Европа по времето на Тръмп

• 46 755
  • 977
  •   1
Отговори
# 150
Дипломацията понякога е само параван пред истинските намерения. Никаква дипломация в момента не може да накара Тръмп да престане да е кученцето на Путин, както го изобразяват на онези картинки.

# 151
В момента избираме между демокрация или авторитаризъм, колкото и да е невероятно. Демокрациите остават малцинство, вярно е, но да се предадем съвсем без съпротива не ми се струва смислено. Смятам, че Европа има едни 50% шанс да оцелее с демократично устройство, но трябват огромни усилия. Алтернативата е много мрачна за нас.

Поне и  за слепите е ясно, че Тръмп играе в отбора на Русия, Китай и Северна Корея.

# 152
  • София
В момента избираме между демокрация или авторитаризъм, колкото и да е невероятно.
Скрит текст:
Демокрациите остават малцинство, вярно е, но да се предадем съвсем без съпротива не ми се струва смислено. Смятам, че Европа има едни 50% шанс да оцелее с демократично устройство, но трябват огромни усилия. Алтернативата е много мрачна за нас.
Невероятно, но това е положението.
За мен истински невероятно е, че има хора, които защитават диктаторите.

# 153
Не знам що го обяснявам на нахъсаните пишещи, но за нормалните: Путин иска натовските бази да се изместят до границата, на която са били към 1997 г., не държавите, които са влезли в НАТО след това да излязат от обединението.

Ние сме държава членка на НАТО, следователно всяка една наша база или войсково поделение са НАТО-вски база или поделение. Та как да се разбира това твоето? Да не говорим, че в никоя от посочените страни няма база с ядрени оръжия. Тогава от какво се бои Путин? Просто си разширява периметъра с претенции.

# 154
Интересно става с Джорджеску. Открили са връзки на негов човек с Вагнер, Москва, с хора, организирали кампанията на Тръмп.

# 155
  • София
Съвременна Европа не може да симпатизира на авторитарен лидер.

Надявам се и масовия българин да мисли така.

Радев се изложи, Тръмп се изложи повече.

Путин и Тръмп ли ще диктуват международното положение, ми да се върнем 80 и няколко години назад, само че на мястото на сегашните величия са били Хитлер и Сталин.

Европейските ценности са по- големи и от американските, и от руските.

# 156
Не става въпрос за обикновенни бази.
Става въпрос за разполагането на американско ПРО в Румъния и Полша.От години Русия протестира против това, Путин многократно го е казвал и нищо. По времето на Обама обясняваха, че тази в Румъния е била заради ирански ракети.

За Украйна - там войната стана необратима след като декември месец Русия постави ултиматума и поиска нови преговори за сигурност, в които да се спазват интересите на Русия, а Блинкен първо заяви, че Украйна ще стане член на НАТО, а после и на друг въпрос отговори, че когато това се случи няма да се съобразяват, ако на територията й се разположат ракетни бази.
Към днешна дата вече знаем, че те никога не са имали намерение да приемат Украйна в НАТО, само дето с действията си направиха войната необратима.

Обзалагам се, че колкото и да са войнствени в момента Финландия и Швеция никога няма да стане на въпрос да правят ракетни бази.

# 157
Дали? Те и в НАТО не желаеха да влизат ... до 2022.

# 158
Ама нали става дума за ПРО, не за нападателни ракети? Ако Русия не възнамерява да напада какво я бърка, че някой харчи пари за бази? Обаче аз помня как висши руски държавници се възмущаваха, че Европа иска да се въоръжава за да сдържа Русия. Не да я напада, а да я сдържа. Обаче за руснаците това било голяма наглост, откъде накъде Европа ще е занитена?

# 159
Ама нали става дума за ПРО, не за нападателни ракети? Ако Русия не възнамерява да напада какво я бърка, че някой харчи пари за бази? Обаче аз помня как висши руски държавници се възмущаваха, че Европа иска да се въоръжава за да сдържа Русия. Не да я напада, а да я сдържа. Обаче за руснаците това било голяма наглост, откъде накъде Европа ще е занитена?

И това е обсъждано публично подробно.
Според руснаците установките стават и за изстрелване на Томахоук.

Години се коментираше от руска страна тези проблеми в двустранната сигурност.
Много хубаво я сдържаха, просто супер.

# 160

И това е обсъждано публично подробно.
Според руснаците установките стават и за изстрелване на Томахоук.

Години се коментираше от руска страна тези проблеми в двустранната сигурност.
Много хубаво я сдържаха, просто супер.

Руснаците винаги ще си измислят причина. А Европа тепърва се готви да сдържа Русия, досега разчиташе на договорките със САЩ. И тази подготовка дразни Русия.
И един въпрос - съседите на Русия имат ли реципрочното право да искат и тя да не разполага тежки оръжия до границите?

# 161
  • София
Тръмп като не иска да се занимава с Европа и Украйна, прекратява всякаква помощ, излиза от НАТО и воала. Мир не е по силите му да установи, да ходи да се погрижи за външния си дълг, който впрочем, го държат Китай, Япония и UK.

# 162
Китай май са се освободили от американския дълг и трупат злато като невидели. Не знам дали това не е лош знак, че корабът потъва. Това би било глобална катастрофа.

# 163
  • София
Китай май са се освободили от американския дълг и трупат злато като невидели. Не знам дали това не е лош знак, че корабът потъва. Това би било глобална катастрофа.
Все още държат второто място, въпреки че гледат да се освободят

China’s reported holdings of Treasuries have fallen by about $550bn since peaking in 2011. UK holdings climbed by $34.2bn in 2024, while Belgian holdings have increased by $60.2bn, and Luxembourg’s holdings gained $84bn. Japan remains the largest holder with more than $1tn
Отчетените държавни ценни книжа на Китай са намалели с около 550 милиарда долара от пика си през 2011 г. Притежанията на Обединеното кралство са се покачили с 34,2 милиарда долара през 2024 г., докато белгийските притежания са се увеличили с 60,2 милиарда долара, а притежанията на Люксембург са спечелили 84 милиарда долара. Япония остава най-големият притежател с над 1 трилион долара

# 164
Има ли смисъл да се поддържат две активни теми за Тръмп във форума, при положение , че в тях се пишат едни и същи неща и участват едни и същи хора?
Не мисля, че можем да разграничим темите тъй като се припокриват. Според мен е редно едната да се заключи, или да се обединят. Само се затрудняваме така.

Общи условия

Активация на акаунт