Градинарство - моето хоби 36

• 37 879
  • 753
  •   1
Отговори
# 165
Единствено със сините гранули или други подобни съм се спасявала от охлюви. Както казва ММ като гробище за охлюви е сутрин след като сложим гранули
[/quot

Може ли да кажете какви са тези гранули?
В нашия двор няма нито трева, нито растителност и въпреки това има ужасно много охлюви и нищо не ги спира

# 166
Аз ползвам тези, но гледам да е рядко, защото съм предубедена към всякакви отрови, а в двора има и котета.
https://agroapteka.bulagro.bg/agrimetal-996

# 167
  • София
А капаните с бира?
Въпреки че аз харесвам охлюви и би ми било мн жал да ги убивам... Няма ли как да се хващат и местят? Няма ли примамка която да не ги убива...

# 168
Аз ползвам тези, но гледам да е рядко, защото съм предубедена към всякакви отрови, а в двора има и котета.
https://agroapteka.bulagro.bg/agrimetal-996
И аз това ползвам.
Последно ми изядоха хризантеми преди 1.5 г. С толкова зор спасени от Лидъл, цъфтели в саксии 2 г и като ги сложих в земята - направо пир за охлюви!

# 169
Благодаря за отговорите.
Може ли да дадете идеи за цветя във висящи нависоко саксии? Миналата година ми подариха разкошно цвете с богати цветове, но не разбрах защо не оцеля по-дълго /сега не се сещам какво беше/. Дворът е по-скоро сенчест. Благодаря!

# 170
Пръстта изсъхва по-бързо във висящите саксии. Подариха ми такава и не уцеля, след това пробвах да насадя няколко  цветя, но и те умряха

# 171
  • София
Това пък защо?

# 172
Аз миналата година сложих каскадни петунии във висящи кашпи. Страхотни бяха, но са едногодишни. Този тип кашпи запазват и влагата.
Скрит текст:

Тази година съм решила да сложа каскадни ягодки, за да съчетая красивото с полезното Simple Smile

# 173
Аз в такава кашпа имах 4-5 години сакъзче, висеше надолу и се скъсваше да цъфти. Поливах го когато изсъхне напълно направо под чешмата. Обаче ми се скъса кашпата, тя май е направена от кокосови влакна. Ако намеря снимка ще кача.
Редактирам се . Ето снимка . Кашпата е закачена на стойката на климатика.
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 13 апр 2025, 23:31 от lady laura

# 174
Жалко за лавандулата и лалетата . Вземи няколко пръчки , пробвай дали се огъват и направи като навесче върху лавандулата като кръстосаш пръчките . Разбра ли ме ? Така ако е животно няма да ходи там , а нищо друго няма да го спре - нито камъни , нито шишчета . Сложи 5- 6 пръчки така огънати на различни страни за да не ходи каквото и да е . Тя ще се съвземе , може да избие . Тия начупените клончета ги сложи във вода или направо ги боцни някъде .

# 175
  • София
Ще пробвам, разбрах те, то с камъните ми е грозно, с клечки съвсем, но ако ще я опазят, поне вероятно докато пораснат малко...
Вс клонки, които са отчупени или отрязвам забивам в земята, някои даже май пускат коренчета, защото почнаха да позеленяват, всъщност извадих вчера едно и имаше половин см коренче, та предполагам и другите, които зеленеят така... 😂 Обаче, някак ми се иска наличните да се развиват, а не да имам безброй бебаци.
То вчера ново 20... На сенчестите нещо беше преминало през едните теменужки и изкоренило и метнало настрани една момина сълза... Голяма борба за територия ще е явно опитомяването на градината😂

# 176
Ще пробвам, разбрах те, то с камъните ми е грозно, с клечки съвсем, но ако ще я опазят, поне вероятно докато пораснат малко...
Вс клонки, които са отчупени или отрязвам забивам в земята, някои даже май пускат коренчета, защото почнаха да позеленяват, всъщност извадих вчера едно и имаше половин см коренче, та предполагам и другите, които зеленеят така... 😂 Обаче, някак ми се иска наличните да се развиват, а не да имам безброй бебаци.
То вчера ново 20... На сенчестите нещо беше преминало през едните теменужки и изкоренило и метнало настрани една момина сълза... Голяма борба за територия ще е явно опитомяването на градината😂

Няма да е грозно . Аз така правя с индийски люляци , хортензии , вайгели и т.н .
Аз вчера почти цял ден бях в градината , основно цветната . Скубах тревички , сях летен флокс , газани , вербени от двата вида , аурбиета и какво ли още не . Прихванах си малко и от флокса , че доста се беше разрастнал . Страхувам се за хортензиите , които сях почти преди месец . Сланите малко са ги осланили дали ще се оправят ? Имах 5 нискостеблени карамфилчета и тях ги сях в градинката . Трябва да чистя езерото с водната лилия . Тя успешно презимува на вън в езерото . Даже вв езерото са по развити от тези ,които прибрахме . Водната ми палма обаче май е замръзнала . Няма нищо в саксийката и много ме е яд . За първа година имам декоративен лук , кога да го чакам да цъфне ?

# 177
  • София
Аз бях боднала една хортензия клечка есента... Презимува навън, опитва се пуска няколко малки листета, застуди, покафенеят, после пак... Сега последно им метнах малко мулч, някои се запазиха зелени, явно е борбено растение... Същото питах за една хоста в другата тема, но се надявам, че ще пусне нови листа...
Едни малки карамфилчета ми презимуваха вън, даже зимата пускаха пъпки...
Вс семена, които посях преди сланите и точно се бяха показали оцеляха някак, да видим ще продължат ли да растат, дано не ударят някакви жеги и суша сега изведнъж.

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 11:38 от Angel_Dust

# 178
Аз имах едни ниски мрежички, 50 см. високи, които след това свалих навсякъде, но ги запазих и ги използвам за защита, когато се налага. Върху лехи с разсад, когато сея на открито, или около растения, които не искам да пострадат. Напр. имам чемшир, който бива твърде много препикаван от селските котараци, поради което го заградих с такава мрежичка (направих цилиндър от мрежичката и на нивото, на което се препикава, сложих фолио. Няма как човек да избира между растенията и животните, когато обича и едните и другите, налага се да измисляме различни хитрости, за да живеем в мир ...

# 179
Скрит текст:
И аз да се включа с молба за съвет от по-опитните Simple Smile
Тази година ме осени идеята да отгледам ягоди в саксии от семена. Но понеже садих доста други неща, хич и не ми хрумна да прочета как се прави. Посадих си ги и ги сложих на перваза на прозореца и нищо не поникна.
Та снощи се разчетох и се оказва, че след посаждане се държат на студено за 3 дни, което активира семената. Късмет, че навън е студено в момента Simple Smile Сложих нови семена и изнесох саксииките навън. После ще ги покрия с найлонче и ще ги държа на топло и тъмно докато покълнат.

Тази стратегия дали е правилна? Истината е, че мога да си взема колкото искам готов разсад от комшията, но на мен ми е интересно да успея сама и да се науча Simple Smile
[/spoiler]
Ако искаш да ядеш ягоди си вземи готови от съседката, а тези от семената ги гледай за опита и експеримента.  От семена стават ягодки с размер на горските и просто няма смисъл да се отглеждат. Семената не са били хубави и затова не са поникнали, а не нещо друго.Ягодата, както си видяла е със супер дребно семе и това прави отглеждането и от неопитни хора много трудно. Като поникне е супер дребна, със стъбло по тънко и от конец, трудно се запазва, бавно расте, трудно се пикира и прихваща после, за мен лично не си струва да се занимава човек. Това поне е моя опит 2 години опитвах, от първата година което оцеля ги бях засадила в градината, че ме дразниха в саксия. Те станаха с огромни листа и даваха плодчета колко горска, че и по ситни и ги изкорених и изхвърлих накрая. От миналата година имам малко оцелели, оставила съм ги на произвола на съдбата. Може и тях да ги сложа след време в градината да ги видя какви плодчета ще родят.
Скрит текст:

Тези са оставени на произвола от миналата година, на другите от градината не откривам снимки в този телефон. Има и техни снимки, в някоя тема в бг мама, ако ти се търси рови.

Общи условия

Активация на акаунт