💛 Юнски бебета 2024г. - Тема 5💛

• 13 636
  • 757
  •   1
Отговори
# 345
Кашкавал не знаех, че трябва да се обезсолява. Не, че съм стигнала до него 🤣 Няма ли да стане някакъв гаден и прокиснат?

Не, даже и на мен ми допада. Слагам на дебели парчета в студена вода и в хладилника. За 6-8 часа е готов.

# 346
  • София
И аз не знаех това за кашкавала- научих нещо ново ✨

# 347
Не всеки кашкавал е солен и има нужда от обезсоляване. Освен това, колко ще изяде тази малка душичка... та, аз никога не съм обезсолявала кашкавал. Няма и да го прявя. Не топя ягодите в сода. Не купувам хляб за 10лв, а обикновен бял хляб. Не ям еко и био, а по възможност от селата домашни животни. В общият случай от месарница, с доказано добра практика - баш и месони.
Аз съм обикновен човек и децата ми също. Та, мисълта ми е, не е на 100% задължително да се прави нещо, защото трябвало. Бабите ви така са се прищипвали.

# 348
Не всеки кашкавал е солен и има нужда от обезсоляване. Освен това, колко ще изяде тази малка душичка... та, аз никога не съм обезсолявала кашкавал. Няма и да го прявя. Не топя ягодите в сода. Не купувам хляб за 10лв, а обикновен бял хляб. Не ям еко и био, а по възможност от селата домашни животни. В общият случай от месарница, с доказано добра практика - баш и месони.
Аз съм обикновен човек и децата ми също. Та, мисълта ми е, не е на 100% задължително да се прави нещо, защото трябвало. Бабите ви така са се прищипвали.

Всеки има право на избор. Не виждам причина да се осъжда моят и да се определя като "необикновен" и "Прищипване", каквото и да означава тази дума. Правя така не защото трябва, а защото аз така го виждам и чувствам и така моето семейство е здраво. Виждам как боледуват децата, които се хранят с каквото падне и моите. Виждам как се развиват телата им и какви са когнитивните им умения. По цял свят хората са наясно, че има полезна храна и вредна храна и четат етикети и внимават с количествата сол и захар и подобрители и т.н. Иначе знам, че ние българите сме номер едно и другите са много зле, защото живеят различно.

# 349
Аз не осъждам ничие мнение. Изказвам своето, защото е важно да има баланс - и от две или повече мнения.

Изобщо не мога да кажа, че децата ми са болнави или че телата им не са завидни, напротив. Едрички, дебели изяцало от кърмене бебета, после с нормална физика, дори над средното ниво, а в последствие ще се види повече. Големият има, цитирам "рядко добра двигателна култура, ще го изместя с по-напредналите, още преди летните турнири". Средното е още на 3, но и там се забелязва, това за което говоря.

Абсолютно не смятам, че някой сега ще измисли нов похват по-успешно отглеждане на деца. Затова се надявам, да няма подлъгани, включително и ти, Люси, не се предорерявай на източниците си. 🙂

Винаги влагам доза съмнение в истинността на информацията, която достига до мен.

И пак ще кажа, майчинството може да е натоварващо и да се чувства като бреме, но може и да е най-прекрасният етап в живота, както и смятам, че е! ❤️

Съветвам, да се наслаждаваме, защото времето лети! 😊

Дали ще се обезсолява кашкавала, дали ще се прецежда лютеницата или ще се яде сурово месо, както Лина даде пример с майка, която тя "следва", всички можем да сме здрави. Здравето не е да се пазиш да не се разболееш, от нещо, а да те разболее друго. Здравето е и начин на мислене. Спокойствието е здраве. Не трябва да се залита в крайности.

Сега, е модерно да се търси био. Добре. А какво е био? Отгледано щадящо за природата. Никъде не пише, полезно за човека. Използва се също толкова химия, просто все още не забранена, заради финансови структури и интереси.

Нищо не съм казала с лошо.

Лек и усмихнат ден на всички! 🫶

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 19:35 от КремонаЛиза

# 350
Кремона, аз ПРОИЗВЕЖДАМ част от храната за семейството си. Учила съм ботаника в университета. Мисля, че източниците ми са доста солидни. Да си заравям главата в пясъка, че е важно спокойствието, не е в мой стил. Мъжа ми също е бил спортист професионален в баскетболен клуб Черно Море и се е хранел с 10 вафли и 2 литра кола всеки божи ден в компанията на половин хляб с лютеница, защото е живял на общежитията на Първа  Езикова във Варна. И като минал двайсетака и хормона е спрял да държи, започват вени, дерматити, коремче, метаболитен си дром, ИР.

Не разбирам как е възможно да смяташ, че твоят похват е веруюто в отглеждането на деца. Замисляла ли си се някога, че необузданото им държание може да е отчасти плод на храненето? Защото връзката там е дебела, прочети.

Изобщо не ми е натоварващо и това модерно старание да е удобно на родителя, защото той е много важно да е спокоен па детето както дойде, не е моето. И за мен всичко това е удоволствие чиито резултати са се доказали във времето. Освен това, не виждам проблем в това, че споделям моите методи и аргументирам защо ги избирам, може и някой друг да ги припознае за себе си.

# 351
Някой тук виждал ли е необуздано държание от децата ми? С какво ги храня, с макдоналдс ли? 😂 защото това вече и аз не съм го видяла. 🙂

Люси, ако видиш старият ми пост, ще видиш че там пиша, че е добре две или повече страни да дадат мнение.

Това, което описваш за мъжът ти, е крайност, която не ми е позната. За съжаление, деца отиващи в по-голям или съседен град, без родителско тяло там, няма на кого да разчитат за домашен уют, храна, изгладена дрешка и т.н., но той вероятно не е осъзнавал, като всеки млад човек. Отново казвам, примерът с мъжът ти е крайност, непозната за мен.

Аз обичам златната среда. 🙂

Никога не съм казала, че съм права на 100%. Обикновенно, както от няколко рецепти правя една "моя", така и от нещата в живота правя съчетание от най-подходящото решение/подход, за мен/нас, от няколко идеи.

Хайде, Люси, не се впрягай! Усмихни се! Стига сме спорили. Нито ти ще имаш моите възгледи, нито аз твоите. Може обаче, да си бъдем полезни и да научим някои неща една от друга. Аз съм отворена за всякакви идеи, по всяко време. ( а в момента буквално по всяко време и на денонощието 😄 )

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 19:38 от КремонаЛиза

# 352
За децата поне 2 пъти си споделяла.
Но както и да е. Ще те помоля да не коментираш постовете ми занапред. Благодаря!

# 353
Дами, няма нужда от спорове всеки прави каквото е по силите му.
 Аз се стремя да съм като Луси ама се натоварвам често и минавам на другата философия😂 после пак и така😁

Аз след боледувания мои стигнах до философията за чиста храна. Доста често човек открива някои неща за себе си като ножа опре… знаете. Работя с мн деца със СОП и съм виждала как точно такива стъпки имат положителен ефект, обаче ако вс е наред това наистина голямо усилие ( хора сложно е!) не е така наложително и го скипваш.
С времето осъзнах за себе си, че ако ядеш само мн хубава хряна, НО това те натоварва и ти тежи почваш да страдаш психически и това пак не е окей. Така че няма една панацея за всички. Всеки според силите си.

# 354
Всеки да си гледа децата, както намери за добре. Обаче в едно съм убедена - здравето е в червата. И ако ядем лоша храна, това оставя трайни последствия. За съжаление това няма как да го видим след месец, година или две. За още по-голямо съжаление, много е трудно да избягаме от цялата индустрия. Аз си признавам, че не мога да си отглеждам храната, както Люси, но пък за това съм готова да платя повече пари. И още неща исках да кажа, ама звяра не дава.

# 355
Не ям мръсна и лоша храна. 🙂 както искайте ме разбирайте.

Бях набедена за родител, който гледал модерното и да му е удобно. Явно един вид лош родител. Мъжът ми пък, твърди обратното, че постоянно "си правя вятър", като не гледам лесното.

Аз съм от родителите, които купуват месо, плодове и зеленчуци от хора от селата. Не от всеки. Учителката от градината на големият ми син (понеже се излъгах да се съглася да е в селската градина), имат много крави и прасета, от тях купуваме и наденици освен месо, мляко, кашкавал и сирене - прясносолното ми е любимо. Кисело подквасвам аз. Но ядем и от магазина, сирена, млека и кашкавали. Както и месо. В София, бях редовен клиент на Майстори месари (месо) и Дар от Боговете (сирена). Не произвеждам нищо. Няма да го правя. Не искам. Може би, когато стана възрастна. Не бих дала пари за нещо от био магазин. С изключение на брашно от тапиока, защото обожаваме бразилски хлебчета! Пао джу куежу. Може би не го пиша с правилно произношение.
Аз съм човек, който никога няма да залитне в крайност.

Харесвам живота! Искам да му се наслаждаваме!
Искам да имам време за тренировка, да общувам с децата ми. Да играем луди игри, защото са палави, постоянно има някакви бели на дневен ред. Ето, момиченцето ми е пълна противоположност. Нищо общо с тях на тази възраст. Те на тази възраст вече търчаха, пълзяха, отваряха ми шкафчета, бърникаха в тоалетната с четката и не само... 🤪
Сутринта малкият, докато гледаше котките на верандата, и искаше да ги храни с домашен кекс, го допря до стъклото.. - беля, но нищо особено. Преди 2 вечери, малкия скачал на леглото на баткото и хахо хихи, паднал и устата му беше като на миска 🤦‍♀️ аз вървях по стълбите към тях - беля, опасна при това. Необуздани... не. Енергични, да! Но те приличат на мен. Аз мога да окося двора, да измия верандата и да оформя дръвчетата в един ден. Наистина съм доста енергичнна. Баща им не е така, той обича от място да върши нещата 🤭 спокойничко, с почивчица, приятничко, по малкичко, да не се измори, сякън. Такъв тип човек е. 😊

С нищо не съм нападала никого. Ако обаче мнението ми, противоречащо на друго такова, не се приема, аз да попитам - кога спрях да мога да изкажа мнение? Винаги съм се стремила да съм в помощ. Ако се смята обаче, че моето присъствие тук е нежелано или не съм от полза, ще се оттегля.

# 356
За съжаление продуктите, които се внасят за България от чужбина най-често са най-ниско качество. Мен вече ме гони параноята как само боклуци се продават по магазините. Не знам каква стратегия да използвам, за да ги избягвам. Хляб сорях да купувам, заради брашното от насекоми, което одобриха от ЕС. Зеленчуците масово са пластмаса, който е опитвал от градината на баба, вижда от километър разликата. Дори и фермерското ми прясно мляко вече стои 10 дни в хладилника и не се разваля…

# 357
За съжаление продуктите, които се внасят за България от чужбина най-често са най-ниско качество. Мен вече ме гони параноята как само боклуци се продават по магазините. Не знам каква стратегия да използвам, за да ги избягвам. Хляб сорях да купувам, заради брашното от насекоми, което одобриха от ЕС. Зеленчуците масово са пластмаса, който е опитвал от градината на баба, вижда от километър разликата. Дори и фермерското ми прясно мляко вече стои 10 дни в хладилника и не се разваля…
И в белият обикновен хляб ли има бабалюги?? 😲🤢

# 358
Не знам къде са точно, но ме отврати идеята. Сега си купуваме турско брашно вече и ще си правим чат пат с него. Тъкмо малко диета 😂

# 359
Не знам къде са точно, но ме отврати идеята. Сега си купуваме турско брашно вече и ще си правим чат пат с него. Тъкмо малко диета 😂
Имам 2 сполучливи рецепти за хляб 🤭
Мога да споделя.
Аз също се погнусявам от тази мисъл за гадинките в храната. Чета къде, какво има от край време. Няма да ям гадости, евроге*ският съюз да си ги яде.

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 18:00 от КремонаЛиза

Общи условия

Активация на акаунт