Сардиния

• 6 566
  • 134
  •   1
Отговори
# 75
Елинор, шушито, Dechy,
отзиви и снимки чакаме Simple Smile Доволни ли сте?

# 76
Добре, започвам.
Ден 1.
Приключението ни започна със  закъснение от страна на Wizz air. Хубавото беше, че фирмата която използвахме за наем на кола Sole rent - в частност Анджело прояви разбиране и ни предостави колата в този късен час. Посрещна ни на летището в 23:30 часа. За съжаление беше забравил да ни предостави детска седалка и изгубихме още време в пътуване до града. След това се отправихме към Палау. Навигацията ни предложи три варианта, като избрах този през Олбия. Пътят беше повече от страхотен. Двулентов с малка аварийна лента, абе по-добър от магистрала Тракия определено, не разбирах защо има ограничение от 90 км/ч.
Пристигнахме късно в Палау, настанихме се в b&b le ferfalle.
Ден 2
Закуска в къщата за гости и след това отидохме до пристанището, което е на пешеходно разстояние. Бях резервирала екскурзия до Ла Маддалена с Riviera di gallura. Отплавахме в 10 и 20 ч. Това е единствената зелена лодка от там. В подобно време тръгваха много други, но аз избрах тази компания заради многото добри отзиви, а именно че пристига първа на Spargi и единствените, които имат право и достъп до плаж Кавалиери.
Първата спирка беше плажа с дивите прасета на Спарги, и наистина беше голям рай, че пристигнахме първи и нямаше никакви тълпи. На тръгване пристигнаха още много лодки и малките плажчета се изпълниха с хора.

Имахме около два часа там. Още с тръгването екипажа на лодката минава и взема поръчки за обяд. Може да се избира между няколко неща като специалитета там са спагети с доматен сос и скариди за цена 12 Евро порция. Може да си поръчаш миди Маринара и други морски дарове. Както и техния сардински десерт Seadas. Има и бар с  вода и бира разбира се. Цените са повече от нормални, май 1.5 Евро беше бутилката  минерална вода. Втората спирка беше плаж Кавалиери, където ни извозиха с малки лодки до плажа, обясниха, че плажовете са два. На 1 може с багажа, Хавлии, обувки и прочие, който не е нищо особено, а втория минаваш през едни храсталаци и достигаш по една дървена пътечка до красивата вода, която когато ние бяхме беше по-студена от Спарги, но наистина кристално чиста. Оставаш си джапанките на обособено място и екипажа е през цялото време е с нас, следи дали се спазват всички правила. Забранено е да се стъпва на пясъка и да се рови, взима... там прекараме около час и половина .

Това е от малката лодка:

Розовият плаж:

След това имахме време за скачане от лодката и плуване с риби. По програма трябваше да се осъществи на Санта Мария, но капитата съобщи че там е много претъпкано и скачането беше в естествените басейни на Будели

Последната ни спирка беше на  Ла Маддалена. Разходихме се из стария град.

Хапнахме пици и сладолед, който се топеше толкова бързо, наистина високите температури и яркото слънце не ти позволяват да го изядеш на спокойствие.
Ден 3
След закуска се качихме отново на нашето фиатче 500 и газ към La pelosa. Пристигнахме към обяд и естествено свободни места за паркиране наблизо нямаше. Направихме една обиколка и намерихме заградено място на което имаше едно момче, поиска ни 10 Евро за цял ден. Паркирахме и се отпавихме към плажа.
Какво да кажа за плажа...ами на мен много ми хареса. Водата е все едно от бойлера, плитко...и чисто. Е, да имаше хора, но аз лично на бг плажове съм виждала по-голяма тъпканица. Нашите номера на гривните бяха към 1000 номер това към 12 часа. Детето не излезе от водата. Минаха плажна полиция, но като че ли не бяха чак толкова строги.  До нас имаше една хавлия хвърлена без рогозка. Но нали още на чек ин проверяват дали си носиш и съответно продават. Продават сламени постелки и много черноглави около паркинга, така че ако нямате не се притеснявайте, има начини да се сдобиете с такива. На нас любезно в колата под наем ни бяха оставили с чадър, а и вечерта нощувката ни беше в Алгеро- там също домакините бяха оставили.

Наехме си водното колело от последната снимка. Голяма забава се получи, дори и аз се възползвах от пързалката.
След като се наплажувахме, на мен не ми се тръгваше и съжалих, че не съм изпълнила първоначалния план с нощувки до плажа на Ла Пелоса, се отправихме към Алгеро. Там имахме три нощувки.
Ден 4 и ден 5 бяха за отмаряне, ходихме на плаж, на обяд дремвахме. Бяхме се настанили в Mare blu, намира се на няколко метра от плаж San Giovanni (вечерта като пристигнахме по тъмно отидохме да видим плажа, еми след тези красоти и чиста вода, детето беше в шок....водорасли и кофти пясък, но на другата сутрин се престраши и влезна във водата. А, водата навътре чиста дори към обяд така грееше слънцето че я правеше кристална. Освен водораслите в началото на плиткото имаше много медузи умрели. Това не попречи на забавлението на едбо 6 годишно момиче и влезнаха в играта. Все едно играеше със слайм ли /бяха онези лигавите желета/. )

Ей такива сергии  минаваха постоянно по цялата ивица. Какво ли не продавача, един беше с цяла серия със слънчеви очила на гърба си, други шейкове, трети плитки плетехя.
Отидохме и до Maria Pia.

Там вече пясък и водата бяха хубави. Проблем имахме със забиването на чадър...има много силен вятър и после се загледах на италианците имаха допълни. едни въжета забити в пясъка, та така им стояха без да се огъват.
Правихме разходки из Алгеро, доста измерителни... все си представях,че е малко...но уви доста голямо като разстояния и много пренасаляно. По ресторантите вечер резервацията е препоръчителна. Качихме се и на колелото. За мен не си заслужава, има климатик в кабинките, ама са три врътки. Залезите в Алгеро са нещо невероятно, ще кача някоя снимка с моето смотано телефонче......но ...на живо си е друго нещо

Ден 6 имахме полет до Пиза, там направихме  разходка в адска жега, още много разтопени сладоледи и обратно към София. Като цяло мога да обобщя, че ми хареса и мечтая отново да се завърна. 5 нощувки са малко, има много какво да се види на острова.

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 15:36 от Елинор Лавендер

# 77
  • София
Елинор, благодаря ти за подробния разказ и снимки. Надявам се следващото лято и аз да успея да видя на живо това прекрасно кътче от земята. Дано Уиз да запазят полетите.

# 78
И аз благодаря за разказа и снимките, пет дни явно хич не стигат за този голям остров! Да разбирам, че като цяло сте доволни от споменатата рент-а-кар компания? Би ли споделила ориентировъчно цените?

# 79
Ами това е местна компания, намерих я буквално на Google maps, при опознаване на Алгеро. Първоначално бях запазила един голф чрез букинг и фирма noliaggiare  за по ниска цена, но четох отзиви и ....се шокирах как се заяждат и само гледат да ти приберат част от депозита. След това намерих местни агенции, свързах се чрез whatsapp, и този човечец ми даде най-ниската цена от 70 Евро на ден, коментарите бяха супер  положителни и наистина не сме имали никакви ядове. Сега колата не беше супер нова, но ни свърши работа. При него може да се плати и в брой. Нямаше никакви заяжданкия и прочие, все едно ти е познат.

# 80
И аз винаги търся местни компании и в общия случай оставам доволна, затова питам. В Пулия се беше нахендрил мъжът ми с Avis, повече глобални компании в Южна Европа НЕ.

# 81
  • София
70 евро на ден не ми изглежда много ниска цена за малка кола, значи трябва да се подготвям. Определено в Италия е поне 2 пъти по-скъпо за наемане на кола спрямо Гърция.

# 82
Да, доста по-скъпо е, от Испания също. Това са и моите наблюдения. Със Сардиния нямам опит, де.

# 83
Със Сицилибайкар за три дни платихме 171 евро с включена пълна застраховка за Фиат 500 хибрид.

# 84
  • София
И аз да разкажа моите впечатления от Сардиния. Доста ми хареса това, което видях от северна Сардиния като природни дадености. Но плажовете са изключително пренаселени, което отнема част от удоволствието. Може би краят на септември или началото на октомври би бил по-удачен период за посещение. Безкрайно много ме напрягаше това резервиране на достъп до плаж в определен час и ако се закъснее с минута, край, изпуснал си шанса. А за Кала Брандинки, който е моят фаворит, дори идват кодове на имейл и телефон за проверка, преди пристигането на заветния QR. Даже имам един неуспешен опит, с изтеглени пари от картата и непристигнал код .
Но да започна по ред. И при нас закъсня полетът, но само с 40 мин. (нормално за вечерен полет на Уиз) и рент а карът все още не беше хлопнал кепенците. Иначе съм много доволна от колата - чисто нова на 5000км. Даже вместо Фиат Панда, ни дадоха Ситроен С3. Цената, за Сардиния , много добра - 53€/ден с пълна застраховка. И да вметна, нещо което не знаех - ако сипвате бензин на самообслужване, е по-евтино с около 20 цента, но пък блокират сума по картата за пълен резервоар. След няколко дни връщат остатъка. Автоматите за зареждане и за паркиране са само на италиански. Нормално, 90% от туристите на острова са италианци.
Алгеро ме изненада много приятно. Старият град е прекрасен. Наистина има много хора, но на мен не ми пречат, ако не са на плажа. 😀 Залезите наистина са чудесни. Атмосферата е страхотна , навсякъде има музика, песни, забавления. Ние улучихме и фестивал с дегустация на вино и 3 сцени с жива музика.

Нашето настаняване също беше близо до градския плаж на Алгеро, но само синът ми ходеше да тича на него сутрин, не сме плажували там. Само на път за стария град минавахме покрай него. Пътят до центъра е дългичък, около 2 км в посока. Хубавото е, че паркирането в града е безплатно. Друг е въпросът дали може да се намери място в по-централната част.
По-късно ще разкажа за Ла Мадалена и за останалите плажове, които видяхме.

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 17:03 от dechy

# 85
Decoy, можеш ли да споделиш името на рент а Кар фирмата.

# 86
  • София
Viaggiare e фирмата. Oncoming Automobile

# 87
  • Plovdiv, Bulgaria
Момичета, бих искала и аз да споделя моите впечатления от Северна Сардиния. Ние букнахме 7 нощувки в Алгеро и взехме кола под наем за 2 дни. През другото време пеш или с автобус. Имам много, много впечатления, Сардиния ме заплени.  Сигурно ще се повторя, но ние пътувахме с Елинор и полетът закъсня. За малко да изпуснем последния автобус до Алгеро, който е в 23ч. Слизайки на Виа Гарибалди, се откри прекрасна пешеходна алея и ме завладя такава еуфория за предстоящата почивка.
От повече от 27 години не сме почивали без деца и приятели.
Студиото ни беше на пешеходно разстояние от порт Банчини Догана, началото на стария град. Градът е много пълен, кипи живот, арт настроение, улични музиканти, гледахме под открито небе дори Кармина Бурана. Туристите са предимно италианци и французи. Всички са много френдли настроени, но скарани с английския. Разбирахме се обаче чудесно. Аз направих план за пътуването ни по дни, набелязах плажове, ресторантчета и забележителности.  Плажът на Алгеро, както и Сан Джовани са просто ужасни-нито хубав пясък, нито кристална вода, защото имаше някакви странни водорасли, които миришат. Но малко по- горе се намират Пиа Мария/до там има автобус, но ние отивахме пеш и се връщахме по водата./, Ла Бомбарде и Мугони са по-далеч и само с автобус и там бяхме. Успяхме да се докопаме до Ла Пелоса-приказна вода, топла, плитка, чиста с Карибско усещане. Пренаселен е доста, както и другите плажове, но пък си струва заради плитката и тюркоазена вода.
С корабче отидохме до пещерата Grotte di Nettuno.  
С кола под наем тръгнахме към Голфо Аранчи, където имахме букнат каякинк, шнорхелинг, делфини и малък аперитив. Очарована съм от мястото,  организаторите също/през GetYourGuide/. По път спряхме в Олбия-даже и 1 час му е много, сравнен с Алгеро.
Искам да споделя толкова много, но ще стане много дълъг пост. В резюме-прекрасни плажове, вкусна храна-препоръчвам няколко ресторанта в Алгеро-прошутерия, фокачерия/всичко по 3,50евро/ и 2  шефски ресторанта средно по 30 -40евро на човек.
Снимки ще кача по-късно, но пък с удоволствие ви предлагам ЛИЧНО изготвената от мен програма.

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 22:23 от шушито

# 88
  • Milano
Ла Пелоза е и моята слабост.😊

Хотелите наоколо имат безплатни шатъли за гостите дотам.
Иначе беше 2,5 евро на час синята зона миналата година.

В Сарденя няма магистрали, единствената област в Италия. Имат държавни пътища и при тях ограничението е 90км/ч.

Ето това се използва за чадъра при вятър:

Браво, че сте успели да запазите за Кала Брандинки.
Струва ми се мисията-невъзможна.

За мен е рано все още, но пробвах един ден в 18ч - като попълня всичко и ми изписва, че нямало налични места, като по-горе все още фигурират такива.
И така няколко пъти.
Свършиха за около 1-2 минути.
Освен, че ти дава някакви 15-20 секунди за попълване на всички полета.

После се пробвах за Лу Импосту да стигна до плащане и там успях.
Ще видим.

# 89
  • София
Да разкажа и аз за плажовете, които видяхме на Сардиния. Първият ден бяхме на Ла Пелоса. В апартамента имахме рогозки и 2 счупени чадъра.
Явно беше станал някакъв инцидент и отбивката към плажа беше затворена. Полицайката ни каза да пообиколим 15 мин. Това всъщност се оказа добре, тъй като не бяха влизали коли известно време, та бързо намерихме много централно място за паркиране, макар че беше около 13:30ч. Цената на паркинга е 2€/час.
Плажът е прекрасен, цветът на водата е уау, но на пясъка положението е страшно. Няма място игла да пуснеш. А и духаше, та чадърите, особено счупените, трудно се удържат. Италианците имат цял инструментариум за укрепване на чадъри с няколко въжета, винтове за забиване и какво ли не. На един друг плаж впоследствие наблюдавахме как примъкват целия си плажен багаж с едни специални плажни колички... 😊
Прекарах по-голяма част от времето във водата. Синът ми плува до островчето с крепостта.
Последният ден пак бяхме на Ла Пелоса. Тогава паркирането не се оказа толкова лесна задача, доста обиколихме, даже пак стана инцидент. Точно пред нас на нанагорнището един азиатец закъса с колата, нареди се опашка, той не можа да продължи, връщахме назад. Въобще потеглянето с неособено мощна кола по силен наклон не е препоръчително и си е сложна работа. Но пък тогава се настанихме в тясната част на плажа, което се оказа добра идея. В тази част към скалите вдясно има доста големи риби в морето.

Избрахме вариант да отидем до Ла Мадалена с ферибота от Палау. Всички наши нощувка бяха в Алгеро, така че си пътувахме на отиване и връщане с колата до пристанището. На отиване минахме по по-краткия път, но определено не препоръчвам – планински път със завои. Навръщане избрахме този през Олбия, който е малко по-дълъг, но е чудесен. Феритата са много евтини и удобни. Билетът е отворен, т.е. може да се качите на всяко фери без час, а те са през половин час. Пътува се до Ла Мадалена около 20 мин., даже по-малко. Цената за превоз на кола е същата като за пасажер. Градчето е приятно, спретнато, без да е нещо уау. Ние избрахме да идем на плаж на съседния остров – Ла Капрера, който е свързан с Ла Мадалена с мост. Името му означава коза. Явно там живеят диви кози, защото синът ми видя 2 пъти от колата. Избрахме да идем до плажа Релито, но не ни се получи. След плажа Дуе Мари, започва черен път. Тръгнахме по него, но определено не бяхме единствените. Явно е доста желан плаж. 😊 Но така и не се добрахме до него и не го видяхме. В един момент пътят завива наляво и става още по-тесен, а коли имаше и в двете посоки, така, че решихме да се върнем при асфалта на предния плаж – Дуе Мари. Не е лош, но и не е кой знае какво. Имаше доста черни водорасли на някои места в морето, но аз все пак се изкъпах. На местата, на които нямаше водорасли, водата беше много прозрачна и плуваха рибки. Духаше доста, та не се пробвахме да забием изобщо някой от нашите счупени чадъри. 😊 Като цяло, не бих повторила Ла Мадалена, ако пак отида на Сардиния. Ако имаше някакъв достъп до плажа с дивите прасета, освен с дневни турове с лодки, бих пробвала.

Моят фаворит стана плажът Кала Брандинки, макар че улучихме много ветровит ден. Има огромен паркинг за двата плажа – Брандинки и Лу Импосту. Цената е 2,50€/час.
Плажът е тесен и чадърите са на 1-2, максимум 3 реда. Плажът е много дълъг и хората се разпределят добре, докато Ла Пелоса е малък и е фраш. И там си прекарах времето във водата, защото вятърът много грозно навяваше ситния пясък, а като си на земята без шезлонг е зловещо.
Всъщност шезлонги под 30€ никъде не видях. Тези по 30€ бяха на Мария Пиа. На красивите плажове цените са доста по-високи. На Брандинки стигат до 90€ и дори нагоре. На мен врочем плажът Мария Пиа изобщо не ми хареса. Разходих се по брега, но май никъде не ми хареса морето. На снимките на Елинор изглежда доста добре. Аз го видях по-невзрачен.
Ходихме и на още един плаж на източното крайбрежие – Ла Синта. Той не е лош, но не е и кой знае какво. Разбира се и Мария Пиа и Ла Синта са претъпкани. И на двата паркингът е по 2€/час.

Накрая да кажа две думи за последния ни ден, който прекарахме в цветното градче Боза. Много красиви гледки около реката и приятна главна улица. Но по лабиринтът от вътрешни тесни улички няма нищо, доста са пусти. Има и крепост, до която не стигнахме.

Общи условия

Активация на акаунт