Партньорът ми не иска да се върнем обратно в България…

• 12 788
  • 332
  •   1
Отговори
# 150
  • София
На 21 г. обикновено повечето млади хора учат, работят, емигрират и т.н. Утопичните представи е добре да останат на ниво до 15-16, защото после почва реалният живот.
Особено при наличие на дете в картинката.

# 151
  • Mediterraneo
Нейният реален живот определено е започнал, ама авторката не е разбрала

# 152
Много добре зная аз какво е VHS и кой работи в него. Не исках да съм груба и затова ди траех, ама всеки в Германия знае кой отива да учи в Hauptschule и какви перспективи има след това. Толкова по историята- измишльотина.

# 153
Авторката написа, че миналата година, когато е раждала, е била на 22 години.

Авторке, сега си в много уязвима позиция - с едногодишно дете, без подкрепа от родители, с ниска степен на образование, вероятно и без жилище в България. Ще ти бъде много трудно без подкрепа от никого в България.

След няколко години твоята ситуация може да се промени - ако повишиш квалификацията си, ако събереш някакви спестявания, а и детето ти ще поотрасне. Тогава ще ти е по-лесно да се върнеш, ако решиш.

Защото сега дори партньорът ти да ти позволи да се върнеш заедно с детето ви в България и дори да плаща издръжка от Германия - пак ще ти е много трудно сама с детето. Ами ако се разболееш и трябва да влезеш в болница, дори за кратко, например, какво ще правиш?

Не бързайте да се разделяте при първите трудности.

Последна редакция: вт, 04 мар 2025, 15:24 от Radilena

# 154
  • София
Излиза, че тя 7 години седи и се чуди как да завърши средно, но нищо не прави по въпроса.
За тези години би трябвало и висше да е завършила. Стига да има желание.

# 155
  • Пловдив
Аз вече се обърках, ама нали беше завършила средно в Германия, просто нямала приравнено на българско...

# 156
Аз разбрах, че тук е завършила 9 клас, после 2 години в Германия е завършила нещо (не мога да повторя името), което тук е равно на 11 клас - така че нито тук, нито там има средно образование.

Да, била е 7 години в Германия - поне 2 е ходила на училище (може да са я върнали да повтори клас, заради езика).
После се е отказала - 2 или 3 години е работила.
След това бременност и дете - ето още 2 години.
Реално 2-3 години е работила нещо си, вместо да учи. Грешка е, но е поравима. Ние не знаем ситуацията й (имало ли е кой да я издържа, други проблеми в този период), а и не е наша работа - минало, заминало.

Млада е, здрава е, пред нея има много пътища. Но завършване на средно образование (тук или там), професия са първите стъпки.

# 157
  • София
Няма типичното средно. Това е един вид най-ниската степен на продължаващо образование - то е до 9 клас, до 10 клас и до 11 клас.
Вероятно там или изобщо не е учила, или е прекъснала веднага, след като още в България е била в 9 клас.
Децата на възраст между шест и десет години се записват в Grundschule (начално училище). След 4-ти клас завършват Grundschule и трябва да продължат в училище за продължаване на образованието.
Когато детето е в 4-ти клас се провежда процедура по кандидатстване (Anmeldeverfahren), преподавателят дава препоръка (Empfehlung) за образователна квалификация (Bildungsgang).
Може да се избира между основно училище (Hauptschule) - 9 клас, Realschule (едно време на това му казвахме реална гимназия, а сега е 1-ви етап на средно образование) - 10 клас или гимназиално образование (Gymnasialbildungsgang).

Трудно ми е да го обясня, защото не е аналогично на нашата система.
А може би бърка понятията.

Последна редакция: вт, 04 мар 2025, 16:06 от Fever Ray

# 158
  • Sofia
Аз вече се обърках, ама нали беше завършила средно в Германия, просто нямала приравнено на българско...
Не, няма завършено средно, нито в БГ, нито в Германия.

# 159
  • European Union
Начукахме канчето на авторката, но удобно пропуснахме факта, че мъжът ѝ чака детето да тръгне на градина, за да я вземе при него да завива лагерите на джантите. Супер светло немско бъдеще.

# 160
  • София
Това съм го пропуснала, ама без средно образование какво да прави? Ако е работа в семеен сервиз или нещо такова, къде е лошото?

# 161
  • Mediterraneo
Ами тя сега чисти, все тая дали ще продължи да го прави или ще завива джанти

# 162
Вижте сега, не всеки има добър старт в живота. Ако всички започвахме от едно и също положение и възпитание хората щяха да имат по-различни съдби. Поне по-голямата и осъзната част.
 Ако имаш добри и интелигенти родители, израстнал си в нормална обстановка и ти е даден шанс да учиш, ако се провалиш- никой не ти е виновен. Но понякога обстоятелствата и средата могат много да повлияят на нашите избори. Това е тема говорена с много хора в подобна ситуация и всички са единодушни.
 Не ме разбирайте погрешно, всеки си носи отговорност за действията си и ако човек има желание, разбира се, че ще намери и начин. Но от личен опит казвам, защото аз имам една конкретна роднина, която много ми повлия на самочувствието и самооценката, когато бях между 16-23 години и именно от там смятах, че не съм достатъчно добра. Сега вече над 30 години и след като живея далеч от нея, мога да кажа, че такъв тип хора никога повече не бих допуснала в живота си. Може би звучи садистично, но дори не я съжалявам, когато тя е в беда. Някои избори в живота ми бяха повлияни от нея. Не казвам, че тя е виновна, само че нейното отношение, особено в такава възраст си казаха думата. Сега вече е друго. Потребителката сама казва, че не е в добри отношения с родителите си. Не е завършила средното си образование. Кой родител няма да даде шанс на детето си да учи? Кой родител няма да има желание да чува и вижда детето си? Тук вече има и внуче в картината. Тя знае най-добре какво й е семейството. Но в това отношения я разбирам и съм убедена, че и други хора в подобна ситуация ще я разберат. Без подкрепа човек е за никъде. Дори и да е само емоционална.
 Нека си бъдем откровени.

# 163
# 164
  • София
По-добре да завива лагери, отколкото да чисти къщи. И като заплащане, и като сигурност на работата. С основно трудно ще намери нещо друго, но поне е нещо. И той не се е изучил за повече, но в България и това не може да намери с основно. Евентуално нещо в Чистота, или по входовете. Максимум да раздава флаери. Дори за сервитьорки взимат със средно и даже студентките са с предимство. И в Германия в завод обикновено искат поне "реално училище". Все е по-добре от лежане на социал.

Относно родителите ѝ - авторката уж не поддържа контакт с тях и не се разбират, но е готова да им остави детето за месеци, за да се върне в България, за да доучва.

Общи условия

Активация на акаунт