Градинарство - моето хоби 36

• 37 753
  • 753
  •   1
Отговори
# 615
  • София

Благодаря, сега ще ги прегледам, тази фирма не я бях срещала до сега.

# 616
  • густо майна Филибето
Ако целта е единствено да не избуяват плевели, косенето върши работа. Хубаво е да се започне докато са малки, и да се прави редовно, на седмица - две, така няма да избуят, и ще е прегледно. Няма биохербицид, покриването с мулчиращо фолио е скъпо,  може евентуално с картони да се покрие, но то ще е някакъв участък само.
Аз кося "тротоара" редовно, там само троскот и плевели. Лятото по-рядко се налага, изсъхват, а троскота расте много бавно. Докато не правеха семена, събирах окосената трева и мулчирах с нея зеленчука. Сега бече просто свалям коша и кося така.

# 617
Поточе, донякъде върши работа пръскане с оцет, сол и вода. ...
Солта сигурно ще убие почвата и след това нищо няма да расте, освен по-устойчивите бурени най-вероятно.
Какво целиш, ливада или градина? И в двата случая процедурата е неколкократно поливане-хербицид-механично почистване, докато се изчисти максимално. И чак след това сеене

# 618
  • София
Да, всъщност има значение какво искаш да правиш с този терен, в крайна сметка. В смисъл няма как да убиеш за винаги плевелите и после да седи чиста земя. Ако ще е за земеделие вероятно ще трябва редовно фрезоване например, ако искаш райграс той в някой момент следва да пази сам достатъчно, че плевелите да са единични... Ако тук ще е цветна, там овощна, там зеленчук, а едикъде си барбекю... Ще е различна грижата. Варианта - редовно косене за поддръжка на вид, докато започне да се ползва по предназначение е всъщност добър.

# 619
  • София
О, разбира се, че солта е вредна. Това е рецепта за трева около и в плочки примерно. Или по границата с комшията, който не коси и поддържа. ✌️

# 620
Ако тук ще е цветна, там овощна, там зеленчук, а едикъде си барбекю... Ще е различна грижата. Варианта - редовно косене за поддръжка на вид, докато започне да се ползва по предназначение е всъщност добър.
Идеята е това, да. Но все още няма поливна система и затова е това чудене какво да правя дотогава - явно ще играе мотика нон стоп. Иначе, основно покривно ще е дихондра и детелина, за да избегна честото косене. Всъщност трябва ли да чакам да преминат горещите дни за сеене? Принципно питам. За зеленчуци - домати, краставици и чушки - изцяло слънчево място ли да избера или да се насоча към шарена сянка?

# 621
Май си като мен. И аз съм в процес на учене и експерименти. Градината е комбинация.
Бих те посъветвала да си оставиш селската почва със селска трева да си расте, може да поливаш и косиш периодично. За засяване пролетта е подходяща, има доста изисквания и условия. Поинтересувай се много добре за + и -   на различните варианти за трева. Този сезон наблюдавай. Вода, температура, сенки, растения в района, плевели, дървета и т.н. и тогава действай.
Пробвала съм мулчиране със стари материали като балатум и фолио, голяма част от плевелите изчезват, почват е рохка след това, но поникват по-бързо от терените смески след това, особено при поливане. Струва ми се подходящо за място, на което ще садиш зеленчуци. На останалото поливане и косене и селската трева се стабилизира и става приятна

# 622
Лошото е, че няма селска трева. Не им знам имената на тези бурени, повечето са бодливи, но са към 1,50 м и не мога да мина през тях, ако в ръката не държа ножица за храсти Simple Smile

# 623
В кой район си, сигурно сме съседки Joy само че отначало е така, после косиш, косиш, к се регулират нещата. Даже напоследък се е настанила детелина при мен, направо съм много доволна Simple Smile Има малка част от бурените и дърветата, които задължително да изкореняваш/ пръскаш с отрова(например див орех). Повечето сами си заминават или лесно се отскубват. Не бързай с драстични решения преди хубаво да си огледала и обмислила. От насипвания на почва не всички са доволни, защото понякога карат боклучава или заразена. От разни други действия винаги също има + и -.

# 624
  • София
Щом нямаш още ясен план коси, трънките ги изкоренявай и аз мисля, че за момента няма нужда от нищо драстично. Щом и багера ще ти поразчисти двора още по-добре.
В момента не му е времето да сееш и садиш нищо. На есен може някои неща, други на пролет, но им трябва по-умерена температура и вода.

# 625
По мои впечатления, когато се сее тревата през есента - септември и нататък, плевелите, поникващи с нея, са много по-малко, отколкото ако се сее напролет. Есенните дъждове помагат да се захване. След това тревата си расте и през зимата и успява да направи по-плътна покривка и да се справи с конкуренцията. Ако се комбинира трева с дребна детелина, се получава хубав килим, детелината запълва празните пространства. Но тя е по-чувствителна към сушата, а и акарите я обичат, и когато е много горещо, е възможно да изсъхне.

# 626
  • София
Поточе, и ние тръгнахме от гола полята с трънки по 2 м Simple Smile
Купихме парцела февруари, март беше сравнително мек и чистихме на ръка. Голямо скубане падна. После ги изгорихме, а наличните храсти окастрихме, още ползвам съчките за варене на буркани. После само косихме с голям тример до  юни следващата година, когато започнахме да строим.
Каквото и да разчиства багера, само не позволявай да ти изгребва горния хумусен и плодороден слой!
Скрит текст:
Ето началото, вече почистено

Все още не сме стигнали до вертикалната планировка, така че тревата в кося, не я поливам, тя се сменя като вид през сезона.
На изток от къщата е зелена дори в жегите, на югозапад поизгоря

# 627
  • София
Sofia 😁и аз не поливам, освен където съм си засадила нещо, другото от повече от месец е така...
Скрит текст:
Все едно е късна есен...

# 628
  • София
Лошото е, че няма селска трева. Не им знам имената на тези бурени, повечето са бодливи, но са към 1,50 м и не мога да мина през тях, ако в ръката не държа ножица за храсти Simple Smile

Поточе, аз имам подобен проблем. В двора имаше насадена люцерна и пролетта, когато почистихме и оградихме двора извикахме познат да го изоре, когато може. Не е орал, минал го е с трактора с фрезите, в резултат на което люцерната замина на 90% и за мой ужас се появи и започна бясно да расте бяла куча лобода - ужас просто. Окосихме я, но остатъците от дебелите стъбла стърчат и е страшна гадост. Есента ще изорем двора както си трябва и или ще насеем овес, или директно ще мина на тревни смески, още не съм решила какви. За такива плевели по метър, метър и половина високи се чудех дали да не си купя палцова косачка, а скоро попаднах на тази: https://www.onlinemashini.bg/benzinova-samokhodna-kosachka-nakay … 8600-196-ks/95778  , която коси от 2 см до 80 см. Преди седмица беше с 50% намаление и сериозно й се канех. Дворът е голям, 2 декара и тази косачка е подходяща за тази площ. И е самоходна, което е голям плюс. По спомен и твоят двор беше голям, затова помисли как удобно да косиш, защото иначе е голям зор. Аз не успявам да се справя с тример - тежък ми е и после ме боли кръста, иначе той коси всичко, особено, ако има и фреза. Между моите буренаци има по малко троскот и разни други треворляци, които направо ме радват и мисля, че като започна да ги кося редовно може и да направят прилична полянка. Надежди .... Grinning

# 629
И моята трева я позанемарих тази година. И не само нея , но пак се радвам на резултата

Общи условия

Активация на акаунт