Професия учител - 21

• 39 189
  • 739
  •   1
Отговори
# 450
Не питай...
И познай кой е виновен и на родители, и на учители, ако децата са без домашни. Те родителите се сърдят, че децата пишат по математика задачите, но по история, например, урокът не е научен да го разказват. Е, как да стане с 30+ деца да учат по "разказвателен" предмет, както им викахме едно време. 😀

# 451
  • Пловдив
Ние сме клас - занималня, с изключение на един клас и е много спокойно на някои колеги, да не кажа, че е и несправедливо спрямо останалите. Поради ремонти имаме три малки стаи и три първи класа са по 18 деца, на занималня остават 15, понякога са и 12-13, а четвъртите, където имаме една разпръсната паралелка са по 24-26 и колегите работят наполовина спрямо другите. Защото имаме неписано правило първи клас винаги да е клас - занималня за по-добро приобщаване към училище. Естествено втори клас ще ги съберем, но няма да станат повече от 24 в занималня. Новият първи клас ще са с по 24 деца, като най-вероятно ще станат по 25-26. Винаги след началото на годината подават молби до МОН за повече деца в клас и класовете ни стават по-големи.

При нас класни правят от ЦДО учителите. Новите се назначават ЦДО. Директорът преценя кого да направи и уведомява всички за решението си. Никога не иска от нас предложения. То не че ни пречи да си даваме акъл за това при всеки удобен случай, но не мога да кажа, че се влияе много от нас.

# 452
Ние също сме клас-група, говоря за начален етап, при големите няма как - по-малко ученици се записват в занималня и съответно се съставят сборни групи. За мен занималня от 5 клас нагоре е безумие и добре, че в нашето училище няма.
Първият път като започнах в училище, бях на сборна група 5 и 7 клас,  в ромско учище. Учебен процес - минимален, беше нещо страшно, казах си, ако сега не се откажа от учителската професия, след това нищо няма да ме сломи, така и стана Joy . Та от опит знам, колко е трудно в сборна група, много на брой ученици. Съчувствам искрено на колежката.

# 453
Извинявам се за еретичното мнение, но за мен  от занималнята в прогимназиален етап има повече вреда, отколкото полза. Там учениците  си пишат ( разбирай преписват) домашните работи  само по БЕЛ и математика, без да си четат и научават уроците. За другите предмети не остава време. Като се приберат вкъщи, са вече много уморени, което е съвсем разбираемо след цял ден накрак.

# 454
  • Добрич
А някой тук бил ли е ЦДО в селско училище? Аз откакто завърших съм кандидатствал на няколко места за тази длъжност (и в града и по селата), бях на няколко интервюта, но от никъде не получих обратна връзка след това. Тогава не бях започнал магистъра все още и не ме взимаха много насериозно, а сега съм на половината, та да видим. Та мисълта ми беше, че  доколкото разбирам си е доста по-спокойно да си ЦДО, отколкото начален учител, следователно и класен (?). А какво ще кажете за положението на един учител ЦДО в малко населено място? Единствената разлика май беше в това, че след целодневната трябва да  се придружават децата в автобуса до техните села.
Няколко познати учители вече ми го казват това, че да си учител в целодневна, като си прясно завършил или учащ, е най-доброто начало. Аз лично бих се чувствал по-сигурен да започна от по-ниското стъпало и да се развивам покрай замествания и прочие, а от там нататък да преценя дали искам да съм нач. учител. Единствено се затруднявам да обясня на близките ми, че да си възпитател не е "по-малко авторитетно" от това да си учител... Поправете ме, ако греша, но според мен са еднакво важни и двете позиции, особено пък като говорим за начален етап.

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 21:46 от stankone

# 455
В нашето селско училище възпитателите са най-облагодетелствани от всички.

# 456
  • Някъде по Дунава
Извинявам се за еретичното мнение, но за мен  от занималнята в прогимназиален етап има повече вреда, отколкото полза. Там учениците  си пишат ( разбирай преписват) домашните работи  само по БЕЛ и математика, без да си четат и научават уроците.
Принципно е така, но много зависи от учителя и децата. Дъщеря ми ходи на занималня до 7 клас. Беше и си остана отличничка. На занималня учителката беше компетентна по физика, химия и математика - предмети по които аз не мога да помагам, та в този ред на мисли за мен беше от голяма помощ. Дъщеря ми се прибираше около 16 ч и учеше по разказвателните. Синът ми е 6 клас и не посещава занималня, защото "учителката" нищо не разбира, няма дисциплина и наистина масово преписват.
По въпроса за броя деца на занималня, до преди няколко години при нас беше един клас - една група ЦДО. Класовете обаче прогресивно намаляват и преди 3 години започнаха да сливат паралелки след обяд, ако няма минимума от 16 деца. Аз бях с 28.

# 457
  • Добрич
Въпросът в селското училище е,  дали паралелките са маломерни. Тогава групите са смесени (може по два класа в група, но може и  1-4 клас една група) и се работи по трудно. Особено, ако и класовете са слети...

Относно пътуването на учителите с ученическия автобус, много зависи от маршрута. Например когато шофьорът е от малко гранично село и спи там (начална и крайна спирка), то си е ясно, че няма как учители/възпитатели да пътуват с него.

# 458
В нашето селско училище възпитателите са най-облагодетелствани от всички.
Пак зависи от училището, при майка ми точно тя го отнася, в последните години е в занималнята. Смесени от няколко класа, те и самите деца са проблемни, но има и колежки нейни които просто не си вършат работата че тя да има на какво да стъпи да работи с тях следобед, накрая тя върши и част от тяхната работа защото за нея не е редно тя да хвърля кърпите и децата съвсем на произвола да са...
Много й коства това обаче, а какви чудеса разправя всеки път когато съм била там като се прибере от работа... Наскоро си говорихме за през пандемията като бяха за някое време на дистанционно обучение, как по навик и от у тях си като им каже "Пиши" и казват "Ам, госпожа, дай ми химикал че аз пак нямам" Grinning Тя почти си ги осиновява в тая занималня.
Та, много зависи от колектива и естествено от ръководството на кого какво позволява.

# 459
Относно химикалите и тетрадките е така. На месец по 1 стек тетрадки и 30-50 химикала купувам.

# 460
  • Някъде по Дунава
Днес разбрах, че пари за дрехи скоро няма да имаме. Увеличението ще бъде наполовина от заложените проценти. Има ли право директорът да даде такова увеличение?

# 461
Увеличението на заплатите ви ли? Не мисля, че директор има право на подобна промяна.

# 462
  • Някъде по Дунава
Да, за увеличените имам предвид.

# 463
Ще чета колегите какво.ще.отговорят. не мисля, че при взето решение на национално ниво, директор може да променя това.

# 464
И при нас се говори, че пари за дрехи няма, други години по това време вече ги бях изхарчила.😄

Общи условия

Активация на акаунт