В момента чета... 94

• 45 850
  • 736
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Напомням и уточнявам, че прочетох (и писах тук) само трилогията на Де ла Моте. Засега не съм докосвал нищо друго негово. (Благодаря отново на наш човек от тук за "Кралят" - но ми е на пауза.) Прочее, личните ми добри отзиви са само за "Играта".
И, впрочем, точно там един хакер - първоначално швед и приятел на героя - още в първата част се жени за мюсюлманка и приема нейната вяра, като даже си сменя името. Романът е от 2010-а година.
Редондо започва "Бастан" в 2012-а. И готиният и добър в работата си колега на Амая (който и загина нататък) е гей.
Не мисля (поне аз), че в тези времена "директивата за политкоректността" беше толкова изразена и прилагана...

# 541
Здравейте! Има ли вълшебна книга, която да те учи как да НЕ ти пука? Изживявам всичко прекалено емоционално, особено негативнивното чуждо мнение. А съчетанието със стрес в работата, ми докарва безсъние, безкрайни вътрешни монолози и душевно безпокойство . На ръба съм да "лудна".
Вълшебна книга не мисля, че има. Иска се целенасочена работа над себе си и над причините за тази свръх чувстителност. Много е трудно и отнема време...
Но все пак препоръчвам да погледнете тази книга, доста е приятна и обяснява някои основни моменти:

Сайтът на автора също е любопитен, имаше преди и тест за степента на активност на различните ни вътрешни саботьори.

Беше ми харесала и "Тънкото изкуство да не ти пука", но тя е по-лековата.

# 542
Здравейте! Има ли вълшебна книга, която да те учи как да НЕ ти пука? Изживявам всичко прекалено емоционално, особено негативнивното чуждо мнение. А съчетанието със стрес в работата, ми докарва безсъние, безкрайни вътрешни монолози и душевно безпокойство . На ръба съм да "лудна".

Първосигнално се сещам за тази, но както и по- горе са отбелязали, това е процес на препрограмиране, а не на махване с “вълшебна пръчица”.

# 543
Здравейте, четящи!
В момента на хартия бавно и с наслада препрочитам "Задругата на пръстена". Иначе слушам/ чета разни други книжки, някои от които са  моите любими литературни пуканки, нещо от типа на Мис Скарлет и Херцога  т.е. жена (аматьор) детектив  ( във времена, в които жените са били основно майки и домакини) и мъж полицай или дори двамата са аматьори , но престъпленията и телата ги следват, както е при Поаро.  Понеже ме чака и една автобиографична книга на Агата Кристи ( искам да прочета всичко, което е написала или поне до което се добера, както направих с Джейн Остин) намерих и още нейни книги на английски, които е писала под псевдоним Мери Уестмакот.

# 544
  • София
О, Властелинът на Пръстените има специално място в сърцето ми. Simple Smile

# 545
Аз миналата година четох неща на Агата Кристи, които не бях чела преди - като книгите за Батъл, разказите за Харли Куин и др. Мисля, че ми останаха няколко, но не повече от 2-3.

Тези дни гледах някои епизоди на Поаро - въпреки че харесвам сериала толкова много, установих, че разликите в сюжетите на книгите и епизодите ме дразнят дори повече от преди. Освен това се оказа, че бях забравила финала на Азбучни убийства, сега се чудя дали да не си потърся книгата (би трябвало да я имам) и да проверя дали и там беше така.

# 546
Тази би трябвало да е такава, но още не съм я чела. Има я и в Storytel.
 На мен много ми помага тази, когато изпадна в такива състояния:

# 547
  • Галифрей
Продължението на Мамним, Лехуса хубава ли е?

# 548
Може да е излязла в Сторител, но като книга, още няма инфо за излизане от печат.
Авторът в интервю, каза че ще е трилогия.

# 549
  • Галифрей
В Сторител я има да в топ,най-слушани книги. Скоро щяла да излезе на хартиено.

# 550
  • Чукарландия
Прочетох "Случаите на семейство Спелман" - Лиза Лутц и определено ми хареса! Разтоварващо четиво! Хареса ми тънкото чувство за хумор и самоирония на цялото семейство Спелман. Професионалното им изкривяваване на моменти е доста комично... 🤣
Жалко, че останалите книги от поредицата не са преведени на български език.
Започвам "Седем дни за цяла вечност..." - Марк Леви. 🤗
На хартия си продължавам втората книга за Бастан - "Зовът на костите". Чета я бавно, просто вечер нямам време за много четене.

# 551
Продължавам с препрочитането на поредицата за Стражата на Тери Пратчет - вече съм до средата на "Туп" и след нея ми остава само една.
Интересно е, че първоначалните ми впечатления не са много по-различни от сегашните - все още мисля, че Нощна стража е най-добрата.
Скрит текст:
Мелодрамата в някои моменти ми идва в повече, но харесвам историята, харесвам страшно много включването на младия Ветинари и харесвам как е представено пътуването във времето.
На второ място в личната ми класация (от тази поредица) е Глинени крака, която ме просълзява всеки път. Сигурно тя е една от причините толкова да харесвам Пощоряване (но само една - в сюжета на книгата за пощата има много други неща, които ми харесват, освен еволюцията на големите).
На трето място вероятно би трябвало да сложа Петият слон, но този път като че ли не ми беше толкова интересна. Може би защото съм я чела повече пъти от останалите.

Въоръжени мъже не е нищо особено (но ми беше приятно да си я припомня, защото не съм я чела много пъти). Шовинист не ми е особено интересна като сюжет, но има повече смешки от останалите и действивелно ме разсмя на няколко пъти, защото ги бях забравила.

Последните две ми харесват. Туп ми допада най-вече защото цялата история с картината ми е доста интересна. Смрък не е лоша, но и не е топ.

Забелязах, че в Шовинист започва темата за панталоните на времето и тя е развита (и довършена) в Нощна стража, а в Петият слон Смърт се явява на Ваймс и му говори за Котката на Шрьодингер - тоест това се явява нещо като лайтмотив.
Сега си мисля, че може би Тери Пратчет го е направил подсъзнателно, защото Керът е трябвало да бъде главният герой на тази поредица (и той има по-голяма роля в Стражите!Стражите! и доминира във Въоръжени мъже, но постепенно остава на заден план), но някак си е станало така, че всъщност е Сам Ваймс. Намеса на съдбата и пространствено-времевият континуум Simple Smile

# 552
Току що прочетох Градинарят и смъртта. Някой има ли идея какво означават тези неща?

# 553
  • в сърцето на един мъж...
Току що прочетох Градинарят и смъртта. Някой има ли идея какво означават тези неща?

Ако става дума за рисунката отстрани - на мен ми прилича на покълнало растение.

# 554
😀 аз виждам какво е нарисувано. Друг ми беше въпросът.

Общи условия

Активация на акаунт