Хистеректомия. Въпроси, отговори, коментари.Тема-10

• 18 861
  • 297
  •   1
Отговори
# 285
  • Ланкър, планините Овнерог
Патолозите за малко, а много натоварени. И при мен хистологията след операцията се забави повече от казаното, но аз така или иначе имах други неща за оправяне преди продължаването с лечението. Не е фатално изчакването.

# 286
Благодаря, tatatyni!
Четох доста. Наби ми се информация, че недобрите клетки могат да мигрират след абразио/биопсия и се притеснявам малко.

# 287
Melange, както са писали останалите - 10-14 дни е нормален срок и не е притеснително изобщо забавяне със седмица-две, даже и повече. Чела съм и аз, че биопсията може да разпространи евентуални ракови клетки, но съм чела и категорично обратните мнения. Второ, те така или иначе могат да се разпространяват, за жалост, а биопсията е най-сигурният вариант за тяхното изследване.

# 288
Утре ще ходя да си взема резултатите след абразиото. Днес съм на работа, а и утре имам час при лекаря. Иначе са готови. Много ми е притеснено. Избива ме на рев, на паника, лицето ми се затопля.... Ужас! Не знам как утре ще успея да прочета и осмисля нещо, да се овладея. Имате ли техники за успокояване?

# 289
  • Бургас
Може да пробваш рескю, Алора или мента глог и валериан.На мен тези са ми познати.

# 290
Момичета, аз не знам дали съм за хистеректомия още, но все пак да попитам вас .
Отглеждам си един миомен възел от години. Не надвишаваше 1.5 см.
Сега обаче много е пораснал....На 1 дек беше 4х4, онзи ден 4х6см.  В предменопауза съм. Цикълът ми беше относително редовен до октомври. Оттогава го няма.
Лекарката ми изписа Примолут Нор, за да го предизвика и каза след като свърши, да отида на преглед отново да се види какво е положението. Аз обаче четох за Примолута и не виждам никакви показания да ми се предписва. Матката и лигавицата са спокойни.
Все пак го пих два пъти и сега съм непрестанно с горещи вълни. А тъкмо бяха спрели.
Имам час при Танчев чак за 12 февруари. Ще я махам таз миома, тя е извън матката. Но ме притеснява Примолута.

# 291
Здравейте, взех хистологията, минах преглед. Аденоматозен ендометриален полип е морфологичното заключение. Това е добър резултат. Полип, който е от израждащите се, но не се е изродил.
Според лекаря ми следене на 6 месеца. Ако се повтори и портрети, ще го мислим.
Благодаря на всички за подкрепата! И аз ви мисля и подкрпям!

# 292
Чудесни новини!Пожелавам здраве и само положителни емоции!

# 293
Имам час при Танчев чак за 12 февруари. Ще я махам таз миома, тя е извън матката. Но ме притеснява Примолута.
При наближаваща менопауза е напълно излишно да се подлагаш на такава операция, освен ако нямаш кръвоизливи, така ми обясниха на мен няколко специалисти и бяха абсолютно прави. За почти 3 години без МЦ трите миоми претърпяха обратен растеж и вече са калцирани - още през първите две години от липсата на МЦ. И аз не бих пила Примолут Нор.
Само да напомня, че на 26 години ми извадиха 10-11 см. миома, която беше в матката и отстраниха поликистозен яйчник, на 32 г. родих, на 39 г. ми отстраниха аденоматозен полип в тялото на матката, след което се развиха няколко миомни възела, които живяха и растяха в продължение на 8-10 години, след което се калцираха, както казах вече по-горе, тъй като бяха без переспектива - по думите на АГ - специалиста.

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 15:20 от Rosita

# 294
Rositsa, благодаря за споделения опит Hug
Нямам никакви оплаквания за момента. Но съм притеснена, че при липса на цикъл, за по-малко от 2 мес е пораснала с 2 см. Лекарката каза, че била добре кръвоснабдена, което не било добре. Все още съм ошашкана и не мисля трезво...

# 295
zigizagi, всички миоми са добре кръвоснабдени, такова е устройството им, затова малко лаишки ми звучи твоята докторка. Разликата в сантиметрите може да е от неточно измерване първия път, а също от това кога е била последната менструация. Защо се е наложило да се прави нова ехография само след два месеца? Да видим Танчев какво ще каже.
Имаш ли болки, дискомфорт, кръвоизливи?

ПП. Прочетох, че нямаш никакви оплаквания, едва ли Танчев ще препоръча миомектомия, не ми се вярва.

# 296
Последен цикъл в края на октомври. На 1 декември измерена 4х4 при профилактичен преглед от работодателя. В понеделник отидох при друг лекар, за проследяване, надявах се да се е смалила при липсата на цикъл, тя пораснала....Това с кръвоснабдяването беше последвано от коментар как трябвало да знам, че 85% са доброкачествени, но останалите не са...
Хиляди аларми ми зазвучаха в главата като се има предвид, че последните 12 години минаха в борба с рака на майка ми (рак на дебелото черво) и сестра й (на гърдата и матката). А аз от много години имам фиброаденоми и кисти в гърдите, които следя. Та наистина се притесних много.

# 297
zigizagi, миомите са 100% доброкачествени и ясно се виждат с ултразвук, не бих продължила при същата докторка да ходя. Може и да не е пораснала миомата, защото, както разбирам, измерването е с различна апаратура. Не се притеснявай!

Общи условия

Активация на акаунт