Професия учител - 21

• 37 928
  • 739
  •   2
Отговори
# 705
Не мога да си представя, че има училища, които не изплащат ДТВ за 24 май. При нас традиционно дават парите за представително облекло и ДТВ.
Злодеида, съболезнования!

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 03:03 от Morphea

# 706
Злодеида, съболезнования! Пожелавам ти догодина да си намерила своето училище и да си спестиш нервите.
Към колегата от София, който питаше за заплати - току що се връщам от обучение на Подкрепа, на което се спомена, че Софийската община още не е представила формулата за увеличението на заплатите. Може би затова няма увеличение.
Да се обадят на Питагор за формулата. Всички колеги, които са работили в период, който обхваща актуализацията на заплатите и не са получили повишението, но са напуснали или са били пенсионирани, имат право да осъдят училището за неполучените увеличения. Няма значение дали сте или не сте синдикални членове, увеличението е за всички, които работят в периода на прилагането му. Включително и за тези, които са били ощетени преди години, но все пак проверете колко години е давността. Ще допълня и друга информация след време.

# 707
Колеги, как се стои въпросът с празнуването на 24 май във вашите градове и училища? Имате ли общоградски шествия или на 24.05. сте в училище? Задължават ли ви да присъствате? Пускат ли ви заповеди за присъствие на празника или се подразбира, че е задължително?                                                                                                                           

# 708
При нас ще има шествие и се подразбира, че е задължително.

# 709
При нас има шествие. Директорът каза:  "Не мога да ви задължа, не мога да ви платя, единствено мога някога да ви компенсирам, като ви пусна по -рано няколко часа. Който мисли да идва, да дойде при мен и да каже".

# 710
  • Пловдив
Не ни задължават да ходим, но все пак доста колеги се събираме. Обикновено след това на 25.05 ползваме компенсация, а не отпуска.

# 711
  • Някъде по Дунава
Злодеида, съболезнования!
24 май се празнува с общоградско шествие. По принцип е задължително. Де факто едни и същи ходят всяка година и едни и същи - не. Когато не съм квестор и мъжът ми е свободен, пътуваме и не присъствам. Около 24 май едното ми дете има и имен ден, а другото рожден ден и съчетаваме празниците.

# 712
  • Пловдив
В КТД на община Пловдив 25 май е даден като компенсация за тези, които отбелязват 24 май. При нас не е задължително, но почти всички ходим. Който не идва работи на 25-ти.

# 713
  • European Union
И на нас ни дават 25 май като компенсация, но тази година е неделя. Ще го преживеем този един ден. Работим безвъзмездно стотици часове, не върви да мрънкаме точно на нашия празник. Но пък в нашето училище си получаваме всички плащания навреме, заплатите ни са по-високи от минималните. Вчера получихме пари за 24 май, увеличението - още миналия месец.

# 714
  • Добрич
Центърът на града е в ремонт и затова за втора година пропускаме шествието. Иначе е задължително, а 25-ти е компенсация.

Някой може ли да обясни каква е разликата между "шествие" и "манифестация"?....

# 715
  • София

Някой може ли да обясни каква е разликата между "шествие" и "манифестация"?....

Шествието не е под строй, не е задължително и не трябва да изказва/изразява позиция или да влияе на общественото мнение. Приятна разходка за отбелязване на празник.
Манифестацията е обратното -  сериозно организирана, задължителна, под строй, с развяване на лозунги, картини и байраци, и с ясна мисия да повлияе на общественото мнение. Та, а познайте утре манифестация или шествие ще има. Joy

Радвам се, че в моето училище не е задължително. Преди малко се прибрах от квесторство на ДЗИ. В 7:15 ми четат 6 страници инструктаж, а в 8:15 го чета на зрелостници. Господи, бе! След цял ден на крак и с постоянен стрес, последното нещо, което ми се иска, е да прекарам съботния ден сред колеги и ученици, да развявам плакати и да слушам как колежките от началния етап строят войниците, тоест учениците. Joy

# 716
Тук има ли учители по география, с които да коментираме матурата от днес? За поредна година почти нищо от природната география. Не харесвам това прекалено залитане в икономическата част.

# 717
  • Майничка
При нас е задължително само за класните на 8 клас, които са с децата. Аз съм всяка година, но си обичам този тегел по Главната.
Отделно използвам един преход в подлез за урок за рисковете при струпване на големи групи в тясно пространство.

# 718
  • София
А, колеги по история и немски – какво мислите? Погледнах матурата по немски – B2 без изненади, сега ще видя и B1. Попаднах на някаква статия за проблем с матурата по немски в Пиринско – заглавието е сериозно, но самата публикация стои празна. Grinning
А, историята… там нещата отдавна са извън контрол. Откакто въведоха профилираната подготовка, се въртим в един и същ хаос – Хатшепсут, трансатлантизъм, облекло на българите през Възраждането, значението на Константинопол, ,,програма за устойчиво развитие 2030'' Thinking Всичко е натъпкано без последователност и логика точно като самата профилираната програма де. Цялостно не съм доволна – нито от профилираната програма на ниво 2 курс СУ, нито от самия изпит всяка година достоен като държавен за бакалавърска степен.

# 719
Точно това аз виждам и по география - неща, които съм учила в университета са наблъскани в матурата.

Общи условия

Активация на акаунт