В момента чета... 94

• 45 846
  • 736
  •   1
Отговори
# 615
Дочетох "Мъжът ми" от Мод Вантюра и въпреки обещания на корицата неочакван епилог, мен лично не ме трогна и не ми даде това усещане за Уау след прочитането. Средна работа книга.

В момента чета книга, която търсех от многоооо време: "Богът на дребните неща" на Арундати Рой. Обичам много индийска литература. Надявам се, че ще покрие очакванията ми, засега ми харесва, но съм на първите 100 стр.

# 616
Прочетох "Случаите на семейство Спелман" - Лиза Лутц и определено ми хареса! Разтоварващо четиво! Хареса ми тънкото чувство за хумор и самоирония на цялото семейство Спелман. Професионалното им изкривяваване на моменти е доста комично... 🤣
Жалко, че останалите книги от поредицата не са преведени на български език.
Започвам "Седем дни за цяла вечност..." - Марк Леви. 🤗
На хартия си продължавам втората книга за Бастан - "Зовът на костите". Чета я бавно, просто вечер нямам време за много четене.

Поредицата "Мистериите на Флавия де Лус" на Алън Брадли за мен лично се доближава като усещане - разтоварващо, детективско, до  "Случаите на семейство Спелман".

# 617
Аз обожавах приказките на Пушкин.
Имах книга в стихотворна форма и ги препрочитах.
А когато четях на малкият ми син ,четях пак книжки в стихотворна форма и той много ги харесваше.

Честно казано сега изобщо нямам идея какви книги има за децата.
Тези са купувани преди повече от 15 години.

# 618
  • София
Прочетох новата поредица на Джон Бойн и си поддържам мнението - много силна! Видях мнението на Rayna 13, мисля, че е важно да имате предвид  това, което  е написала, а именно, чекнигата "Вода" е написана майсторски. Оттам нататък може доста да се спори и  разсъждава дали акцентът е именно този, който Rayna 13 е приела за водещ. Не смятам, че е така. Още повече от позицията на прочела  цялата четирилогия, а не само първата книга... Възможно е човек да се заблуди, да не доразбере, да види книгата по друг начин. Но всичко си идва по местата с развръзката. Не бих сложила на автора такъв етикет - че понеже е гей и автоматично еди каква си гледна точка...  Напротив! Много повече има в тая книга, не може да се опише с клиширани представи и с малко думи... Малко ме учуди и това, че от книгата е имало очаквания да има съспенс и неочаквана развръзка... Не е трилър, съвсем друг е жанра и съответно не отговаря на стандартни очаквания. С две думи - не се отказвайте да я прочетете. 100% ще има огромни разлики в начина на възприемане, но не е за пропускане. Провокативна и силна е.

# 619
Петя,
понеже си прочела и четирите, свързани ли са историите в отделните книги, герите същите ли са? Като чета коментарите ти, оставам с впечатление, че да.
Колкото до другата част от коментара ти - аз поне никъде не съм слагала етикети на автора, нито съм коментирала сексуалните му предпочитания, нито пък съм очаквала трилър - напротив, опасенията ми, че не може да избяга от себе си и да пише за нещо различно от тясната тема, която нищи под някаква форма и в други книги, се потвърди.
Аз си имам нова любимка - Марина Степнова. Започнах вчера "Безбожната уличка" и не мога да я оставя, от книгите, които ме грабват с първите думи е, а начинът, по който авторката пише, богатият и жив език, много ми харесва. Разказва живота на един руски лекар, като пътем описва и събирията и промените около разпадането на СССР. Сигурно днес ще си я дочета и много съжалявам, че "Жените на Лазар" я няма даже в библиотеката, освен един екземпляр за ползване на място. Писах и на издателството - отговориха ми бързо и много любезно, но и в техния склад нямат изостанали бройки.
ПП: "Безбожната уличка" в момента е за 5 лв. в сайта на "Прозорец".

Последна редакция: нд, 18 май 2025, 10:42 от Rayna13

# 620
Аз си имам нова любимка - Марина Степнова. Започнах вчера "Безбожната уличка" и не мога да я оставя, от книгите, които ме грабват с първите думи е, а начинът, по който авторката пише, богатият и жив език, много ми харесва. Разказва живота на един руски лекар, като пътем описва и събирията и промените около разпадането на СССР. Сигурно днес ще си я дочета и много съжалявам, че "Жените на Лазар" я няма даже в библиотеката, освен един екземпляр за ползване на място. Писах и на издателството - отговориха ми бързо и много любезно, но и в техния склад нямат изостанали бройки.
ПП: "Безбожната уличка" в момента е за 5 лв. в сайта на "Прозорец".
Благодаря! Потърсих авторката във flibusta и открих всичките и произведения (на руски) - линк и линк към onion сайта (последният се отваря по-бързо, но изисква Tor Browser). Сега ги тегля и ще имам интересни четива за месец-два напред...

Edit:
Току-що прочетох два разказа на Марина Степнова - "Яребица" ("Перепелка") и "Бедната Антоанета" ("Бедная Антуанетточка"). Мога само да кажа, че с нищо не отстъпват на най-добрите разкази на Тургенев.

Последна редакция: нд, 18 май 2025, 20:37 от atravel

# 621
Някой по-нагоре писа, че една тежка тема не е достатъчна, за да направи книгата добра. Тази истина важи с пълна сила за "Дом за нежелани момичета" - историята на сираците на Дюплеси е ужасна, но книгата е слаба. Пренавитата драма в любовните отношения между главните герои беше повече от излишна.
"Камъкът на времето" на Петя Георгиева - чудесна идея, сухо изпълнение. Оплетени са две времеви линии с лек и приятен фантастичен елемент, сюжетът е основно за близостта и приятелството през годините. Диалозите са потресаващи, а понеже са намесени 80-те години, е споменато и задължителното пръстенче с калинка.
След тези две греди, започнах "Кръстопътища" на Франзен. Ще я чета бавно, внимателно и с удоволствие. Той пише тооолкова елегантно за семейството и проблемите в него, героите му са винаги комплексни и така успява да разгърне човешката психика пред читателя, че със сигурност ще ми разбута и този път емоциите всякакси.

# 622
  • Пловдив

Прочетох "Резервният" на принц Хари, хареса ми противно на повечето мненея, които бях срещала за нея. Хари напомня на едно дете, останало без път и посока, от момента, когато губи майка си. Ако споделеното от него е вярно /не виждам, защо да лъже, като всички сме наясно, че в ежедневието на двореца всичко е протокол/, той е имал нужда единствено от обич и някой да го разбере реално, отвъд задълженията и "какво трябва". Не видях и онази омраза към Уилям, за която повечето казват. Просто не всички са готови за живот със златна лъжичка, защото отвън е лъскав, но е абсолютна робия за мен...да искаш разрешение да се омъжиш/ожениш, лицемерието, това постоянно да ти казват какво и как да правиш, какво и как да говориш и това са дребни неща, мога само да гадая какъв ад е в действителност.
Още от преди прочита на книгата харесвах Хари и Мегън, а сега вече ми станаха още по-симпатични и "човешки".

# 623
  • София
Rayna13, главните герои в 4-те книги са доста любопитно подбрани. Някои, които са епизодични в една книга, стават главни в друга. Това е част от изненадатана поредицата - за кого ще става дума във всяка следваща книга. Но в крайна сметка авторът доизяснява обстоятелства и развръзки за всички, които са били главни в една или друга книга. Wink

А по темата - чета си  "Роб" на Сергей Минаев, а успоредно с нея почнах електорнно "Зад маската на дявола" на Николай Пенчев.

# 624
Ще я търся и аз тази поредица.
Отказвам се от "Малък живот" - много маниерно писане и всякакви изгъзоплясъци. Книги, написани с единствената цел да шашнат и потиснат читателя, отбягвам от известно време насам.

# 625
  • София
Отказвам се от "Малък живот" - много маниерно писане и всякакви изгъзоплясъци. Книги, написани с единствената цел да шашнат и потиснат читателя, отбягвам от известно време насам.

Много мъдро решение относно тази книга!

# 626
  • Пловдив
Години по-късно и аз нямам обяснение защо не я заразях същата книга, ами чинно си я прочетох до последната страница.

# 627
От зарязалите я съм и аз, дори до половината не стигнах.
С кеф я продадох дори преди няколко месеца.
Не помня много, само натрапчивото чувство, че тази авторка си мрази героите.

# 628
  • Пловдив
Те и самите герои се мразеха...толкова безнадежност и липса на желание за живот 🤐 не вярвам да притежава никое човешко същество. Най-малко инстинктът ти за оцеляване трябва да те дърпа напред.

# 629
Някой от притежаващите Малкия живот иска ли да се раздели с нея? Не съм я чела, а я няма в хартиен вариант отново.

Общи условия

Активация на акаунт