Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 46

• 19 157
  • 751
  •   1
Отговори
# 75
  • ...живея на последния етаж...
Виличка.
Млада, хубава, интелигентна изглеждаше. Не знам колко пъти си повтори името.

# 76
  • Пловдив
На кое И беше ударението?

# 77
Комшийката ми се казва Пелагия

Гагарин и Кръстан.

# 78
  • ...живея на последния етаж...
Вилѝчка, на второто. Служителка от съседното гише по едно време не се сдържа , и се обади - като лъжичка.

Графица Хрисимирова ми е последното откритие

# 79
Братан
Милиан
Зинислав

# 80
  • София
Руменка, с ударение на "у".

# 81
Братан е старо име, сега модернизират с Братислав. Ако е момиче може би ще е Братислава, не знам.

Днес попаднах на старо име - Истилиян.

# 82
Има и Румена войвода. Хайдутка от средата на 19-ти век.

# 83
  • Под Сините камъни
Братан е старо име, сега модернизират с Братислав. Ако е момиче може би ще е Братислава, не знам.

Днес попаднах на старо име - Истилиян.
Приятелка на дядо Братан кръсти Бранимир

# 84
Пелагия е гръцко име от православния календар. Означава „морска".

# 85
Ударението е на У, разбира се - РУмена, а не РумЕна. Идва от рУмен/-а - с червени бузи. Това е по-старото име, но през 50-60-те години на миналия век се налага масово Румяна. Знам и Румян.
Кръстан е познато име, рядко се среща в младото поколение, след 60+ не е чак толкова рядко.
Виличка го прочетох като Величка. С две и-та е извращение. Аз бих си го сменила.

# 86
  • София
Ударението е на У, разбира се - РУмена, а не РумЕна. Идва от рУмен/-а - с червени бузи. Това е по-старото име, но през 50-60-те години на миналия век се налага масово Румяна. Знам и Румян.
Кръстан е познато име, рядко се среща в младото поколение, след 60+ не е чак толкова рядко.
Виличка го прочетох като Величка. С две и-та е извращение. Аз бих си го сменила.
Сега се сещам, че познавам и Румена с ударение на "е", даже е бивша съфорумка.

# 87
  • Пловдив
Кръстан и Кръстана са стари имена. Кръстина също. Аз имам прапрабаба Кръстана, майка на прабаба ми Магдена, чието име съм взела като никнейм. Срещат се при по-възрастни хора и днес, в Пазарджик преди време по работа срещах един Кръстан, по-възрастен от мен.

РУмена съм срещала с ударение на У и аз. Ама щом има ПлАмена и ПламЕна...

Братислав Талев се казваше синът на писателя Димитър Талев, който беше заместник главен редактор на списание "Космос" навремето. Ако е момиче, трябва да е Братислава, ама аз и Люблян съм срещала.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 19:31 от Магдена

# 88
  • Пловдив
Преди време имаше тема за географските имена като лични.

https://www.bg-mamma.com/?topic=581248

# 89
ЗлаВещица, в грешка си. Братислав не идва от столицата на Словакия, а от дядо Братан и баба Славка. А Братимир сигурно е от Братан и Мария/Марин или Мира/Мирчо.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 22:54 от biborana

Общи условия

Активация на акаунт