Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 88 (м. март)

• 22 317
  • 903
  •   1
Отговори
# 525
Не съм забелязала да ми влияе някак на настроението.

# 526
Здравейте, завръщам се в темата с подвита опашка, но пък много амбицирана да оправя нещата. Малко предистория - откриха ми ИР в края на 2021 г. (най-вероятно отключена от бременност, раждане и кърмене придружено с безразборно хранене), успешно овладяна с 6 месеца медикаментозно лечение с метформинов препарат и после поддържана в разумни (но не оптимални) граници с диета и спорт благодарение на съветите тук. Края на 22 г. забременях за втори път, през бременността всичко беше в норма, хранех се умерено НВХ и всичко беше топ (качих само 10 кг и месец след раждането бях на кг, на които забременях). След раждането покрай кърменето започна едно неконтролируемо тъпчене и въпреки всичките ми усилия не успях да удържа положението и в общи линии стана същата история като след първото раждане - инсулин до небесата, с тази разлика, че сега и щитовидните са мръднали - до сега проблем с тях не съм имала и тепърва ще сядам да чета там как са нещата. Също така все още кърмя по малко, не знам дали не оказва някакво влияние и това на щитовидните хормони.
Прикачвам изследванията, режимът е ясен и вече съм започнала, приемам идеи относно подход с щитовидната жлеза, също и препоръки за ендокринолог в София, който няма да ме натири веднага да пия лекарства. Моята ендокриноложка има свободни часове чак юли месец, та бих отишла и на друго място след препоръка.

# 527
Zuhta,
Тази история с кърменето, недоспиването и безразборното хранене ми е добре позната.
Режима ще ти помогне много. Надбъбречните имат голямо влияние върху щитовидната.
Започни с регулиране на стреса  - добър сън, без пикове на кръвната захар, ако може някой да помага с децата -супер.
Наваксвай дефицитите. Виж също б12, фолиева.
Прочети темата за Хашимото тук във форума или поне първа страница. Тя е и за хипофункция.
Надали някой лекар ще ти изпише хормони за щитовидната при това tsh. А ти си в хипофункция. Фт4 ти е много нисък... Опитай щом искаш със съветите от темата за щитовидната, но имай и готовност за хормон. Тялото се нуждае от фт4 и фт3. При неоптимални техни нива, човек си докарва куп здравословни проблеми, вкл. и ИР.

# 528
Благодаря за съветите, Стеличка! Тъкмо се чудех дали има толкова полезна тема за щитовидната жлеза, както е тази тук относно ИР, не ми хрумна да я търся с Хашимото. Определено стреса си казва думата, за трите месеца, в които се върнах на работа съм качила 4 кг и като ги добавя към десетте, качени преди тях, картинката не е добра. Това, което ме успокоява е, че поне с ИР частта на проблема имам опит и яснота как да действам. Относно щитовидната малко ме притеснява започването на хормон и ми се иска да пробвам известно време само с диета - това го казвам с ясната идея, че ми е непозната тема и тепърва ще имам да чета съответно не знам до колко е постижимо.

Иначе като се позачетох по-назад да кажа, че много се радвам да засека “стари лица” в темата, чувството е като да се намърдаш в топла стара ръкавичка 😁 Давам си сметка, че определено ми е липсвало това общуване тук.

# 529
Аз не съм от старите лица, но да ти кажа добре дошла отново. Успех с борбата, аз чета и пиша тук точно, защото това ми помага, когато най-много имам нужда.
Иначе аз одеве ядох нещо забранено доматен сос с кюфтета. 2те кюфтета ок, ама соса...

# 530
Чак пък забранено... поне аз на такива неща им казвам неща които са оставени за много рядко, ако кажа че никога няма да пипна не ми вярвайте. А и не е бил само този сос, нито пък си изяла тенджерата. Повече ме притеснява че кюфтетата са само два броя, дано са били големички Grinning

# 531
Какво му е на соса?

# 532
Незнам аз какво му е, аз го правя много вкусен и го обожавам, нито брашно му слагам, нито олио, правя го с кокосово масло, лук, малко чесън, риган и сол, ама тоя път доматите дето бях купила бяха супер кухи и нищо не излезе от тя, та сложих една консерва, а там кой знае колко захар са изсипали...

# 533
То и аз пак се боря.
С пет кила. На някой може да им се струва смешно, ама хич не е.
Няма да пипна нищо, ама нищо докато не ги сваля.
Спиране на цигари винаги ми влияе, празници си казаха думата. А и аз реших по едно време, че повечко толерирам.
Толерирам, ама едно е на две седмици 2 солети, друго е през ден по пет солети или пък нещо друго.
И сега ми е някак по-бавно. Ама ще се справя.
Е, вече съм 69.

# 534
Здравей, zuhta! Радвам се да те прочета. Родих второто си дете малко след теб.
Напълно подкрепям Стеличка за съветите й към теб. Започвай и витамин Д🤗  

И за мен малко история ще напиша (на когото му е интересно може да чете надолу, понеже не съм писала за себе си):
В нашето семейство по наследство сме все с болна щитовидна жлеза. При всеки е различно общо взето, но все е жлезата слабото ни място. Аз съм на хормон. Сега дозата ми е 50мг на ден. Имам конгломерат от доброкачествени възли и кисти и в двата лоба и с хапчето "приспиваме" жлезата, за да не растат възлите и да отложим операцията. Имам СПКЯ от момиче. Пооправи ми се цикълът с прием на фолиева киселина. След второто раждане пък е изключително редовен. Нормалното ми тегло е 54-55кг. 165 съм висока, на 36 години съм. С първото дете през 2020г качих 12кг. И след раждането ми бяха останали да свалям 5. Тогава се включих тук и доста неща научих. Свалих с режима до 51-52 кг. и толкова бях като забременях с второто. С него качих 17кг. Отидох да раждам 68кг. От родилното си тръгнах 60кг. После с кърменето качих 4 кг. От скоро (януари) се върнах към храненето по режима(либерално), че доста си хапвах докато кърмех. И то основно бързи въглехидрати. Вече не кърмя аз. Свалих засега 2кг. Но съм махнала по 5 см от обиколите. Навирам се вече в някои стари дрехи.
Относно ИР при мен - направих си обременяването с глюкоза заради спонтанен аборт преди първото ни дете. Това беше едно от изследванията, които ми препоръчаха да направя. Бяха горе-долу такива:
Глюкоза - 4.6; 5.5; 3.9
Инсулин - 5.9; 87; 21
Трима ендокринолози казаха, че нямам ИР. Само АГ се усъмни в инсулина на първия час (тя е с ИР също) и ми изписа метфогамма за подобряване качеството на яйцеклетките. В крайна сметка те не помогнаха. Забременях с хормонална терапия.

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 21:39 от Jupiter sea

# 535
Какъв подсладител ползвате вместо захар
Много рядко ям сладко, но понякога искам да си направя крем карамел или подобно

# 536
Ще се справиш разбира се, лека полека. Важното е че си спряла цигарите, аз немога и тва си е. А ако ги спра сигурно ще стана 100 кила без майтап.

# 537
Тук са против подсладителите.

# 538
Крем карамел с подсладител става ли? До колкото помня, карамелът се получава от захар.

# 539
Аз ползвам понякога еритритол, ама рядко, някой път като ми се прияде сладко направо си купувам някое барче с подсладител или шоколад с подсладител. Знам, че е лошо, ама...

Общи условия

Активация на акаунт