Анална фисура 3

• 4 170
  • 66
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте, искам да попитам как се установява наличието на фисура? Какво представлява прегледът и при какъв специалист? Ходих при хирург със следните оплаквания от 2-3 седмици след запек - парене в ануса, чувство за недоизхождане и нещо застанало там, изпражненията сякаш са ми една идея по-тънки на моменти и след като ходя до тоалетна и се избърша ми е доста дискомфортно. Няма болка и кръв, но влудяващ дискомфорт и като седя го усещам. Докторът ми направи преглед с пръст, опипа и каза, че не напипва нищо, изписа ми свещички цикатридина и хапчета Дих Макс, но така и не ми каза какво ми е точно. Та мисълта ми е тези симптоми може ли да са от фисура и тя вижда/напипва ли се при такъв тип преглед?
Звучи ми съвсем възможно да е фисура. Ако е така по-добре мажи с крем, вместо свещички, защото те отиват по-навътре и така не попадат точно на мястото където е фисурата. Абока Фитороид е добър крем, на Биохерба мехлема хемороидин също. Иначе се ходи при лекар-проктолог, който е и хирург при всички случаи. Преглеждането е: лягаш на страна с гръб към доктора и той с пръст опипва, или вкарва аноскоп, но на мен не са ми го правили. Но и моята не винаги се напипва, явно на моменти позаздравява.
Може и сама да пробваш да огледаш мястото, обикновено фисурата се получава в задната стена на ануса.
И нали все повтарят, че лечението с мехлеми е ефективно докато е прясна фисурата, така че действай бързо ( ако е това наистина диагнозата), докато не е станала хронична, че тогава трудно минава с мехлеми, предлагат операция.

# 16
Това ми попадна съвсем наскоро.. говори се предимно за хемороиди, но има много полезна информация как протича един преглед и лечение в Софиямед..
https://www.youtube.com/watch?v=N75PJdqyD7Q&t=87s
Моята фисура я оперира точно този доктор, точно преди една година. Като цяло съм доволен. Интересното при мен е, че от половин година насам рязко, нещо се промени в перисталтиката ми до такава степен, че с каквото и да се храня акото е меко. Преди, като всички Вас, се борех да постигна това състояние със строги диети и невероятна дисциплина. От начало като започна това състояние бях много притеснен (и все още съм) да не би някаква друга болест да ме е "натиснала", но вече половин година съм така и фактът, че мога да ям каквото си поискам, колкото си поискам, такова щастие ми дава (след 6 шест години мъки) че се чувствам като прероден

# 17
Алокин, аз шеста година съм без болка. Няма такъв кеф! 😍 Пу, пу...да не го урочасам.

# 18
Има ли някой който има повишен мускулен тонус на ануса. Как се справяте с болката и дали сте намерили решение. Обиколих трима проктолози и всички казват нищо ти няма.

# 19
Това с клекналата поза в тоалетната звучи доста съмнително при фисура - да се цепнеш още повече.Доста хора препоръчват ако можеш прав да я вършиш тая работа.Лично аз съм заелязала, че ако се дупя повече и нещата стават зле, при опит за гимнастики или навеждания - дори по време на сън, ако си прибера единия крак към гърдите и ме е срязвало.Ако някой може да опише неговото усещане за спазъм би било полезно.Аз вече подозирам какво е, но не разбирам причината.След тоалет може да минат и 2 часа преди да стане зле - парене,щипене и горене.За седене на стол изобщо и дума не може да става.Мисля че, ако се натопя в леген с топла вода за 10 тина минути болката понамалява.Този дилтиазем вазелин  не ми е твърде ясно дали трябва да се вкара навътре или мажейки отвън се предполага, че някак ще проникне и навътре - не съм забелязала полза от него.Мислех си че влошаването на фисурата зависи от храненето, но май няма отношение.Запек нямам, но си боли ежедневно и не минава вече 3 години.Не знам дали килограмите имат значение, ако са над нормата, че аз съм поне 20 отгоре. Забелязах, че поне 5-6 дена след колоноскопията бях ок - но ходех през ден до тоалет, явно ако спра да ходя - може и да се почувствам пак човек.

# 20
Спазъма аз съм го описвала. При мен беше нечовешко. То е просто като силен крамп, както на крака става ако сте имали, така на самия сфинктер на червото. Просто за жалост тая мускулатура там не я лови никакъв спазмолитик. И нищо не помага като дойде тая болка. Аз съм крещяла като заклана от болка с часове. Не може да се сбърка като се получи. Сега, според мен това, което нашите тука лекарчета не казват, е че може да стане леватор ани синдром при фисурата и това е според мен, което е всъщност спазъма в някои от случаите. Но не винаги. Трудно е да разбере човек сам. Но усещането е много ярко, болката е нечовешка, все едно някой стиска червото с всичка сила. Не е нещо за което ще имаш колебание дали е то или не е. И не при всички го има.

# 21
Има ли някой който има повишен мускулен тонус на ануса. Как се справяте с болката и дали сте намерили решение. Обиколих трима проктолози и всички казват нищо ти няма.
Матев в Стара Загора каза, че гледал мускулния тонус, при манипулацията отпуска няколко влакна, точно за да го намали...и фисурата минава. Трябва много внимателно да се прецени колко, за да не се стигне до изпускане...в някои страни този метод е забранен, именно поради този страничен ефект.
Ива, да права си, ходене прав при мен не водеще до такова нечонешко раздиране и да не зависи от нищо - ни храна, ни спорт, ни движение. Просто склонност на организма. Не може цял живот да живееш на супа и салата, дори и при такова хранене не знам от какво идва миг и се цепи. Двадесет години живях така...в страх какво ще ям, как ще ида на другия ден.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 00:52 от mimi.7299

# 22
Клекналата поза помага срещу запек, хемороиди, дивертикули, полипи и т.н., а не че лекува фисурата. Но пък липсата на запек също помага доста..

# 23
Това с клекналата поза в тоалетната звучи доста съмнително при фисура - да се цепнеш още повече.Доста хора препоръчват ако можеш прав да я вършиш тая работа.Лично аз съм заелязала, че ако се дупя повече и нещата стават зле, при опит за гимнастики или навеждания - дори по време на сън, ако си прибера единия крак към гърдите и ме е срязвало.Ако някой може да опише неговото усещане за спазъм би било полезно.Аз вече подозирам какво е, но не разбирам причината.След тоалет може да минат и 2 часа преди да стане зле - парене,щипене и горене.За седене на стол изобщо и дума не може да става.Мисля че, ако се натопя в леген с топла вода за 10 тина минути болката понамалява.Този дилтиазем вазелин  не ми е твърде ясно дали трябва да се вкара навътре или мажейки отвън се предполага, че някак ще проникне и навътре - не съм забелязала полза от него.Мислех си че влошаването на фисурата зависи от храненето, но май няма отношение.Запек нямам, но си боли ежедневно и не минава вече 3 години.Не знам дали килограмите имат значение, ако са над нормата, че аз съм поне 20 отгоре. Забелязах, че поне 5-6 дена след колоноскопията бях ок - но ходех през ден до тоалет, явно ако спра да ходя - може и да се почувствам пак човек.
При мен беше точно така: в тоалетната си прав или леко приведен; спане по корем или настрани с леко свити крака, но да са един до друг, разделиш ли ги, край... цепиш се; без клечане, че пак се цепваш и т.н.
Относно спазъма, открих начин за облекчение: слагаш презерватив на пръста и ползвайки нещо мазно (примерно дефламол) внимателно мушкаш пръста. Мускулатурата се отпуска

# 24
Може и ръкавица, купена от аптека. Има 100 бр. в кутийка и си ги ползвате и при почистване в дома. Качествени са:
https://apteka.framar.bg/30051312/%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%B0%D0%B2 … D0%B1%D0%B0-m-100

# 25
Алокин, тоз метод ми го препоръча един хирург проктолог с надеждата да мине хронична фисура. Е, не мина. Това помага при свежа цепка, когато още има надежда като се отпусне спазъма да зарастне.

# 26
Здравейте отново.
Почти година след операция при Матев…
От няколко дни имам дискомфорт след изхождане на по-твърдо, като дискомфортът е през целия ден… единият път имаше и подута и възпалена кожа, в близост до шева, но мина с Бепантен…
Няма кръв, няма болка при изхождане, след това се започва…
На път съм да си тегля въжето и да приключа с мъките вовеки Simple Smile
Имам записан час при Бисер Петров. Не мисля вече да пътувам до Стара Загора, явно няма смисъл…

# 27
Може да е тръгнал някой хемороид. Защо не мазнеш малко Пайлекс за няколко дно да свие съдовете и да видиш как е..

# 28
Току-що излизам от преглед.
Бях на лазер за премахване на косми. Парнали са ме повеме и са възпалили външен хемороид…
Бисер Петров е супер готин. Изписа лечение, не напипва нищо, но ще ме прати на аностопия за мое успокоение.

# 29
И аз си помислих, че ще е хемороид, рядко след операция има рецидив. Аз платих също за лазер, но като се сетих за проблемното дупе се отказах. Simple Smile Не ми трябват нови ядове...

Общи условия

Активация на акаунт