Професия учител - 21

• 38 044
  • 739
  •   1
Отговори
# 510
Истината е, че прекалено краткото обучение се отразява на качеството на кадрите. Тоест сега може да ви е по-лесно да завършите, но когато попаднете в училище и трябва да преподавате на седми клас, ще ви се иска да имахте повече практика. Да преподаваш не е само да можеш да решаваш задачите.
Ако сега не ви се занимава всяка събота и неделя, защото сте ангажирана, каква е вашата мотивация?

# 511
А в Бургаския свободен университет Държавният практико-приложен изпит накрая как минава? Загледах си квалификация за “Ресурсен учител”, но дали за него ще се наложи да се ходи присъствено?

# 512
Истината е, че прекалено краткото обучение се отразява на качеството на кадрите. Тоест сега може да ви е по-лесно да завършите, но когато попаднете в училище и трябва да преподавате на седми клас, ще ви се иска да имахте повече практика. Да преподаваш не е само да можеш да решаваш задачите.
Ако сега не ви се занимава всяка събота и неделя, защото сте ангажирана, каква е вашата мотивация?
Не ме разбрахте правилно. Всяка седмица пътуване в петък до София и връщане в неделя по нощите, при положение, че имам 2 деца. За едното в неделя готвя няколко яденаета, за да го изпратя в друго населено място да учи. На малкия, петоккасник, му давам основата, а той е опърничево дете. Дистанционно, предполагам, че няма къде...

# 513
Ако въпросът е към мен, не зная. Информацията за курсовете открих с Гугъл.

metal.vixen, седми клас не би трябвало да е труден. 11 клас, 12 клас, профилите по математика и информатика май са по-голямо предизвикателство за някой, който не е завършил магистър в математически факултет.

# 514
Не ме разбрахте правилно. Всяка седмица пътуване в петък до София и връщане в неделя по нощите, при положение, че имам 2 деца. За едното в неделя готвя няколко яденаета, за да го изпратя в друго населено място да учи. На малкия, петоккасник, му давам основата, а той е опърничево дете. Дистанционно, предполагам, че няма къде...
СДК в ДИПКУ Стара Загора. Дистанционно на 99% - само изпитът на края е присъствен. Доста изпити са и е много натоварващо, фактът че лекции и изпити са онлайн променя много нещата.

# 515
Така е, онлайн надграждането (не ми се иска да казвам обучението, че за няколко месеца за мен това не е цялостно обучение ако нямате базата за учител- някаква педагогика и т.н.) е удобно, но съвсем не по-лесно. Аз карах магистратура НП онлайн, заради Ковид пандемията,  през 2021/2022г към СУ, беше изключително натоварващо- постоянно ни даваха задачи и упражнения, бяха безброй 🫣, изпитите накрая бяха с повече задачи. Колежките ми, които преди това караха същото, но присъствието, казаха, че такова натоварване откъм задания и изпити не са имали.

# 516
Аз го карах онлайн и имах всяка събота и неделя по 10 астрономически часа лекции на английски език. През седмицата бяха педагогическите направления 2 пъти по 2 часа. И много задания, тестове и разработки писахме, но не съжалявам. Лично аз съм доволна от Тракийския, но аз езика си го знаех и преди това, не е било ново за мен, само припомняне на забравени граматически правила. Педагогическите предмети бяха новото и доста четох.

# 517
  • София
Видях, че в СУ има някакъв курс за професионална квалификация, но е 1 година, всяка събота и неделя, което за мен е убийствено. Имам и семейни задължения.

Така е, но може да проточиш до 3 години след официално завършване. Не е казано, че трябва точно в рамките на 1 година, всяка събота и неделя, да посещаваш лекциите и веднага да се явиш на изпитите.

# 518
Видях, че в СУ има някакъв курс за професионална квалификация, но е 1 година, всяка събота и неделя, което за мен е убийствено. Имам и семейни задължения.

Така е, но може да проточиш до 3 години след официално завършване. Не е казано, че трябва точно в рамките на 1 година, всяка събота и неделя, да посещаваш лекциите и веднага да се явиш на изпитите.

А курс за квалификация или магистратура е по-добре. Аз съм завършила икономика. Но винаги съм искала да съм учител по математика. За съжаление при нас децата не са като в големите градове. С други думи, почти няма на кой да се преподава. Мнението ми е като родител, наблюдател.

# 519
  • София
Зависи от времето и ангажираността ти. Ако искаш за до 1 година правоспособност — курс. Ако ще просрочиш, по-добре магистратура — дава и повече тежест на интервю според колеги и директора на моето училище.

# 520
Учителите по математика са дефицит, така че може и курс да изкараш, мисля, че даже алармираха икономисти да водят лектроски часове, защото няма кадри по математика и физика.
 Все пак важното е да разбирате математиката и да успявате да я предадете разбираемо на учениците - магистратурата или докторантурата НЕ правят човека специалист- трябва да му идва от вътре, за да бъде учител.

Последна редакция: сб, 26 апр 2025, 17:48 от Memento_mori

# 521
  • София

Дистанционно има в ДИКПО Варна мисля и в ТрУ. Звъннете им. Завършила съм СДК онлайн към Шуменския университет миналата година. Вижте и в двата университета в Бургас. В Бургаския свободен има специалността дистанционно. Влизате в сайтовете и гледате, или намирате телефон и звъните. Не се записвайте в СУ. Вижте и ТУ Варна също предлагат същата специалност.

Последна редакция: сб, 26 апр 2025, 12:40 от eliapt

# 522
Великотърновският също предлага много специалности дистанционно, не съм сигурна за математика, но си проверете.

# 523
Великотърновският също предлага много специалности дистанционно, не съм сигурна за математика, но си проверете.

Проверих, не предлагат. Има задочно и не могат да ми кажат очните занятия кога се провеждат. Дори за тази година не можели да ми кажат, кога са били . Това било само статистика. 😟Явно всяка година е различно.

# 524
Следдипломната квалификация във ВТУ е дистанционна, т.е. имат и такава опция. Моят приятел също е с икономическо образование и преди няколко години завърши дистанционно математика и информационни технологии паралелно, а след това и веднага си намери работа.

Общи условия

Активация на акаунт