Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 88 (м. март)

• 22 370
  • 903
  •   1
Отговори
# 255
Таис, ти как го замразяваш?
Просто го слагаш в пликче ли?
Четох, че в сухо мляко се слагало и после в камерата.

Пак забравихте да питате Тенекето:

Скрит текст:
За да замразите млечни кефирени зърна за дълго време и да ги запазите жизнеспособни, следвайте тези стъпки:

1. Подготовка на кефирените зърна:
Прецедете кефирените зърна от млякото.
Изплакнете ги внимателно с хладка филтрирана вода или мляко (ако използвате сурово мляко, не е необходимо изплакване).
Подсушете ги леко с хартиена кърпа или ги оставете да изсъхнат на стайна температура за около 1 час.
2. Смесване със защитна среда:
Поставете зърната в малък съд или плик за фризер.
Добавете сухо мляко или прясно мляко на прах (1-2 супени лъжици на 1 супена лъжица зърна), за да предпазите клетъчната им структура.
Може да добавите малко инулин или захар (глюкоза, лактоза), които също помагат за запазването.
3. Опаковане и замразяване:
Поставете сместа в плътно затварящ се фризерен плик или малък стъклен съд.
Отстранете възможно най-много въздух.
Надпишете датата на замразяване.
Поставете във фризер при температура -18°C или по-ниска.
4. Съхранение:
Кефирените зърна могат да издържат във фризер до 6-12 месеца.
По-дълго съхранение може да намали тяхната активност, но те могат да бъдат възстановени.
5. Размразяване и съживяване:
Извадете зърната и ги оставете да се размразят в хладилника за няколко часа.
Поставете ги в хладко прясно мляко и ги оставете на стайна температура за 24 часа.
Изхвърлете първата ферментация и повторете още веднъж, ако е необходимо.
След 2-3 цикъла зърната трябва да са активни и да започнат да произвеждат добър кефир.
Този метод гарантира максимална преживяемост на зърната при дългосрочно замразяване. 😊

# 256
Елорка, забравила съм. МИсля, че ги измих в цедката и в пликче с цип отгоре. Със сигурност не съм ги овалвала в сухо мляко. Не съм ги и подсушавала.
Сега ще взема да спазя малко указания от тези на Нави.
Аз предната мислех, че е тотално загинала, но я каква колония направи 😀

# 257
Вай вай вай... че мий ги, че ги подсушавай, че да ги почеша по гръбчетата и да им изпея песничка не щат ли?? Joy
Отцеждам там, някой път съм ги изплаквала колкото да не е без хич с вода от филтърната кана, друг път не. Слагам в пликче и връзвам близо до ъгълчето с кефира, така че да няма и въздух при него. Мятам във фризера. Ай стига толкоз Grinning
След година и кусур извадих такъв, близо година си правя пак от него и колко и раздавах, нищо му нямаше. Е, имаше няколко дни реанимация но това си е нормално. Съвсем скоро след това вече си растяха с бясна скорост, то отначало беше особено очевидно че аз си размразих много малка порцийка да си правя по малко.
Тайс, бързо ферментира така каквото сложиш, надявам се че бурканът ти не е херметично затворен и че е сложен в някаква чиния или тавичка Grinning За ден-два сигурно ще са ти готови, то и това селъри е рехаво а не като моите моркови, след това вече си го затвори хубаво и в хладилника докато го изядеш. Моето ви го бях показвала, то и заради цвета от морковите изглеждаше потресаващо Joy

# 258
Нати, в купичка е, със солидна подложка. Да не тръгне нощес 😀. Толкова добре изглежда, че ми  идва да добавя копър и чесън и да го излапам на таратор още сега 😀.
Много ми харесаха ферментирали дръжките в онова заведение. Ще взема тези дни и да направя дива ферментация, ама не съм по чакането аз, все ми се струва, че бавно стават тия убавини.

# 259
Утре като станеш може и да изглежда бая интересно Grinning При мен една пяна беше взела да се вдига, абе страховито беше...
Дива ферментация само с вода и сол е бавна само първия път, после си вземаш по малко от саламурата от предишната и слагаш в новата "за мая". Ти като ги заселиш така, тръгват много по-бързо, както и отначало не държиш на хладно ами по-скоро на стайна температура първите дни. Целта ти е да размножиш полезните бактерии по-бързо и да превземат те "терена" преди каквото и да е друго да има шанс да се размножи в такива количества. Та затова такъв старт отначало. Доста моркови изядох в такъв вид през зимата, това с кефира 1-2 пъти го правих и спря да ми се занимава с него. И репи също, аз ги харесвам и тях ферментирали как стават. Цвеклото става бавно, иначе и то е хубаво, ама няма кой да го чака него. А пък го обичам... и така се роди идеята за оная потресаваща розова супа топчета дето май ви я показвах тук Joy

# 260
но я каква колония направи 😀

Из цяла София, че и до Варна отиде Joy

# 261
  • на острова на мечтите
На Тайс ферментация ще стане зелена. Извънземни зелени човечета. УжЪст!
Всъщност не знам къде е счупена ръката! Утре ще питам гипсовата бригада.
Натка, ако слушаш Нави, ще дундуркаш Тамитата 😁

# 262
То не е от Navi това ами от чатжипити-то. Ама аз на него не му вярвам особено, то имам чувството че събира и някакви случайни писания из нета, някой път може да ти извади и някакви невероятни работи Grinning
В случая тия приказки и аз съм ги срещала де, просто не всеки смята така, а и моят опит също показва че не е нужно това. Едно време из юртите като са го окачвали в мех до входа тоя кефир, само тъй ще да са го дундуркали, мда... Grinning Ако се сети някой да разклати меха като минава край него - сети се. Ако не - туй му е то, стига му Grinning Не са се затрили нито те, нито кефирът е изчезнал, ето че има и за нас даже.

# 263
но я каква колония направи 😀

Из цяла София, че и до Варна отиде Joy
И през Пловдив мина...😁
О, абсурд и аз да го обгрижвам толкова Кефирчо, преди да го замразя!😃 Мислех просто да го насипя във формички за лед, като замръзне, да го преместя в плик с цип и толкова.😅
За колко време горе-долу ферментира селърито в кефир? А с дива ферментация? Тъкмо купих две опаковки със селъри, над кило и половина тежат.😃

# 264
Гледай да няма въздух при него като го опаковаш, че се получава т.нар. freezer burn, то това ти е важното. Това със сухото мляко и на мен са ми го казвали, ама за изсушени зърна кефир, а пък те хептен не търсят да ядат та наистина не мисля че има нужда. Каква е логиката ако го съхраняваш със седмици в хладилника да е просто във вода, хем на тия температури не е на 100% "заспал", а като е замръзнал или изсушен да му слагаш сухо мляко сякаш му трябва храна тогава? То не че пречи, разбира се. Ама не виждам и с какво би помогнало.
Аз нали и изсушен пробвах, завлякох го чак през океана, да ми се чудят и там на акъла и на домашните любимци Joy По летища пък абсурд да рискувам с разни прахообразни неща в багажа, ако ме разбираш... Подозирам че не биха ми повярвали че е сухо мляко Grinning

# 265
Е, може да си го опаковам на "бонбони" със стреч фолио.😂 Ако е чак толкова пагубно да има въздух между кубчетата.🤔
На белите неидентифицирани прахове по летищата не се гледа с добро око...😅

# 266
Ха, Долче вярно, забравих, че ти пратих и на теб Joy

# 267
Тарарарам 😀
Домашното ми филе. Стана сухо, то какво да е. И безсолно. Пак очаквано. Доволна съм.
Давам визия и разрез

# 268
Ох, дояде ми се...

# 269
За такова голямо парче си иска време осоляването, няма как. Но изглежда страхотно иначе, много апетитни снимки.

Общи условия

Активация на акаунт