Професия учител - 21

• 37 873
  • 739
  •   1
Отговори
# 675
Мисля, че ме разиграват, защото са наясно, че ще напусна. Некоректно се отнасят и с други нови учители по отношение на заплащане, но не искам да навлизам в детайли.

Кой знае какви вратични има в закона относно видовете договори (непостоянните), членовете и алинеите, на които да стъпят и да платят по-малко. Когато един работодател не е коректен (или е некадърен да измисли друго), както в частния сектор, така и в публичния, първия избор, който прави с цел да си намали разходите, е да намали заплатите или броя персонал. Та, не се учудвам.

# 676
Ние не взехме никакви пари за 24 май, а колежки от други училища дори сумите ми споделиха. Нямам думи аз...

# 677
  • Пловдив
Ние не взехме никакви пари за 24 май, а колежки от други училища дори сумите ми споделиха. Нямам думи аз...
Във ВПРЗ имате ли включен 24 май като едно от трите плащания, които разпределят една минимална работна заплата? Обикновено са 15 септември, 24 май и 1 ноември/Коледа. Ако е така, синдикалният ви да зададе въпрос към директора защо не се спазва КТД.

# 678
  • Добрич
Колега, в случай, че сте синдикален член, прескочете синдикалния лидер в училището и потърсете съдействие от синдикатите на общинско/градско/национално ниво. Щом сте решил да напускате, нищо не губите. Мисля, че това е най-лесно и бързо  и надявам се, ефективно. Ако пуснете жалби до институциите ( всички възможни),  предполагам, че събитията ще се проточат повече...

# 679
Колега, в случай, че сте синдикален член, прескочете синдикалния лидер в училището и потърсете съдействие от синдикатите на общинско/градско/национално ниво. Щом сте решил да напускате, нищо не губите. Мисля, че това е най-лесно и бързо  и надявам се, ефективно. Ако пуснете жалби до институциите ( всички възможни),  предполагам, че събитията ще се проточат повече...
Благодаря за съвета. Да, ще действам, но по друг начин, но ще напиша какво и как по-нататък във времето. За да знаят и други колеги, които попаднат в такава ситуация.

# 680
  • Някъде по Дунава
Ние никога не сме вземали за 24 май. Обикновено само за Коледа получаваме някаква минимална сума.

# 681
Ние никога не сме вземали за 24 май. Обикновено само за Коледа получаваме някаква минимална сума.

За кое училище става въпрос? Колеги, на нас ни се полага една заплата(не си спомням дали беше минимална), дадена под формата на ДТВ-та 3 пъти в годината( обикновено 15 септември,  Коледа и 24 май). Това е различно от диференцираното заплащане и парите за дрехи. Записано е в КТД. Знайте си правата и си задавайте направо въпросите. Не е редно това, което правят някои директори.

# 682
Да не е редно. Лично аз съм много обидена заради този факт. Цял месец сама подготвям тържество на цялото училище и оставам след часовете ми повече от 2 часа на ден въпреки, че имам страшно много проблеми. Ще ви споделя - баща ми почина в пожар. Апартамента е опожарен, а разходите за погребение знаете, че не са никак малко. Освен трагедията и мъката на мен ми е свито отвътре как ще платя всичко и отстраня щетите от пожара. Отделно съм в комисия избираща фирма, която да прави ремонта в училище. Сравнявам оферти, чета закони и т.н.т. В крайна сметка нали работим и за пари, освен за слава. В какви ли не допълнителни неща съм включена, мозъка ми изпушва. Ок, аз съм съгласна и от 8 до 18ч. да съм в училище, да правя каквото поискат, но не съм съгласна да ме оставят без полагащите ми се пари.

# 683
  • Майничка
Злодеида, съболезнования!

# 684
  • при моите деца .....
Злодеида, съболезнования.
За ДТВ - една заплата, разделена на три, но има допълнение  - ако има финансова възможност.
Аз 15 години работих в училище с много голям преходен остатък, но никога НЕ получавахме и половин.

# 685
Въпреки, че училището е малко, миналата година имаме огромен остатък върнат. Това ми говори, че ръководството си няма представа как да усвои всички или повечето пари, което пък за мен е некомпетентност и мързел.

# 686
Имам личен въпрос. В училището на детето ми има пропускателен режим-искат им ученическите карти. Забравило я е, не са го пуснали. Учениците ги знаят наизуст , защото не е голямо. И с лична карта не ставало. Това нормално ли е? Да си пред училище и да имаш отсъствия

Съболезнование за баща Ви, колега...

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 08:49 от Полина@

# 687
  • Добрич

Разбирам те как се чувстваш... Ако се съберете поне няколко разумни човека в колектива, може да опитате да поговорите аргументирано с директора. Все пак ако даде на вас и той ще вземе. Изтъкнете му и този факт.

Нашият шеф едната година не ни даде пари за 24-ти май, защото с пари от училищния бюджет слагаха външна изолация... Помня, че тогава едната колежка, на която и предстоеше пенсиониране беше изключително възмутена, т.к. сградата е общинска собственост...

☆☆☆ 
Полина@, даже да има пропускателна режим по Правилника за вътрешния ред, за да не влизат  външни лица в сградата, е можело да дойде учител, който да потвърди, че този ученик е от това училище, особено щом не е системна практика.  И ако някой си загуби ученическата лична карта какво се прави според тях?.... Как точно ще си направи нова? Както се казва, "има ли желание, намира се начин".

Сетих се, че има училища,  които са осъдени от родителите по различни причини, които не са издържани юридически и "санкциите" падат в съда... 

Предполагам, че е възможно тези няколко часа отсъствия, докато се върне ученика да бъдат извинени по "други" причини.

# 688
Трябва да ги извиня аз ,ползвайки бележка по семейни. Случвало се е и дроги път-сменя портфейли, раници и с потвърждение на учител не става.
Благодаря.

# 689
  • European Union

Полина, никой няма право да отказва на дете достъп до образование. Ако ви се занимава, може много да разбутате нещата, ако не ви се занимава, напишете бележка по семейни причини.

Общи условия

Активация на акаунт