Европа по времето на Тръмп

• 46 966
  • 977
  •   1
Отговори
# 360
И ще са велики само в своите учи, за другите ще са меко казано ненадеждни партньори, да не кажа предатели.

Хм, кога Америка са били надеждни за каквото и да е? Wink

По времето на Клинтън, Рейгън, Кенеди. Помниш ли речта на последния - Ich bin ein Berliner...?
Иначе Европа имаше идея за свое малко европейско НАТО, но САЩ скочиха здраво против. Сега изведнъж им харесва идеята да няма НАТО. Обаче нали знаеш - който плаща, той поръчва музиката? Европа слушаше заради ангажиментите на САЩ, сега като отпаднат ангажиментите, САЩ губят Европа за съюзник. Аз бих посъветвала Европа да се сближи с Китай.

# 361
И ще са велики само в своите учи, за другите ще са меко казано ненадеждни партньори, да не кажа предатели.

Хм, кога Америка са били надеждни за каквото и да е? Wink

По времето на Клинтън,  Рейгън, Кенеди.  ...

Хей, това вероятно е някаква носталгия, но за Клинтън нима е забравена бомбандировката над Сърбия, направи се на глух и сляп за Руанда, Черен ястреб в Сомалия, Северноамериканското търговско споразумение (NAFTA), което се отчита като срив на икономиката, Финансовата дерегулация – основа за кризата през 2008 г. Хич и не ми ги хвали!

Рейгън никак, ама никак не го харесвам и смятам, че бе марионетка. Иран-Контра скандалът и нападението на Либия са показни за неговата "стабилност". Той също си имаше някакво биджи със СССР. И не е ли пак той президента, дето им направи рекорден външния дълг?

Техните интереси не са стабилни, постоянно сменят посоките без срам и не виждам кой може да разчита на тях ОЧЕВАДНО!

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 20:01 от the Дорис

# 362
  • София
Американския със го шасна за частични плащания по USAID, интересното е, че срещу него са гласували четирима консервативни съдии.
Само създава работа, да му падат хилядите укази.

# 363
Американския със го шасна за частични плащания по USAID, интересното е, че срещу него са гласували четирима консервативни съдии.
Само създава работа, да му падат хилядите укази.
Но той не се съобрази с решението на съда. И ко прайм ся?

# 364
Не само че изоставаме, а сме предпоследни в класацията - само Естония имат по-нисък брутен държавен дълг в проценти от БВП. Всички други държави в Европа са в пъти по-задлъжнели, нали? Защо трябва да стягаме коланите при еврото? Така ти каза Копейкин ли?
https://www.nsi.bg/bg/content/11476/%D0%B1%D1%80%D1%83%D1%82%D0% … D1%8A%D0%BB%D0%B3
https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/sdg_17_40/default/table?lang=en

Нали точно това казвам - ще затегнем коланите отвсякъде - откъм пенсии, откъм заплати, откъм капиталови разходи, ЗА ДА влезем в еврото и да започнем да наваксваме с дълга, защото по тази точка сме изостанали сериозно от другите /както показват и любезно предоставените линкове/. Така че всякакви мечти от Европа да ни сложат юзди едва ли ще се сбъднат. Ще потекат пари към магистралите и към нашите хора.

Всъщност говорим едно и също май, не виждам защо е спорът.

Последна редакция: чт, 06 мар 2025, 00:49 от Vapor

# 365
Франция свиква среща на главнокомандващите на всички европейски армии
Франция има ядрено оръжие, Англия също, но те не са в ЕС.
Отделно САЩ имат не много малко ядрени бойни глави из Европа. С тях какво се случва?
Писах и за златото на Германия, голяма част от което се съхранява в щатите. Веднага ми се подхвърлиха намеци за путинизъм, все едно аз съм им го предоставила.
Аз лично мисля, че няма да има обединена европейска армия, а няколко европейски военни съюза.  Няма да е за пръв път.

# 366
....
Аз лично мисля, че няма да има обединена европейска армия, а няколко европейски военни съюза.  Няма да е за пръв път.

Аз също мога да се обзаложа, че обединена европейска армия под едно командване няма да има. Но по-засилено сътрудничество и укрепване на собствените възможност със сигурност. Другото е въпрос на много далечно бъдеще, ако изобщо.

Интегриране на европейския оръжеен пазар, координация, за да няма излишно дублиране - все полезни неща, ако станат.

# 367
Предполагам, че няма да се прави нов военен съюз, но ще се променят и редуцират някои неща в  НАТО.

# 368
Една интересна гледна точка. Докато се борим с несъществуващи заплахи, подкрепата за крайно дясното расте.
https://www.theguardian.com/commentisfree/2025/mar/05/keir-starm … s-europe-security

# 369
И аз не мисля, че ще има общоевропейска армия.
Интегриране на европейския оръжеен пазар, координация, за да няма излишно дублиране - все полезни неща, ако станат.

Това се надявам да стане, но и там съм повече песимист.

За съжаление формата за финансиране, която са избрали ме навежда на мисълта, че ще почне едно теглене на кредити от различните страни без всякаква координация.
И в крайна сметка да започнат да купуват от американците поради липса на друг източник и да си покрият искане на 5% от разходите.

Приказките на Макрон хич не ги приемам сериозно, дори за ядрения чадър.
Англичаните не са ядрен сила, копчето им го държи САЩ.

# 370
Речта на Макрон и желанията на испанския премиер за справедлива локализация на новите производства говорят, че се планира развитие на европейския ВПК. Акциите на европейските оръжейни компании летят в небесата. Американското оръжие е риск, както се вижда от примера с Украйна. Вече сме се набълбукали с него, но в бъдеще трябва някой да е пълен глупак, за да влезе отново в същия капан. Макрон, Мерц а Стармър категорично са за автономия на Европа от САЩ.

# 371
Италия, Франция и  ОК правят гигантска поръчка за ракети Астер за ПРО, способни за свалят балистични ракети подобно на Пейтриътите. Сигурно затова Тръмп се активизира и повтори думите на Путин, че тук в Европа ще правим Трета световна, освен ако САЩ не регулират проблема. Как ли си го представя?
https://www.latribune.fr/entreprises-finance/industrie/aeronauti … ster-1019974.html

# 372
То като имаш ракети, но нямаш насочване кел файда!
Възможно ли е Мъск да спре и сателитите?

# 373
Възможно е, разбира се.

Но какво ви притеснява, нали досега повтаряхте, че на Украйна не трябва да се помага, че удължавало войната и ала бала. Би трябвало да сте доволни.

# 374
Аз също не искам да умират хора, които колкото и да отричат някои са много близки помежду си.Винаги са ме обвинявали, че заемам страната на Путин, но не ми пука.В случая споделям мнението на Абуто нищо, че не съм в Сащ.Между другото какво става в Париж?Подкрепям французите, съгласна съм с тях.
https://fakti.bg/world/955233-plashat-ni-s-moskva-za-da-harchat- … -voiski-v-ukraina
Цитат
Стотици хора, събрали се в Пале Роял близо до Лувъра, скандираха лозунги срещу изпращането на войски и оръжия в Украйна и срещу приемането на страната в НАТО. Колоната от протестиращи, които след това преминаха през моста от другата страна на Сена, призоваха ЕС да се откаже от желанието си да стане военен блок чрез създаването на европейски въоръжени сили. Организаторите на акцията агитираха и за напускане на Франция от ЕС.
"Макрон, както и европейските чиновници, изобщо не искат мир, те не се интересуват от украинците, това е само претекст. Техните интереси се обслужват от политика, която води до постоянна конфронтация с Русия, за да се концентрира властта колкото е възможно повече в ръцете на структурите на ЕС, да се премине към създаване на европейска армия и ядрено възпиране на ниво ЕС", каза пред журналисти Флориан Филипо, лидер на партията Патриоти, която организира демонстрацията.
"Макрон търси военно присъствие в Украйна, за да гарантира, че дори когато настъпи мир, конфликтът може да се възобнови всеки момент след две или три години чрез провокации и операции под фалшив флаг. Ето защо там са необходими войници", добави той, коментирайки заявеното намерение на френския лидер да събере контингент от военни от няколко страни от ЕС, които да бъдат изпратени в Украйна на мисия след сключване на мирно споразумение.

Общи условия

Активация на акаунт