Донорски яйцеклетки - група на мами, които са заченали и родили с ДЯ - 2

• 27 043
  • 369
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Здравейте! Включвам се с един по-различен въпрос и ще съм много благодарна, ако има сред вас запознати, които биха ме посъветвали как да постъпя. Преди две години закупихме 8 броя донорски яйцеклетки от украинска банка, които все още стоят замразени в една софийска клиника. Тъй като като няма да ги използваме, как мога да ги предоставя на друга дама? В момента не съм сигурна, че мога да го направя безвъзмездно, ние реално сме ги платили на клиниката по банков път. Разбрах, че има вариант да подпиша декларация за дарение и от клиниката да ги предоставят на жена в нужда, но дали ще се случи...Какво мога да направя? Кое е законно и какво е морално? Всички разходи по инвитро процедурите сме покрили сами, единствената помощ беше по общинска програма, но и тогава заплатихме пакет от Овобанк. Моля ви, споделете как бихте постъпили. Ясно е, че най-благородно е реално дарение, но в случая това не са мои лични, а платени яйцеклетки.

# 241
Standpoint,трябва с клиниката да се консултирате първо ако се съхраняват там към момента. Аз чакам от март месец за ДЯ, от клиниката казаха, че се бавят 8-10 месеца.

# 242
  • София
Standpoint,трябва с клиниката да се консултирате първо ако се съхраняват там към момента. Аз чакам от март месец за ДЯ, от клиниката казаха, че се бавят 8-10 месеца.
Там са, да и те ми потвърдиха, че мога да ги даря.

# 243
Здравейте, нова съм във форума. На 43 години съм, с АМХ 0.2, без други кой знае какви здравословни фактори (спортувам, храня се добре, отсъствие на гинекологични проблеми). Спермограмата на мъжа ми според клиниката е добра. Нямаме правено изследване за ДНК фрагментация (а може би трябваше, не знам, ще питаме на следващия преглед). Имаме вече едно дете на почти 6, създадено със СЯ. Никога не сме имали сериозен фактор при никой от нас, просто започнахме късно, не ни се получи по естествен път и тъй като още на 36 установиха намален резерв се задействахме. Първото ми ин витро е при Лилия Димитрова със СЯ – успех от първи опит с два Е, от който един остана, момиченце - вече почти на 6 години. От това ин витро останаха 2 Е, които използвахме в последните 2 години - за съжаление без успех. Поради възраст и много намален резерв решихме да заложим на ДЯ. В крайна сметка вече имам едно биологично дете, и бихме искали ако е писано да създадем и отгледаме още едно, което да ни радва и да е другарче на нашето, след като вече ни няма.
Бих искала да споделя малко опит и да питам някои неща, а и ако мога да съм полезна на някой. Имам направен ЕРА тест преди по-малко от година и доказана рецептивност. В процес сме на първи цикъл с донорски, в клиниката на Владимиров сме. Поръчахме пакет от 10 Я (6+4 от две жени, уж за диверсификация) от ovobank. Чакахме да дойдат около 2 месеца и преди 3 седмици започнахме нашия процес. Не знам дали не съм имала нереалиастично високи очаквания или ембриологията не се справи добре, но се получиха 3 бластоциста (бройката е горе долу добре според статистиката със замразени Я), които обаче са доста нисък грейд, съответно - 4CC, 4BC и 5CC (замразено на 6-ти ден). В крайна сметка трансферирахме 4CC-то (4BC-то в часа на трансфера беше все още 3BC и се разшири след няколко часа). Разбира се, предвид шансовете за живо раждане на такъв тип ембрион (макар и с донорска, което според чат гпт добавя към 10% отгоре - добри митохондрии, по-малък риск за генетични дефекти), завърших с много ранна биохимична - ЧХГ 6.8 на ден 7, на ден 13 вече беше 0. Още като видях ниския грейд, който разбрахме в деня на трансфера доста се разочаровах, а после като се разчетох и видях статистики - още повече. Шансът ни с оставащите Е, ако са генетично здрави, е кумулативно около 45-50% - по-малко от единичния шанс с генетично здрав Е, грейд AB например. Дотук похарчихме за цялото упражнение една торба с пари (всеки, който е минавал или върви по тоя път знае за какво става дума) и като се разчетох за чужди клиники, се зачудих дали не трябваше направо да заложим на Чехия или Испания - по-висока упеваемост, по-добри ембриологии (което е супер съществено!). Цените всъщност са сравними, даже в Чехия е малко по-евтино. Въпросът ми е какъв е вашият опит с ембриони от замразени донорски Я тук в БГ? Прочетох цялата тема, но не видях много за грейдове на получените ембриони. Не би ли трябвало с млади, здрави Е да е лесно да се получат поне BB-та? Дали имаме неустановен мъжки фактор или просто ембриологията се е справила на посредствено ниво, което, разбира се, никога няма да си признаят? Четох, че ембриологията е много решаваща за грейда – среди, условия, методи. И също дали има жени с опит, или поне в кореспонденция с чужди клиника в EU? Решили сме да действаме с 4BC, но ако не стане се чудя дали да не зарежем 5CC и направо да заложим на нов цикъл някъде с по-добра успеваемост, като например Чехия. CC ембрионите трудно се захващат и са доста рискови за ранни аборти за съжаление, което знаете е емоционален, а в по-напреднала седмица - и физически стрес. Решили сме докато тече вторият ни опит, да пишем на 2-3 клиники в Чехия и на толкова в Испания, да видим какво предлагат те като условия, цени, гаранции, статистики. Ако някой има интерес, по-натам ще споделя информация.
Та, какъв опит имате с качеството на Е от замразени ДЯ в БГ? И някой има ли опит и отзиви за чужда клиника от която е доволен или поне дотук с добри впечатления?
Решили сме този цикъл и максимум още един да направим (но искаме задължително да променим подхода!), защото знаете това е много скъпо в пари, време, нерви, а и вече сме родители веднъж.

# 244
Моят опит е в Ню Лайф с пакет от 8 замразени яйцеклетки,получи се от първи трансфер на два тридневни.Сами разбирате,че за грейд дори не може да се говори.
Предстои ми още един трансфер на единствения ми замразен ембрион,но нямам идея какво качество е той...

# 245
Да, този тип категоризация е валиден само за 5-дневни Е. А вашите тридневни явно са се развили добре след трансфер, за което много се радвам! Ами, и аз при първия ни опит преди 6 години (успешен) не знаех нищо за тези неща, но пък явно се оказва, че сме имали поне един достатъчно добър ембрион. Тези с по-ниския грейд съдържат по-малко клетки, които са по-неравномерно разпределени и не чак толкова еднакви. Оценката е субективна, поставя я ембриолога под микроскоп. Като цяло не е присъда, но до някаква степен спомага да се определят шансовете за имплантация и последвало развитие, а също и риска за ранни аборти на иначе генетично здрави Е (след сърдечен ритъм вече почти няма разлика). Понякога си мисля, че първия път съм била блажено неинформирана, но пък сега, след като знам толкова повече няма как да се върна назад. Предстои ми втори опит с 4BC и после ще видим. При Владимиров нямат практика да слагат по 2 Е от донорски. Явно считат, че шансът за близнаци е завишен. Ние също не бихме искали на този етап вече. Първия път, докато бяхме по-млади, още нямахме деца и бях блажено незнаеща за всички рискове, бях доста навита.

# 246
Успех ви желая от сърце!

# 247
Момичета,аз съм с прекъснати тръби,а не премахнати.Имам едно забременяване след това,но бебето беше с С.Даун и го махнахме.Имам 6-7 опита инвитро без имплантацоя.Вече станах на 44г и ще пробваме с ДЯ,но док.предлага пак лапароскопия,но тожи път да ги премахнем,за да не правят възпаление и по голям шанс за ДЯ.Има ли смисъл да правя пак лапароскопия или да рискувам.Нямам сили пак да правя операции,изморена съм психически,вече 7год ходене по мъките...

# 248
Здравейте, mimka800, много съжалявам за опита ви дотук и ви прегръщам. Изключително изтощаващи са тези години от живота. Постоянно процедури, опити, надежди, разочарования, невъзможност да планираш нещо друго в дългосрочен план (кариера, пътувания например). Компетенции с въпроса за тръбите нямам, мога да споделя какво бих направила аз. Бих взела 2ро мнение от независим лекар, който също има опит. Шансът с ДЯ е много по голям. Ако повечето ви опити са били след 40, генетично здравите СЯ остават много малко за съжаление...Също след като сте имали толкова много опити без никаква имплантация обсъдете с лекаря допълнителни изследвания като ЕРА тест, хистероскопия и прочие, за да се отхвърлят проблеми с рецептивността на лигавицата и ендометриума. При всички положения вземете второ мнение преди да предприемате инвазивни оперативни процедури. Стискам палци, шансът с ДЯ на вашата възраст е в пъти по-голям!

# 249
Здравейте, нова съм във форума. На 43 години съм, с АМХ 0.2, без други кой знае какви здравословни фактори (спортувам, храня се добре, отсъствие на гинекологични проблеми). Спермограмата на мъжа ми според клиниката е добра. Нямаме правено изследване за ДНК фрагментация (а може би трябваше, не знам, ще питаме на следващия преглед). Имаме вече едно дете на почти 6, създадено със СЯ. Никога не сме имали сериозен фактор при никой от нас, просто започнахме късно, не ни се получи по естествен път и тъй като още на 36 установиха намален резерв се задействахме. Първото ми ин витро е при Лилия Димитрова със СЯ – успех от първи опит с два Е, от който един остана, момиченце - вече почти на 6 години. От това ин витро останаха 2 Е, които използвахме в последните 2 години - за съжаление без успех. Поради възраст и много намален резерв решихме да заложим на ДЯ. В крайна сметка вече имам едно биологично дете, и бихме искали ако е писано да създадем и отгледаме още едно, което да ни радва и да е другарче на нашето, след като вече ни няма.
Бих искала да споделя малко опит и да питам някои неща, а и ако мога да съм полезна на някой. Имам направен ЕРА тест преди по-малко от година и доказана рецептивност. В процес сме на първи цикъл с донорски, в клиниката на Владимиров сме. Поръчахме пакет от 10 Я (6+4 от две жени, уж за диверсификация) от ovobank. Чакахме да дойдат около 2 месеца и преди 3 седмици започнахме нашия процес. Не знам дали не съм имала нереалиастично високи очаквания или ембриологията не се справи добре, но се получиха 3 бластоциста (бройката е горе долу добре според статистиката със замразени Я), които обаче са доста нисък грейд, съответно - 4CC, 4BC и 5CC (замразено на 6-ти ден). В крайна сметка трансферирахме 4CC-то (4BC-то в часа на трансфера беше все още 3BC и се разшири след няколко часа). Разбира се, предвид шансовете за живо раждане на такъв тип ембрион (макар и с донорска, което според чат гпт добавя към 10% отгоре - добри митохондрии, по-малък риск за генетични дефекти), завърших с много ранна биохимична - ЧХГ 6.8 на ден 7, на ден 13 вече беше 0. Още като видях ниския грейд, който разбрахме в деня на трансфера доста се разочаровах, а после като се разчетох и видях статистики - още повече. Шансът ни с оставащите Е, ако са генетично здрави, е кумулативно около 45-50% - по-малко от единичния шанс с генетично здрав Е, грейд AB например. Дотук похарчихме за цялото упражнение една торба с пари (всеки, който е минавал или върви по тоя път знае за какво става дума) и като се разчетох за чужди клиники, се зачудих дали не трябваше направо да заложим на Чехия или Испания - по-висока упеваемост, по-добри ембриологии (което е супер съществено!). Цените всъщност са сравними, даже в Чехия е малко по-евтино. Въпросът ми е какъв е вашият опит с ембриони от замразени донорски Я тук в БГ? Прочетох цялата тема, но не видях много за грейдове на получените ембриони. Не би ли трябвало с млади, здрави Е да е лесно да се получат поне BB-та? Дали имаме неустановен мъжки фактор или просто ембриологията се е справила на посредствено ниво, което, разбира се, никога няма да си признаят? Четох, че ембриологията е много решаваща за грейда – среди, условия, методи. И също дали има жени с опит, или поне в кореспонденция с чужди клиника в EU? Решили сме да действаме с 4BC, но ако не стане се чудя дали да не зарежем 5CC и направо да заложим на нов цикъл някъде с по-добра успеваемост, като например Чехия. CC ембрионите трудно се захващат и са доста рискови за ранни аборти за съжаление, което знаете е емоционален, а в по-напреднала седмица - и физически стрес. Решили сме докато тече вторият ни опит, да пишем на 2-3 клиники в Чехия и на толкова в Испания, да видим какво предлагат те като условия, цени, гаранции, статистики. Ако някой има интерес, по-натам ще споделя информация.
Та, какъв опит имате с качеството на Е от замразени ДЯ в БГ? И някой има ли опит и отзиви за чужда клиника от която е доволен или поне дотук с добри впечатления?
Решили сме този цикъл и максимум още един да направим (но искаме задължително да променим подхода!), защото знаете това е много скъпо в пари, време, нерви, а и вече сме родители веднъж.

Здравейте,
Успех ви желая с Е, които са останали. И да не се налага да мислите за други опции.
Опитите ми са само Бг, успях от трета програма. На 37 г (след 2 години опити и хиляди изследвания), освен един яйчник с резекция, нямам други проблеми или мъжки фактор. Но не ставаше.
Не вярвам на грейдове, винаги казваха много хубав Е, с отлично качество. Забременях с ранен недоразвит бластоцист (1ца). С идеалните не стана.
Говорете с Владимиров да ви увеличи прогестероновите препарати, нека приложат асистирано излюпване на Е… нещо ново е.
Когато гаметоте са минали термична обработка е добре да ги подпомогнат. Важи и за ембрионите, така както яйцеклетките се оплождат винаги с ИКСИ, заради обвивката.

Момичета,аз съм с прекъснати тръби,а не премахнати.Имам едно забременяване след това,но бебето беше с С.Даун и го махнахме.Имам 6-7 опита инвитро без имплантацоя.Вече станах на 44г и ще пробваме с ДЯ,но док.предлага пак лапароскопия,но тожи път да ги премахнем,за да не правят възпаление и по голям шанс за ДЯ.Има ли смисъл да правя пак лапароскопия или да рискувам.Нямам сили пак да правя операции,изморена съм психически,вече 7год ходене по мъките...

Много съжалявам за пътя по който се налага да вървите.
Може да обсъдите хистероскопия, не инвазивна манипулация, но може да се види състоянието на матката за възпаления.
Ера теста за мен са пари на вятъра. Има правени 2 - в рамките на две години и дадоха различни резултати. Още повече при хормонален цикъл за трансфер лекаря трябва да нагласи времето за трансфер.
При мен успешно беше изместване на трансфера с 12 часа вместо 24ч, както беше по препоръката от последния Ера тест. Което доказа напълно, че прозореца не е час/ два.
Давах си сметка, че си правя експерименти, но след 4 трансфера без имплантация нямаше какво да изгубя
Успех ви желая

# 250
Здравейте, Елче, благодаря за споделени опит! Дано наистина имаме шанс и с оставащите Е! Иначе бях на утрогестан 2х4, за пръв път такава висока доза ми предписват. Но утре сме на среща с лекаря и ще обсъдим трябва ли да променим нещо за следващия път. Последния път когато бяхме с наш Е (последния от СЯ), който беше замразен, приложихме асисистиран хечинг в същата клиника. Предполагам че и този път ще приложат, явно е по подразбиране за ЗЕ. А при вас "трета програма" означава трети трансфер или трети цикъл (екстракция, оплождане, нов сет от ембриони)?

Иначе, нашите са напълно разширили се бластоцисти, просто с по-малко клетки. Дано се получи наистина!

# 251
При мен терапията беше с пролутекс (2х1) и 600 мг утрогестан разпределен в дневна доза, отделно и фракси, заради високи дози и нискорискова тромбофилия. Така, че има къде още да се качва дозата. Според мен това беше ключовото в последния трансфер.

Иначе имам три програми, тоест три отделни сета Я от три различни донорки.
Това са три опита или 5 трансфера с общо 7 ембриона. Имам още един ембрион от последната програма, който се надявам да е бебе#2

Здравейте, Елче, благодаря за споделени опит! Дано наистина имаме шанс и с оставащите Е! Иначе бях на утрогестан 2х4, за пръв път такава висока доза ми предписват. Но утре сме на среща с лекаря и ще обсъдим трябва ли да променим нещо за следващия път. Последния път когато бяхме с наш Е (последния от СЯ), който беше замразен, приложихме асисистиран хечинг в същата клиника. Предполагам че и този път ще приложат, явно е по подразбиране за ЗЕ. А при вас "трета програма" означава трети трансфер или трети цикъл (екстракция, оплождане, нов сет от ембриони)?

Иначе, нашите са напълно разширили се бластоцисти, просто с по-малко клетки. Дано се получи наистина!

# 252
С 2х4 утрогестан аз съм била на 800/ден, но все пак едно е вагинално, друго е инжекционно. Ще попитам лекаря. А вас колко пъти ви мерят прогестерона по време на подготовка и след трансфер? На мен само посредата на подготовката - на практика преди да се включи, мерят базов явно. След това (но освен БХ нямам бременност за второ) не са ми мерили повече.
Пролутекс съм слагала веднъж - много са дебели иглите (уж най малките възможни), корема ми стана на решето. Винаги съм на фракси и аз заради ниско рискови тромбофили. Фраксито е с чудесни игли, слагам го с лекота. Аз дотук съм с 3 неуспешни трансфера, ако сложим и останалите Е и не стане, ще бъдат 5. Та, ще видим за следващия път какво ще планира лекарят. Ще споделя тук. Стискам палци за оставащия Е!

# 253
  • I'm passenger through the desert from myself i come<->to myselfi return
Здравейте, заради ниско рискова тромбофилия пия акард. Вчера след прегледа  и дългия път заспах и забравих да го изпия. Въртя се в леглото вече един час и реших да пиша да попитам дали се е случвало на някой и как е постъпил. През деня ще се обадя да питам в болницата, но до тогава мислите ми няма да се успокоят. Освен това има ли някой, който да го е пил до 12 г.с без проблем. Няколко пъти питах доктора за фракси, но той ми каза да пия акард. Благодаря!

# 254
Здравейте, заради ниско рискова тромбофилия пия акард. Вчера след прегледа  и дългия път заспах и забравих да го изпия. Въртя се в леглото вече един час и реших да пиша да попитам дали се е случвало на някой и как е постъпил. През деня ще се обадя да питам в болницата, но до тогава мислите ми няма да се успокоят. Освен това има ли някой, който да го е пил до 12 г.с без проблем. Няколко пъти питах доктора за фракси, но той ми каза да пия акард. Благодаря!

За едно пропуснато хапче няма да има проблем.

Последна редакция: пт, 27 юни 2025, 13:42 от Antilop_9723

Общи условия

Активация на акаунт