Партньорът ми не иска да се върнем обратно в България…

• 12 808
  • 332
  •   1
Отговори
# 135
  • Mediterraneo
Наистина спри да се излагаш, че почваш да звучиш неимоверно тъпо. Сега вече си стигнала до подписване на договора, а после даже не са ти се обадили, наистина спри, че само изглеждаш супер неориентирана.

# 136
  • Sofia
Тоест, ти не си знаела какво подписваш?
Поне втори екземпляр от документите имаш ли?

# 137
  • Melmak
Момиче, наистина спри да се излагаш!

Учителка по немски.. с основно. Ама не знаела какво подписва…

# 138
  • Sofia

Може да са й предложили да работи нещо като помощник-възпитател за най-малките. Снаха ми работеше като такава във Френския лицей (без диплома за учителка). Но те я взеха, защото беше французойка, тоест нейтив. А с ниво Б2...?! Не знам

# 139

Може да са й предложили да работи нещо като помощник-възпитател за най-малките. Снаха ми работеше като такава във Френския лицей (без диплома за учителка). Но те я взеха, защото беше французойка, тоест нейтив. А с ниво Б2...?! Не знам
Дааа,питаха ме по време на разговора дали разбирам от математика,историа,химия и тн.сега като ме подсети.И ставаше въпрос за ученици до 6-7 клас,ако не се лъжа.
Таа,това с това предложение го казах с цел да ви кажа,че тогава немския ми език наистина беше на ниво.Бях активна,имах контакти с немскоговорящи пораси аусбилдунга.
Искам да благодаря на всички,даже и на тези с по-остър език и тези,които са по-критични към мене,за коментарите.
Относно образованието си,още преди да публикувам тази тема,желая да уча.
Целта на поста беше да разбера вашето мнение относно прибирането ми със семейството в България след дадено време,разбира се със завършено немско образование с по-висока степен от основно.
Другото,което желаях да разбера от вашето мнение,е дали самото поведение на бащата на детето е правилно да решава едностранно по принцип,а не само в този случай.
Ако съм обидила някого,извинявам се.Да,още не съм достатъчно опитна и понякога емоциите ми играят лоша шега в такива значими решения.

Последна редакция: пн, 03 мар 2025, 23:18 от Анонимен

# 140
Извинявай, но ако по нивото на български език, което имаш, се съди за немския, историята и математиката ти...горките ти ученици.

# 141
  • Mediterraneo
И моят корейски тогава беше добре,сега какво му става, нито разбирам, нито говоря...
Респект за пързалката. Участва активно авторката у става все по- забавно.

# 142
  • Somewhere far away
Хайде сега- ако го извадим от контекста, изречението си е напълно валидно. Истината е, че човек като не говори, не практикува, не чете и не слуша един език, той се забравя.

# 143
  • Mediterraneo
Глупости. Тя все пак живее в немска среда, как да не практикува! Нали чете табели, ако не книги, нали пазарува, ходи на работа и общува с някакви хора, как да не практикува.

# 144
  • Somewhere far away
Изобщо нямам намерение да чета цялата тема,  затова казах извадено от контекста. Четете малко преди да пишете.

# 145
  • Paris, France
Разбирам, че не си заминала за Германия по собствено желание и от някакво време не се чувстваш добре. Ако беше без малко дете, щях  да ти кажа да събираш багажа и да тръгваш.

С дете, родено и живеещо в Германия не можеш да си тръгнеш без другият родител да се съгласи, дори и детето и родителите да не са немски граждани. Ако бащата не е съгласен детето му да отиде да живее в България, не можеш да си тръгнеш с детето. Можеш да си тръгнеш сама, като уредите издръжки, ваканции заедно, свиждане итн. Бащата съгласен ли е да си идеш с детето?

За образованието нищо не мога да кажа, защото не съм живяла в Германия, а в България не съм си и ходила от десетилетие. Не е невъзможно да намериш работа с немски в кол център. От познати зная, че е имало тест по немски и английски, но никой не им е искал никаква диплома. Знаят езика - вземат ги. Някои фирми правят интервюта и по телефона. Много западняци си уреждат работа или стажове в БГ без да са стъпвали.

Бащата няма как да го накараш да дойде. Казал е, че не иска. Не е като да сте живяли в България, да сте заминали и да не ти е харесало. Ти си го срещнала когато е живеел в Германия. Моят мъж, като тебе, каза, че иска да се прибере във Франция когато вече имахме дете и аз се съгласих, но имахме на разположение празно жилище, работа имаше. Като дойдохме се оказа, че ясла няма и ясла жените търсят още докато са бременни. Имаше и други неразбории.

Според мене е по-добре да си завършиш образованието в Германия, защото от 9ти клас учиш там. Мисля, че е възможно да се явил като частна ученичка на матури. Едното ми дете се разболя последната година и доста отсъства, но не искаше да повтаря и се яви на матури. Липсваха и нещо като 2 месеца училище, обаче. Или един. Някои хора могат да учат сами, даже по-добре в къщи, отколкото да ходят на училище. Запомнят по-лесно четейки, без шум наоколо. Можеш да провериш дали е възможно в България, но и в Германия.

Вземи си купи консерви с дроб от треска, витамин Д3! Аз като забравя да пия се чувствам зле зимата.

А за това, че и предложили работа като учителка по езика - моя позната работи в БГ като учителка, като никога не е учила френски академично. Пенсионира се във Франция. Трябва да я питам държала ли е изпити. Има глад за учители и затова. Каза ми, че и колежката и по немски е пенсионерка.

Та, съгласен ли е бащата да идеш там с детето? Ако не, само си чешем езиците.

# 146
  • Швейцария
Значи Hauptschule и никаква Berufsausbildung. Ами то с него и в Германия нямаш шанс. Не съм негативна, просто следя обявите за работа и първо условие е Ausbildung (oder mehrjährige Berufserfahrung за строеж например), дори да не е в същата професия. Не знам какво мислиш за България, там пък изобщо нямаш. И аз ходя всяка година и си харча швейцарската заплата, но не ми е хрумвало, че това в животът. И в България се работи и се плащат сметки. Без средно образование не знам дали и в Лидъл ще те вземат.
За здравеопазването ми е писнало да чета митове и легенди как се връщаме в БГ да се преглеждаме и как тук ни оставят да умрем. Аз лично никога не съм ходила в БГ на лекар, освен веднъж, когато си счупих там крака. И на зъболекар си ходя тук. Никой не ме е оставил да умирам и даже прекалено много са ме пращали на специалисти.
Предложението за работа като учителка искрено ме развесели. И за HR е много смешно с Hauptschule. Аз за да работя това съм завършила унивеститет. Има и Berufsausbildung за HR административни длъжности. С една дума спешно бих си търсила място за Berufsausbildung, защото тук я започват на 16-17 години и на 19-20 вече си имат професия.

Последна редакция: вт, 04 мар 2025, 05:59 от JennyBG

# 147
Само за учителското място ще кажа, другото изобщо не го коментирам. Немската институция VHS, където са я поканили, не е училище от образователната система. Нещо като българското читалище е. Там новодошлите мигранти учат език, поне колкото да могат да си купят хляб в магазина. Понеже са поканили авторката, а не някоя арабка, вероятно става дума за мигранти от източна Европа, Украйна или руските републики.

Последна редакция: вт, 04 мар 2025, 06:27 от Phloxx

# 148
  • София
Да, споменатото училище не означава училище, както вероятно авторката си го е превела погрешно в Гугъл.
Там излиза общинско училище, но значението е съвсем друго. Няма как да има ученици 6-7 клас.
Представлява нещо, което като идея е еквивалент на нашите училища за възрастни. На общинска издръжка маргинали и емигранти се опитват да постигнат "кариерно развитие".
Това, което ЛГ би трябвало да запише, за да завърши поне някакво средно образователно ниво, а не да преподава.

# 149
  • Пловдив
Не разбрахте ли ,че става въпрос за 21-годишно момиче , което си няма никаква представа как стоят нещата в реалният свят и е напълно нормално да няма.Та тя е на 21.Развила си е в главата някаква утопична представа за България на база едно-месечна почивка и е решила ,че този живот и харесва повече защото е видяла месец без тревоги.
Не може да се пречупи и да приеме ,че мъжът или там какъвто е, е по умен , по сдържан и с по ясна представа за живота от нея.Пича има напълно реална представа за себе си и за нея и е наясно ,че с образованията, които имат в България ще мизерстват , но в нейната глава историята изглежда по съвсем различен начин ..........и е нормално това .......тя още не е пораснала. Още си въобразява ,че светът е едно справедливо място , че каквото хвърчи се яде и всички глупави други клишета ........в .които когато бяхме на 21 и ние вярвахме в тях.

Съвет нямам , никой не може и да и даде...........Избора си е нейн.Никой не е умрял заради това ,че няма образование.Нито тя ще умре , нито детето и ..........ама колко качествен живот ще води вече е съвсем друга работа и въпреки всичко хората се справят..........дали тя ще е от тях си зависи от нея и от късмета и.

Общи условия

Активация на акаунт