Шестокласници 2024-2025-тема 4-От Радини вълнения обзети,децата учат пак безброй куплети

• 21 965
  • 764
  •   1
Отговори
# 585
Бележникът при нас е вечнозелена пролет. За цвят има една 5-ца текуща, но срочните и годишните ще са пълно 6. Както каза баткото - скука. При него пък има от всичко, но преобладава синия цвят. По БЕЛ и математика има по над 10 оценки, по английски са 8 или 9, по разказвателните средно по 4 оценки, по развлекателните по 2 или 3. Юни започна ударно лятно, на никого не му се учи, всички писмени минаха, а тази седмица е и екскурзионна. Да бях и аз 6 клас да ми предстоят 3 месеца лентяйство 😉

# 586
Jsed, като каза копче, оня ден се изправих на нокти при следния диалог
-Мамо, ти помниш ли шевицицата (аз веднага подскачам, мислейки си, че иде реч, за еднс шевица по тп, дето му писа 6,но с уговорка да я довърши)
-какво за шевицата, да не ти е намалена оценката по ТП?
-не, бе, мамооо, тролей "Шевицата" ще мине скоро еди къде си, може ли да отида да го снимам?
(това е един почти излязъл от употреба стар тролей, външно изрисуван с народни шевици)
Blush

# 587
  • София
Айде на ваканцията- не остана! Лошото е, че не знам как ще се понасяме цяло лято, ама да са живи и здрави 😂 А как съм се смяла- идва с един тест по граматика от типа “познайте грешно написаната дума”. И се ядосва, че зяпал бил вече десет минути и не можел да я намери. Погледнах- викам, ми то ще ти избоде очите бе майкиното, аз съм в шок... Как според тебе някой може да пише “вишисти”?! И той ме поглежда и го виждам как му се случва инсайта в главата и как крушката светва 😂😂😂. Оле боже, вика, аз бях сигурен, че става въпрос за французи по времето на режима на Виши 🤣🤣 Добре, че не знае за кремовете хаха

А това с разни екземпляри в училище сигурно е много гадно, съчувствам ви!
Мишленце, смях се с “не знам” 😅
Синеочке, Шевицата малко като вишистите 😂

# 588
Още малко остана и ваканция. И при него не са оформени още. Има изходни тази седмица да прави и невърнати контролни има. Но вече брои дните. Следва летен лагер в края на юни. За първи път ще ходи на морски такъв.
В началото на седмицата много лошо падна той, по време на загрявка в залата, където тренират. Та стресирах малко. Но пък разбрах защо хората си спират децата преди нво, и от спорт, и от училище (особено ако има индивиди, като при jsed в класа).
Лятото ще гледам да се занимава с нещо. Поне тестовете от на БГ Учебник помагалата по формат на нво ще направи. Замислям му и задачи. Но пък трябва и да си починат, та още нямам пълна концепция. Особено ако аз ще съм пъдар.

# 589
Ще правят ли нещо децата на 16.06? Нали уж е учебен ден.
В училището на наборката трябва да са оформени до средата на следващата седмица и се чудя какво ще правят на 16ти.

# 590
Като стана дума за правописни грешки, ние пък гледахме матурата за 12 клас, само въпросите за откриване на грешки. Гледам аз един въпрос, не мога да открия къде е грешката. Наборчето обаче я фиксира - издЪРжливост. Вярно било издРЪжливост. Абе аз за 45 близо години една издръжливост да не съм научила?! Ако има филолози или просто по-грамотни сред вас, моля кажете винаги ли е било правилно да се пише "издРЪжливост" или това е нов правопис, пък аз съм го проспала? За сведение - все още има онлайн речник и то на ИБЕ към БАН, в който е записана по "моя начин" - издържливост. Ето тук: https://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0 … 0%BE%D1%81%D1%82/ Навсякъде другаде е РЪ.

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 22:15 от Detelina S

# 591
  • София
Това беше някакво правилото за ър-ръ като при връзка и завързвам, Гърция и гръцки… Повече от това не ми се дава обаче. Красотата на българския език е това 😁 (най-далече съм от филолог)

# 592
Издръжливост е вярно.
Направих справка за всеки случай в речниците, които имам вкъщи. Правилото го бях забравила, но се пише РЪ, когато следват две и повече съгласни.
Ето снимки от речниците
Първият е от времето на майка ми, вторият от времето на голямата ми дъщеря.

Скрит текст:

Скрит текст:

# 593
  • Пловдив
Стана ми носталгично от снимките на речниците. Едно време така ние учехме, а сега всичко е онлайн и става много по-бързо. Нашите деца няма да висят по библиотеки за проекти примерно, а в това си имаше чар ❤

# 594
sofyia, mama iasi, радвам се, че писахте и че сте добре.
Вярно, че за знания се учи, но прекалената взискателност и поставянето на по-ниски оценки не е правилно. Това може да има обратен ефект.

SoftKM, да, времената се промениха. Преди ровехме в речници, енциклопедии, стари списания, което наистина имаше своя чар. Сега има много информация и е на един клик разстояние.

Моята дъщеря има по 7-8 оценки по БЕЛ, математика и история. По ЧП - 4, география са 2, по другите предмети по 3 оценки. Изложила се е на класното по БЕЛ, има 5 след всички наредени шестици. По другите еднообразие този срок, всичко в зелено, физическото е в синьо. Ами щом хронометърът толкова е показал, значи е за толкова.

Онзи ден единият преподавател отсъствал и в часа влязла педагогическия съветник. Разговаряли. Казала, че са умни деца, че са с най-висок успех, че имат успехи по състезания, че не създават проблеми, но не били задружни и се деляли на групички. Говорихме с дъщеря ми и я питам с какво са задружни другите класове, с непослушанието ли. Какво значи да са задружни? Да са толерантни един към друг, да уважават мнението на другия, не им трябва да са задружни. Всеки е различен и има различни интереси и според това си избира обкръжението. Да са задружни дотолкова, колкото да решат някакъв проблем, да отидат някъде, да изберат подарък на госпожите. ММ каза, че много съм се палела. Не знам дали съм права, аз от мнооого години не работя в колектив.

# 595
  • shumen
И аз досега мислех,че се пише издържливост,а то не било така.
Фортуна,моя на изходното по Английски има 5,след три шестици.
За лятото по БЕЛ купих помагалото на Донка Кънева и ще му давам задачи от него.
Диавенна,не знам дали ще е учебен 16.06.при моя.

# 596
Много от учителите действат като в соца – пишат по-ниски оценки, дават трудни контролни, за да не се възгордяват децата (една учителка ни го каза в прав текст – да не си вдига толкова носа). Обаче в соца мисленето беше друго и заради една лента отличник на манифестация се правеха чудеса от храброст. Моята ако я ощетят не тръгва да се доказва, а махва с ръка и казва няма смисъл да уча, така и така ще ми пише по-ниска оценка. Около нея има и други деца с това мислене, не им се доказва в нещо, което по принцип не им е интересно. От друга страна ако леко ги стимулират, дори само с похвала, се раздават .... Да не говорим какво се случва ако им предизвикаш интереса, благодарение на Интернет научават, за да даден проблем толкова надълбоко, че понякога дори учители по даден предмет не знаят за този проблем колкото децата. Просто трябва учителите да се съобразяват с поколеченските промени и да се възползват от тях.
Снощи донесе класното по БЕЛ – пълно безумия, изобщо не виждам как с тези безумни въпроси може да се оценят знанията на децата, а да не говорим, от какво значение е знанието на конкретните въпроси. Моята е направила елементарни грешки, не обърнала внимание, че се търси не вярно..... Доколкото разбрах честа грешка, тя ме попита е какво му е толкова трудното да се напише "кое е грешното". Ами идеята е децата да сгрешат, а не да успеят. В теста има и думи, които не са разбрали, питали я и учителката отговорила " Ами няма да знаете като не четете книги". Моята беше бясна, откъде накъде ще ѝ говори така като никога не я е попитала какво чете. Иначе едно от неразбиранията за децата е "непосредствен наблюдател", оказало се, че никой не знае думата непосредствен. Аз не мога да преценя за 6 клас тази дума трудна ли е, но щом всички са се затруднили значи има проблем. Иначе е изкарала пет и за пореден път се учудих как в школата има по една-две грешки, а при тази госпожа  не успява да се справи. Чудя се и госпожата как се чувства като оценките масово били 4,3 и 2. Имало само една 6 и няколко петици. За мен това е атестат, че проблемът е в учителя, не в децата.

# 597
Е добре, когато говорите, как го произнасяте? Не си представям да кажа издръжливост, винаги ще кажа издържливост.
Ами правилото за учтива форма кой го спазва, че трябва глаголът също да е в множествено число? Дори и по медиите казват "Вие чувала ли сте", "как бихте отговорил", "срещала ли сте" и т.н. И така и говорим, че и пишем. А правилното е - Вие чували ли сте, как бихте отговорили, срещали ли сте, т.е. глаголът трябва да е в множествено число, винаги.

# 598
Аз в оценки не се втелясвам. Дори шестиците леко ме притесняват ако са единствена оценка по даден предмет, защото не знам наистина ли детето е толкова подготвено, или критериите на учителя са прекалено ниски.
Имаме познати от старото училище, които разправят как примерно Ж клас били пълни отличници. Е, да, ама в това училище след 4-ти клас паралелките се подреждат по БАЛ - от А до Д клас са специализираните класове, с най-високите резултати. И тук куриозът е, че в А и Б клас преобладават 4 и 5 като оценки, много рядко някоя 6-ца. В Ж клас - 6-ци от горе до долу.
Еми как да вярва човек на тези оценки, че отразяват знания.

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 18:54 от _Mishlence_

# 599
Е добре, когато говорите, как го произнасяте? Не си представям да кажа издръжливост, винаги ще кажа издържливост.
Ами правилото за учтива форма кой го спазва, че трябва глаголът също да е в множествено число? Дори и по медиите казват "Вие чувала ли сте", "как бихте отговорил", "срещала ли сте" и т.н. И така и говорим, че и пишем. А правилното е - Вие чували ли сте, как бихте отговорили, срещали ли сте, т.е. глаголът трябва да е в множествено число, винаги.
Аз. Сигурно така съм го научила преди много години, макар че не се бях замисляла колко често се бърка точно учтивата форма. И все пак повече ме дразни фамилиарниченето от страна на някои непознати хора, когато в официална, служебна среда започват директно на "ти".

Общи условия

Активация на акаунт