешбек. Защото изтича срокът на пластиката само, но договорът си е същият. Поне за момента нямам никаква промяна.

# 136
Какъв е тоя кешбек?

Някой кратко и ясно да обясни

# 137
Какъв е тоя кешбек?

Някой кратко и ясно да обясни

Част от парите, които харчите, пазарувайки с КК, ви се връщат. При Райфайзен беше с точки, които се обръщат в пари и са 1% от похарчената сума. Ако сте пазарували примерно за 400 лв, от банката Ви връщат 4 лв по картата. При Райфазен това не ставаше автоматично, а си обменях точките за пари, в приложението се прави и става за една минута. И Ви постъпва тази сума по КК.

При Първа инвестиционна мисля също има кешбек, но нямам представа какъв процент, мисля, че е по-малък и там май автоматично връщат пари по картата, а не с точки. Но да не Ви заблудя - не съм техен клиент, но дъщеря ми е и тя ми каза. Може да проверите в сайта на банката, те си пишат тези неща.

Подобно и за другите банки - не знам къде имат/нямат кешбек по КК и какъв процент е, но когато човек тръгне да си вади нова КК може да си направи проучване и да си прецени къде и как му е изгодно.

Другото важно, според мен, е КК и другата сметка да са в една банка, защото няма такса за погасяване на сумата, похарчена по КК.

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 19:14 от NellyN

# 138
Има кешбек в ПИБ, но процентът зависи от картата и трябва да се направи определен оборот за шестмесечие.
В ДСК също има някакъв кешбек.

# 139
Аз имах КК на ПИБ, но я закрих. Те постоянно го вдигаха този минимум оборот който трябва да се направи, а и имат такса поддръжка. Накрая ми писна и я закрих, открих на ДСК тъй като няма минимум. На всяка покупка дава 1%, а ако направите поне две плащания на месец с нея няма и такса.

# 140
  • Sofia
А на "ДСК" лимитът на cashback-а какъв е?

# 141
Моята от ПИБ беше някаква промоционална, без такса ако направиш определен оборот, но с постоянното вдигане и аз се отказах от нея. В момента я държа само заради кешбека от Мастъркард и ще я закрия преди да ми начислят годишната такса.
В момента ползвам кредитната на ДСК с Уиз, поне за почивката догодина да има.

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 23:57 от Дидичка

# 142
На ДСК лимитът на кешбека е мисля 200лв на година, изплащат го накрая на годината.

Тя и моята ПИБ беше бед такса за първата година, тя ми е осовна банка и ползвам някакви преференции, че съм там от преди онази лудост с тегленето на парите преди години. Но мен това не ми пречи да режа услуги, ако не са ми изгодни.

# 143
Проблемът при ДСК е, че превалутират по ужасно дървени курсове. Днес плащах в лири, блокираната сума е на курс 2,41628 при курс на БНБ 2,24679. Ще изчакам да видя какво ще осчетоводят, но такъв курс е направо скандален.

# 144
В дългогодишния ми опит с кредитни карти и превалутиране, изводите са следните:
Ако Пейпал ми предлага варианти - те да направят обмяната или директно валутата да бъде подадена към кредитната карта и там вече какъвто е курса на моята банка -- избирам второто.
В Швейцария като ходихме това лято, на много места, включително и в супермаркет излизаше аналогичен въпрос - дали да платя еди колко си в моята валута по някакъв си техен курс или да платя колкото франка е сметката пък моята банка да прави обмена. Експериментът показа че пак вторият вариант е по-добър.  Не беше впечатляваща разлика, но все пак.

По отношение на кеш бека -- когато проучвах за текущата ми карта, навремето, просто пуснах гугъл сърч и после сравних резултатите.  Тези които връщат пари, но няма никаква такса, са за случаи на слаба употреба.  Когато картата се ползва почти за всичко, се оказва че плащане на годишна такса е  оправдано. Плащаш ама накрая като теглиш чертата получаваш повече отколкото от безплатна карта.  Защо - защото дават по-високи проценти.

# 145
  • София
И друг път съм писала - доволна съм от кк Виза на Пощенска банка.
Има и програма за кешбек - https://www.postbank.bg/Individualni-klienti/Karti/Credit-Cards/ … ost-Moite-nagradi
Не агитирам никого, просто не ми се занимава да търся и сравнявам с други банкови продукти.

# 146
Трябва да се сравнява. Има ли изискване за оборот, колко е процента, има ли годишна такса, колко е лимита на кешбека, кога и как се изпраща, ако е в точки - дали изтичат, такса превалутиране, такса рефънд..

# 147
# 148
# 149
  • София
Още един глас за кредитната карта на Пощенска банка - Мастеркард Премиум. Годишната такса е около 180 лева, плаща се в края на 12 месечния срок на ползване. От двата месеца, в които ползвам този продукт имам 175 лева кеш бек. Максималният размер на кеш-бека за 12 месеца е 1 000 лева. На всеки лев получавам точка, но на пос устройства на Пощенска банка точките са по 2.
Ако продължавам с този темп да получавам кеш бек, ще успея да получа максимума. Ползваме тримата у дома една карта - аз и детето на телефоните, мъжът ми - пластиката. Всичко - от билет за метрото, до големите покупки минава през тази карта. Захранвам я онлайн или на банкомат.
От 10 години поне ползвам продукт Кредитна карта - един лев лихва не съм платила, бонусът ми значително надвишава разхода за поддръжката на картата.
Преди да мина на този продукт, ползвах карта с месечна такса 3,55 лева и максимален годишен кеш бек - 500 лева. Веднъж годишно усвоявах точките (кеш бека се формира в точки, някой беше пуснал по-нагоре линк) и ги ползвах при пътувания. Удобство си е.
Заведох приятелка, тя също си извади и след три месеца очакваме и двете по 50 лева бонус по програмата им "Доведи приятел".
Всички карти мастъркард си ги регистрирам в сайта на мастъркард и от там вторниците (миналата година беше само първо число на месеца) ползваме и 10% при трансакции в заведения за хранене. Максимумът на месец по тази програма е 50 лева. Е тях не гоня да ги стигна, определено. Но покрай тази програма установих, че разни магазинчета - за ядки, хранителни стоки-квартални, не знам как точно са регистрирани, но и при тях получавам 10% обратно, те вече не са във вид на точки, а директно ми идват като приход.
Та при правилно ползване на кредитната карта и избор на подходящ продукт, моето мнение е, че човек може да е на плюс.

Общи условия

Активация на акаунт