Европа по времето на Тръмп

• 46 853
  • 977
  •   1
Отговори
# 495
Естествено, че Русия може всичко, а Европа - нищо. Така е удобно на двамата старчоци, които са решили да си поделят Европа. Е може и да не им се получи.

# 496
Шефа на НАТО е на гости в Белия Дом.
Ще са интересни разговорите там.

# 497
  • София
А, какъв изобщо е бил спорът за танковете? Simple Smile На мен ми стана смешно, след като Дорис каза, че от утре ще се правят танкове. Ми, да. Ще се правят. И какво от това? Дадох пример с Порше, хубаво, дори и да са губили от конкуренцията, то тя пак е немска, не е ли така? Европа прави хиляди пъти по-качествена и адекватна техника от тази на руснаците и по нищо не отстъпват на американската. Особено, след като сега ЕС ще налее и близо трилион за това ще се набива на очи още по-сериозно.

# 498
Всъщност тезата, че сега Германците ще запълнят освободилите се поради кризата работни мощности с производство на оръжие и военна техника много ми допадна. Ще наринат парите за превъоръжаване в собствената си индустрия. Ще се запазят работни места и ще оцелеят заводите, които са ключови за икономиката им
Интересно ми е България няма ли да подеме част от това.

А спора за мен се свеждаше до "Порше правиха хубави танкове! - Не, Порше никога не са произвеждали танкове. Имат разработки, но масово производство - никога"

# 499
  • София
Само че няма нищо общо между двете.
Югославия налага геноцид над мюсюлманите и българите, а после се жалва, когато се разбунтуват срещу управлението ѝ и тя вземе, че се разпадне.
Украйна не е налагала геноцид над никого, но просто е случила на съсед като Югославия, който налага геноцид над останалите. Wink
Даже, ако ще се правят паралели с Югославия, то трябва да се търсят с Русия, тъй като и двете държави са доста сходни по вътрешна и външна политика.

Sonata, обобщението на двете ситуации е, че две държави губят част от територията си и то в наши дни /напук на внушенията, че след ВСВ териториите на държавите били фиксирани и не можели да се променят/. Личните симпатии или антипатии /мои, твои, на някой друг/, дегизирани зад тия речи за геноциди, диктатури, лоши съседи и агресори, тук не важат. Така функционира обществото, в което вие живеете - разрешеното е разрешено, забраненото е забранено. Без половинчатости в стил "за всички без теб може/не може, защото те харесвам/не те харесвам". 

Оплакванията ги отправяте в грешна посока - търсете идеолозите на проекта "Косово" и им се скарайте, че пуснаха духа от бутилката!

П.С. Напомням, че доводът ти от вчера още е отхвърлен.

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 01:25 от Странната птица

# 500
Югославия е изкуствена държава - мини империйка под сръбско управление, малкото СССР. Късмет имаме, че Гошо Тарабата и Тито са се скарали кой да е вождът, защото и ние щяхме да сме "югославяни". Изумявам се как българин защитава шовинистите сърби, които с помощта на москва за 3-4 десетилетия превърнаха българите от географската област Македония не само македонска "нация", но и в българомразци. Западът много закъсня с намесата си във войната в Югославия.
И до ден днешен, ако пътувате от Хърватска насам, не е удачно да питате никой хърватин в каква посока е Белград. Сигурно пак Западът е виновен.

# 501
  • София
Всъщност тезата, че сега Германците ще запълнят освободилите се поради кризата работни мощности с производство на оръжие и военна техника много ми допадна. Ще наринат парите за превъоръжаване в собствената си индустрия. Ще се запазят работни места и ще оцелеят заводите, които са ключови за икономиката им

А спора за мен се свеждаше до "Порше правиха хубави танкове! - Не, Порше никога не са произвеждали танкове. Имат разработки, но масово производство - никога"

Интересно. Съвсем случайно немците наскоро освободиха големи мощности на автомобилните си заводи. Конспирация?

# 502

Всъщност съвсем не бе така. Аз писах, че немците имат възможност с автомобилната си индустрия да произвеждат оръжия, в т.ч. и танкове и САУ, като цитирах ВСВ и разработките на Порше, Мерцедес и Майбах. Реално Порше, и то Фердинанд Порше, имат участие, както и в по-късни времена. Не да произведат целия танк от-до. Както например са го правили Майбах и Мерцедес. И реално за Леопард Мерцедес имат решаващо участие (И Порше имат някакво също) от 1966 до 2014 в двигателя, тъй като Майбах става тяхна собственост в този период, и двигателите са от тяхна дъщерна фирма. 2014 фирмата става 100 % собственост на Ролс Ройс. МАН също имат участие, докато са независима фирма такава, а след това собствеността се поделя от Мерцедес и Фолксваген. Един танк/САУ никога не се прави само и изцяло от една-единствена фирма. В Бургас миналата година започна изграждането на завод за бронирани машини Рила от български предприемач от Канада. Но купола се доставя от едно място, шасито - от друго, двигателя - от трето, електрониката - от четвърто, пето, десето.  В Самоков Самел правят дронове, но пак се асемблира от много доставчици. Имаше проект на БА за танкове и бронирани машини, които да се асемблират у нас, но се спихна. Нещо бе с немски куполи, израелска електроника, май имаше и турски фирми наоколо, но не се получи.
Вие писахте, че едва ли не, авто-индустрията на Германия нищо не може, нито някога нещо е правила, а това категорично не е така. Цитирахте извадки от уикипедия, но не зачитате надолу кое какво значи. Круп правят куполи на танкове/САУ, както и дулата на оръдията. Армировката се прави от Райнметал и т.н. Имаме гласувана поръчка за немско ПВО Ирис-Т, които се справят нелошо в Украйна.
Ако разработим и производство на боеприпаси натовски стандарт (155 мм снаряди мисля бяха) ще намажем още повече от европейската доктрина от 800 млрд евро.

# 503
  • София
Не ми се влиза в полемики, но според мен Чърчил не е + политическа личност за България.

# 504
Скрит текст:
Да, в съветските учебници след 45' може и да сме били най-ощетени от Чърчил щом и до днес се повтарят глупостите за София и картофената нива или, че е ял пердах в Дойран и оттам ни намразил. Глупостите по негов адрес са бол в съветската историография, но нямат нищо общо с действителността.
Да, Чърчил през 42' в Москва говори за разделяне на сфери, но нито Рузвелт, нито Сталин му обръщат внимание, защото войната е в ход. След края на войната САЩ и Великобритания запазват сериозно влияние в България и следят за провеждането на първите избори, референдум за република, за БЗНС и Никола Петков, с когото водят преговори до 47 г. и настояват червената армия да спре с окупацията си в България.
Никога не са ни деляли/давали като сфера на СССР нито в Москва, нито в Ялта. Отдръпват се, след като комунистите екзекутират Никола Петков като отговор на ултиматума им за изтегляне на червената армия и защото е ясно, че политическият ни елит е зависим към Москва.

Октомври, 1944-та е листчето с процентите /по Чърчил, не по съветски учебници и не по Lunna Sonata/. Да цитирам

...
Научете я тая история вече, аман!

Не, не е по Лунна соната, а по:

Скрит текст:
Мери-Франс, Кристоф Чакалоф - изграждането на обединена европа 1945 - 1990

Мирчева, Христина. История на международните отношения в най-ново време. Кн. 1. София, 2002.

Стивън Амброуз. Стремеж към глобализъм_Американската външна политика от 1938 до началото на 90-те години

франсоа-рот-изобретяването-на-европа II

Христина Мирчева Съвременна история.pdf

The Cambridge History of the Cold War1.pdfThe Cambridge History of the Cold War1.pdf
The Cambridge History of the Cold War2.pdfThe Cambridge History of the Cold War2.pdf
The Cambridge History of the Cold War3.pdfThe Cambridge History of the Cold War3.pdf

А, също и препоръчвам трудовете на българския историк Ивана Николова -  https://authors.uni-sofia.bg/AuthorPublications.aspx?id=7dc52a67-af96-442d-8bfd-25e390771c41
Приятно четене. Wink
Мога да ги кача на докс, ако не ги откриеш в интернет. Simple Smile

Аз препоръчвам просто мемоарите на Чърчил. От първа ръка, тъй да се каже, пък и все пак става дума за събитие, станало докато ВСВ е била в ход, а не по време на Студената война. Ако не ти се четат всички, стига шестият том. В моята книга е от 197 страница. Главата се казва "Октомври в Москва".
Наистина не разбирам защо търсиш договорката с процентите в книги за Студената война, може би оттам идва объркването ти.

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 23:59 от Vapor

# 505
Нямате ли си някоя тема, в която да си говорите за история?

Като ви четем съвсем става ясно, че не сте чак такива застъпници на Украйна - просто мразите Русия и войната ви отвори възможност да плюете на воля!

# 506
Русия е фашистка диктатура по всички класически признаци. А Украйна не отговаря практически на нито едно условие за определението.
Европа от своя страна така и не може да избяга от амплоато си: лицемерна, разединена, неспособна да отвърне навреме на предизвикателствата. Все още не е изгубена войната, но поне ТАЗИ битка за Украйна, опасявам се, е изгубена. Може би печелят време, ограничават щетите. Но нас тук в Източна Европа това по никакъв начин не ни спасява.

В Германия Мерц сключи сделка със социалистите и зелените, така че сделката за дълга ще мине в Бундестага, предполагам идущата седмица. Цената на сделката е огромна. 100 милиарда за зелени политики, над 200 за социални дейности и инфраструктура. Нищо не говори за екстрадиране на нелегални. Избирателите му като цяло са разочаровани. Обвиняват го, че е отстъпил от предизборните си обещания в името на властта. АфД пък иска да оспорва в КС, защото въпросът за вдигането на дълговата спирачка се решава в отиващия си парламент и според тях това е подмяна на вота. Като цяло Мерц няма избор и му се налагат трудни решения, за да успее да отреагира на по-голямата заплаха. Въпросът е дали ще успее да го обясни на своите хора. А и АфД дишат във врата, всички популистки козове са у тях. Мерц ще трябва да води изключително умна политика, за да не катастрофира.

Междувременно Португалия се отказа от плановете си за F35 заради ненадеждността на САЩ.

Във френския парламент са издали резолюция замразените руски активи да се използват в полза на Украйна.

Стармър обаче е първият, който предаде четата. Вече говори как Путин не трябвало да си играе със сделката на Тръмп и всички трябвало да прилагат дипломатически натиск за траен мир. Ясно е какво е сделката на Тръмп и какъв е трайният мир. Стармър също няма много избор при сегашното ниво на зависимост от САЩ. Може би и той печели време, чакайки Франция и Германия да променят посоката на събитията, но междувременно очевидно е пожертвал Украйна. А който жертва Украйна, жертва и Източния блок.

Последна редакция: сб, 15 мар 2025, 13:03 от Petrof

# 507
През цялата предизборна кампания Мерц намилаше как трябва да се запазва бюджетната рамка. Всъщност Шолц падна, защото министърът на финансите от ФДП не искаше да разхлаби дълговата спирачка.  Сега се оказва, че избирателите са получили от съвсем същото като преди, но в по-голяма доза. Интересно колко дълго Мерц ще е канцлер, допускам , че бившите му работодатели от Блакрок и  ЕУ сигурно са доволни от старта на проекто-канцлерството. (https://en.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Merz#Private_sector_care … 2009%E2%80%932018)

Petrof, може ли официален източник на инфото за френското решение относно руските активи.  Всичко което аз намирам е, че френската асамблея е силно разединена по въпроса. Резолюцията, която са прели казвва да се подкрепя Украйна, но липсват “дребни” детайли, кога, с колко и как точно ( има препратка в линка, който поствам).

https://www.humanite.fr/politique/assemblee-nationale/guerre-en- … oirs-russes-geles

# 508
Във френския парламент са издали резолюция замразените руски активи да се използват в полза на Украйна.
Това е резолючия, която първо няма тежест на закон и не  може да влезе в действие, и второ е с пожелателен характер. Тоест "ние бихме искали, но знаем че няма да стане". Нещо като - много ни сърбят ръцете да вземем едни пари дето не са наши и да ги издухаме по собствена преценка, но рискуваме да ни излезе име на някой с лепкави пръстчета.

# 509
Да, точно така, липсват детайлите. Предстои да видим какво ще се случи. Цяла Европа е на кантар и чака Мерц да наклони везните. Той не искаше да се отслабват дълговите правила, но съюзът с СПД го принуди на такава отстъпка. Не е идеално, но е най-доброто при днешните обстоятелства.
Времето за Източна Европа обаче е на изтичане. Ние изобщо нямаме опции да изчакваме големите да се наумуват. Нямаме опции и да избираме къде ще ни разпределят. Единствено бихме могли да проявим достойнство и да изберем демократичния път извън шапката на Русия, но какво ще се случи в действителност, е извън контрола ни. Румънците се опитват поне, нищо, че и там борбата е на кантар. Заместникът на Джорджеску вече е набрал около един милион харесвания в ТикТок само за броени дни. Белята е сторена, пропагандата си е свършила работата. Европа проспа последните 20 години и сега е на път да бъде превзета отвътре, както се случи и със САЩ.

Общи условия

Активация на акаунт