Математически турнири 1-4 клас. Тема № 64

• 57 302
  • 741
  •   1
Отговори
# 240
То има разлика и между подробно разписана по друг метод и неразписана подробно по какъвто и да било метод на решаване. Т.е. ако начинът на решаване е правилен, но два реда не са разписани, защото детето ги е сметнало наум, няма да дадат точки, няма как да докаже че отговорът не е получен случайно... предполагам...
Да попитам, чували ли сте да се обмисля приемът в математическите гимназии да е само след 4 клас? Днес ми подхвърлиха, че се обмисляло такова нещо и ако го приемат нямало да има прием след 7 клас...

# 241
Да, новия “стар” министър иска да направи тази промяна. През май месец може би ще го гласуват. На мен лично не ми се струва добра идея, защото много деца избират да отидат в МГ след 7ми клас. В този случай, ако не са там от 4ти, няма да имат тази възможност.

# 242
То е странно и как ще запълват местата на децата, които пък след 7 клас не искат повече в математическа и се преместят в езикови гимназии примерно. Аз лично познавам такива деца, отиват след 4 клас, идва им в повече и след 7 клас се местят.
Иначе в момента в нашия град според мен е по-лесно след 7 клас да влезе дете, което ходи на състезания и се справя добре, отколкото след 4 клас. Просто местата след 4 клас са много малко, а се влиза с доста по-трудни състезания от НВО-то (поне така ми изглежда, може да греша)....

# 243
...Аз лично познавам такива деца, отиват след 4 клас, идва им в повече и след 7 клас се местят.
Иначе в момента в нашия град според мен е по-лесно след 7 клас да влезе дете, което ходи на състезания и се справя добре, отколкото след 4 клас. Просто местата след 4 клас са много малко, а се влиза с доста по-трудни състезания от НВО-то (поне така ми изглежда, може да греша)....
Според мен навсякъде е така...приемът след 4ти да е по- труден

# 244
аз съм против подобна глупост, дано не се приеме. Тогава и тези, които са влязли след 4ти клас ще се успокоят - и КРАЙ на засилената подготовка. Просто ... ще се убие конкуренцията. Това е демотивиращо и за децата, като знаят че мястото им е гарантирано.

# 245
Аз съм ОК да се приеме, но да е на база на някакви академични успехи и постижения. Олимпиади, състезания, диплома...

# 246
Пълно безумие, абсолютно подкрепям написаното от Румка. Освен това математическите "заложби" след 4 клас са едни, след 7 съвсем други, много деца в пети клас не успяват да усвоят вече материал, докато в четвърти са успявали успешно. И аз се надявам това да не се приеме, въпреки че мен пряко не ме засяга. Нека има прием след 4, но основният да е след седми.

# 247
Не е така. Ще се предлага приетите в 4 клас да продължат и автоматично след 7-ми, НО и ще може да се кандидатства след 7-ми. Това обаче е малко сложно, защото или трябва да намалят паралелките в СМГ след 4 клас или да намерят вариант за допълнителен сграден фонд. Ще го измислят. Разбирам, че Директорите на математически гимназии са поискали такъв вариант, понеже всяка година отпадат доказани състезатели, защото някое дете от друго училище успява да получи повече точки на НВО БЕЛ. Явно е наистина сложно да се въведе по-сериозен изпит по математика в математическите гимназии и са стигнали до този компромисен вариант.

Имайте доверие на Директорите на гимназиите. Те най-добре знаят как да го направят, щом това им е предложението.

То има разлика и между подробно разписана по друг метод и неразписана подробно по какъвто и да било метод на решаване. Т.е. ако начинът на решаване е правилен, но два реда не са разписани, защото детето ги е сметнало наум, няма да дадат точки, няма как да докаже че отговорът не е получен случайно... предполагам...
Да попитам, чували ли сте да се обмисля приемът в математическите гимназии да е само след 4 клас? Днес ми подхвърлиха, че се обмисляло такова нещо и ако го приемат нямало да има прием след 7 клас...

# 248
И аз мисля, че трябва да остане приема след 7 клас. Повече ме вълнува децата ми след 7 клас да имат желание и възможности за математическа гимназия, отколкото след 4 клас.
По наблюденията ми от 5 до 7 клас в математическите гимназии се занимават повече със състезателна математика и то на много високо ниво, което не е лъжица за всяко дете. Има деца, които харесват състезателната математика и се справят добре, но имат и много други интереси, т.е. е им дойде в повече гимназията между 5 и 7 клас. Може даже да ги откаже. Докато след 7 клас ще се чувстват прекрасно там, защото тогава програмата е друга и много по-богата, могат да съчетаят интереса си към математиката и с други дисциплини.

# 249
  • София
Според мен приемът след 7 клас си остава, просто МГ-тата искат да си запазят добрите математици, които са приели с доста сложните изпити в 4 клас и са доразвивали след това от 5 до 7 клас. Това не лишава от възможност другите деца.
Доколкото разбирам, НВО по математика след 7 клас няма за цел да отдели математиците, а е много общ изпит и е за всички училища. Затова може би друг вариант е да се направи отделен от НВО изпит по математика за кандидатстващите след 7 клас само за МГ, който да е по-сложен (както е след 4 клас - НВО няма нищо общо с МзВ или ПМС). Така едни добри математици ще си запазят местата и няма да се притесняват, че някаква малка грешка може да ги лиши от възможността да продължат с математика.

# 250
Да, обаче след 4 клас децата математици кандидатстват само за математическа гимназия и ако не успеят си продължават в училището където са.
А след седми клас ако не успееш няма къде да останеш в повечето случаи. Т.е. ако се направи отделен изпит по математика това ще натовари децата, защото ще трябва да се подготвят за двете НВО-та и за специализирания изпит.
Отделно като гледам резултатите след 7 клас - децата от математическите гимназии, цепят мрака и по математика и по БЕЛ. Направо не мога да си представя дете, което е било след 4 клас в математическа гимназия да не успее да покрие точките след 7 клас и да си изгуби мястото. Може и да има такива деца, просто аз не съм попадала на такова.

# 251
Би могло да стане, ако в сградата има достатъчно стаи. Но то не е така и сега даже. Нали щеше да се започва строеж на нов крило или сграда? Според мен сградният фонд не е пригоден за това предложение - да приемат 6-8 паралелки в 5  клас и още толкова в 8 клас/за СМГ/. Или да приемат 2-3 паралелки в 5 клас по математика в НПМГ и ОЩЕ 2-3 математически в 8 клас в НПМГ. Би било чудесно, но не мисля че има толкова стаи, и учители, честно казано.

Според мен приемът след 7 клас си остава, просто МГ-тата искат да си запазят добрите математици, които са приели с доста сложните изпити в 4 клас и са доразвивали след това от 5 до 7 клас. Това не лишава от възможност другите деца.
Доколкото разбирам, НВО по математика след 7 клас няма за цел да отдели математиците, а е много общ изпит и е за всички училища. Затова може би друг вариант е да се направи отделен от НВО изпит по математика за кандидатстващите след 7 клас само за МГ, който да е по-сложен (както е след 4 клас - НВО няма нищо общо с МзВ или ПМС). Така едни добри математици ще си запазят местата и няма да се притесняват, че някаква малка грешка може да ги лиши от възможността да продължат с математика.

# 252
Миналата година един от най-добрите състезатели в СМГ отбора по математика не е успял да продължи, заради единични по-ниски точки на НВО БЕЛ. Г-жа от СМГ даваше интервю по темата и имаше няколко статии по този въпрос. Та, случва се.
 СМГейци ходят яко на курсове по БЕЛ за да успеят да докарат необходимите им точки, вместо да развиват математическите заложби.

Но няма какво ние да го мислим. Щом Директори на математически гимназии са го предложили, да предположим, че те знаят по-добре от нас защо се предлага това и какви са плюсовете и минусите.

Да, обаче след 4 клас децата математици кандидатстват само за математическа гимназия и ако не успеят си продължават в училището където са.
А след седми клас ако не успееш няма къде да останеш в повечето случаи. Т.е. ако се направи отделен изпит по математика това ще натовари децата, защото ще трябва да се подготвят за двете НВО-та и за специализирания изпит.
Отделно като гледам резултатите след 7 клас - децата от математическите гимназии, цепят мрака и по математика и по БЕЛ. Направо не мога да си представя дете, което е било след 4 клас в математическа гимназия да не успее да покрие точките след 7 клас и да си изгуби мястото. Може и да има такива деца, просто аз не съм попадала на такова.

# 253
Бих се съгласила ако целите на математическите гимназии се изчерпват само със състезателната математика. По мои наблюдения в тези гимназии много деца (дори повечето) се развиват и в други дисциплини, а състезателите по математика на високо международно ниво са сумарно като брой под една паралелка.
Всички деца в 7 клас ходят яко на курсове. Децата от математическите гимназии поне ходят само на курсове по БЕЛ, докато другите ходят и на математика.
Един състезател, който не се е справил с НВО БЕЛ е по-скоро бъг в системата, отколкото правило, което да определя правилата за цели поколения.

# 254
Ето го и видеото, за което говорих от миналата година. Секунди преди 9-та минута учителката от СМГ Елена Киселова започва да разказва за конкретен случай.

https://youtu.be/DaSvSL2F1T0?si=60bFUxKteeMvUGDJ

Миналата година един от най-добрите състезатели в СМГ отбора по математика не е успял да продължи, заради единични по-ниски точки на НВО БЕЛ. Г-жа от СМГ даваше интервю по темата и имаше няколко статии по този въпрос. Та, случва се.
 СМГейци ходят яко на курсове по БЕЛ за да успеят да докарат необходимите им точки, вместо да развиват математическите заложби.

Но няма какво ние да го мислим. Щом Директори на математически гимназии са го предложили, да предположим, че те знаят по-добре от нас защо се предлага това и какви са плюсовете и минусите.

Общи условия

Активация на акаунт