Градинарство - моето хоби 36

• 37 807
  • 753
  •   1
Отговори
# 450
Не се сещам за цъфтящо, което съвсем да не привлича пчели. Дори реално да не им харесва, като прелитат все си го проверяват, кацат по цветчетата и заминават нататък.
Какво ще кажеш за зимен жасмин? Цъфти много рано напролет, по-скоро в края на зимата, когато още няма пчели.

Ще разгледам. Ясно е, че трябва да се ходи до градински център. Някой може ли да препоръча за Полвдив, защото досега не съм ходила.
Скрит текст:
https://oleabg.com/  на разклона за с.Белащица. Уникален разсадник. Много растения, добре гледани. От там имам три рози Лейди Банкс, изтраяха половин година в контейнерите от разсадника и после две премествания. Имат всякаква друга растителност. За съжаление на нас, които сме далече от Пловдив - не изпращат с куриери.

Бръшлян в саксия е рисковано, защото в един момент му отеснява и изсъхва (личен опит). Но ако се грижите повече от мен за него - да подменяте пръстта, да поливате може и да оцелее 5 - 6 години. Не расте бързо обаче.

ПП - дайте някоя снимка, скица с приблиз. размери на "оградката". Може да помогнем с идеи за растения, които не са увивни. Защото като се замислих сега - почти няма увивни нецъфтящи. (Разбира се, ако желаете)

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 13:20 от dariVale

# 451
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Пасифлора съм виждала по южното черноморие. Не съм сигурна, че би оцеляла зимата е друг регион.

И орловия нокът и лигуструмът растат бързо, цъфтят, но ако се подстригват редовно няма да цъфтят и няма да има пчели наоколо.
Около докторската градинка има лавровишня. И нея подстригват редовно и изглежда добре, без да цъфти.
Вайгелата, майския сняг, булчинския венец, цъфтят веднъж годишно и след това са само зелена маса. Има вариегатна вайгела, която би изглеждала добре и без цвят.
И вариегатен лигуструм, красив е - жълто зелен беше нашият.

# 452
  • Карлово
Пасифлора съм виждала по южното черноморие. Не съм сигурна, че би оцеляла зимата е друг регион.
Ами оцеляваше в Карлово, 16 години, до тази зима. Ама и на мене ми беше омръзнала вече, понеже има много буен растеж и правеше голяма сенчеста завеса в малката градина и не си бях оставила вкоренено клонче да подновя.
Тук има много по оградите.

# 453
  • Пловдив
В Пловдивско Пасифлората си вирее без проблем .Сигурна ли сте ,че искате нещо в саксия? Ежедневно поливане ще иска с нашия климат .В почва е по-различно -рискът да загине е по-малък .
Около нас има от всичко изброено досега -Зимен жасмин ,Лоницера ,Пасифлора,Дива лоза ,Вистерия .
Виждала съм  вариегатния Евонимус пълзящ по ограда .Със сигурност оцелява в саксия ,но не цъфти и не е толкова бързо растящ .

# 454
В Пловдивско Пасифлората си вирее без проблем .Сигурна ли сте ,че искате нещо в саксия? Ежедневно поливане ще иска с нашия климат .В почва е по-различно -рискът да загине е по-малък .
Около нас има от всичко изброено досега -Зимен жасмин ,Лоницера ,Пасифлора,Дива лоза ,Вистерия .
Виждала съм  вариегатния Евонимус пълзящ по ограда .Със сигурност оцелява в саксия ,но не цъфти и не е толкова бързо растящ .

В саксия, защото мястото не става за засаждане в земята.

# 455
За Градински център - Флора препоръчвам.
Преди месец имаше много хубави растения пълзяща хортензия. Към 70 лв за доста голямо растение. Уви затрих снимките.
От пъстролистен бръшлян има цяла ограда на друг гради ски център - Олея. Вижда се от околовръсното.
Пасифлора по ограда има точно в наше село до Пловдив. Няма проблем.

# 456
Пасифлората и на морето измръзна. Моят има сега едно поникнало стръкче, да видим ще го бъде ли.При нас не съм виждала лоницера, в съседно село има в няколко двора, още обмислям след ремонта дали да не сложа на оградата.
ДамаТрефа в любимото Карлово определено Стара планина пази, моите близки не са си прибирали мушкато, при нас всичко навън замина. Всичко там беше преди седмица много по-добре отколкото тук.

# 457
  • Карлово
Пасифлората и на морето измръзна. Моят има сега едно поникнало стръкче, да видим ще го бъде ли.При нас не съм виждала лоницера, в съседно село има в няколко двора, още обмислям след ремонта дали да не сложа на оградата.
ДамаТрефа в любимото Карлово определено Стара планина пази, моите близки не са си прибирали мушкато, при нас всичко навън замина. Всичко там беше преди седмица много по-добре отколкото тук.
Ами прибираме си ги мушката, една съседка ги изкара пред блока им, след февруарското затопяне и след това големите студове ги ликвидираха.
Иначе да, Балканът пази. На десет километра надолу в гр. Баня има разлика около 5 градуса надолу. Там топлолюбиви кестени, маслини и т.н., не виреят, но пък Пасифлора съм виждала. Тази година не знам дали се оцеляла.

# 458
Малко вдъхновение за градината от вчерашната ми разходка

Някой питаше за чувалите за напояване на дърветата

И от парка пред дома

# 459
  • густо майна Филибето
Планирали сме такава чешма, ще си се оттича в двора, няма да се ползват препарати. Помпата е ниска. Поръчах педал от Тему, това ще е "кранът". Съпругът ми има отговорността да я водоснабди. Simple Smile

Не съм питала аз за торбите за нопояване, защото съм пропуснала. Но сега питам.Grinning На какъв принцип работи това?

# 460
Тази е по-голяма от мен, Любознателна. Прав стоиш и помпаш.

Торбата има някаква много фина перфорация. Пълни се с вода. Аз преди 2-3 години ги видях първо във Виена.
Някое от момичетата скоро питаше.
Тук (Прага) ги има по всички по-млади дръвчета.

# 461
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Миналото лято ги имаше в заимовата градинка.

# 462
  • София
На все повече места в градските градини в София и аз забелязвам от тези торби за напояване, а миналата седмица ги имаше и в Лидъл.
Много им се чудих, обикалях сигурно 15 минути около тях, но това, което ме спря да взема е, че пишеше, че водата се освобождава за около 5 часа, което не ми върши много работа, тъй като аз ако съм си на село, ще полея така или иначе. Някак си ми се искаше тези 50-60 литра да се освобождават за няколко дни поне.

Имам въпрос относно пръскането на овошните дървета и ще се радвам, ако някой може да ме посъветва: Тъй като през седмицата нямам възможност да напръскам твърде рано сутринта или късно вечер, а мястото е много слънчево, дали има опасност да изгоря листата и плодовете, ако пръскам в топлата част на деня? Иска ми се да не чакам чак до събота, защото доста ябълчици са вече пробити от червейчета.

Аз продължавам да разучавам и да се сближавам с градината ни Innocent малко като дете се чувствам, изследвайки новопоникналите растения и новооткритите насекоми всякакви Laughing
Едно по едно разчиствам кътчета и се опитвам да предпазя някои растения от мъжа ми с тримера. Този човек, много го обичам, но като се юрне с това нещо е като умопомрачен! Имаме някои жертви за съжаление, но не са безвъзвратни загубите. Сега, освен всичко, ограждам и слагам табелки, а също и ще си кося аз в някои части на градината, за да запазим мира в семейството Laughing

Много е скромно и не може да се сравни с вашите градини, но да споделя първите рози и вече прецъфтяващата вайгела.

# 463
  • София
Таря, радвам се, че се включваш!
Чудно е при теб - зелено, свежо и спокойно изглежда! Ще се радваме да видим и други части на градината. Спомням си, че имаше доста по вид и големина декоративни растения.
Посмях се на разказа ти за мъжа ти и тримера! За да спасиш по-малките растения, които явно на него му приличат на тревуляци, може да мулчираш около тях, така ще се открояват.
За пръскането - само сутрин много рано или вечер. Това е практика най-вече за опазване на пчелите. Но дори да прилагаш био препарати, безопасни за пчели,  в най-топлите часове има реална опасност напръсканите растения да изгорят. Също и при по-високи Т и влага се създават условия за развитие на болести.

# 464

Една съседка ми захвана това нежно цвете - стенна цимбалария. Много красиво почвопокривно, пълзи по пукнатини и камъни и за висящи саксии.

Общи условия

Активация на акаунт