Вреда от еър фрайър

  • 4 234
  • 59
  •   1
Отговори
# 45
  • Paris, France
  • Мнения: 17 385
А защо въобще трябва да се пържи каквото и да било?!

Не трябва, но пържената храна е по-вкусна. Сьомга или друга риба на пара са ми бляк, но и пържени са супер вкусни. Ястието има един вкус като се приготви със запържва лук и чесън и друг когато просто се хвърлят в тенджерата заедно с останалото. 

Баба ми избягваше да пържи и готвеше безсолно и без много люти подправки. Ядях и манджите, но не ми бяха вкусни колкото същите, който майка готвеше както си трябва.

Едното ми дете не обича повечето варени зеленчуци, но умира за пържени картофи.

Ясно е, че не е полезно и затова не съм купила air fryer, но си пържа често.

Чугунените тигани са толкова незалепващи, колкото и Тефлон.

# 46
  • Мнения: 615
Напоследък ползвам само емайлирани. Руска класика. Всичко що е тефлон изхвърлих

# 47
  • Paris, France
  • Мнения: 17 385
Ненавиждам емайлирани съдове и даже не знам как се чистят. С времето емайлът се изтрива. Предпочитам чугун и инокс.

# 48
  • Мнения: 615
Ненавиждам емайлирани съдове и даже не знам как се чистят. С времето емайлът се изтрива. Предпочитам чугун и инокс.
Емайла по принцип не се изтрива

# 49
  • София
  • Мнения: 6 579
А защо въобще трябва да се пържи каквото и да било?!
Ии.. Лично аз изхвърлих всички тефлонови уреди, само без стъклените им капаци

Моите наблюдения са, че по нашите ширини се яде доста пържено - и в Гърция, и в Румъния като ходя, много неща са пържени. А и има хора, които не внимават какво ядат и всеки ден почти се яде пържено...
Така че пак е по-добре да не е във фритюрник, а във фраер.

# 50
  • Мнения: 615
А защо въобще трябва да се пържи каквото и да било?!
Ии.. Лично аз изхвърлих всички тефлонови уреди, само без стъклените им капаци

Моите наблюдения са, че по нашите ширини се яде доста пържено - и в Гърция, и в Румъния като ходя, много неща са пържени. А и има хора, които не внимават какво ядат и всеки ден почти се яде пържено...
Така че пак е по-добре да не е във фритюрник, а във фраер.
Мани ги Гърция и Румъния. Те там живеят по 50 до 60 години

# 51
  • Мнения: 885
От темата разбирам, че тефлоновите повърхности са вредни. Имам два тефлонови тигана, единия е от Франция. Не са надраскани. Защо е вреден тефлона? Мислех и еър фрайър да си купя, но като чета какво пишете, май ще размисля.

# 52
  • София
  • Мнения: 6 579
От темата разбирам, че тефлоновите повърхности са вредни. Имам два тефлонови тигана, единия е от Франция. Не са надраскани. Защо е вреден тефлона? Мислех и еър фрайър да си купя, но като чета какво пишете, май ще размисля.

Вреди, ако се надраска и с него се борави с неподходящи прибори.

# 53
  • Мнения: 838
Тефлона е изключително вреден, особено ако се надраска.

# 54
  • София
  • Мнения: 6 579
Тефлона е изключително вреден, особено ако се надраска.



Бърза вметка - тефлонът е вреден, САМО АКО се надраска.

# 55
  • Мнения: 838
Тефлона е изключително вреден, особено ако се надраска.



Бърза вметка - тефлонът е вреден, САМО АКО се надраска.

Може да не съм достатъчно запозната, но до колкото знам е доста вреден като цяло и без да се надраска, при самото нагряване отделя вредни химикали. /най-вероятно и затова авторката не се чувства добре, когато консумира храна от този уред/
Все пак, който има възможност, по-добре да използва чугунени съдове или керамични. Една от главните причини да не съм си купила airfryer е това, че целият е тефлон.

# 56
  • Мнения: 24 493
Вече има в най-различни конфигурации, не е нужно да е с тефлон вътре. Е, съответно не е и незалепващо... но няма пълно щастие Grinning

# 57
  • Мнения: 838
Не съм достатъчно запозната, последно като разглеждах за airfryer - все бяха с тефлон и това ме отказа. Но щом има и други видове, още по-добре. Но този на авторката от LIDL за 120 лв. със сигурност е тефлон

# 58
  • Paris, France
  • Мнения: 17 385
А защо въобще трябва да се пържи каквото и да било?!
Ии.. Лично аз изхвърлих всички тефлонови уреди, само без стъклените им капаци

Моите наблюдения са, че по нашите ширини се яде доста пържено - и в Гърция, и в Румъния като ходя, много неща са пържени. А и има хора, които не внимават какво ядат и всеки ден почти се яде пържено...
Така че пак е по-добре да не е във фритюрник, а във фраер.

Не съм убедена, че приготвянето във фрайър е "по-добре" от изпържване в много мазнина. Зависи какво се пържи, в каква мазнина и колко време, до загоряло ли се пържи или леко. Вредните вещества се получават на много висока температура, когато се стигне до почерняване или поне загаряне, а горещи точки с над 250° температура се получават по-лесно в малкото пространство на air fryer, отколкото в тенджера с мазнина. Дори и пърженето в много мазнина на много висока температура и под налягане, както на парчетата месо от KFC, не достигат такива температури.

За желаещите бързината на air fryer и възможността да пестят мазнина, като само намазват или напръскват храната с нея - Има air fryer от тип фурна, които не заемат повече място на плота от същите уреди с чекмедже, не хабят много повече енергия, но всичко, което се допира до храната е това, в което вие изберете да я сложите или неръждаема стомана.  Идеално се измиват до блясък всички скари, шишове и барабани в съдомиялна, с всякакви препарати и на всякакви температури и не им треперите. Скарите са с незалепващо покритие, но може да постелите надупчен силикон или да сложите иноксова скара отгоре. Може да извадите скарите и да си подредите храната в допълнително купени скари на няколко реда и така да я пъхнете вътре. Недостатъците са, че малко трудно се чисти вътрешността и че не може да извадите чекмеджето и да изсипете съдържанието в друг съд. Трябва да отворите вратата, с ръкавици да извадите барабана, да му намерите място, където няма да изгори повърхността, да го сложите, да му откопчеете вратата и да изсипете пържените картофи в друг съд. С печено пиле или шишчета не е толкова пипкаво, защото има скоба, с която се вадят. Даже май е по-лесно да се извади пилето с грила, отколкото от чекмедже. Мъфини, хлебчета, пържоли, парчета месо слагате по скарите, може и на 2 реда ако е плоска храната. На 3 реда аз не успявам, въпреки че по снимките виждам показано на 3 реда, но и нямам такъв уред и може да не съм хванала цаката. Ето ви един с горен и долен реотан и вдига до 220°, а и държи храната топла ако изберете тази функция. Липсват шишчета, но тях ги има отделно, мисля:
https://www.amazon.fr/COSORI-D%C3%A9shydrater-R%C3%A9chauffer-El … res/dp/B0C992CBH1

Да знаете, че Yorkshire puddings, кексове и хлебчета се изпичат по-добре в метални, тънки форми. Стават и в силиконови, от йенско стъкло, но не толкова бързо и добре.

Вижте размерите на уреда! Не е много по-голям от подобен 6 литров с чекмедже.

Внимавайте, защото повечето са без долен реотан и не изпичат толкова добре долната част на тестени или изискват обръщане, освен сменяне на скарите ако печете на 2 реда.

Хубавото е, че не търсите място и на чекмеджето и не го вдигате и обръщате като е пълно с храна и тежи.

Амен

# 59
  • Мнения: 24 493
На моята фурничка и решетките са от неръждаема стомана без покритие - действително хич не ги жаля при миене, като знам че няма какво да им се надраска и обели. Не са ми трудни за почистване, въпреки че не използвам съдомиялна. Виж, металният цилиндър ми е супер омразен да го мия и съм го махнала от очите си, така или иначе не ми е нужен изрично за нещо.
Не са тооолкова трудни за почистване отвътре, буквално повече ми е каненето отколкото чистенето Grinning
То пак е стомана тъй че с всеки препарат за фурна светва за нула време. Нито иска съществено търкане, нито е кой знае колко площ за почистване вътре, сравнено с нормална фурна. Докато се размрънкам качествено и съм приключила с тая работа Joy Нали и обикновен с чекмедже пак си иска да се почисти чат-пат и вътре а не само чекмеджето да миеш.

Мина отдавна времето когато можеше да ке говори на общо основание за всички еърфраери, отначало бяха буквално 1-2 вида. Сега ако човек действително иска такъв уред, има голям избор и все ще си намери нещо по свой вкус. А ако пък толкова не иска - то не е нещо задължително да го имаш вкъщи. Но не виждам много смисъл да се обявават за вредни или друго на общо основание.

Общи условия

Активация на акаунт