Европа по времето на Тръмп

• 47 004
  • 977
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Все пак САЩ не е диктатура и не всичко се решава от Президента.

# 346
Тук някои се възхищаваха отТрюдо и Канада. Във фейса постнаха касова бележка от ресторант в Канада. Пише:

"Carbon Fee,(Въглеродна такса) – $3"

В Канада вече плащат и за въздуха,който дишат.

# 347
Все пак САЩ не е диктатура и не всичко се решава от Президента.
Оказва се, че много лесно се превръща в диктатура. В момента са на ръба. Президентът може да управлява всичко само с укази, освен ако не го санкционира Върховният съд, а той може да не уважи решенията на съда. Плюс това Върховният съд му е практически в джоба.

# 348
  • София
Тук някои се възхищаваха отТрюдо и Канада. Във фейса постнаха касова бележка от ресторант в Канада. Пише:

"Carbon Fee,(Въглеродна такса) – $3"

В Канада вече плащат и за въздуха,който дишат.
Ти и тук плащаш, ама не ти го пише в касовата бележка.

# 349
Към момента одобрението на Тръмп по данни на проучванията е 31%, като проблемът им е ЦЕНИТЕ НА ПОТРЕБИТЕЛСКИТЕ СТОКИ.

Така или иначе неговите мерки се очаква, че ще въздигнат вътрешната икономика и в края на мандата си ще има какво да отчете.
Той си следва политиката с вдигане на митата от предния мандат, ако не греша!

# 350
Помня, че Мъск миналата година обсъждаше, че ще има много труден период и затягане на коланите преди да се тръгне икономически нагоре. Т.е. не е нещо, което е било скривано, по-скоро е планирано. Ако ми остане време, ще го потърся.

# 351
  • София
Ще ми бъде интересно да видя възможно ли е в реалния живот митата да доведат до намалени цени на потребителските стоки.
Без ирония го казвам. Аз съм безкрайно убедена, че няма как да стане, но половината народ е толкова убеден, че това е добър път напред, че чак ми е интересно възможно ли е наистина да се случи.

# 352
Ще ми бъде интересно да видя възможно ли е в реалния живот митата да доведат до намалени цени на потребителските стоки.
Без ирония го казвам. Аз съм безкрайно убедена, че няма как да стане, но половината народ е толкова убеден, че това е добър път напред, че чак ми е интересно възможно ли е наистина да се случи.

Да, теоретично това е възможно - целите са 2 на повишаването на митата:
- Насърчаване на местното производство, което в последствие води до по-ниски потребителски цени и развито местно производство;
- Принуждаване на досегашния вносител да свали цените, за да запази пазара;

Има успешни примери и според мен точно от тях Тръмп се води:
- САЩ 1930-те години (Законът Смуут-Хоули) негативите са търговски войни, но голям разцвет на собствената индустрия.
- Индия - повишаване на митата върху електрониката и мобилните телефони, 2017–2020 г.
- Бразилия - митническа защита на автомобилния сектор, 2010-2020 г.
и дори
- Китай след 2018 – ответни мита срещу САЩ - Когато Тръмп наложи мита върху китайски стоки, Китай отвърна със собствени мита върху американски аграрни продукти, което доведе до ускорено развитие на вътрешното производство на соя и месо.В началото цените на тези продукти скочиха, но с увеличаване на вътрешното предлагане Китай успя да стабилизира или дори намали цените за някои основни храни.
Тъй като имам периоди, в които пребивавам в Китай това лично го забелязах, че подобри и качеството на предлаганата храна и отговори на търсенето на био такава.

Така, че да има резон това, дори е редно нашето правителство да защити остатъците от родно производство и търговия от вноса на нискокачествена и евтина стока.

# 353
Тц, международни анализатори отбелязват, че Тръмп /ако той е Тръмпоня!!!/ води изключително американско изгодна политика, относно Украйна /въпреки, че е рискова/, но тук някой си определи, че "бил изплискал легена"! Защото не налива американски пари до безкрай в една вече загубена война?

Нима забравяте, че негова задача е, да се грижи за американските интереси - толкова! Не за Украинските, не за чиито и да било желания. Само и единствено за американските.

Това хубаво и логично, но като всяка една логическа конструкция е много важно на какви аксиоми почива. Досега Америка беше велика и световен лидер защото беше водач на Свободния свят, пазител на демокрацията и гарант на западната цивилизация. Вижте речите на Кенеди например. Но тази основа изобщо не се връзва с действията на Тръмп, насочени само към някакви имагинерни тесни интереси, при това със съмнителен резултат. Тоест за да оправдаем действията на Тръмп следва да се променят постулатите, на които почива идеята МАГА.

# 354
С един познат американец си чатиме в нета и той между другото сподели,че тук в САЩ ако кажеш,че Щатите са воювали през Втората световна война за световно господство,ще си имаш неприятности. Официалната версия е че са се борили срещу чудовището Хитлер.
Това относно твърдението,че Америка била пазител на демокрацията и западната цивилизация...

# 355
Защо, кое противоречи на постулатите на Make America Great Again?
Това си е краен национализъм и национални интереси, с което ВСЕКИ американец е съгласен. Те винаги са смятали, че светът трябва да се върти около тях и да им се невиди успяват!

Точно МАГА включва подточка : По-малка намеса в чуждестранни конфликти. "Любимото ми" - Мир, через сила Wink

# 356
С един познат американец си чатиме в нета и той между другото сподели,че тук в САЩ ако казеш,че Щатите са воювали през Втората световна война за световно господство,ще си имаш неприятности. Официалната версия е че са се борили срещу чудовището Хитлер.
Това относно твърдението,че Америка била пазител на демокрацията и западната цивилизация...

Това изобщо не е противоречие, защото САЩ стават каквото са след ВСВ, до тогава Англия, Франция, Германия, Япония са им съизмерими по сила.

Защо, кое противоречи на постулатите на Make America Great Again?
Това си е краен национализъм и национални интереси, с което ВСЕКИ американец е съгласен. Те винаги са смятали, че светът трябва да се върти около тях и да им се невиди успяват!

Точно МАГА включва подточка : По-малка намеса в чуждестранни конфликти. "Любимото ми" - Мир, через сила Wink

То хубаво по-малко намеса, ама не и отмятане от задължения, не и разцепване на НАТО (тяхна рожба), не и разваляне на отношенията с Европа, Канада и Мексико, за сметка на далавери с Русия...

# 357
Но в МАГА е заложено и: Увеличаване на разходите за американската армия и намаляване на зависимостта от международни военни организации като НАТО.

Осъзнавате ли, на къде отиват нещата за НАТО?
Също така до сега Европа бе ухажвана и интересна с икономически интереси, а сега май вече е пренебрегвана. Това не е добре за нас.
От глобализация държавите се насочват към национализация и затваряне на границите и ние пак не сме в правилното течение.

Според мен Америка не планира да си има джиджи - биджи с Русия. Те ще са "черната овца" дълго време и нямат файда да са им легални приятели. Само Тръмп си има някакво джиджи с тях ...

# 358
  • Deutschland/HE
И ще са велики само в своите очи, за другите ще са меко казано ненадеждни партньори, да не кажа предатели.

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 19:21 от colibri

# 359
И ще са велики само в своите учи, за другите ще са меко казано ненадеждни партньори, да не кажа предатели.

Хм, кога Америка са били надеждни за каквото и да е? Wink

Общи условия

Активация на акаунт