Математически турнири 1-4 клас. Тема № 64

• 57 404
  • 741
  •   1
Отговори
# 360
МБГ полуфинал за втори клас, 8-ма задача е даден отговор 2, не съм мн добра по математика, но според мен няма как да е вярно. Има ли някой, който получава отговора?

# 361
  • В Страната на чудесата
1+2+5+8+9+34+67=126

Търсим начин от някои от числата да получим сбор 113, за да извадим 13 от него:

1+2-5-8+9+34+67=100

Точно 2 знака "минус".

# 362
Благодаря 😅

# 363
  • Варна
С 26 точки във втори клас дали се класира за финала на МБГ?
Според прогнозите, които правиха във фейсбук групата "Математически турнири" второкласниците ще се класират с мин. 28 или 29 точки.

# 364
Според прогнозите, които правиха във фейсбук групата "Математически турнири" второкласниците ще се класират с мин. 28 или 29 точки.
Сега прегледах групата- не намирам точно това с прогнозите, дали има за 4-ти клас?

# 365
Сега прегледах групата- не намирам точно това с прогнозите, дали има за 4-ти клас?
Ето какво са написали в "Математически турнири":

"Прогнозни данни (нищо официално, чиста спекулация) какви точки биха стигнали за класиране на финал
1 клас: 30+, 29 евентуално по време
2 клас: 29+, 28 евентуално по време
3 клас: 30+, 29 евентуално по време
4 клас: 28+ (възможно е последните по време да отпаднат), 27 имат все пак минимален шанс.

За отбор вероятността за допускане на грешка е още по-голяма:
1 клас: 38+, 36 евентуално по време
2 клас: 37+, да видим времето ще влияе ли тук
3 клас: 37+, 36 евентуално по време
4 клас: 36+

Отново подчертавам, че гадаем. Там някъде ще е.

Да отбележа също, че миналата година времето не влияеше, а допускаха всички с определени точки. Това не отговаря на регламента и не съм убедена кога ще решат да го приложат наистина. Досега са го прилагали за едно отборно, където златните медали излизаха прекалено много."

Последна редакция: чт, 01 май 2025, 17:04 от sillvi81

# 366
Благодаря! Много ниски ми се виждат тази година точките за класиране...

# 367
Благодаря! Много ниски ми се виждат тази година точките за класиране...
Скоро ще разберем дали са им точни прогнозите.

# 368
Класирането за финала е на страницата на МБГ. Честито на децата!

# 369
почнахте ли да решавате темите от финалите Simple Smile

# 370
Търся някаква систематизация по теми на задачите за 4-ти клас в НОМ, МЗВ и ПМС. Идеята е като искаш да обясниш някоя "тема" да можеш да ползваш група задачи за да може детето да упражни "темата". Смятам, че такова тематично групиране прави усвояването на конкретните методи по-лесно. За мен аналогичен пример е сайтът Leetcode в който задачите по информатика са групирани в зависимост от метода използван за решаването им. Там дори в рамките на всяка група задачите са разпределени в 3 подгрупи - лесни, средни и трудни. Идеята ми е детето да види по-често срещаните теми и да мине поне лесните задачи в тях.

Виждам, че Изимат в Платформата си имат 42 теми, а СИкадеми - 45. Бих искал да видя нещо подобно но с задачи от тези 3 състезания от последните поне 10 години. Примерно, отваряме темата "Рачешки задачи" (има я и в онлайн платформата на Изимат и в тази на СИкадеми) и вътре да има задачи от тези 3 състезания. Има ли такъв сборник или онлайн ресурс?

# 371
В този
Скрит текст:
сборник са така групирани задачите (доколкото помня, не е пред мен). Също в Математическа читанка.
Скрит текст:
Но да са събрани задачи от конкретните състезания, не мисля...

# 372
Да попитам ако сме  със златен медал  на отборното на математика без граници от предишната година, но сме сменили училището губим ли го този медал, тоест нямаме право на отборно, както е за индивидуалното със златните медали от предишната година?

# 373
индивидуалните са поименни. Отборите са за училището

# 374
Чисто от любопитство (не ни касае)- ако отбор има златен медал на МБГ и е 4-ти клас, след година право на участие с отбор има 4-ти или 5-ти клас?

Общи условия

Активация на акаунт