Шестокласници 2024-2025-тема 4-От Радини вълнения обзети,децата учат пак безброй куплети

• 22 019
  • 764
  •   1
Отговори
# 420
Вълчо ще да е някой, който само наднича, придрямва и не се обажда. Като захърка, обаче, ще го изловим!
"Ние" също имаме предстоящо класно и три контролни, но отсега са им казали, че крайният срок за нанасяне на оценки е ....9 юни. И на мен ми хареса темата за колелото или стълбата.
Нашите сега засега да съобразят, че ако подпреш стълба на стена става правоъгълен триъгълник  - пак е част от стълбицата към успеха, ама не по БЕЛ, а по МАТ Simple Smile

# 421
  • София
На заседанието на комисията образование днес, Белобрадова пита министъра кога най-сетне ще се публикува за обсъждане проекта за изменение на закона за училищното и предучилищното образование, щото били обещали през април, пък вече сме май 😀 Готови сме, каза. Чакали оценка на въздействието и за рождения ден на Белобрадова в петък (!!!) щели да го публикуват 😂😂 А да видим от толкоз изприказвано, какво всъщност ще пише.

# 422
Дами и господа, информирайте малко по-рано тук, ако ще има форумска среща, за да мога да се организирам да дойда. И без това често пътувам към Софията, много драго ще ми бъде да се запознаем.
Наборът няма никакви грижи вече. Класни минаха, контролни и да има, не виждам да се вълнува. Ваканционно го раздава вече, а има цял месец още.

# 423
И моята вече го раздава ваканционно. Минаха класните, във вторник ще имат контролно по ЧП, но предната седмица са правили някакъв малък тест, имала 6, по история същата работа.
Ходиха на екскурзия до София в събота и неделя от театралния състав, гледаха "Малкият принц" в Младежкия театър. Преди това се срещнаха с Василена Радева, театрален и кино режисьор, наша съгражданка. Много са доволни децата.
Утре имат спортен празник, в понеделник от кръжока по рисуване ще ходят в Добрич, на 31.05 с класната до Равадиново и Созопол. И не остана.

Много са приятни форумските срещи. Преди доста години се запознах на живо с прекрасни дами от Варна, с които пишехме в една тема във форума. Все още поддържаме връзка, много са позитивни и лъчезарни.
И с Месечинка сме се виждали, но за кратко. 🤗

a blue-eyed girl , много хубаво пишеш! Поздравления за успехите! 🤗

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 21:16 от Fortuna

# 424
Здравейте, родители,
Как са децата, почиват ли? Нека си поседят малко удома необезпокоявани!
Не помня миналата година дните преди ДЗИ да са били едни безсмислени разходки за 20минутни часове, но тази година е така.
Искам да благодаря на всички момичета, които гласуваха преди няколко седмици за стихотворението ми, с което участвах в конкурс, посветен на бащите. Моeто желане се случи - стихотворението зае 15 място по читателски вот.
Непредвидимото и човешката трагедия тук беше, че почина създателят на фондация "Буквите", който бе и организаторът на този конкурс, г-н Иван Богданов, светъл му път!
Така че за момента всички 180 стихотворения, подадени за участие, си стоят, без да са класирани от жури, видим е само читателският вот.
Дали някой ден ще се осъществи замислената антология, бъдещето ще покаже.
https://www.bukvite.bg/konkurs/
Поздравления  от мен!🤗

# 425
  • shumen
Ако има форумска среща свиркайте по рано,за да мога да се организирам.
Синеочке,поздравления!
Моя и той го раздава ваканционно,а имат още класни по Математика и контролни,че и изходящи не са правили.Днес заради класното по Математика,което предстои се поти и рева над уравнения и неравенства,че нищо не помнел и не разбирал и аз бях виновна,че не съм му обеснявала.А той дали ме слуша аз като му обяснявам е отделен въпрос.

# 426
https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/krasimir-valchev-v … t-6-i-7-klas.html

Прав е за това, че материалът е смъкнат в тези класове, например отрицателни степени и прочее ние учихме в 8 клас и то в МГ, а задачи от работа и движение - в 7ми.

Обаче изобщо не е прав, че часовете по език били повече от тези по математика и природни науки, взети заедно. Нали за прогимназия става дума? В езиковите гимназии в 8 клас да, и това е нормално. Ама в прогимназията?
Ние сме в частно, имахме 10 часа седмично език до 5 клас, 8 часа в 6-ти и 6 часа в 7 - ми, математика по 9 часа, природни науки по 2 по всеки от предметите. Как ще са повече часовете по език?
В държавните училища доколкото знам, има по 3 часа език седмично, и 6 часа математика. Само математиката е двойно, отделно природните науки. В гимназиите, които не са езикови, също са 2 или 3 часа седмично език. Например в СМГ и НПМГ. Този човек по неизвестни за мен причини иска да ликвидира езиковото обучение. Може би си мислят - децата да не знаят езици, за да не ходят да следват в чужбина. Това с административни мерки не става и освен това е адски тъпо, в 21 век и в ЕС, когато сме граждани на Европа и сме в Шенген и т.н.
Още колко глупости ще измислят не знам, не отиват на добре нещата.

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 09:39 от Татко Мецан

# 427
Въздържам се да коментирам министъра, защото дори и през образованието иде реч все за политика.
Разбира се, аз съм затова да се учиат езици и не ме интересува какво изостава на тяхно място.
Ами физическото да намалят - за какво са им по 4 часа седмично, два стигат.
За набора считам, че езиков профил много би му паснал на възможностите и нагласите.
Обаче искам да кажа и нещо друго.
Дъщеря ми в 11 и 12 клас задължително трябва да избере английски като един профилиращ предмет. И тя казва така - Защо ще ми губят времето още с този език? Даже и минаваха мисли да смени с немски като държи приравнителен и да продължи с тези деца, които 8-10 клас са учили немски като първи език и профилът й да бъде немски, защото там има още много да учи.
Аз ще питам и ТМ - ами детето ти вече има сигурно С1, ако не вземете решение за друг първи език - немски, френски, испански..... В 12 клас на какво ниво ще бъде по ангийски твоето дете? С5 космическо? Сигурно и на него самият ще му омръзне.
От друг ъгъл - език забравяне има, научаване няма - винаги може още и още и още да надграждаш.
Така че аз нямам едно категорично мнение, водя се по децата си.

Що се отнася до това, че материалът в 6 и 7 бил труден, бидейки спуснат от не знам си къде, ами добро утро, господа министри!
Тук отново искам да изкажа възхищението си от децата в темата с пет, шест шестици по история. Това е нечовешки предмет Simple Smile

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 09:58 от a blue-eyed girl

# 428
С1 в 7 клас и С1 в 12 клас са много различни неща. Децата в 7 клас и на български не знаят думите и понятията, които знаят възрастните. Дете в 7 клас и на български няма да разбере примерно статия във в."Капитал" или директива на ЕС или примерно романите на Юго или Фокнър, да не говорим за специализирана литература. Просто не знае и думите, и понятията, дори и на български. Да не говорим за филм от сорта на "Жертвоприношение" на Тарковски🤣
Това се случва именно в гимназията, когато от дете ставаш възрастен и именно гимназията е времето за научаване и на българския, и на чуждия език на ниво възрастен. А и в гимназия има разлика, никой не може да ме убеди, че 12класник от АЕГ и от АК знаят еднакво английски.
Повечето родители с деца от частни училища действително избират езикова гимназия с друг първи език, но обикновено като втори избират английски, което значи, че той също им е профилиращ предмет и в 11 и 12 клас хорариумът по него е колкото и по първия език и в 11 клас държат наново изпит за сертификат, защото сертификатът от 7 клас е детски (и разбира се, защото университетите признават сертификат взет максимум преди 2 години).

# 429
Затова не помня отрицателните степени. Не сме ги учили.
Моята учи в общинско основно училище.
Математика имат 6 часа седмично + 1час ИУЧ.
Английски 3 часа седмично (колебая се дали не са 4, но мисля, че за 3).
БЕЛ пак 6 часа седмично + 1час ИУЧ

Синеочке, не се радвам много на шестиците аз.Да, детето учи, силна паралелка са, учителите изискват много, преподават сериозно, но знанията не са трайни. Проблемът е в системата. Препускане през материала, който е труден, обемист, малко часове за упражнения и затвърждаване.
Министърът е прав, че много материал е смъкнат в 6 и 7 клас от горните класове.
Не съм съгласна с него, че часовете по ЧЕ са много.
Защо иска да ги намалява, не знам, но е глупаво решение.

# 430
"Министърът е прав, че много материал е смъкнат в 6 и 7 клас от горните класове.
Не съм съгласна с него, че часовете по ЧЕ са много."

Абсолютно! Именно това казвам.

# 431
  • София
Мецане, огромен процент и сега и на чист български не вдяват есенциите на научен текст. Справка НВОто в 7 клас по български и частта четене с разбиране. И тук не става въпрос за някакви Пиза изгъзици, а за просто умение да се обработи информация. Па да не говорим, ако се случи на мамута бивните са някъде около числовата таблица с данни 😂😂 Там и за по-възрастни става проблемно.
Мен ме притеснява единствено стремежът към скоростно залагане на промени, които изискват изкорубване на нещата такива, каквито ги познаваме. Програмите, в концепцията го пише, ще станат реалност след 5 години. Евентуалното завършване на основно в 8 клас, също няма да се случи в близките две години, защото “сегашните петокласници и шестокласници ще държат НВО”. Разни планове, профили, различна категоризация на училищата с желанието МГ да станат специализирани и пр. и пр. Съвсем отделно тая глупост с религиите… За детските градини не се интересувам, ама вероятно и там умуват. Та всичкото това сега и веднага, докато имаме някакво калпаво мнозинство да го прекараме, защото са с ясното съзнание, че след решението за еврозоната ще е твърде несигурно бъдещето на кабинета. Та да не става много политическо, ама текат процеси, които не виждаме и се обслужват интереси, които със сигурност не са на милите дечица, дето ще сменят мнайсе професии в бъдеще. За залитането по математиката няма да се изказвам, не харесвам черно-белите концепции. Разчитам единствено на факта, че животът е колело 😂😂, новото често е добре забравено старо и е хубаво да се познава историята, за да се знае в кой крив макарон обикновено завършват такива държавници.

# 432
  • у дома
Проблемът специално с нетрайните знания по математика е в малкото решени задачи за домашно-няма как да останат трайни знания с 5-6 решени зад на ден,а понякога и по-малко.За др предмети не съм компетентна да дам мнение...

# 433
В навечерието на 24 май използвам още един път да се включа с пожелание към нашите деца да обичат езика ни и да го разбират малко повече, непознатите думи да са им по-малко, но не знам как ще се постигне като (повечето) не четат. Ще Ви покажа в скрит текст един мой плах опит да популяризирам българския език, който може да видите ето тук
Issue 51  – In Translation - The Solitary Daisy
https://thesolitarydaisy.ca/2025/05/issue-51/

А също така днес е моментът да споделя и стихотворението си „Един език“.
Бях наречена от един потребител в друга платформа смешна, затова, че съм използвала думата „страж“ в м.р, което в първия момент ме сепна и наистина се почувствах такава, но в крайна сметка он-лайн речниците дават и двата варианта и „страж“ в м.р и „стража“ в ж.р.. Вие какво мислите? Защото, ако точно в стихотворение, посветено на езика ни, човек допусне груба граматична грешка, най-малкото трябва да спре да пише, нали?

Един език

Скрит текст:
Един език – пространство към безкрая:
утеха, болка, вяра и мечта.
Пътувам през Вселената към Рая –
откривам нови пътища, летя.

Един език – чрез него те обичам
и с думите рисувам тих пейзаж.
Дошла е пролет, първото кокиче
стои и пази – винаги на страж!

Един език – безброй врати отваря –
мелодия към твоята душа.
Отключвам те – сега съм аз ключарят
и нямам право вече да греша!

Езикът ни! Не спирай! Говори ми!
Обичай ме и с мисли и чрез рими!

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 10:44 от a blue-eyed girl

# 434
Скрит текст:
https://chitanka.info/text/21675-veren-strazh
Ангел Каралийчев - "Верен страж"

„Стражът“ (на английски: The Sentinel) е американски политически екшън трилър от 2006 г. на режисьора Кларк Джонсън, базиран на едноименния роман от 2003 г., написан от Джералд Петиевич. Във филма участват Майкъл Дъглас, Кийфър Съдърланд, Ева Лонгория, Мартин Донован и Ким Бейсинджър.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B6%D1%8A%D1%82

„Стражът на Рейн“ (Die Wacht am Rhein) е много популярна немска патриотична песен, която в Германската империя от 1871 г. е имала неофициален статут на химн и е била изпълнявана на официални събития.

Стражът
Лий Чайлд, Андрю Чайлд
https://knizhen-pazar.net/offsale_products/books/2510871-strazhat

...........и т.н., и т.н., и пр., и пр........................

Конкретно в стихотворението наистина правилното е "на стража", като "на служба", чисто граматически "на страж" не е правилно, но в поезията се допускат такива неща с оглед запазване на ритъма и римата. В поезията често можем да срещнем "туй", "знай" вместо знае и такива неща...

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 11:05 от Татко Мецан

Общи условия

Активация на акаунт