Европа по времето на Тръмп

• 47 070
  • 977
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Е, как да не си срещала? Всеки втори пост е против либерализма в Европа и подкрепа за автократизма. Стигало толкоз' свободия, да идват Орбановците и с твърда ръка да почват да управляват. Joy

# 586
Е, как да не си срещала? Всеки втори пост е против либерализма в Европа и подкрепа за автократизма. Стигало толкоз' свободия, да идват Орбановците и с твърда ръка да почват да управляват. Joy

Затягане на коланите обикновено се свързва с остеритет, рязане на социални програми, съкращаване на публични разходи и пр.  Всички те не са задължително свързани с либерализма, тясно погледнато, дори напротив. Такива призиви наистина не съм срещала.

Украйна не е член на НАТО и не е член на ЕС, това, че била преден фронт на Европа вече остана единствено да си го повтаряме за утешение.

# 587
  • София
Украйна граничи с ЕС и НАТО. Щом оправдавате Путин, че си защитава границите бомбардирайки детски градини, то може да кажем, че ЕС и НАТО също защитават своите граници като помагат на жертвата стояща на техния праг.

Тези социални програми са благодарение на по-социално ориентираните политици, срещу които на ежедневна база се късат ризи и ги обобщават като либерали, не знам и аз защо. Последно - да си запазим социалните програми, ама политиците, които се борят за тях, да се разкарат, за да направят на път на тези, които искат да ги орежат, само защото са по-приятелски настроени към Путлер ли? Thinking Интересно!

# 588
...
Тези социални програми са благодарение на по-социално ориентираните политици, срещу които на ежедневна база се късат ризи и ги обобщават като либерали, не знам и аз защо. Последно - да си запазим социалните програми, ама политиците, които се борят за тях, да се разкарат, за да направят на път на тези, които искат да ги орежат, само защото са по-приятелски настроени към Путлер ли? Thinking Интересно!

Не знам, дискутираш със себе си. Аз просто казвам, че не съм срещала всенародни призиви за затягане на коланите, въпреки че много хора специално в България са против левите политики. То си личи и по плоския данък.

# 589
Ох, страшките и в тази тема взели връх. Joy Най-напред за България ще кажа - всички заплахи как ще вземат от здравеопазване, образование и социални политики са пълен булшит и само някой много, ама много бос в социално разбиране може да се върже. Всичко, което е можело да се вземе, вече е взето, няма какво още. В България социална политика почти няма. Ако има някакви подпомагания на социално слаби групи, това са циганите, от тях трудно ще вземат, пък и не им дават чак толкова много. Здравеопазването отдавна е платено у нас и цените са толкова солени, че няма накъде повече да се вдигат. Казвам го като лично засегнат хронично болен човек. Доброто образование също струва пари и то доста отдавна, пак от гледна точка на пряк участник в сферата на образованието допреди няколко години. Недейте да се пънете, чак социални сътресения не се очакват у нас, те вече са се случили.

Що се отнася до така наречената цивилизована част на Европа, положението там може да претърпи някои промени, но не чак такива, че страшките да имат оправдание. Това са наистина силно социални държави и на теория социалните им политики може много да пострадат, но на практика нещата не стоят съвсем така. На първо място трябва да се види кои са основните ползватели на социалните фондове - това са все емигранти  от 1-во, 2-ро 3-то и т.н поколение с по 10 деца, които работещите мести издържат. Как си представяте да им спрат на тях хранилката? Те ще предизвикат веднага социална революция. Като решение на въпроса виждам само да вдигнат пенсионната възраст на работещите местни будали до 72-75 години и пенсионните фондове да отиват основно за социални дейности.

Що се отнася до визираната Украйна, НАТО е химера, ако изобщо съществува още през 2030-та година и нататък, а ЕС зависи само от това дали след договорите на Тръмп и придобивките на Путин ще остане още нещо от украинските активи, което е полезно за ЕС. Ако няма нищо, ще чакат ...може повече и от Турция. На тези, които ще ме апострофират как вече ги поканили и бла-бла, ще напомня, че ЕС се командва все от бивши колониални държави, които са свикнали да взимат много, а да дават малко или нищо. Ако Украйна няма какво да даде, а трябва доста да вземе, е ясно кога ще влезе. В този смисъл е бездънна яма, а парите свършиха и подаръците също.

Бъдещето на Европа не го виждам толкова черно.  Свърши ли изкуствено поддържаната война в Украйна, тутакси ще престанат страшките с Русия и нещата ще започнат да се уталожват. За някои хорица обаче ще бъде лошо, че спряха кранчетата на фондацийките.Joy

# 590
  • София
И аз не виждам черно бъдеще за Европа, напротив. Хубаво им дойде това разтърсване на бюрократите и им напомни, че мирът и демокрацията не са даденост и за тях трябва да се борим.

# 591
Соната, може ли да подкрепиш с източник твърденията си? Петроф може да даде едно рамо.

Аз определено смятам, че парите не растат по дърветата и трябва да се харчат разумно. Обикновено остеритета идва след като някое цоцалистичнеско ( няма правописна грешка) управление  “инвестира “  в  инициативи с отрицателна възвращаемост като  умножаване на бюрокрацията, усложняване на живота на компаниите, насилствено въвеждане на технологии които не са технически готови за пазара (водород от всички цветове примерно).
 За де съм голословна, една  от последните творби на ЕК е задължението уеб страницата на всеки туристически обект с оборот над 2 милиона и над 10 човека персонал  да отговаря на 3-4 критерия за инклузивност, щото инак глоба. Да им е честито на всички независими хотели от средна големина!
Към списъка на успехите на така обичаните либерали трябва да добавим и закриването на производството в Холандия на LLB и Covestro  обявено в сряда. (https://www.gurufocus.com/news/2746712/lyondellbasell-and-covest … n-the-netherlands).
Малко по нагоре постнах един неизчерпателен списък с компании, които само от началото на годината са обявили, че ще закриват мощности в Европа.
Същите тия гении, които свиха  промишлеността  с 20% за 2 години сега имат лек проблем с производството за експолозивни вещества, за амунициите обещани на Украйна. И на фона на това ще се набълбукаме с 800 милиарда кредити, които никой не знае за какво точно ще се харчат, а от мен се очаква да викам браво ?

https://www.msn.com/en-gb/money/other/europe-faces-shortage-of-g … ot?ocid=Peregrine

# 592
Най- напред, ако Европа ще се въоръжаване така, че да няма никакво значение дали сащ ни пазят, или не, 800  милиарда няма да стигнат според експерти, запознати със съвременните оръжия. Най- малкото защото никой няма да ни продаде последното си поколение оръжие, значи трябва Европа сама да си разработи всичко нужно. Отделно дори тези 800 милиарда са непреодолима сума, предвид кратките срокове за въоражаване. Не знам дали урсулите това не го знаят, или само крякат кокошарника да демонстрират нещо си.

# 593
Ами, чудесно значи, ще правим като САЩ, който всички антилиберали ужасно харесват, и най вече новото им консервативно правителство.
Ето като Сащ,  Европа ще отделя значителен бюджет за отбрана и оръжия. Ще спре социалните политики. 800млрд няма да стигнат, но и при САЩ бюджетът за отбрана се увеличава всяка година, така че догодина Европа ще гласува по-голям.
Средствата за фондацийките са спрени от САЩ и нямат никаква връзка с въоръжаването.
Хем преди това нон-стоп имаше критика защо Европа била толкова слаба, ма как можела да чака САЩ да я пази, хем сега като се разбра как аджеба става това въоръжаване и че се искат пари, големите консерватори веднага дадоха задна, защото се страхуват за собствените си хладилници.
В БГ не е като да няма никаква социална политика. Имаме цели две години майчинство например. Хайде да го намалят на 3 месеца като в САЩ и да се приключва.
Упс, платеното там било средно 3 седмици.

Последна редакция: сб, 22 мар 2025, 17:18 от Дъждец

# 594
Дъждец, настоящото европейско управление вижда само себе си като дясно центристко.  На практика е  левичрски неграмотно и арогантно, а начинът им на поведение е нула прагамтизъм, само knee and jurk reaction.  Икономическите им *успехи* ги четем в хрониката на фалитите.   Ако въоръжаването на юруш водеше до национален просперит, Русия,  Севрна Корея и Иран щяха да са  върха на сладоледа.  САЩ фалираха източния блок със въвлчнето му в състезание по космическо въоръжаване, което колапсира и без това слабата иконимика и извади хората по улиците.

Комунистическата партия на Китай реши първо да оправи икономиката и после да се въоръжи.  По-добре им се получи.

ПС  Урсула дойде да агитира за Бойко Борисов на европейските избори миналия юни, та както се казва -кажи ми какви са ти приятелите....

# 595
Дъждец, а сега си представи, майчинството в България да стане 6-8 седмици да речем. Защото Урсула ще се въоръжава. Още утре на улицата ще излязат хиляди майки с количките.
И за какъв чеп ще се въоръжават урсулите - щото надуват свирките за заплаха от война с Русия. Набутаха толкова пари за да наливат бензин в Украйна. Но като всеки комарджия, като набутат гагите и свършат всичките мангизи започват със заемите. Щото вярват в късмета и са си обули късметлийските пликчета.

# 596
Урсула ще води война срещу ядрена държава, Макрон ще опъва чадър, не да пази жена си от дъжд, а цяла Европа. Ехей!
Вместо сега, когато САЩ са ни оставили на мира, да се обединим, те се опитват да ни поробят в заеми и да ни скарат.
Не мога да предугадя какво са си наумили така наречените кукловоди. Със сигурност знам обаче, че няма да е хубаво за обикновените хора.

# 597
Путинстката пропаганда толкова е объркала главите на алтернативата, че отдавна не правят разлика между отбрана и нападение.

# 598
  • София
Путинстката пропаганда толкова е объркала главите на алтернативата, че отдавна не правят разлика между отбрана и нападение.
Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила.

# 599
Наистина в този форум пишат главно жени и те са скарани с техниката, а все пак.... Урсула щяла да се въоражава само дето, за да произвеждаш оръжие ти трябват 2 неща- метал и енергия. В момента в Германия съкращават драстично металургичните предприятия, а горива няма,щото руските не са демократични. Не е зле да се помисли по тия неща.

Общи условия

Активация на акаунт