Градинарство - моето хоби 36

• 37 831
  • 753
  •   1
Отговори
# 345
  • густо майна Филибето
Привет момичета, записвам се във вашата прекрасна тема с въпрос, имам една ограда със съседите, която половината е плътна, а отгоре е с железни пана и колони. Искам сложа сандъчета между колоните 100-120см) с някакви висящи, цъфтящи цветя. Питането ми е какъв сорт ще предложите - да бъде многогодишно и студоустойчиво, тъй като ще бъдат 15 такива сандъчета и искам да е нещо постоянно? По-голямата част от оградата е слънчева, само в единия край има една череша която пази малко сянка.

Благодаря предварително!
Висящите цъфтящи цветя не са студоустойчиви. Евентуално с делосперма може да се опита, защото ако нямат поливна, не е работа всеки ден да се полива на ръка. А делоспермата  поне е сухоустойчива. Не зная зимата как се държат в саксия, но по принцип е студоустойчива.

И градинарския ми въпрос - имам60 метра ограда обикновена телена мрежа, граничеща с пътя. Искам да засадя някакви растения, не искам така обичаните туи и подобни. Искам да попитам ако имате наблюдения и/или опит с дива лоза - много ли е тежка? Дали е подходяща ако се пусне по мрежа и дали няма да е проблем...май не го обясних добре. Какво друго бързо разстящо, няма значение дали е листопадно мога да ползвам за тази ми цел - оградната мрежа да не е съвсем гола и евентуално да не гледам толкова лесно вечната строителна площадка на едните съседи през пътя?

Не тежи. Мисля, че е най-лекото от лесните за отглеждане растения. И е може би най-лесна. Освен това може да си набавите корени безплатно отнякъде.  Захване ли се веднъж, не иска поливане. Единствения недостатък е, че може да плъзне навсякъде и да не успеете да я спрете. Ще се нуждае от редовно следене дали не се е вкоренила и тръгнала по земята.
Аз имах около 15м с лоза, идеално се справяше без грижи. Но когато дойде време да пренаредим мястото, много корени бяха извадени, и пак излиза по някое. Захванахме я от една полусъборена къща - откопахме няколко коренчета. На третата година тръгва мощно. За 60м в един момент ще се превърне в грижа, а и съседите могат да недоволстват, че превзема дворовете им.
Моята ограда също е голяма, и не е плътна, разчитам на храсти и дървета.

# 346
  • Бургас
Много хубави градини показвате. Как се справяте с комарите, които са се скрили в растенията? Аз се боря с осите, но не се отказвам. Днес в някои лейланди изчистих няколко малки пити, даже и в чаеното дърво имаше 2. Нещо ги привличаме явно.

# 347
  • Варна
Благодаря ти!
Тази част с мрежа от оградата е откъм улицата която завива покрай мястото, ъглово е. Та преки съседи няма, тротоар няма, вилна зона е.
Знам къде има, транспортна болница тук, от едната страна е цялата в такава дива лоза. Снимала съм я много пъти защото особено наесен е впечатляваща откъм цветове Simple Smile) Естествено, не намирам снимка сега...
Ще засадя със сигурност, пък ще видим. Знам, че е като бръшляна, отърване няма Simple Smile)

Ще садя и дървета, храсти. Сега е голо защото имаше само много стари джанки и някакви бодливи дървета, махнах ги.
Искам да засадя две брези, надявам се да намеря в някой разсадник.

Зиданата ограда е 3м, запад е там, след 1-2 следобед почва да хвърля сянка, но рози, клематиси се чувстват добре там.
Още веднъж благодаря!

# 348
А имам клематис в саксия. До него имам такъв в земята. Добре са и свата. До Пловдив е това.
Има първа е от дивата лоза. Ако решиш.
Можеш да я контролираш. Имай предвид че от всяко паднало плодче тръгва ново растение. Но птичетата зимата много уважават плодчетата.
5делната расте по-бързо и е по-красива от 3 делната.

# 349
А имам клематис в саксия. До него имам такъв в земята. Добре са и свата. До Пловдив е това.
Има първа е от дивата лоза. Ако решиш.
Можеш да я контролираш. Имай предвид че от всяко паднало плодче тръгва ново растение. Но птичетата зимата много уважават плодчетата.
5делната расте по-бързо и е по-красива от 3 делната.

Клематиса в саксия расте ли бързо, за колко време може да образува храст към оградата? Аз съм в Пловдив.

# 350
Прекрасни градинки показвате , насявам се и аз скоро да си включа Hug

# 351
Ами то дали ще избереш дива лоза или орлов нокът е все тая защото и двете са бързо растящи и много се въдят . Можеш поне да ги редуваш . Да дивата лоза има прекрасни цветове есента , но пък орловия нокът цъфти и ухае прекрасно , брат ми го подстригва с ел. машинка за храсти . Аз много искам да си прихвана едно младо орлово нокътче и да си го направя като мини дръвче и ще го подстригвам на топка ама как да стане .
За сандъчетата - делосперма , флокс , седуми , и зелена детелина или червена . Малко сложно ако са за постоянно .

# 352
  • София
Ето тук може да разгледате предложения за жив плет.https://www.parklife.bg/%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0% … 0%BB%D0%B5%D1%82/
Аз лично харесвам Лавровишна, вечнозелен Лигустриум, Пираканта, Японска дюля.

# 353
Японска дюля не препоръчвам . Прави много издънки не си го причинявайте . Лигиструма също е добър вариант , евонимус той не тежи много , но пък расте бавно . Жасмина също е вариант , текома , но имай в предвид , че и тя прави много издънки , киви , пасифлова , акебия май някакво кафе беше .

# 354
Текомата и кивито са за асма,не за мрежа.Пасифлората не навсякъде оцелява зимата.Акебията не е кафе,а "шоколадова лоза" и май и тя не е подходяща много за мрежа.

# 355
Орловият нокът си го прихванах от стрък. На моята ограда посадих лешници,  но още са малки, надявам се да прикриват от погледи.
В неделя малко се обезкуражих, защото мина една кола с роми, единия до кръста показан през прозореца и оглежда къщите.

# 356
Орловия нокът трябва да насадите няколко стръка един до друг и да ги привържете със свински опашки здраво. Като се поналеят стеблата след няколко години - режете опашките и слагате нови съобразно нарасналия диаметър. Така най-лесно ще оформите здраво "стебло".
Виждала съм такива дръвчета от фотиния. Давам съвета непроверен за орлов нокът. Но съм виждала стари растения с доста дебели и дървени стебла в основата си.

# 357
При мен се появи листна ръжда в градината по някои цветя. Особено кученцата, имат петна като кафяв прах отдолу на листата. Някой има ли идея как да се справя с такъв проблем?
Чета за разни фунгициди, ще пробвам нещо, но нямам представа дали ще има ефект.

# 358
Когато годината е по-влажна и при мен плъзва ръжда. Не съм пръскала с нищо, но да, това е гъбично заболяване и се лекува с някакъв вид фунгицид.

# 359
А някой може ли да каже , кое е това Зимоустойчиво растение подобно на мъката на художника . В един двор има прави едни червени топченца , но е зимоустойчиво и сега е излязло и е много красиво .

Общи условия

Активация на акаунт