Бащата оставя малолетно дете при непознати за мен хора

• 2 803
  • 44
  •   1
Отговори
Накратко за ситуация- с таткото нямаме брак, общо дете на 6г.
След раздялата, живеем в същият град и се редуваме да гледаме детето през седмица- една седмица при него и една при мен. Целта е детето да продължи да вижда, общува и с двама ни, както е било до сега, без някакви резки промени.
Не е минавано през съд, цялата схема се крепи на взаимното съгласие между мен и него.

Проблемът е следният- от детето разбирам (случайно) че всъщност по време на седмицата, когато е с таткото, бива оставяно в жилище на непознато на мен семейство. Понякога и с пренощуване. Това семейство се явява роднини на новата приятелка на таткото. В началото се случвало рядко, но тенденцията е вече поне един ден/вечер да бъде там, за седмицата докато уж е с таткото.
Не познавам тези хора при които нощува детето ни, нямам техен контакт.

Според мен, ако таткото няма време или възможност да гледа детето ни, то тогава по-нормалното решение е просто през тези дни, детето да остане при мен, а не при някакви непознати хора.

Някой изпадал ли е в такава ситуация?
Реално при раздяла, родителят има ли някакъв контрол къде и с кого прекарва време детето му, докато уж е с другият родител? Или докато е в границите на населеното място, нахранено е и има покрив над главата си, всичко е тип-топ?

Трябва ли да стигнем до съд за да се нормализира създалата се ситуация?

Ще се консултирам с адвокат, просто исках да проверя за майки вече минали по този път.

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 23:51 от Не се сърди, човече

# 1
С нормален разговор с таткото не става ли? Обясняваш притесненията си, молиш го в такива случаи да го оставят при теб, вместо при роднините на новата.
Иначе не виждам това с какво вреди на детето, стига то да няма нищо против. Ако има и страда, тогава просто си длъжна да реагираш. Първо пробвай с нормален разговор...
И още – ако детето страда, защо не си изкаже страданията на таткото, а само на теб?

# 2
Първия ми съвет е да оформите всякакви споразумения юридически.Щом има и нова жена в картинката,таткото много бързо ще забрави за детето и за всякакви устни уговорки.
Говорете с него за притесненията си,но се посъветвайте с адвокат.
От друга страна детето не е бебе,може да си каже ако нещо го притеснява.

# 3
Можеш да се консултираш по този казус с мамите адвокатки от адвоктската тема. Ще ти дадат добри насоки.

https://www.bg-mamma.com/?topic=1512407.405#new

# 4
Ох , спрете с тези драми бившите .Защо не помислиш вън от кутията на омразата.Може би новата иска да покаже че детето ти е до толкова прието че ще си има нови баба и дядо.Направи ли си труда да опознаеш новата?Не ,ти трябва нали ?По лесно е да я мразиш ,само защото е взела твоето което ти си оставила (евентуално)!Детето бито ли е ?Гладно ли е останало или заключено ?

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 20:52 от Daniela 85

# 5
  • Sofia
Може би новата иска да покаже че детето ти е до толкова прието че ще си има нови баба и дядо.Направи ли си труда да опознаеш новата?
Какво общо има новата в случая?
Това дете си има родители да го гледат. Все пак когато детето е при бащата, то е за да прекарват време заедно.
При наличие на свободен родител - майката (който иска да се грижи за детето си) на мен ми е малко странно бащата да си праща детето да го гледат непознати.
А родителите на новата никога няма да са баба и дядо на детето.

И защо бившата трябва да опознава новата?

# 6
Ох , спрете с тези драми бившите .Защо не помислиш вън от кутията на омразата.Може би новата иска да покаже че детето ти е до толкова прието че ще си има нови баба и дядо.Направи ли си труда да опознаеш новата?Не ,ти трябва нали ?По лесно е да я мразиш ,само защото е взела твоето което ти си оставила (евентуално)!Детето бито ли е ?Гладно ли е останало или заключено ?

И какви баба и дядо са родителите на гаджето на бащата?
Детето е оставено да прекара време с баща си,а не с чужди хора. За какво го взима бащата изобщо,като ще го оставя някъде?

# 7
Става на въпрос за културни отношения.Може просто новата да иска да покаже че не е враг . Детето има един баща и една майка.Но при развод се налага да се намесят трети и четвърти човек.Нали , всеки се опитва да наложи тук емоционална интелигентност?Нека да не се намесват колко лош е този , или онзи.Сядат родителите и решават не да се карат и да травмират детето със съд ,дела и пр.Може просто новата да иска да покаже че детето е прието.Аз бих седнала културно и интелигентно,да изясня !Детето щастливо ли е? Детето наядено ли е? Детето връща ли се в добър вид?Усмихнато ли е? Според мен новата се опитва да се изяви и че детето има място в тази конфигурация ! Важно е детето да има връзка и с майката и с бащата.Ако новата е част от живота на бащата бих се постарала да узная,що за човек и семейство е тя ,преди да стресирам  детето със съд .

Последна редакция: сб, 01 мар 2025, 00:01 от Daniela 85

# 8
  • Sofia
Може просто новата да иска да покаже че не е враг . Детето има един баща и една майка.По при развод се налага да се намесят трети и четвърти човек....
Може просто новата да иска да покаже че детето е прието.
...
Детето щастливо ли е? Детето наядено ли е? Детето връща ли се в добър вид?
Трети, четвърти, пети човек нямат отношение към детето. Родителите да си излизат с когото искат, детето има само двама родители. Новата ако иска да покаже, че приема детето, да прекарва време заедно с тях двамата, а не да го захвърлят на други хора. Това НЕ е приемане, а отхвърляне.

Детето може и съседите на село да го хранят добре и да се държат мило с него, ама не им го даваме те да ни го гледат. Отговорността по отглеждането е на родителите.

# 9
Ама утре мама като има нов приятел,той ще е най-добрия,ще гледа детето идеално и неговите родители ще са баба и дядо.
Щом има намесени други хора,трябва да се изградят и с тях някакви отношения.Разбира се това трябва да стане постепенно и със съгласието на двамата родители.
Затова писах,че разговори трябват.

# 10
Проблемът е че са непознати за нея. Все пак не се знае що за хора са и как се държат с детето! Това че за момента то не се оплакало не е гаранция.

# 11
  • Deutschland
Абсурд да оставя мое дете при непознати, даже и при познати. В днешни времена доверие никому. Мъжът ми даже не оставя децата при собствените му родители, какво остава при чужди.

# 12
Първо говориш с детето, как се чувства, какви са тези хора, какво прави там.

Второ открит и добронамерен разговор, че независимо, че е при него в тази седмица, ако е необходимо ще го гледаш ти, а не да го оставя при чужди хора, както и обратното ако ти се наложи нещо.

И съвети юридическо споразумение само изострят нещата, тенденцията е свободен режим, гъвкави и добронамерени отношения в полза на детето, а не да се влачите по съдилища и да се надцаквате кой е по по, напрежение, омраза, защото страда детето.

# 13
  • Далечният изток
Споразумение е обратното на надцакване и влачене по съдилища....

# 14
АЗ просто изразих мнение, което явно не се харесва.Извинявам се ,но описаното от авторката ми се струва прекалено драматично .Първо , детето може да е оставено за един час ,за да иде бащата до болницата,примерно ! Трябва да се стъпи на истината.Второ ,явно нещата са сериозни между бащата и тази дама ,и тя ,ако присъства в живота му постоянно,тя сама по себе си е чужд човек.И ,какво правим в това положение,чрез съд и нови травми за детето ще спра да го пускам при бащата и след време,пак ще пиша тук,как бащата е изоставил детето си ,и гледа само новата! Всичко това,може да се спести,ако сте големи и разумни хора! Естествено,ако всичките тези драми не са в резултат че авторката има някакви чувства към бившия.Един , пример ще дам .Мой втори братовчед от 20 години е в Англия.Ожени се за Англичанка и се разведе,а той си взе за втора жена туркиня .От Англичанката той има син . Когато тя разбра че той е в нова връзка го извика и му каза :
-Виж , сега ти се свързваш с тази жена и ние сме свързани с детето.Притрснявам се тя що за човек е ,и ще те помоля да ме поканиш на вечеря,за да преценя тя що за човек е ,и дали детето ми ще е в безопасност с нея ?
Резултатът е в момента бившата и новата си пият кафето заедно.Бившата , понякога взима синът на новата за да може двете братчета да имат връзка.
Разказвам всичко това, защото е лесно да отидеш в съда ,но не осъзнавате че нещата в повечето случаи се решават с добро и емоционална интелигентност.

Общи условия

Активация на акаунт