Боледуване на децата ни-тема 87

• 16 982
  • 794
  •   1
Отговори
# 690
Аз винаги съм смятала че подобни субфебрилни температури, след вирус на фона на антибиотик или след антибиотик, са знак за някакво усложнение. При онзи вирус педиатърката ни даде направление за хоспитализация с идеята за 2 венозни антибиотика. Приемащата лекарка каза че държи на нова кръвна картина (преди антибиотика левкоцитите бяха 11, црп беше мисля 16) и като видя новите ниски стойности каза че няма нужда от допълнително лечение и най вероятно е щял да се оправи и без антибиотика. Тази пневмония била типична за тогавашните вируси, (предполагам имаше предвид грип но и за ковид бях чела) и масово се откривала при снимка. Температура от левкопения можела да се появява още 2 седмици.
Какво и е характерното на тази пневмония? Вирусна демек?
Голямото защото много време не може да се оправи, изпи си вчера АБ и вдигна следобяд 39°, но пак сополи на килограм. Та не знам ново ли е, старо ли е..ще го водя днес на лекар.

# 691
За мен такава субфебрилна Т е била винаги знак за усложнение.
So close,моя е бил с перфектни кръвни и почти без кашлица и на снимка хоп пневмония.
Има и пневмонии,които на слушалки не се чуват.
Sun in your eyes,преди време пак го беше пил,но за ефект не мога да кажа дали имаше.

Ама ние сме наясно, че е с усложнения, ПКК беше супер, но направихме рентген и е с пневмония. Въпросът е дали лечението е адекватно, щом още вдига макар и лека температура. ЦРП му беше 1. Днес ще ходим в белодробната към Александровска да го видят.

Рейна, от колко дни вдига температура детето?

# 692
Добро утро. Относно ниските левкоцити. Голям филм си причиних с този вирус. И на нас бяха паднали доста. Така ме наплажиха, че още ме държи влага. Благодаря, че споделихте че и при вас се е получило така. Една иде по спокойна съм Simple Smile Бързо оздравяване на болните, и вече да се приключва с тези вируси.

# 693
  • shumen
So close,до 3 ден АБ трябва да започне да действа.Ако още вдига Т детето явно не действа и лечението е неадекватно.Аз пак казвам пневмония вкъщи не лекувам,а и педи не се съгласява.По-добре в болницата на венозен АБ.
Рейна,вирусна пневмония не се чува на слушалки.Ако трябва направи снимка на детето.

# 694
So close,до 3 ден АБ трябва да започне да действа.Ако още вдига Т детето явно не действа и лечението е неадекватно.Аз пак казвам пневмония вкъщи не лекувам,а и педи не се съгласява.По-добре в болницата на венозен АБ.
Рейна,вирусна пневмония не се чува на слушалки.Ако трябва направи снимка на детето.
И аз така мислех доскоро с 14 години стаж с детските вируси на сина ми, сегашните вируси са по-особени, удрят вирусно белия дроб, а антибиотикът не спира това но се изписва за всеки случай, изтощават имунната система до голям спад на левкоцитите, което води до продължителен суфебрилитет без насложена бактериална инфекция. Именно от болницата ни върнаха с диагноза интерстициална пневмония и не ни дадоха допълнително антибиотици след изпития клацид. Кръвната картина е много показателна в този случай с ниски левкоцити и нормално црп.

# 695
На детето ми са му слагали орбазон заради ниски левкоците, когато беше първият път с RSV. Но беше изпил 2 АБ един след друг, спазми, кризи, повръщане, поради липса на въздух.
След слагането на орбазона, 3 дни по късно нашата педиатърка пак го изпрати на кръвни, но той за 3 дни след него беше оздравял, кризите и кашлицата бяха изчезнали (21-първият ден беше) и кръвните бяха перфектни.

П.с. Ние все още сме здрави, НО очаквам включване. За 3 дни от началото на седмицата от 27 деца, имаме 14 болни с едно и също.

# 696
  • shumen
Sparkles,аз разбрах,че детето на So close пие АБ още и продължава да вдига Т.
Моя е карал пневмония и с перфектни кръвни.
Емилия,дано си остане здраво детето.

# 697
Да, днес е 7ми ден от приема на Клацид. Не вдига 40 градуса, както преди антибиотика, нито дори 39, но няколко пъти хващам 37.4, включително вчера. И още кашля. Според личната е нормално и си се чисти, но аз ще искам да го види пулмолог. Скоро ще дам повече инфо как е минало.

Sparkles, от написаното ти излиза, че явно пие антибиотик без нужда и заради него поддържа тази температура? Ако пневмонията е следствие на вирус, възможно ли е антибиотикът да пречи? Защо тогава не му изписаха Вентолин, че поне да помогне на кашлицата. Ще се побъркам.

# 698
Да, днес е 7ми ден от приема на Клацид. Не вдига 40 градуса, както преди антибиотика, нито дори 39, но няколко пъти хващам 37.4, включително вчера. И още кашля. Според личната е нормално и си се чисти, но аз ще искам да го види пулмолог. Скоро ще дам повече инфо как е минало.

Sparkles, от написаното ти излиза, че явно пие антибиотик без нужда и заради него поддържа тази температура? Ако пневмонията е следствие на вирус, възможно ли е антибиотикът да пречи? Защо тогава не му изписаха Вентолин, че поне да помогне на кашлицата. Ще се побъркам.
Аз бях писала назад, при него на 4 ден температура левкоцити 11 и црп мисля 16, беше изписан клацид, след 3-4 приема свали и ден и половина беше без, след това следобед на 4 и 5 ден клацид засичах 37, 3 -4 и тя спадаше сама, изпратиха го на снимка и диагнозата беше интерстициална пневмония, имах снимка от лятото когато беше с диагноза бронхит и такава закучила се температура, и двете на мен ми изглеждаха чисти. Личната го изпрати в болница без да гледа снимката само на база заключението с намерение за 2 венозни антибиотика. Междувременно.днно показах снимката на друг рентгенолог и я качих в един здравен форум видяха някакво леко възпаление но нищо така страшно. В болницата лекарката каза че няма да хо дложи на 2 венозни без нова кръвна картина, пуснахме без да го приема за наша сметка и излязоха левкоцити 4 и црп 4, което потвърди съмненията на приемащата за температура от левкопения след силен вирус, която каза тя може да засичаме още 2 седмици, ще спада сама. Сменихме направлението за хиспитализация с такова за друг педиатър и отидохме при нея на контролен преглед, всичко беше наред, температурата изчезна, само си допихме клацида за 2 дни, но според нея и без него е щяло така да протече, онези по високи левкоцити и црп 16 са били вирусни. Аз не бих била толкова смела при кашлица температура над 3 дни и левкоцити 11 да не дам антибиотик, може и той да е помогнал за по лекото протичане. Исках да покажа че суфебрилитет на фона на антибиотик не винаги показва че е неправилен или че трябва да се пие друг. Добре е да се пусне кръвна картина с црп.

Аз сега пак съм в темата защото след месец половина пак е с вирус с кашлица от ден 1, пак свали на 3 ден под 37, държа така целия 4 ден и вечерта, демек снощи заби на 37,7. Кашля сухо и упорито като магаре. Тази сутрин след нурофен снощи беше 36.1 но подозирам че пак ще засечем след 37 следобед. Изписаха му антибиотик, тръгвало към бронхит след прослушването днес. Та пак сме в кюпа ...

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 11:10 от Sparkles

# 699
  • shumen
So close,пиши после какво е казал пулмолога?Аз пневмония без АБ не съм лекувала,а и не смея.
Sparkles,да се оправя скоро момчето ти.Моя миналата година беше точно така болест след болест,бронхит след бронхит.Тая година устиска цяла зима здрав,но накрая се разболя.

# 700
So close,пиши после какво е казал пулмолога?Аз пневмония без АБ не съм лекувала,а и не смея.
Sparkles,да се оправя скоро момчето ти.Моя миналата година беше точно така болест след болест,бронхит след бронхит.Тая година устиска цяла зима здрав,но накрая се разболя.
Благодаря ! Дано сме здрави всички, малки и големи, този сезон беше много наситен с все гадни вируси. Аз мисля че това интерстициално възпаление не е точно класическа пневмония от бактерии  , при ковид и грипа го има и си е точно вирусната пневмония, възпаляват се не самите бронхи, а пространството с множество капиляри извън тях и затова при тежко засягане има проблем с кислородния обмен понеже там кислорода се усвоява в кръвта.

# 701
Нашия гърлен секрет ( по повод кашлицата) е чист. Продължавам с инхалации с ф.р. И в тази връзка колко дена е добре да се прави ( максимално)?

# 702
Върнахме се от Александровска. Според лекарката рентгенът не показва пневмония, както ми казаха другите лекари, а бронхеолит. И високата текпература си е била от РСВ. Според нея можеше да минем без клацид и просто трябваше да почнем с Вентолин тогава още. Изумена е защо не са го предписали. Заради това влачим ужасна кашлица. Иначе според нея тази лека температура 37 и нещо е остатък от вируса и не бива да ме тревожи. Каза, че тази година са се видели в чудо с този РСВ.

# 703
В неделя, след като си легнахме детето се оплака, че го боли гърло. Съответно и с гърлобол се и събуди. Не я пуснах на училище. Вечерта и корем я наболяваше, пак като си заляга.На следващия ден вече и хрема, зелена. Сряда същата история. Почнахме черни капки и енти-тус таблетки за гърло. И днес стана с температура. Ей....как пък един път не се размина това гърло и хрема.  Изписаха ни АБ. Ами ще си го пием, а пием всеки месец. Идва ми в повече вече. Ту повръщане, ту хреми, ту кашлици....уф.
Качвам изследванията, ако някай може да ни каже кое сочи за бактериална инфекция, а не вирусна. ЦРП- то е 21.
Иначе в здраво състояние левкоцитоте и винаги са били около 11-12. Това нормално ли е?
Някоя от вас знае ли с каво се свързват другите показатели с отклонения от нормите.
Къде да го водя това дете? Скапа се да боледува тази зима.

# 704
Емоция, повишените левкоцити, лимфоцити и гранулоцити сочат към активна инфекция, вероятно бактериална.

Бързо оздравяване на всички болни! При нас от 26 са 4, но понеже са и в карантина от варицела само те, не ги сляха с друга група. Засега е добре, но тръпна. Знам че 2 кашлят и 1 е с хрема. Останалите 19 мълчат....

Общи условия

Активация на акаунт