Европа по времето на Тръмп

• 46 657
  • 977
  •   1
Отговори
# 885
  • Down south
Америка е различна като условия, манталитет, ценности... И затова смятам, че е въпрос на личностни характеристики кой къде харесва повече, а не може да се обобщава.
Добре казано.
Както в страните в Европа, така и тук от щат до щат има разлика и въобще не може да слага общ знаменател.

# 886
Естествено, че не може, но на такъв "умен" коментар на Абуто, който явно е изтрит, и моят виси във въздуха, това е отговорът ми.

Добре,изберете си която щете професия и помислете къде ще ви е по-добре,в САЩ или Европа?
Преди години на мм предложиха да се премести във Вашингтон в клон на същата фирма. Като смятахме пари, разходи, частно училище за детето, платен отпуск, обем работа и стрес, се отказахме. Да не говорим, че тук е доста по-трудно да те махнат без обезщетение. Сравнено с Германия за същата работа, в САЩ отново не излизаше по-изгодно, въпреки привидно по-високата заплата.

Последна редакция: пт, 11 апр 2025, 04:54 от Дъждец

# 887
  • Немция
Дъждец, ако си в Германия с по-висока заплата дава повече благинки в сравнение с Щатите- дълги отпуски, "безплатно" здравеопазване за детето(евентуално и съпругата при определени условия) в рамките на семейната застраховка, близко разстояние до България- следователно ниски разходи за пътуване до Бг, детски надбавки и така нататък.
Частно училище за децата в Германия е по-скоро рядкост, предлага се почти безплатно висше образование...

Последна редакция: пт, 11 апр 2025, 08:38 от Бибит

# 888
Сега видях, че не съм го написала много ясно. Исках да кажа същото като теб, че сравнявайки Щатите и Германия по онова време в САЩ не излизаше по-изгодно въпреки по-високите удръжки в Германия. Преди местенето в бг бяхме в Германия.

# 889
Само че европейците емигрират в САЩ,а не обратното... Което показва къде се живее по-добре...
Може ли статистика колко западноевропейци са емигрирали в Сащ последното десетилетие.

# 890
  • Down south
Това, че някаква не много умна приятелка не знае, къде е Гърция е интересен аргумент за тъпота.
Питам се, колко хора в Европа знаят история, разположение, че дори и имена на отделните щати.
Мисля, че средата в която всеки живее, е много силен и определящ фактор.
Например ти пътуваше с кораби, на база това си видяла много места, имаш професионален интерес и информация в това отношение.
Има хора, за които това не представлява интерес, но са специалисти в други насоки, далеч от твоите представи.

# 891
Губиш нишката. Мен ме остави.
Говорим за средния европеец, който знае повече за света от средния американец, защото образованието в Европа е по задълбочено.
Американците си имат репутация, не съм и я дала аз, не се образоват за случващото се извън техния щат.

# 892
  • Down south
Абсурд, как бих могла.
Само отговорих на база твоите наблюдения и това, което пишеш.
Европейци, американци, азиатци, африканци.
 Огромен диапазон.

# 893
Така е, така е, всяко стадо си има мърша, както казваме в България.

# 894
Само че европейците емигрират в САЩ,а не обратното... Което показва къде се живее по-добре...
Може ли статистика колко западноевропейци са емигрирали в Сащ последното десетилетие.
10% от 46млн. мигранти в САЩ са европейци.
Най-голямата група европейски мигранти в САЩ са британците – 14% от всички,(Борис Джонсън имаше американско гражданство,преди да се откаже от него и стане британски премиер). Шефът на ЕК Барозу след като изтече мандата му си би камшика и се пресели в САЩ. Ако не се лъжа и Сталинка е в Щатите. След британците най-много са германците – 11%,(Тръмп е син на германски мигранти Трумпфелд),следват украинците с 9%,руснаци и поляци с по 8%,италианци с 6%...

# 895
  • Немция
Щатите са привлекателни по различни причини за емиграция специално за германците.
В гимназията на моите деца имат поне 1 година американски английски
(основна тема е животът в Щатите, друга година се отделя внимание и на Канада), отделно съществува опцията чуждестранна година в американски училища. Една година в гимназията на моите деца гостуваха американски ученички, следващата учебна година 2 съученички от класа на голямото ми дете плануват учебна година в американско училище.
От спортния клуб на децата има двама бащи с бизнес и в Щатите..

Обаче Тръмп открай време е с лошо реноме сред германците и неговото управление ще отблъсне поне част от тях.

Последна редакция: пт, 11 апр 2025, 13:38 от Бибит

# 896
Тръмп променя много неща в САЩ, включително тяхната привлекателност.

# 897

10% от 46млн. мигранти в САЩ са европейци.
Най-голямата група европейски мигранти в САЩ са британците – 14% от всички,(Борис Джонсън имаше американско гражданство,преди да се откаже от него и стане британски премиер). Шефът на ЕК Барозу след като изтече мандата му си би камшика и се пресели в САЩ. Ако не се лъжа и Сталинка е в Щатите. След британците най-много са германците – 11%,(Тръмп е син на германски мигранти Трумпфелд),следват украинците с 9%,руснаци и поляци с по 8%,италианци с 6%...
За последното десетилетие питах, не за бащата на Тръмп.

# 898
  • София
От началото на века до днес Европа (ЕС + Норвегия, Великобритания, Швейцария) уверено се превръща в енергийно джудже, което отчита спад на добива с 24% и спад на потреблението с 11%. През 2023 г. Европа добива 2,6 пъти по-малко енергийни ресурси от САЩ и внася 44% от първичната си енергия под формата на нефт, газ и въглища. Европа вече не е фактор на енергийната карта на света, което автоматично води до липса както на икономическа, така и на военна конкурентоспособност.

https://forbesbulgaria.com/2025/04/04/nyama-znachenie-dali-ikono … FP44QgZv0hctW2Ghg

# 899
Вярно е. И сега заменяме американския газ с китайски.
Решението е едно: връщане на АЕЦ.

Общи условия

Активация на акаунт