Европа по времето на Тръмп

• 46 662
  • 977
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Трябва и източниците да споделяте, да се знае кое да се прескача.

# 16
  • София
Малко като щрауса криещ глава под пясъка смятащ, че проблемите на другите не са негови проблеми. Simple Smile Когато къщата на съседа е в пламъци тези пламъци ще дойдат и в твоята къща.

# 17
  • София
Преди години бях гледала документален филм за Хитлер. В него една възрастна германка обясняваше какъв ред имало тогава в Германия, каква законност, колко спокойно било... Та и писаниците на Silverstone така. Благодаря, но не благодаря.

# 18
Нормалното? За нацисти ние  сме всички втори сорт . Не знам защо мислиш, че те ще те сметнат за равна.

Съгласна съм, че за тях всички сме един дол дренки. Хич не ги съжалявам "оси"-тата. И в Западната част пак забатачват защото толкоз си могат. И не лошите българи и румънци не им вземат работните места. Ама на човек, който по-далеч от носа си не вижда не можеш да помогнеш.
35 години след падането на стената пак са вечните жертви - не разбирам какво се цели с избирането на AfD?
Пак да вдигнат стената ли искат?

# 19
Simple Smile ''Писаниците'' ги желаят много хора не само в Германия, а и в повечето страни на ЕС.Ред е имало в Германия и до преди едни 15г., много след Хитлер. Wink Горят къщите на съседите, да.Безконтролен тероризъм и престъпност заливат градовете.Стрелби, палежи, безразборно наръгани и газени с автомобили хора по улиците.Сексуални посегателства.Ако одобрявате това, ок.
Както вече писах в редиците на АФД има много чужденци.Отделно много гласуват за тях.Не знам дали им харсва, ако лошо ги третират.Знаем местните как ги третират едни новодошли, на които същите местни плащат издръжката и търпят цялата гавра и терор.Харесват ми дискусионните студия в щатите и ЕС на политически теми+такива с публика в студиото.На една такава дискусия с Алис Вайдел, дама поиска думата.Зададе стегнато въпроси.Започна ''аз съм чужденка, плащам си сама наем, уча език, работя, издържам две деца.Трябва ли да напусна страната според вас?''А.В. попита  колко време време е учила немски и откъде е.Грузинка, учи езика от 2г.и работи като мед.сестра в б-ца.Уоу беше реакцията на Алисе.Да не си кривим душата знаете, че те искат да екстрадират неработещите, неинтегрираните, влезли незаконно чужденци, нарушители на закона и др. нямащи никаква основателна причина да останат и с нищо недопринасящи за обществото.

# 20
Доста писах по въпроса в щатската тема, но ще го повторя и тук. Надявам се Европа да вземе десен завой ( в Германия донякъде стана), да спре да се държи като пудел на САЩ и най- накрая да се сети, че загубата на индустрията  е пътя към групата на банановите републики. Пътьом можем да завържем опазването на климата (което намирам за важно) за индустрията, вместо за Грета и подобните й, да изхвърлим емоциите от вземането на решения u да сложим Europe first: Политика в европейски, а не щатски или друг интерес, стратегически договорки с Китай и Русия ( все някога войната в Украйна ще свърши) с ясна протекция на европейската индустрия.

Идеално би било и обособяването на нов военен алианс, но за това съм скептична. Армията предполага chain of command, Европа от 2018 не може да реши как точно да  отмени местенето на часовника.

Това в голяма степен се припокрива с мнението ми
https://foreignpolicy.com/2025/02/18/europe-eu-nato-us-russia-ukraine/
Цитат
Brussels has slavishly followed Washington for too long—and forgotten how to advance its own geopolitical interests.
Превод. Европа твърде дълго робски следва САЩ и е забравила как да следва собствените си геополитически интереси.

# 21
Ами Мерц не е Шолц. Според Шолц е "горчиво" поражение, ама на мен ми се струва, че може и да стане кисело и лютиво.
Нищо общо нямат двамата.
AFD са с удвоен резултат, най-висок досега.
Шолц с рекордно нисък.
Очаквани резултати.
Ще видим коалицията, няма чак толкова голям избор.
Малко ми заприличаха на нашите политици. Grinning
ГЕРБ ( Борисов лично е канен от Мерц на форум на  ХДС (поне се хвалеше)) с БСП и ИТН + подкрепа на Доган. Борисов май не е много категоричен, кой е диктатор и кой не. Пази кожата, а и усеща накъде духа вятъра.
В ЕС ще има промяна. Но няма да е толкова рязка. Няма кой да остави крайнодесни да печелят избори и управляват. Те винаги ще са втори най-много. Освен ако не се случи нещо наистина много стряскащо, което да активизира хората.
Освен това ЕС е съюз, Европа е континент, който  ще си стои, който и да го населява.
Аз мисля, че Тръмп и Мъск хвърлят пиратки тук и там и после се подхилкват. Малко показна подкрепа за AfD и Мерц е канцлер. Grinning  Няма и месец от управлението на Тръмп и всичко се раздвижи.
Според мен са доволни от резултата.

# 22
Не разбирам защо токова много хора си мислят, че десни и консервативни правителства ще оправят нещата. Ето, имаме си един страхотен пример на "дясна" държава която изпълнява повечето критерии, включително близост с Русия - Унгария. И тя става все по-зле, като в някои аспекти е по-назад даже от нас. А Орбан е пословично на каишката на Путин и Дзинпин.

Също така много хора или забравят или не знаят, че дясното не го е грижа за обикновенния беден народ. Леви политики и облагане осигуряват неща като помощи и по-високи данъци за богатите. Сигурно проблемът тук е, че ляво дефакто няма защото при нас то винаги се асоциира с русофилия.

Общо взето, не е толкова от значение дали властта е лява или дясна, а колко скопостна е. Ей, във Великобритания бяха десни, излязоха от ЕС и се сложиха на първо място. Явно обаче това не беше решението

А в Америка най-богатите, проспериращи и образовани щати са пословично леви.

# 23
Много е трудно да се предвиди, защото действащите сили са много и разнопосочни и не се знае къде ще се намери равновесната точка накрая. Но промяна ще има и се надявам, да е за добро поне в някои отношения.
- Европа има един огромен вроден недъг - общност на множество относително малки държави, които сами по себе си нямат нужната сила да бъдат фактор на световната сцена и да се мерят с големи единни държави като САЩ, Китай и Русия във военната област основно.  Изходът е обединение, но наследените през вековете различия пречат и хората, типично по човешки, при всяка трудност търсят вещиците в съседите и в другите.
- От друга страна въпреки някои грешки и прекалени залитания ЕС е голяма крачка напред за бизнеса и търговията. Без ЕС Европа съвсем щеше да бъде подритвана на световната сцена. Та, не вярвам да има някакъв разпад. Може би малко да се забави темпото на интеграция и да се намалят идиотските отклонения. И да се заемем с важното.
- Много важен фактор е и екологията - Европа е най-зелената икономическа зона, но това я прави неконкурентна спрямо държави, на които не им пука толкова. И тук евентуално трябва да се потърси някаква нормализация, защото ако големите държави "цапат" чистотата на Европа губи смисъл и носи само негативи.
- Лошото е, че и населението е "болно" - вярно казват хората, че добрите времена раждат слаби и разглезени хора. Това се вижда днес в Европа и не знам дали тенденцията може да се обърне. Може пък трудностите около новите реалност да се окажат лекарство?
- Обаче ще е хубаво Европа да се откъсне от военната си зависимост от САЩ и да се консолидира за обща европейска отбрана. Това хем ще възпира Русия, хем, както знаем от НАТО, има потискащо влияние върху междудържавните спорове и пречи да ескалират.

Накратко - поразсъждавах си, но не знам какво точно ще стане. Надявам се да не навлизаме в нов исторически цикъл на упадък и тъмни времена.

П.П. Пропуснах емиграцията от Африка основно. И там трябва да се сложи ред - да се отказва автоматично пребиваване на хора без паспорти (само човек с паспорт можеш да експулсираш) и всеки мигрант да попълва клетвена декларация, че ще спазва законите и обичаите на държавата домакин. И при първо нарушение - екстрадиране. Също така да се понамали социалността - емигрантите да бъдат заставени да работят от нова социална политика. Също и потомствените безработни. То това значи дясно, не разни екстремности.

# 24
Не можеш да сравняваш левите в ЕВРОПА в САЩ . Икономическата политика на демократите ( леви)  там прилича по скоро на тази на християндемократите в Европа. Левите в Европа ( социалисти ) с размах разпределят чуждите пари и са враждебни към предприемачеството. Както казва Тачър, социализмът свършва като свършат чуждите пари.
От консервативни партии са деГол, Маргарет Тачър, Хелмут Кол и Конрад Аденауер.  На Европа й трябват  индустрия, контрол на харчовете, демонтаж на бюрокрацията  и ред, които по никакъв начин не могат да се осигурят с настоящата политика на безкрайно отворени врати, свръх регулация и де факто квоти за какво ли не. Мерц трябва да благодари на АФД че направиха разговора за миграцията и експулсирането нормална тема. При Меркел беше плюшени мечета, комитети по посрещането и обвинения в расизъм към всеки, който си позволи да каже,  че не го кефят тълпите  агресивни и културно особени гости.
Почвата за излизане на ОК от ЕС я подготвиха Блеър и Гордън (лейбъристи) с икономическата си политика, консерваторите обраха плодовете.

# 25
Мисля си как Тръмп тегли майната на Европа за проблемите и с Русия, понеже САЩ били разделени от Русия от един голям хубав океан и не им пукало от руския империализъм. Ми щом отношението на САЩ към традиционен съюзник е такова, може би и Европа трябва да тегли майната на САЩ в опита им да не допуснат Китай да стане първа сила и да се съюзят с китайците и в бизнеса и в науката. В края на краищата и нас Китайската диктатура  не ни притеснява, понеже ни дели една голяма хубава Русия Simple Smile

# 26
Реално има едно място, където САЩ и Русия на практика граничат, ама важното е да продължава да си върви клишето, че ги делял океан. А всъщност, дори България е по - далече от Русия, отколкото този щат, дето е точно до нея.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 10:36 от Анонимен

# 27
Реално САЩ искат да се върнат към нормални търговки отношения с Русия. Европа загуби пазара си там, на наше място е Китай, а САЩ искат да се наместят на китайското място. Така с едно движение финтират хем Европа, хем Китай. За целта трябва бързо да се резреши конфликта с Украйна. Нищо лично - просто бизнес. Не го е измислил Тръмп.
Ако помните имаше бетониран контракт за едни френски подводници за Австралия.  САЩ се разбраха с ОК и Австралия, контрактът се разпадна, сега Австралия ще купува атомни подводници от САЩ. Франция много се възмущаваше тогава, но май и неустойка не получи. Байдън беше президент когато се развиваш действието.

https://en.wikipedia.org/wiki/AUKUS

# 28
Сега прочетох, че за съставяне на коалиция на Мерц му трябва само още една партия.  Това е възможно, защото партията на Сара Вагенкнехт не влиза с 4,97%. Съвсем ми заприличаха на нашите политици.

# 29
Ама че задъхана и неграмотна истерия...
Вярваш ли си?

Около мен масово се вадят немски паспорти на поразия. Явно на глупостите на Алис Вайдел никой не вярва.
И между другото много по-лесно се депортират хора с постоянен адрес от колкото такива дето всеки ден са с нова самоличност. Вярвайте си как АфД ще депортира "само" криминално проявени.
Българите не сме им любимци на германците, а сме многочислена група в Германия.
Не злорадствайте толкоз, че и ние да не изгорим.
25 години работя с немци. Още в началото ме стресна построяването на социализма там. Но все още имаше стара генерация немци, тези, които са построили Германия от руините, и които са били сочени с пръст като "наци" където и да мръднат извън страната си. И които успяха да възпитат малка част от тогавашните нови немци. Чудесни хора.
Останали са тунеядци и откровени кръшкачи и мързеливци. И да, смятат ни за втора ръка. Е, с мен никога не са успявали де. Никога, никога, никога не съм позволявал на кой да е немец да ми се държи като фюрер! И съм работил с 2-3а източни, чудесни хора, като нас. Израсли в социализма. Не знам дали си спомняте филма "Гуд бай Ленин"...
Та, аз се прибрах преди 20 години в Бг обратно и никога не съм съжалявал. Но ми е жал за тази велика страна, Германия, на какво посмешище и бунище я превърнаха либерастката сган... Жал ми е за невинните жертви на тероризъм!
Силно се надявам тръмповото хапче да ги събуди, и да се върнат на правилния път. Не заради Германия, а заради нас. И смятам, че е брутална грешка да се изолира АФД, защото на следващите избори ще скочат на 30 %.

Общи условия

Активация на акаунт