Вреда от еър фрайър

  • 3 384
  • 52
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 123
Ако в процеса на готвене се отделят токсични химични вещества, вредата ще е по-голяма от ползата.

# 31
  • София
  • Мнения: 531
Ако в процеса на готвене се отделят токсични химични вещества, вредата ще е по-голяма от ползата.
Аз не се притеснявам от евентуални токсини. Това не е алуминиевата тенджера на баба ми в която има и малко настъргано. Да не говоря, че ми е готвено и в онези стари тенджери по чието дъно имаше и ръжда. Все говореха, че трябва да се калайдисат и така си оставаха. Напълно подкрепям, обаче да не ползвате уреди, които ви притесняват. Имам фраери два, единият е 6 литра, евтин за разнасяне, а другия е на инстант пот. Има разлика в вкуса на храната, също и в бързината на приготвяне.😀

Последна редакция: вт, 04 мар 2025, 14:38 от Flordeluna

# 32
  • Paris, France
  • Мнения: 17 074
Мазнината не е вредна според количеството, а според качеството и загряването на висока температура не я прави по-добра.

Ако съм дала минимум 38 лева за филе от сьомга, предпочитам да изям колкото е възможно повече от мазнината и, в която има много омега 3. Същото със скумрия и други мазни риби.

# 33
  • Мнения: 20 073
Като потопиш продукт в сгорещена мазнина е малко спорно коя мазнина консумираш - дали на продукта или на добавената мазнина. Да не говорим, че в зависимост от продукта може да се увеличи калорийната стойност на храната над 50%, a мазнините да са с най-високо съдържание след термичната обработка. Ако говорим наистина за пържене (deep-fry), а не за запечатване на тиган. Аз не съм фен на високомазнинното хранене и избягвам да храня така себе си и децата ми.

Иначе точно сьомгата почти не пуска мазнина в еърфрайера. Понеже правих тази вечер, ето това е остатъкът (правих две парчета общо ~ 250гр., предварително омазнени със зехтин). Когато я правя запечатана на тиган, пуска повече мазнина. Това на снимката е по-скоро зехтинът, защото не мирише на риба.

Скрит текст:

Запечатана на тиган, сьомгата ми е по-вкусна между другото, но и на еърфрайер никак не е лоша. Предимство ми е, че я пускам на 7 минути и не ѝ бая на тигана, а правя салата междувременно. Скумрия не съм правила на фрайер. Ама веднъж като правих на оребрен тиган, дойде съседката отгоре, да се оплаче, че нейният абсорбатор е започнал да връща миризма на риба. Joy

# 34
  • София
  • Мнения: 17 784
Сьомга правя, завита в хартия за печене с парченца домат и малко гхи. Пека на вентилатор във фурната. И мазнината си запазва, и за 10 Мин е готова.
Пържене в олио не съм правила от тийн годините.

# 35
  • Мнения: 20 073
Мойта фурна за 10 минути само ще загрява до 180 гр.

# 36
  • Мнения: 123
Дами, използвам темата да попитам някоя от вас има ли актуални впечатления от конвекторна фурна/тенджера и по-практично ли е в сравнение с еър фрайер. При конвекторната тенджера изглежда, че няма как да има източник на вредни вещества. Преди години майка ми и баща ми много ползваха една от алпака, гледам че съвременните са основно стъклени. Беше много практична, събираше повече от еър фрайер - можеше да се сложи цяла тавичка вътре или да се ползва скаричката. Аз еър фрайер нямам и ми е трудно да сравня, но сякаш бих предпочела конвекторната фурна.

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 11:28 от Harmony12

# 37
  • Мнения: 11 719
Моят също е Филипс.На промоция ми излезе около 100 лв.Никой не се е оплаквал след консумиране на приготвена в него храна(но го ползвам много рядко,максимум 4-5 пъти в годината).Предпочитам си Фърста и туй то (уред за готвене под налягане)...
Може ли да споделиш модела и дали дъното на кошничката е с релеф като ветрило? Препоръчаха ми да си взема точно този вариант, който бил най-евтиният на Филипс, но не мога да се ориентирам.

# 38
  • Paris, France
  • Мнения: 17 074
Дами, използвам темата да попитам някоя от вас има ли актуални впечатления от конвекторна фурна/тенджера и по-практично ли е в сравнение с еър фрайер. При конвекторната тенджера изглежда, че няма как да има източник на вредни вещества. Преди години майка ми и баща ми много ползваха една от алпака, гледам че съвременните са основно стъклени. Беше много практична, събираше повече от еър фрайер - можеше да се сложи цяла тавичка вътре или да се ползва скаричката. Аз еър фрайер нямам и ми е трудно да сравня, но сякаш бих предпочела конвекторната фурна.

Конвекторната фурна е фурна с вентилатор. Храната се обдухва с горещ въздух. В този смисъл air fryer е конвекторна фурна. Настолните стъклени фурни са обикновено халогенни, но вече има и такива, които са с метален нагряващ елемент като air fryer. Всеки тип уред си има предимства и недостатъци. Това алуминиевото на родителите ви мисля, че е електрическа тенджера с горен реотан. Викат им чешки фурни, защото първата е на фирмата Remoska. В тях няма вентилатор. Много са икономични и затова ги купуват хора, живеещи в каравани, неразполагащи с голямо количество ток и хора, които често пътуват, тъй като са изключително леки и леснопреносими и ги има във варианти 2л.

https://www.remoska.eu/en/remoska-prima

Фурната с конвенция, която е малка и се слага на плота си има долен, горен реотан и вентилатор. Някои модели имат и шиш за грил. Тя замества на 100% голямата фурна, защото има температурен контрол и възможност да работи на само долен, само горен реотан, комбинация от двата, със или без вентилатор. Загрява бавно. Много по-бавно от air fryer.

Разликата между air fryer и халогенна фурна е, че халогенните лампи имат по-къс живот, но греят по-интензивно и вдигат по-висока температура с по-малък разход на ток. Не готвят добре в дълбочина. За кора на сандвич халогенът е по-добър, но за печене на месо не. Халогенни лампи слагат и в някои миктовълнови. Има и а комбинация от двата вида. Халогенните фурни се чистят много по-лесно от air fryer.

Като студентка имах комбинирана микровълнова с долен, горен грил и вентилатор. От 100 до 250°С вдигаше, 34л. Всичко правех в нея и не ми липсваше изобщо фурна, но си беше голяма  34л и си харчеше ток почти колкото 42л фурна, като газовата голяма фурна излизаше много по-евтино, защото газта беше 2 или 3 пъти по-евтина.

# 39
  • Мнения: 123
Мерси за разясненията. Тя беше относително съвременен вариант, една от първите находки от Лидл, когато го отвориха преди 15-тина години.  Даже още си работи, но е прибрана някъде. И мисля, че беше алпака, а не алуминий. Та в контекста на темата, струва ми се безопасен вариант по отношение на вредни вещества.

# 40
  • Мнения: 28
Днес попаднах на следното инфо: Косори имат нов продукт и за него пише следното: "Интериорът от неръждаема стомана не отделя вредни вещества по време на готвене".
Писах им в месинджър дали това означава,че интериор от тефлон отделя вредни вещества и те ми казаха цитирам:"Можем да гарантираме само за нашите уреди,че тефлонът не отделя вредни в-ва.
Та аз за себе си отговорих.Май по-добре да бях вложила повече пари за Косори или Инснант,а не за измислени марки,но кой да знае..

# 41
  • Мнения: 123
Честно да си призная за първи път я чувам тази марка, но проявих интерес. Може ли да кажете точно кой е уреда с интериор от неръждаема стомана? Отворих сайта, но не намерих това описание.

# 42
  • Мнения: 28
Честно да си призная за първи път я чувам тази марка, но проявих интерес. Може ли да кажете точно кой е уреда с интериор от неръждаема стомана? Отворих сайта, но не намерих това описание.

# 43
  • Мнения: 16
Може би гаденето, което усещате, изобщо не е свързано с уреда, в който готвите храната. Пробвайте да ядете нещо, приготвено с друг уред или храна от ресторант и вижте дали ще има разлика.

Има нещо, което много хора не знаят – мазнината, която се отделя от храната по време на готвене във фрайер, се натрупва по нагревателния елемент (реотана). Дори когато готвите нещо без мазнина, тези натрупвания могат да се загряват и да се изпаряват, придавайки на храната специфичен вкус или миризма на стара мазнина.

Да, възможно е да се отделят и вещества от тефлоновото покритие, но те по-скоро не предизвикват гадене. Проблемът с тях е, че тялото не може да ги разгради – те се натрупват в кръвта с времето и могат да доведат до здравословни проблеми, но това се случва при дълготрайно излагане и високи нива.

Ако имате съмнения, потърсете информация за тези вещества в интернет и се консултирайте с лекар. Винаги е добре да се провери източникът на подобен дискомфорт.

# 44
  • Мнения: 615
А защо въобще трябва да се пържи каквото и да било?!
Ии.. Лично аз изхвърлих всички тефлонови уреди, само без стъклените им капаци

Общи условия

Активация на акаунт