Европа по времето на Тръмп

• 46 601
  • 977
  •   1
Отговори
# 930
Весела, типичен отговор - Не знам кого харесвам, но знам кого не харесвам.
Едно име кажи - ето този от европейските лидери прави това, което обеща и благорарение на него хората живеят по-добре.
Обаче ти не си харесвала Орбан, Фицо, Путин. Уаууу. Путин е сатана, ясно. Кажи ми към Фицо какви забележки имаш? Какво въобще знаеш за него?
Защо трябва да ти обяснявам за този и онзи?
Достатъчно знам за всички изброени, за да не ги харесвам.
Към другите нямам забележки, какво да изброявам?

# 931
  • София
Весела, типичен отговор - Не знам кого харесвам, но знам кого не харесвам.
Едно име кажи - ето този от европейските лидери прави това, което обеща и благорарение на него хората живеят по-добре.
Обаче ти не си харесвала Орбан, Фицо, Путин. Уаууу. Путин е сатана, ясно. Кажи ми към Фицо какви забележки имаш? Какво въобще знаеш за него?
Фицо има връзки с италианска мафия, преди години беше застрелян журналист и приятелката му,  той правеше разследване за Фицо и неговите връзки с Ндрангета.

# 932
  • София
Въпросът е какво не са направили за своите държави, че се пита сега това в темата? Всъщност ясно е какво ненаправиха - не клекнаха пред путлер, та да спретнат втора мюнхенска като тази от 38'-ма, заради което руската хибридна пропаганда денонощно работи срещу тях. Че и на тръмпчо се озъбиха.
А, и тук по-скоро се усеща завист и заяждане от разочарование, след като спасителят на нацията тръмп не се оказа нищо повече от един пропаднал клоун, който раздава американските пари на най-приближените си, а МАГА се отлага за бъдещо неопределено време.

# 933
В Европа се живее все по-зле и гражданите масово недоволстват. Качеството на живот се срина и за съжаление очевидно ще става  по-лошо.Цените на всичко хвърчат, режат пари от здравеопазване, социални дейности и каквото се сетят.През последното десетилетие само регулации, ограничения. Ес лидери се грижат за мигранти, войни, вредни зелени политики, но не и за гражданите си.Европейските градове отдавна са много опасни за жени.Много насилие, много убийства, никаква сигурност.Не може да се живее пълноценно.Да се страхуваш да излезнеш в парк, на улицата, да не можеш да се движиш спокойно и безопасно…….дали се страхуват европейките от Путин?
Между другото бях питала преди, може ли някой да ми посочи конкретно какво добро са направили ес политиците през последното десетилетие?Конкретно моля, не празни лозунги.

# 934
  • В заешката дупка
Аз живея в най-безопасната страна на света - води всички подобни класации от години наред. Нито в парка ме е страх да ходя, нито по улиците, нито че някой ще гръмне децата ми в училище. Електроенергия и отопление - 100% от възобновяеми източници. Зелено и евтино - нека ни е лошо.  

Два конкретни примера за добро управление, най-впечатляващите за мен:

- Как страната се справи с финансовата криза 2008 - най-тежката за която и да е развита държава тогава. Два финансови колапса с опустошителни социални и икономически последици щяха да са ми много за едни живот.

- Как бе овладяна кризата с COVID. Политиците отстъпиха назад и дадоха път на специалистите. Обединиха се зад тях и в нито един момент темата не бе политизирана както на други места по света, и от което страдаха само хората.

Но най-важното – управляващите не рушат доверието в демокрацията, институциите, науката и медицината. А именно това гарантира стабилност, сигурност и развитие напред .

# 935
  • София
Да се сравнява насилието в Европа с това в САЩ е като сравнение между прашинка и футболна топка. Не съм чула за ежедневни масови стрелби в европейските училища. Дори да има увеличение на употребата на дрога в Европа, то е драстично по-малко от това в САЩ. Та със сигурност си живеем по-добре тук.

# 936
  • Под сянката на разлистените кактуси
Аз живея в най-безопасната страна на света - води всички подобни класации от години наред. Нито в парка ме е страх да ходя, нито по улиците, нито че някой ще гръмне децата ми в училище.

Обаче в тази трогателна ода удобно пропусна да споменеш. че нямате нелегална имиграция, а и легална много малко. И е предимно от Украйна. Защо не попиташ южните си съседки колко сигурни се чувстват по улиците?

Добре, че отоплението ви е евтино, че много ви трябва

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 06:09 от tunata

# 937
  • В заешката дупка
Айде сега ми кажи колко точно е това “много малко” мигранти, Туна . Simple Smile Провери и какви, и откъде бежанци имаме.
И как се съотнася Исландия спрямо другите Европейски страни.

Ама как обичаш да говориш без нищо да знаеш.

# 938
Различно е, когато говорим за държава с население под половин милион, без сухопътна граница с друга държава, една основна религия. Преди много години имах един четири годишен гурбет в Кипър. Най-спокойното и безопасно място на което съм бил. Престъпленията може да се разкрият само на принципа на изключването. Единствените точки за влизане и излизане са едно летище и две три пристанища. Исландия е подобно място. Като добавиш, че имат удоволствието да имат целогодишно гореща вода, климата не изисква големи разходи за климатизация лятно време, няма тежка промишленост за да изисква нещо повече като енегроизточници. Но колко от останалите държави в Европа и света имат това предимство. Не може да се нацепи планетата на острови с размерите на България и население под милион. И брюкселските бюрократи не се бъркат защото няма за крадене.

# 939
  • София
Ама за Исландия ли ставало въпрос? Тя не е член на ЕС. И то точно, за да защити местната си икономика. Сами се отказаха от членство и напуснаха и западната банкова и финансова система след кризата от 2008 г. И оттогава се развиват чудесно, с референдуми и уважение към исканията на народа си. Освен това са 300 000 души, на практика всички се познават, та не е много трудно това.
Казвайте ги тези неща, важни са.
https://geograf.bg/bg/article/zashcho-islandiya-kaza-ne-na-es
https://btvnovinite.bg/svetut/protestat-sreshtu-monopolite.html

Как примерът на Исландия е приложим тук, с тези наши политици, с нашата география и население? Нямат си Урсула и Бойко, а и са далеч от войните и газовите кризи.
Точно никак.

# 940
  • София
Не знаех, че САЩ е страна с религиозно управление, но щом Туната твърди.
Все си мислех, че е светска държава.
Проблем там са предимно псевдохристиянските сектанти.

# 941
  • Под сянката на разлистените кактуси
Айде сега ми кажи колко точно е това “много малко” мигранти, Туна . Simple Smile Провери и какви, и откъде бежанци имаме.
И как се съотнася Исландия спрямо другите Европейски страни.

Ама как обичаш да говориш без нищо да знаеш.

Да, права си, мислех, че си във Финландия. Понеже не каза в поста си, а си спомням, че беше някъде на студено. Но и вие въпреки, че имате ЛЕГАЛНИ имигранти, те са от Полша или другите скандинавски страни. А нелегални нямате изобщо

Reunion, би ли  казала, къде твърдя, че САЩ е страна с религиозно управление? Ама със дата и цитат, а не, че бегло си спомняш да съм го споменала. Аман от твоите клевети.

# 942
  • В заешката дупка
Така е, има предимства (също и недостатъци)  да си малка островна държава, не отричам, но не непременно там, където ги търсите. Затов и пишете неверни неща.

В Исландия чужденците са близо 20% от населението - много над средното за Европа. Една от страните с най-висок дял мигранти. Има и бежанци - венецуелци, украинци, такива от Близкия изток и Северна Африка; като глава от населението - съпоставими с някои страни, като Германия и Австрия, примерно. Така че Исландия никак не е една малка затворена държава както много си мислят.

Исландия има силно развита енергоемка индустрия – алуминиевата, която поглъща над 70% от цялото електропотребление и е в челните световни класации по консумация на енергия на глава от населението. (Нямаме климатици, но парното освен пролет и есен, работи и лятото. Simple Smile

Исландия не се е отказала от ЕС. Преговорите бяха замразени, но за 2027 г. се подготвя референдум дали да се възобновят. Проучванията показват подкрепа за идеята страната да бъде част от ЕС. А твърдението, че Исландия е „напуснала западната финансова система“ след кризата от 2008 г, не е вярно.

И все пак, аз отговарям на въпрос за примери за добро управление. Казах ги. А те далеч не са само защото Исландия е малка страна. Не се съсредоточавайте само там. Макар да разбирам защо го правите. Simple Smile

# 943
  • София
Америка уж е създадена като държава, в която държавата е отделена от църквата, но новите управляващи упорито се опитват да отменят това разделение - като започнеш от 10те божи заповеди в класните стаи (Rolling Eyes) и минеш през яростните опити да се върне жената боса, бременна и в кухнята, щото така било в Библията - забрана на аборти, арести за помятане и все повече открито говорене на десни политици за отнемане на правото на глас, щели да искат "семеен глас", ама който мъжа да го гласува все пак.
В Европа, слава богу, това го няма. Ако умра, докато съм бременна в 9 седмица, няма да ме държат като инкубатор против волята на близките ми и после да връчат на семейството ми преждевременно родено бебе и невъзможна за плащане болнична сметка.
Освен това няма оръжия у всеки неандерталец, което дори само по себе си е достатъчно. Има помощ за най-бедните, има здравеопазване, има образование за всички- далече от идеално, но принципът е заложен и работи - никой да не изпада от каруцата. В Америка се гордеят, че не помагат на бедните, щото сами са си виновни.
Университетите не струват глава и крак.
Има много жени на управленски позиции.
Мизогинията не е толкова силна. Ред пила тръгна от вас все пак.
Това само на най-най-първо четене, докато си пия кафето и без да се замислям.

# 944
  • София
Това за университетите и Туната и Скай добре го знаят.

Общи условия

Активация на акаунт