Градинарство - моето хоби 36

• 37 200
  • 753
  •   1
Отговори
# 60
Днес успях да премахна цветове на хортензии, три снопчета с високи треви )). И да полея градината. Установих, че есента забравих да засадя лидълски луковици, цяла чанта )).

# 61
Има електрически триони с дълги и тънки резци , но не знам с него колко удобно ще ти е . Другия вариант е трион с финни зъбци .

# 62
  • Варна
Аййй...
Засаждай ги ако имаш къде, че до другата есен може да са изсъхнали, макар че май имат нужда от студен период за да тръгнат. Или да ги подържиш в хладилник... не знам...
А аз есента тъкмо реших, че съм приключила с луковиците и открих още няколко пакетчета та се наложи да ги наслагам в саксии на лазаня. Скоро ще ви пусна снимки Simple Smile

# 63
Не ми споменавайте за луковици, че направо...........
Преди няколко години се бях амбицирала и си направих чудна "ботаническа" градинка с лалета.  Засадих сума видове. По групички. Бяха невероятна красота. Луковиците бях засадила всяка в малка саксийка, защото имаме подземни животни и ги крадат. На третата година обаче /2024/ градинката ми не цъфтя добре и прочетох, че трябва да извадя луковиците и да ги разсадя. Вярно, че се бяха образували много бебенца. Обаче такава работа си отворих, че не е за разправяне. Стотици луковици, които после трябваше обратно да засадя. На всичкото отгоре се разбъркаха - като не са цъфнали трябваше да налучквам кое кой сорт е. Очаквам тази година градинката ми да е пълен хаос, но поне зано да цъфнат прилично............
Не знаех, че е такава хамалогия да се гледат лалета.
Дори на терасата и аз засадих в саксии, не ми стигнаха силите за изкопая за всички луковици на вилата.

Ето това беше  градинката ми

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 09:37 от utro77

# 64
  • Пловдив
Разкошни лалета!
Аз нямам успех с моите луковички - нарциси, зюмбюли и лалета, отглеждам ги в сандъче на терасата. Зюмбюлите са от хибридите и с годините вадят все по-малки цветове. Лалетата и нарцисите са си от градината на село, които там цъфтят с едри цветове, при мен - само листа... Радват ме с цвят само мускарите.

# 65
  • Варна
utro77, прекрасна градинка. Дано и тази година да те зарадва Simple Smile
Аз не заложих много на лалета, че при нас живее цяло семейство слепи кучета, до сега 3 сме хванали с капани а уредите май само си бръмчат. И така хаотично пръснах всякакви видове луковици, че едвали ще е за снимка Laughing Те само да цъфнат повечето, пак ще им се радвам.

# 66
utro77, прекрасна градинка. Дано и тази година да те зарадва Simple Smile
Аз не заложих много на лалета, че при нас живее цяло семейство слепи кучета, до сега 3 сме хванали с капани а уредите май само си бръмчат. И така хаотично пръснах всякакви видове луковици, че едвали ще е за снимка Laughing Те само да цъфнат повечето, пак ще им се радвам.

Аз затова казах, че всяка луковица съм сложила в саксийка. Заради слепите кучета.
Първата година, когато купихме мястото, засадих 100 луковици на пролетни цветя и поникна само 1 нарцис.
С години не садих луковици. Но накрая се изкуших. Наблизо сме до Балчик и всяка пролет разглеждам лалетата в ботаническата градина, набелязвам си сортове и после си ги търся за моята градина.

# 67
Здравейте , купих си Жасмин. Подходящ ли е за засаждане в градина?

Зависи какъв е сорта има и за градина има и стаен .

На саксията пише Жасмин polyanthum , вероятно стаен. Дали някой е пробвал да го гледа в градина

# 68
Имам въпрос, вероятно смешен но...ако искам да положат геотекстил, трябва ли да оплевя и изскубя тревата и плевелите под него, или направо да го слагам?

# 69
utro77,  прекрасни са .. в какви чашки си ги засаждала, че не разбрах ..

# 70
Аз бих оплевила. При мен, на едно място, където не бях, си намериха пътя и излязоха. Друг е въпроса, че тази година  въпреки геотекстила, пак изникнаха на места плевели. Да, значително по-малко,  но пак има.

# 71
utro77,  прекрасни са .. в какви чашки си ги засаждала, че не разбрах ..

Най-обикновени черни саксийки, в които продават растенията по магазините.

# 72
  • София
Много красиви лалета utro❤️❤️❤️според мен ако нацъфтят и разбъркани ще са прекрасни. Не се ядосвай.
Иначе съм виждала в разни саксиики и кошници да садят луковици и мисля, пе е точно заради ваденето, да е по-лесно и да не се бъркат, в смисъл един вид в една кошничка.

# 73
Включвам се и аз при вас.
Имаме огромен двор, добре че майка ми и мъжа се занимават основно с него
Аз помагам когато мога
На есен ни предстои да подменим тревната смеска, почти се е изгубила на 20 години е , около 250 квадрата и още 100 квадрата градинки около тревата
Мислим да напръскаме да изсъхне всичко, след това да положим мембрана и да покрием с камъни голяма част от градинката а другото да засеем с трева и да насеем разни храсти.
Не ми се  е избистрило още всичко,  но ще ви следя, да открадна идеи Simple Smile

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 16:57 от The Invisible

# 74
А слепите кучена не прегризват ли саксийките?
Казаха ми да насея рицин, някой да е пробвал?

Общи условия

Активация на акаунт