В момента чета... 94

• 46 050
  • 736
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте. Моля да ми препоръчате някоя завладяваща семейна сага, по възможност налична в рулит или читанка.
Благодаря!

# 361
Здравейте. Моля да ми препоръчате някоя завладяваща семейна сага, по възможност налична в рулит или читанка.
Благодаря!
Ейглетиерови, Анри Троая.

Честит празник на всички, които днес празнуват Цветница!

# 362
  • София
Андерш Де Ла Мота: Game, Buzz, Bubble; трилогия.
Първа книга: Играта √ (прочетена)
(в предния ми пост - линк към 3-те книги, е-издания в "рулит")
Книгата и стила на автора (лично за мен) са наистина близо до един паралелен „Милениум”, но все пак Стиг Ларшон е нещо като професор в майсторски клас за написване на криминален екшън (с елементи на конспирация, политика, социални дефекти в средата, а и динамика – действително като в Gaming-пространство). Де ла Мота е неговия отличник.
Впечатления (ще ги вкарам в спойлера, макар да не разкривам нищо от сюжета, но - който вече е минал през тях - може да не чете):
Скрит текст:
Мнението си е мое; други тепърва могат да посегнат към трилогията.
Трябва да сте наясно, че определени познания в технология и джаджи, интернет и игри, както и наместващия се в езика специфичен жаргон на младото поколение (което ги ползва и живее с тях; макар и книгата да е от преди над 10 г. с тогавашния "уличен шведски") – ще са ви помощник в разбирането на онова, дето се случва в „Играта”. Плюс поне малко кино-фенщина и/или известен опит със гео-социалната картина на битието в онези страни – базово ниво поне от прочетено вече от сканди-ноара в новия век.
Имам предвид, че иначе – много от специфичното в авторовия разказ ще ви убегне (или затормози в замислянето или усмихването след някой ред в книгата). Т.е. нещо такова: едно е да влезеш в Jackass(es on speed) като зрител/читател от дивана, съвсем друго – ако си жертвата в някакъв Happy slapping… и макар на екрана на намерения телефон да свети It’s all a fucking Game, страхът вече те побърква, тичаш сам в голо поле и над теб един самолет пикира с цел да те убият…, и май не е никаква игра, а си е IRL и лудия mofo е познал, че си мъртъв.
Ще си призная още, че много ми хареса идеята с конспирация/игра/пирамидална тайна клика: за всички онези събития и случки – прочетени или изгледани в медиите – когато има действие и резултат (трагични или най-малкото като престъпно посегателство), а никак и на никого не е ясно защо/кой/как се е случило. Като загиващи за „Наградите Дарвин” с „подбутването” на нещо/някой – което не може да бъде описано, разказано, доказано.
За пореден път ми се вижда, че има нещо (доста) гнило (не само) в Дания, т.е. на Север от Моста: колкото и високо-щастливи да се класират ежегодно, обществото им – приспано материално и с някаква направо комунистическа, като от дебелите книги, социална политика, си е алиенирано, интровертно, липсва емпатия. Това тяхното не е „гражданско общество”, а егоцентрична затворена нация. (Ако се погледнат статистики, над 70-75% от подадените сигнали до полицията изобщо, годишно, са – смекчено казано – съседски неволи, злоба и проклетия.)
„Играта” може да се постави редом до „Милениума” именно по политическата оцветеност на авторовия разказ и вмъкнати подразбиращи се мнения. А това също ми харесва. По-често е „между редовете”, но и в дадена ролева игра е важно на чия страна си, нали. (Ала Стиг Ларшон – може и да съм пристрастен – за мен е Патриархът.)
Съществена разлика има в основните герои – „нашите хора”. Лисбет Саландер и Кале Блумквист са по-малко обременени и зависими от миналото си. Тя има от какво, но го преодолява. Докато при Де ла Моте – Хенрик „Хо-Пе” Петершон и сестра му, ченгето Ребека Нормен, не са се отървали от тях, когато ги срещаме в първата книга от триптиха. Особено Бека – любимка на тормозещ баща и после съпруг, още по-лошо копие на татко и́. Въпреки избора на полицейско-охранителна професия, тя е все още конформист в поведението си. А силната връзка брат-сестра издържа товара на престъпление.
Краят може да се приеме като EndGame за тази първа книга, но и без да знаеш, че има още..., вероятно това не е всичко, което има да им случва на героите ни. И не, заради подобреното емоционално-взаимно състояние на връзката на брата и сестрата, а най-вече поради една малка червена лампичка, светнала на един телефон, който друг участник в Играта слага в джоба си - преди да се прибере за вечеря.
Честит имен ден на Цветята в темата!

# 363
  • София
Честит празник на всички , които празнуват днес!
От темата се подсетих за Жоел Дикер и реших да подхвана "Изчезването на Стефани Мейлър". От известно време съм решила, че издателство Колибри не ме заслужават като клиент и си търся алтернативи на всяка издадена от тях книга. В случая реших да я изслушам в Сторител. Слушам и не вярвам на ушите си, връщам да чуя отново и пак чувам същото. Отдавна ми е направило впечатление, че преводите от френски куцат и се пести от редактор. Според вас прочита в Сторител дали е едно към едно с изданието на Колибри? То не са повторения, паразитни думички, "нея вечер", един герой се беше "излеврил на дивана". Това последното дори не знам на какъв диалект е.
Иначе на хартия си купих "Бохемска София: Духът на стария град" на Виктор Топалов. Много приятно ме пренася в миналото на любимия ми град. Със сигурност ще си купя и "Истории от жълтите павета".

# 364

Буквално изчетох предните две от поредицата на един дъх. Вече съм във фен клуба на Фрида.Heart Exl

# 365
Трилогията "Играта" стои сигурно поне от пет години на четеца ми, значи е крайно време да посегна към нея след горното ревю.

# 366
  • в сърцето на един мъж...
Трилогията "Играта" стои сигурно поне от пет години на четеца ми, значи е крайно време да посегна към нея след горното ревю.

Аз имам и трите книги даже на хартия, обаче отлежават горе долу от това време на рафта...

# 367
  • на последния етаж
С тъжна новина започна тази седмица. Почина големият и любим мой писател Марио Варгас Льоса. Cry
Миналата седмица завърших една от последните му книги "Сурови времена".
Светът загуби голям творец. 😕

# 368
Светла му памет! "Сурови времена" е една от двете книги, които притежавам.

# 369
С тъжна новина започна тази седмица. Почина големият и любим мой писател Марио Варгас Льоса. Cry
Да почива в мир! И аз много го харесвам! "Сурови времена" не съм чела, но ще запълня този пропуск скоро.
Записвам се с Хулио Кортасар и "Лотарията". Първа среща с автора.
"Стълбата на Яков" малко ме отегчи, въпреки че много харесвам Людмила Улицкая. Хареса ми, но малко длъжка ми дойде.

# 370
И аз видях...
Чела съм "Лудориите на лошото момиче" и "Леля Хулия и писачът", като първата ми хареса много повече!
Имам "Зелената къща", но още не съм я чела.

# 371
  • Чукарландия
Прочетох "Назови ме с твоето име" - Андре Асиман. Хубаво пише авторът, красиво написан роман, но очаквах друга история. Просто не е моята чаша чай.
Започвам Истината за случая „Хари Куебърт“. Първа среща с Жоел Дикер. Смятам да чета книгите му по реда на тяхното издаване. 🤗

# 372
  • София
Прочетох "Назови ме с твоето име" - Андре Асиман. Хубаво пише авторът, красиво написан роман, но очаквах друга история. Просто не е моята чаша чай.

Аз книгата не съм чела, но преди известно време гледах филма. Изумителна роля на Тимъти Шаламе, който за да влезе по-добре в ролята на Елио е изучавал италиански и е живял известно време в Италия.
Много ми хареса на мен въпреки щекотливата тематика.

# 373
  • Чукарландия

Аз книгата не съм чела, но преди известно време гледах филма. Изумителна роля на Тимъти Шаламе, който за да влезе по-добре в ролята на Елио е изучавал италиански и е живял извесно време в Италия. Много ми хареса въпреки щекотливата тематика.

Благодаря! Ще го гледам, обичам след книгата ако има филм да видя как е претворена на екран.

# 374
" Изгревът в деня на жътвата" , засега ме грабва, но аз съм фен на " Игрите...."

Общи условия

Активация на акаунт