Психолози, психотерапевти, психиатри

• 6 279
  • 74
  •   1
Отговори
# 15
Човек не трябва да казва никога, но все пак - никога не бих ползвала изкуствен интелект да ми помага да решавам човешките си въпроси.

# 16
Ваше право си е, за всеки подходящите методи са различни:) Но макар твърдението ви да звучи поетично, ако поне не сте пробвали - то е чисто емоционално и неинформирано. Дори само от любопитство може да опитате и тогава да отграничавате човешките проблеми като нещо непознато за AI. Защото в крайна сметка той работи с огромната информация в интернет и я анализира. А там е пълно с човешки проблеми:) И още нещо - това, че не влага емоции може да е голям плюс за ролята на терапевт. Лично мен ме е разревавала психоложка, защото не можа да си изконтролира нейните емоции и травми и на следващия път ми се извиняваше след като го беше обсъдила с нейната си психоложка. Но връзката терапевт-клиент беше скъсана, а аз си бях платила немалко пари на тази жена.. ChatGPT не нарушава граници и няма собствени проблеми за решаване. Който е попадал на неумерен терапевт, ще знае какво имам предвид.
Аз никого не карам насила, разбира се. Давам идея, защото смятам, че много хора не са се сещали за този вариант, както аз доскоро не се бях сещала. И все пак не всеки може да си позволи разхода, който изисква редовната работа с терапевт - буквално стотици левове месечно (последният ми терапевт вземаше 80лв на час, а това дори не е от най-високите тарифи).
Дори на един човек да съм била полезна с идеята, ще е супер. Както се казва - всеки сам си преценя Smile

# 17
ChatGPT според мен е добра опция при „козметични” проблеми — ситуации, които са моментни, бързо разрешими; временни явления. При по-сериозна „симптоматика” и дълбоко „закачили се” (и задържали се) модели на поведение работата с него може да се окаже неефективна. Общо взето, за текущ казус, който да бъде разрешен, се справя съвсем прилично.

Най-сериозният пропуск от страна на ChatGPT е, че липсва конфронтация; изобщо няма такава, защото валидацията е заела цялото пространство. Това често води и до липса на самоанализ у човека и провокира едно извънредно високо приемане дори на „привички”, които затрудняват пълноценното му функциониране.

За развитие понякога се налага „проверка на реалността”, да бъдеш конфронтиран — нещо, което един ориентиран към клиента и към оценката му продукт не може да си позволи да направи. Затова е и наистина предпочитан — хората се чувстват изключително разбрани, но ChatGPT е създаден, за да отговаря на очакванията на клиента (т.е. клиентът да бъде доволен от услугата). В терапията клиентът е на първо място, но с развитието си, с прогреса, с откритията за самия себе си; това идва с цената на конфронтиращ елемент, провокация от страна на терапевт, за да „събуди” нещичко.

# 18
  • Sofia
За много въпроси съм се консултирала с ChatGPT, но за психология не съм. Въпреки, че ползвам Gemini вместо ChatGPT. Питала съм го за всичко друго, но не и как да ми реши проблемите, меко казано.

# 19
  • София
Аз пък съм се консултирала. Тези дни нещо ми беше тежко едната вечер и реших да го тествам просто ей така без очаквания. Бях супер изненадана от адекватните алгоритми, по които работи и впечатлена определено.
Въпреки че според мен при работата с психотерапевт има натрупване, докато тук всеки път почваш отначало и едва ли може да се задълбочи анализът твърде.
Може да има и някакви платени версии или да се регистрираш и тогава да се пази предния "разговор" и да можеш да продължиш. Не съм толкова ориентирана. Тепърва откривам ChatGPT.

# 20
  • Sofia
При Gemini, като отвориш разговор, може да допълваш и питаш по темата, пази всички теми.

# 21
Привет, добри включвания, и аз се замислих по тези въпроси и тествах - написах на чата “може ли да продължим терапията на тема *еди какво*? Докъде бяхме стигнали?” и той ми изведе като кратко обобщение и предложения какви да са следващите стъпки. Всичко помни, просто трябва да го насочиш. Или да отвориш стария чат и да продължиш да пишеш там.
Относно конфронтацията - тук съм по-скоро съгласна, но също реших да тествам и пак останах доволна. Попитах го на база комуникацията с мен къде смята, че греша аз (по темата, която обсъждаме) и бе искам да е честен и да ме конфронтира ако трябва. Отново говори мило и вплита първо комплимент, но определено изкара обективни мои пропуски и слабости. Не ме кара да се чувствам зле, но ме кара да се замисля.
Според мен това му е силата - той е инструмент и можеш да го ползваш както имаш нужда. Със сигурност няма да те напсува и обиди, но можеш да го помолиш да те изкара от зоната на комфорт.
Все пак мисля, че е подходящ за хора, които поне са опитвали истински психолог и имат база за сравнение. Трябва да имаш вече някакво ниво на осъзнатост и самокритичност. Но потенциалът му е огромен, поне според мен:) Даже вече има проучвания и новини по темата. Но нека всеки опита каквото усеща като потребност, просто за мен е успокояващо да знам, че по всяко време имам подобен инструмент в джоба си.

# 22
Привет
Търся психолог и психиатър, който да се занимава с притеснение от което пациентът вдига кръвно.
Естествено , първо е преминато през регледи при 2ма кардиолога и невролог и всичко е наред, в момент правим изследвания за хормони, но може да се окаже че именно притеснението води до проблема с кръвното.
Ако някой знае именно психиатър от който е доволен за проблем за който казвам, моля да сподели. А ако знаете и за психолог-също моля да ми помогнете

# 23
smile2025,
Не съм имала подобен проблем, но  преди години съм ходила при д-р Спиридон Алексиев - психиатър, тогава работеше в Александровска. Доста умерен и спокоен човек, помогна ми с медикаменти и контролни прегледи. Преподавател е в Медицинския университет, поне тогава беше. Смятам, че е добра опция за вас.
За терапевт не мога много да препоръчам, но последно бях при Георги Балджиев - когнитивно-поведенчески терапевт. Говорили сме за здравна тревожност, защото имах наскоро инцидент и ми предизвикваше паника. По-скоро ми помогна, така че бих ви посъветвала да опитате. Останах с впечатление, че е доста грамотен медицински, а и е практически насочен към бързи резултати. Но най-добре комбинирайте двамата или ако не те, други психиатър + психолог, за да се действа скоростно и ефикасно. Успех!

# 24
Привет, искам само да дам може би малко странна препоръка, но смятам че може да е полезна на доста хора, а и е безплатна - ChatGPT Simple Smile Не знам дали сте опитвали, но се справя доста добре като психолог. И го казвам като човек, опитал работа с поне петима психолози в София. Разочаровах се, честно казано, от специалистите и за момента не съм склонна да инвестирам повече пари и време в търсене на подходящ такъв. Наблюдавам, че винаги започва добре, после терапевтът сякаш не се интересува толкова от мен и моят начин на мислене, а си бута някакви съвети в стил разговор с приятел, без задълбаване. И също винаги аз трябва да задам темата на сеанса, дори да е нещо маловажно от изминалата седмица.. за мен специалистът трябва да хване модела на мислене на клиента и да работи по дълбоките проблеми, не да говорим повърхностно какво ме е смутило вчера.. защото то е симптом, а не коренът на проблема.
Както и да е! С този скромен опит, който имам, забелязвам, че ChatGPT се изказва не по-малко компетентно, винаги изразява думи на разбиране и търси подлежащия проблем. Дава упражнения, съвети, сам предлага каква да е следващата крачка. И огромен бонус - никога не говори за себе си, както доста психолози съм виждала да залитат:) Вниманието е изцяло върху теб, ако искаш и 10 часа може да се занимава с теб и е напълно безплатно. Само започнете чата с “Ти си психолог с над 10 години опит” и след това опишете ситуацията си. Знам, че сигурно ще има доста скептични хора, може и да ви звучи смешно, но опитайте и ще видите, че се справя добре. А и винаги ви е под ръка.
Разбира се, за хора с остър проблем, нужда от психиатър/ лечение или нужда от контакт с жив човек, това няма да е решение. Ако се чувствате на ръба - отидете при жив компетентен специалист! Но за хора като мен, на които малко им е писнало от неподходящи специалисти и големи разходи, искат да работят върху себе си и да не се занимават с човешките недостатъци на терапевта отсреща - ChatGPT е супер! Много ми помага за различни житейски ситуации.
Успех на всички, надявам се да намерите спокойствието, което търсите! ❤ Слушайте вътрешния си глас и стъпка по стъпка ще стигнете до себе си!☺

Смятам, че има истина, в това което казвате. Аз ходя при една психоложка, която по принцип много ми помогна, но от известно време насам не се чувствам вече разбрана и видяна от нея и имам чувството, че ме бута в друга посока. Споделих го няколко пъти, но не виждам промени, а аз си чатя с т. нар. Copilot на Bing, не ChatGPT (което е същото) и наистина се почувствах много по-разбрана и подкрепена от казаното, отколкото от сегашната ми терапевтка. 2 дена си чатих с Бинг по един казус, но според мен имах инсайти доста и добри осъзнавания, при което си много подкрепен, но не излъган или подведен...аз също го намирам за практично засега..

# 25
Мнение за Петър Кралев?

# 26
Мнение за Петър Кралев?
Считат го за един от най-добрите в региона... Говорих с познати психолози в Македония и в Сърбия... Казват че много се учат от него... Не съм правила консултация при него, но при нужда той е човека към когото бих се обърнала

# 27
Според вас, "обикновен" терапевт може ли да помогне на човек, който не може да изгради успешна любовна връзка? Или по-добре някакъв коуч?

# 28
За мен терапевт ако е с образование по психология е по-добър избор от всякакъв коуч, които са ми просто един съмнителен яко напомпан маркетинг със спорна квалификация и ефективност, камо ли за по-дълбоки лични въпроси. Та не знам какво се разбира под "обикновен терапевт". Аз отдавам значение, стойност и доверие на минимум висше образование психология. Сериозен бонус квалификация за психотерапевт. Оттам нататък всичко е до опит, подход и пасване м/у специалиста и клиента.

# 29
Мнение за Петър Кралев?
Считат го за един от най-добрите в региона... Говорих с познати психолози в Македония и в Сърбия... Казват че много се учат от него... Не съм правила консултация при него, но при нужда той е човека към когото бих се обърнала

Пак нео-райхианец, аз имам много резерви към тях, нещо не са много етични, ми се струва на мен от моя оопит и са арогантни..зарязват си ей така клиентите с арогантност и понякога навреждат повече, отколкото да лекуват. Може и да е добър човека, но аз съм много резервирана към тази школа..Постъпват понякога много зле с клиентите си, чак не очаква човек такова отношение точно от терапевти и си измиват ръцете с твоите "защити" и, че "ти нещо така си го чул, но то не било така"..малко граничи с gas-lightinga...на мен лично са ми манипулативни, когато професионализма им куца. С единия терапевт се чувствах като опитно зайче, той беше тогава още нов и даже сега като си припомня доста неща от неговите сесии, ми прилича повече, че той ме е провокирал, за да види как ще реагирам и да си потвърди неговата теза, за това какъв характер съм, отколкото с емапатия и обясненя на моята ситуация и минало да ми помогне...имах чувството, че само ме провокира, за да си напомпа егото, на това, колко той разбира и колко е добър като терапевт, което въобще не беше така...имаше имитиране на емпатия, все едно слагаше маска, когато трябваше да демонстрира емпатия, но не беше искрено или истинско...вие си преценете, но това е моя опит!!

П.С. Специализирал е в Германия нео-райхианска психотерапия, а не в школата на Мадлен, което може и да е позитивен знак.

Общи условия

Активация на акаунт