Европа по времето на Тръмп

• 46 596
  • 977
  •   1
Отговори
# 30
Лошата новина е, че дойде краят на евроатлантическият блок и НАТО, които балансираха глобалните автокрации. В навечерието сме на нова глобална сделка, в която автокрациите доминират. Европа остава единственият голям демократичен блок в света и единственият шанс да не бъда раздробена и потопена в колониални зависимости и кръв е незабавно консолидация, колосално превъоръжаване без участието на САЩ и зарязване на всякакви социални и екологични залитания, които пречат на икономическия просперитет. Украйна е нашата граница, нашият буфер, притежава ценни ресурси и най-боеспособната армия. Абсолютно наложително е Европа да спаси Украйна от разкъсване, обезоръжаване и превръщане в икономическа колония на автокрации като САЩ, Китай и Русия. Алтернативата е най-малко откъсване на Източния блок, а след това и разпад на всякакви европейски обединения. Приказките как Украйна не е толкова важна като миенето на европейските улици са част от руската пропаганда.

Добрата новина е, че решението за завоя е взето. Друг е въпросът колко бързо ще може да се осъществи. Триото Макрон, Мерц и Стармер са добро начало. Напълно е възможно е обаче да нямаме време. Изборите в Германия предполагат предпазлив оптимизъм. Фридрих Мерц начело на CDU е точно това, което е необходимо на Германия и на Европа. Той е класически консерватор, без нацистки и русофилски обвързвания като AFD, които само се възползват популистки от проблемите с икономиката и миграцията (благодарение на агент Меркел от Щази), за да провеждат интересите на Кремъл в Германия и Европа. Мерц е против нелегалната миграция, против неразумните зелени политики, за АЕЦ, за превъоръжаване, за решителна военна подкрепа на Украйна. Негови думи са: Лявото е минало и Моята цел е да направя Европа независима от САЩ. След изборите той ще трябва да се коалира със социалистите и/или със Зелените. Зелените са за военна помощ за Украйна и против Русия, което е добре. Също така са омекнали по отношение на миграцията и АЕЦ, което също и добре. Социалистите на Шолц са прекалено нерешителни в подкрепата си към Украйна, но пък и те вече омекват за миграцията. Самият канцлер може да взема доста решения, включително за ракетите Таурус. Според мен Мерц ще успее да наложи повечето си политики. В крайна сметка AfD дишат във врата на всички и всички, с изключение на християндемократите и Левите, търпят голяма ерозия в полза на AfD. Въпросът отново е във времето. Да се надяваме, че дипломатическите игри ще дадат това време.

Що се отнася до "нищо лично, просто бизнес", това е най-тъпото бизнес решение евър. Да замениш богатия европейски пазар, включително военен, срещу пазар в една изостанала феодална държава с 4 пъти по-малко население, икономика колкото една средна европейска и само около 10% с нормален стандарт, това е най-тъпото икономическо решение евър. Но да не забравяме, че Тръмп върти бизнес с руснаци още от Студената война, и че руснаците са го спасявали от фалит. Срещу какво ли?

# 31
Е нали точно Риболовлев са го пратили в делегацията за преговорите руснаците, да не забравя Тръмп кой му е помогнал в труден момент. С интерес ще следя напъните на Тръмп да вкара Русия отново в Г-7 и да накара останалите лидери да седнат с него на една маса. Както и да им забрани да наричат Русия агресор.....Това не му е личният персонал да забранява и разрешава "шерифът" или там за когото се е взел.....

# 32
Петров, какво най- много  купува Европа от СаЩ- енергия, суровини, петролни продукти ( химикали)  и машини. Химическата промишленост в Европа е 20% надолу през последните 2 години. Или ще си купим от Китай или от САЩ.  За суровините и енергията  -aко не е от САЩ -алтенативата е Русия.  Оръжия / машини - и  там ще продължм да внасяме, защото и за двете  няма капацитет в Европа, а докато го направят ще сме 3000 година.
Ре-индустриализацията изисква ресурси, които са в голяма степен в Русия или в Украйна. Още ли не виждаш защо е хубаво да контролираш добива? Малоумната европейска политика от последните 15 години  ще ни носи  “плодовете” си поне в следващите 15 години
Ето ти картинка на какво внасяме

# 33
Петрофф, големи идеи имаш, но като знам тромавата европейска бюрократична машина - за всички тези промени ще им трябват 50-60 години. А и европейците имат доста социален капитализъм сравнявайки ги със САЩ. Не вярвам да плеснат с ръце и да се прегърнат знаейки, че ще се простят с някои удоволствия за да имат 500 танка и 200 самолета повече от сега. Армията е една нищо не произвеждаща машина. Възпираща сила, да, но ако никой не се е засилил да превзема Европа ще бъде като три чувала цимент в багажника на колата.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 13:18 от Абуто

# 34
  • София
Европа намали драстично газовата обвързаност с Русия само за няколко години.
Тези 50-60 години са в главата на Тръмп, Путин и сие.

# 35
Аз смятам, че Европа има достатъчно ресурси. Досега й пречеха удобството и лесните варианти. А може би нарочно беше държава в зависимост с някакви варианти на Канцлеракт. Да не забравяме къде се намира германското злато, и че САЩ отказаха да го върнат. Пазарлъкът беше такъв: САЩ осигуряват охраната, а ЕС остава в икономическа, политическа и военна зависимост от САЩ, без да развива особена отбранителна система. И нещата работеха. Ама сега, чупим споразуменията от днес за вчера. Нормално е това да се чувства като предателство, особено в момент на действаща военна експанзия от изток. Оказва се, че нашият пръв съюзник се спазари с нашия пръв враг за наша сметка. Ами може да денонсираме тогава Канцлеракт и да се спасяваме, щом са ни дали като агне на заколение. Просто вече нямаме избор. И това дето си го мислят някои, че ще продължим да захранваме американския ВПК, няма да го бъде. САЩ са нелоялен партньор. Доверието я счупено. И няма шанс да се възстанови скоро. Ние не знаем кога на Тръмп, Ванс или някой подобен няма да му скимне да блокира военни доставки или сателитна поддръжка, не знаем колко секретни разработки отиват право към Китай а Русия. Вече отложиха доставките на F35 за Белгия, вероятно за да не дадат белгийците F16 на Украйна. Кое ще е следващото? Вижте какво правят на борсите европейските оръжейни компании. Европейските инвеститори вече не вярват на САЩ.

# 36
Леле, да не си останем с чертежите за нашите Ф 16......или пък ако се прекрати поддръжката им - ужас! Надявам се САЩ все така да обичат парите и сделките, че иначе лошо ни се пише.

# 37
Двете големи сили направо ще ни разкъсат. Ще стане като в началото на капитализЪма в България - едната на входа, едната на изхода и ще ни издоят.... Бих искал Европа да прояви повече самостоятелност, но засега.....

# 38
Коя е втората голяма сила? Защото опредлено не е Русия. Китай я носи в малкия си джоб.

# 39
Това за премахването на СО квотите някъде казано ли е, защото аз не знам. И без да съм спец по ядрена енергетика, но 3-ти и 4-ти блок ако ще се реанимират не трябва ли Русия за тая работа - ядрено гориво, депо за отпадъци и т.н? Отделно и не на последно място - ноу хау и квалифицирана работна ръка да се обучи поне?

# 40
Германия и без това си отвори въглищните централи, при това, забележете, със съгласието на Зелените. Видяха, че само с ВЕИ нещата не вървят засега. Това не пречи секторът да се развива, но трябва да има резерва. И тази резерва може да е само АЕЦ. Повторното отваряне на германските АЕЦ би изисквало към 10-12 милиарда евро и 2-4 години. Ядрено гориво може да се внася не само от САЩ и Русия, други основни доставчици са Канада, Австралия и Индия - все приемливи варианти. Само Канада има достатъчно уран за цялата европейска икономика и отгоре. Проблемът е да се превърне в ядрено гориво, но там Франция може да помогне, дори ако трябва да изгради нови мощности. При всички случаи при наличие на политическа воля конверсията може да стане за около 3 години. Пък след 15-20 години, живот и здраве, има водород, има слънце, вятър, геотермална енергия...При всички случаи вносът на енергия от САЩ и Русия се оказва много, много лоша идея. И вярвам, че това Мерц и приятели го виждат.

# 41
Това за премахването на СО квотите някъде казано ли е, защото аз не знам. И без да съм спец по ядрена енергетика, но 3-ти и 4-ти блок ако ще се реанимират не трябва ли Русия за тая работа - ядрено гориво, депо за отпадъци и т.н? Отделно и не на последно място - ноу хау и квалифицирана работна ръка да се обучи поне?
Има, не за пълно премахване, а за драстично намаление на сумите (до 50 $/тон). За 3и и 4и блок ще трябва Русия, да.

# 42
Има, не за пълно премахване, а за драстично намаление на сумите (до 50 $/тон). За 3и и 4и блок ще трябва Русия, да.
Ами значи кауза пердута.....

# 43
  • София
За Тръмп и Европа (и не само):
Цитат
Задава ли се американски неофашизъм?
https://offnews.bg/analizi-i-komentari/zadava-li-se-amerikanski- … hizam-839680.html

# 44
Ами значи кауза пердута.....
Всяко нещо, от полза за България, не е кауза пердута. В случая дори се нарича диверсификация! Забравете тези ненужни стигми!
Франция и Канада също са потенциален доставчик на ядрено гориво и опции.
Пропуснах да добавя и ПАВЕЦ и тяхното разширяване. Колкото повече, толкова повече!
За кадрите действително трябва овреме да се погрижим.
Milenaka: Хайде да престанем с тези проруски епитети "фашизъм", защото всеки, който ги употребява, очевидно не е наясно със смисъла им.

Общи условия

Активация на акаунт