Отговори
  • Буркина Фасо
линк към старата тема
https://www.bg-mamma.com/?topic=1197946.new#new

# 1
Не помня много 😀 май имаше някакви съфорумки, които си бяха в двойка с бащата, но идваха да се информират как ще е в случай, че се разделят, имаше и една друга, която само мина да каже, как добре са се стекли нещата при нея и даже вече си е намерила нов партньор (т.е. вече не е в категорията самотен родител)... та мога да разбера защо съфорумката е ядосана, че търси подкрепа в темата и не я намира

# 2
  • София
Аз мисля, че темата може да е отворена за всякакви дискусии, няма нужда да си 100% самотен родител, за да имаш същите проблеми или въпроси като в случая на  Tsun. Просто мисля, че всеки трябва да пише за каквото го интересува, а не да очаква, че другите ще пишат точно за същото.
Аз гледам детето си сама, да,  баща и е жив и плаща издръжка но идва да я вижда един път в месеца. Сами сме през останолото врме, когато е болна, здрава, тъжна или изплашена, когато се налага да ходим в спешното през нощта, когато не иска да ходи на училище, защото има някакъв проблем съм само аз, нямаме баби и дядовци, лели и чичовци, а баща и няма тази чувствителност да звъни и да се интерсува да поддържа връзка, той когато не е с нея, просто изключва за нея. Та общо взето аз съм единствената емоционална подкрепа. Не се чудя как се отразява това, знам че не е добре, децата имат нужда от стбилна среда и обкръжение в което те някакси се вписват, хора които ги обичат, да чуват диалози, да усещат комуникацията около тях, да виждат някаква грижа от човек към човек,  така израстват по-спокойни и уверени сигурни. Не знам как да компенсирам липсата на такова обкръжение, не знам как да компенсирам липсата на подкрепящ баща и дори далечно семейство като баби, лели и браточведи които просто няма ...но  такъв е живота, мога да само да се опитвам да и давам подкрепа и спокойствие и да се надяявам, че ще успее да бъде щаствлива въпреки това. Не мсиля че има някъв лесен отговор или правилна рецепта за такава ситуация.
Ще ми е интересно да прочета и опита на други хора.

# 3
  • София
Бих се включила в темата ако позволите.

# 4
  • София
Бих се включила в темата ако позволите.

Мид, радвам се да те "видя" и тук. 🤗

# 5
Мид, тук не е бащиния на никой. Можеш да пишеш където си поискаш.

# 6
  • София
Аз идвам с пожелания всичко да ни се нареди!

# 7
  • Буркина Фасо
не е интересно така. Simple Smile

# 8
  • София
Достатъчно ми е интересно, че детето ми е 7 клас и парите не стигат ни за уроци, ни за спорт. Караме базово и така.

# 9
  • Буркина Фасо
Аз идвам с пожелания всичко да ни се нареди!
това не е интересно.
ако всичко е наред , значи нещо не е наред.  Simple Smile

# 10
  • София
В тази тема сме, защото си имаме достатъчно проблеми. Та само още малко дребни заяждания ни липсват...
Благодаря за темата, все пак.

# 11
  • Бургас
Аз бях разведена, вече съм единствен родител. Бившия ми съпруг почина преди една година. Думата самотен родител никак не ми харесва и не я използвам.
Трудно е като си сам, няма спор. Пък и моите наследници са три броя, на различна възраст. Най-тежко ми е, че имат само мен и всичко свързано с тях, зависи само от мен. Надявам се да се справя в отглеждане, възпитание и да ги направя хора.
Темата е за всичко, не виждам какво ви пречи да споделяте притесненията си и тук.

# 12
  • София
Мария, съболезнования
Знаех за предишната ситуация само.

# 13
  • Бургас
Благодаря, Мид! ❤️

# 14
Що за дискусия - кой е по-сам и по-малко сам.
Аз се чувствам единствен родител на децата си.
Баща им не участва в нищо. Плаща минимална издръжка, но не взема отношение по никакви въпроси и никога не е вземал. Няма си на идея какво се случва с децата. Вижда ги от дъжд на вятър - примерно от Коледа до сега - веднъж за няколко часа.
Как се представят на децата факти свързани с произхода им - като им се каже истината по начин съобразен с възрастта им. Как се представят пред други хора - като се каже истината, каквато е.

Относно мъжка фигура в живота на момчетата - след 7-8 години, а в пубертета съвсем, е добре е да се намери такава. В нашия случай е най-вече моят баща, но може да е и друга фигура с подходящи качества - треньор, учител, бащата на някое другарче, който е по-отдаден родител и т.н.
Има една много добра книга Как се възпитават момчета:
https://www.book.store.bg/p14709/kak-se-vyzpitavat-momcheta-stiv-bidylf.html
Препоръчвам я с четири ръце - тези теми са засегнати там.
Бих обърнала внимание и на нещо друго - човек отглеждащ сам дете (жена, мъж - няма значение) трябва да си обръща внимание, да се грижи за себе си, за физическото и психическото си благополучие, като никой друг - точно щото е сам. Филмът  "ще си посветя живота на детето" или "детето е целият ми живот", е безкрайно вреден и за родителя, и за детето.   
Аз това го научих за жалост по трудния начин.
Какво мислите потези въпроси вие?

Общи условия

Активация на акаунт