Градинарство - моето хоби 36

• 37 874
  • 753
  •   1
Отговори
# 135
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
зюмбюлите са луковични.
не съм вадила, а не съм забелязала да стават по-малки.
да изчезнат съвсем се е случвало, я изгният заради поливането на треват, я ги изяде нещо...

# 136
  • София
Уф... Да ви се оплача, някой ми е прегазил и счупил на две една от новите лавандулки, направо единия клон е откършен и стволчето е на две... Дано оцелее... 90%съм сигурна, че уличните котки са се гонили и са минали като хали през нещастното малко растенийце... 🥺 Миналата година ми унищожиха здравеца и щамбовата лавандула, сега пък това... И бих го отдала на вятър, ако само под нея не беше разхвърлян мулча и нямаше странни малко дупки в пръстта като от лапички... 😒

# 137
В градината имаме канна на 2 места и не сме я вадили езента от 3 - 4 години насам . Като и дойде времето тя сама си покарва даже стана по - голяма . Така  , че малко груб беше единия коментар горе за образоването и прочие . Гергини и канни можете да направите редче в градината по - дълбоко да е и да забучите пръчки като оранжерия и при необходимост да покриете . После ще стане като разсад .

# 138
  • София
Не съм искала да съм груба, аз като начинаещ цветаро-градинар бих очаквала и бих била благодарна опитните такива да ме образоват, когато решат да ми подарят или когато купувам нещо, което не познавам. Даже питам подробно за инструкции за всяко ново нещо, това сега какво да го правя кога, къде да го садя, каква пръст обича и тн. Също чета статии, ако няма кой да ми каже и ако срещна разнопосочни мнения питам и тук. Та в този смисъл го написах.
Плюс това смятам, че има разлика между вкоренено остановено растение и грудка/корен /луковици, които тепърва ще се слагат в земята. За някои растения гледам, че има и студоустойчиви и не сортове... Да, хубаво би било когато ти подаряват да те образоват, те да ти дадат насоки и инструкции какво да го правиш, щом са наясно, че не си градинар с опит.

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 08:49 от Angel_Dust

# 139
Напълно съм наясно . Аз също съм запозната с доста неща в градинарството и цветарството тъй като живея на село и при всеки удобен момент аз садя или копая нещо в градината .

# 140
  • София
Е, ако решиш да подариш от твоите растения корени(например) на някой, които за първи път има градина и е гол и бос по темата, няма ли да му обясниш какво да прави с този корен?
Това с образоването не беше към питащата упрек, беше моето искрено недоумение към подаряващите, как така не са го направили, а просто са й връчли нещо и айде чао-оправяй се...

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 09:12 от Angel_Dust

# 141
Здравейте , някой гледа ли камелия в двора? Подариха ми една и докато не живеехме в къщата няколко години се разваше много добре в касия, вътре в неотопляема къща. Но тази зима заживяхме и видях ,че в отопляема къща не се чувства добре. Четох ,че зимата и трябват ниски температури. Дали би издържала зимата във Витошките квартали?

# 142
И аз да се включа с молба за съвет от по-опитните Simple Smile
Тази година ме осени идеята да отгледам ягоди в саксии от семена. Но понеже садих доста други неща, хич и не ми хрумна да прочета как се прави. Посадих си ги и ги сложих на перваза на прозореца и нищо не поникна.
Та снощи се разчетох и се оказва, че след посаждане се държат на студено за 3 дни, което активира семената. Късмет, че навън е студено в момента Simple Smile Сложих нови семена и изнесох саксииките навън. После ще ги покрия с найлонче и ще ги държа на топло и тъмно докато покълнат.

Тази стратегия дали е правилна? Истината е, че мога да си взема колкото искам готов разсад от комшията, но на мен ми е интересно да успея сама и да се науча Simple Smile

# 143
  • Стара Загора
Здравейте, момичета
Някой отглежда ли Ацер в градината? И ако да - вашите разлистиха ли се вече  ? Аз имам едно малко дръвче,засадено миналата пролет,което не се е събудило тази пролет все още. Да го чакам ли ,или май няма да го бъде. Може и да е измръзнало 😔

# 144
Моите ацери започнаха да се разлистват.
ПП Семената се СЕЯТ,растения се САДЯТ

# 145
Посадих си ги и ги сложих на перваза на прозореца и нищо не поникна.
Та снощи се разчетох и се оказва, че след посаждане се държат на студено за 3 дни, което активира семената. Късмет, че навън е студено в момента Simple Smile Сложих нови семена и изнесох саксииките навън. После ще ги покрия с найлонче и ще ги държа на топло и тъмно докато покълнат.

Тази стратегия дали е правилна? Истината е, че мога да си взема колкото искам готов разсад от комшията, но на мен ми е интересно да успея сама и да се науча Simple Smile

Има семена, които се нуждаят от по-специални действия, за да покълнат. Не зная дали ягодите са такива. Правя подобен експеримент за едногодишния флокс, който все не ми пониква. Но след като имате съсед, който произвежда разсад ягоди, вероятно е наясно с всички тънкости и ще може да ви насочи най-добре. Ако този съвет е от него, значи е правилен.

# 146
Моите кленове също се разлистват, но след този сняг ... Хортензии и тях ги мисля, през ноща в снега ги покривах.

# 147
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
алиса, не знам в кой район сте, но на повечето места канните не издържат зимата навън. и гергините също, както и гладиолите.
лалетата, зюмбюлите и нарциисите нямат проблем.

# 148
Тук е чудесно място за научаване на нови неща. Аз самата научих доста от форума и споделям опит с цел да помогна на друг …

# 149
Здравейте,

Аз не съм начинаещ градинар - направо съм гола и боса по темата.
Но от известно време ми се върти в главата идеята да засадим дърво с дъщерите ми (те са родени в един и същ месец, в различни години и вече от 3-4 места чувам, че е хубаво да засадят дърво и да минат от двете му страни). Живеем в блок и можем да засадим дръвче в градинката. Харесала съм си японска вишна - заради цветовете. Да ме посъветвате ще ми се получи ли - градинката е южна, със слънчево греене през целия ден. Не е много дълбока като почва, някак глинеста е почвата. Колко на дълбоко трябва да изкопая при засаждането, някакви специални грижи и нещо, което трябва да знам, за успешното засаждане?

Предварително ви благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт