С какво ви дразнят свекървите? – 162

• 34 373
  • 751
  •   1
Отговори
# 15
Този Мунчо е станал такъв, в последствие, така ли?

Jane122, масово, преди да станат свекърви, същите са били... Снахи.

Като не могат да се аргументират, почват да обиждат🤣, изключвайки тези, се получава диалог, от който всеки може да се/не се, възползва.

# 16
Ами, в последствие! Междувременно се е понаправил на мъж и е заменил мама със съпруга, която се е освестила в последствие.

Имам колега, който твърди, че е самостоятелен и е много горд с това "как се справя сам със суровия живот". Само че мама на долния етаж меси и пере, а синчето е на 40 плюс. Сам е, да, на втория етаж!

# 17
Ели, то е ясно, че не е от титлата-свекърва, тъща и т.н. Като си проклет, си оставаш такъв.
Относно въпросната потребителка не съм очаквала такива думи. От много дълги години я чета. Спомням си, че има син, преди известно време доведе момиче. Уж в началото я харесваше, но нещо се случи и явно, за да не си го изкарва върху снахата стои и начуква тук канчета. 😀

# 18
Една кратка притча, която винаги ще е актуална.

Скрит текст:
Младо семейство решило да прекара ден в усамотение и да не отваря вратата никому.
Рано сутринта потропали родителите на мъжа. Не им отворили. По-късно потропали родителите на жената. Първоначално не отворили и на тях, но жената не издържала и се разплакала. Мъжът пък не устоял на сълзите и и отворили вратата.
В годините им се родили няколко момчета и накрая една дъщеря. По случай раждането на момиченцето бащата устроил голям празник. Попитали го:
- Но защо? Ти не постъпи така при раждането на нито един от синовете си.
- Че как няма да празнувам?! - отвърнал той. - Роди се тази, която ще ми отвори вратата!

# 19
За мен проблемът е генерализирането.
Няма как жена, която изпитва лична неприязън към свекърва си, независимо от причините, да приеме, че някъде има и такива снахи, които се разбират със своите свекърви и живеят в мир и разбирателство с тях.
И обратното.
.

А защо да няма как? Аз имам свекърва, с която не се разбирам. Дразни ме с всичко. Но виждам, че има и друг тип. Например моя приятелка живее през един блок със свекърва си, която чисти и готви постоянно, гледа им децата по тяхна инициатива, не се меси в отношенията им. И е готин човек, понеже си общуваме понякога. А е на около 65.
В същото време моята я познавам, откакто беше на 65,ми нищо общо. На нея й дай да мери улиците и да пътува, нито може да чисти, нито да готви, с детето ни не се оправя, а като дойде са само акъли и простотии, които е чела в нета (критичното й мислене клони към нула, въпреки виШуто й образование, което тя не пропуска да изтъкне).
Та всичко си е до човека.
За съжаление дните ми на спокойствие скоро свършват, моята се завръща и ще има пак екшъни, усещам го.
Скрит текст:
Ние празнуваме 2 пъти Великден - веднъж с нея, другите внуци и дъщеря й, веднъж с нашите. Обаче тази година нали съвпадат и аз естествено не искам да сме с тях, обаче той пък ще каже, че не иска да е с нашите и не виждам какъв компромис може да се измисли, освен да не ходим никъде (което не става пак понеже с тях сме в един град, а нашите са в друг).

# 20
Аха, разбрах!  Свекървата на приятелката ти е готина-пере, готви, гледа децата. Твоята те дразни, защото мери улиците.  А приятелката ти сигурно е на обратното мнение- твоята е готина, а нейната я дразни.

# 21
Еlla, дразни те, че не ти е безплатна домашна помощница, чистачка и гледачка. Три в едно. И в същото време пък има мнение, което се различава от твоето.
Аз не съм съгласна свекърва ми да идва и да чисти у нас, да готви и т.н. Когато сме и на гости сядам, обядвам или вечерям, говорим си на масата и кой от къде е. Здравословна дистанция и така сме си "мили". Не е нужно да обичате свекървите си, но не е задължително и да ги мразите, така хептен ще ви дразнят със всичко.

# 22
Jane122, иначе ще е скучна темата😅.

Irene, флаговете си личат, ако не веднага, то почти. А, който иска да се изявява като "спасител".
П.П Сама си дала пример.

# 23
  • Другата България
Скрит текст:
За мен проблемът е генерализирането.
Няма как жена, която изпитва лична неприязън към свекърва си, независимо от причините, да приеме, че някъде има и такива снахи, които се разбират със своите свекърви и живеят в мир и разбирателство с тях.
И обратното.
.
А защо да няма как? Аз имам свекърва, с която не се разбирам. Дразни ме с всичко. Но виждам, че има и друг тип. Например моя приятелка живее през един блок със свекърва си, която чисти и готви постоянно, гледа им децата по тяхна инициатива, не се меси в отношенията им. И е готин човек, понеже си общуваме понякога. А е на около 65.
В същото време моята я познавам, откакто беше на 65,ми нищо общо. На нея й дай да мери улиците и да пътува, нито може да чисти, нито да готви, с детето ни не се оправя, а като дойде са само акъли и простотии, които е чела в нета (критичното й мислене клони към нула, въпреки виШуто й образование, което тя не пропуска да изтъкне).
Та всичко си е до човека.
За съжаление дните ми на спокойствие скоро свършват, моята се завръща и ще има пак екшъни, усещам го.
Скрит текст:
Ние празнуваме 2 пъти Великден - веднъж с нея, другите внуци и дъщеря й, веднъж с нашите. Обаче тази година нали съвпадат и аз естествено не искам да сме с тях, обаче той пък ще каже, че не иска да е с нашите и не виждам какъв компромис може да се измисли, освен да не ходим никъде (което не става пак понеже с тях сме в един град, а нашите са в друг).
Ами това е моето мнение, на база прочетено не само тук.
Това първо.
И второ - от поста ти прави впечатление, че чуждата свекърва е добра, защото “чисти и готви постоянно и гледа децата на младото семейство“. Blush А твоята не е такава, защото “мери улиците и пътува, нито може да чисти, нито да готви, с детето ни не се оправя.“ Blush
За мен тези критерии не следва да са база, въз основа на която да се определят отношенията не само със свекърва. Защото никой на никого не е длъжен. Ако някой помага - независимо тъща или свекърва, следва да го прави доброволно и при възможност. Ако свекървата и чисти, и готви, и децата гледа, то ролята на майката и бащата каква е? Риторично питам. Всъщност, това семейство си има домашна помощница. Затова е и добра, защото от нея има полза.
Чужди са ми на мен тези разбирания, за мен нещата стоят по коренно различен начин.

# 24
  • Пловдив
Аз като ви казвам, че ще съм лоша свекърва. Ей ме на. Ще пътувам, ще меря улиците, и от време на време мнение ще имам. Единствена разлика - още съм на към 44-45 Simple Smile

# 25
Не ме разбрахте правилно изглежда. Аз обичам и да готвя, и да чистя, и да си гледам детето и не бих допуснала някой да върши това вместо мен.
Просто е важно какъв човек е. Свекървата на приятелката ми е забавна, интелигентна, можеш да си говориш за много неща с нея, не те съди, не ти обяснява как оризът бил направен от пластмасови зрънца, а фолиото щяло да те убие примерно. Не ти дава акъли как да си гледаш детето, нищо че тя е гледала такова последно преди 40 години. Следва инструкциите на родителите. Естествено че ми се ще и моята да беше такава 😅 кой не иска да му е хубаво 🙃

Проблемът е че моята например иска да й ходим на гости, но у тях е като в мръсен музей, 10 пръста прах навсякъде, не умее да готви, няма къде да отидем на свестен ресторант, аз също не мога да сготвя, защото фурната й не работи добре и така. И просто дадох другата за пример, че може и да е иначе - да се разбирате, у тях да е чисто и спретнато, да се събирате на празници. Аз така съм израснала и беше хубаво, цялото семейство винаги на една маса. 😊

Янтра, то не е лошо да пътува, аз нямам нужда да е тук 24/7,оправяме се прекрасно. Просто от време на време да предлага помощ, но не на цената на безброй ненужни съвети, щеше да е супер. 😀 Ама борим се сами, ще порасне детето, ще мине и това. Тя да е жива и здрава, не ми е длъжна, нали така 😉

# 26
И сега прозира недоволството ,че сте сами, пък свекървата не ще да помага.. Няма доволни - едни че не им помагат, друго от помощ .
 Аз се омъжих на 19- заедно сме живели със свекървата. На втория ден ми връчи задачи. И аз мечтах малко помощ , имаше, после ,като отраснаха деца да ги вземе от градина, в един двор - няма да се обърне , ако правят беля и  вижда опасност, но да ми върши работата - не! Свекърът е вземал да нахрани едното ,че с година разлика и две е трудно, нямаше столчета и удобства. Мъжът ми - като пораснаха видя, че има деца.
 И ми каза свекървата  веднъж - като ти е дошло наум за мъж,  и за работа трябва да ти идва.
 Толкова за помощ, задължения, очаквания.
 Вие за какво сте?  Като има деца , едни 18 години ангажимент има, че и повече. Няма  да се превръщат на две по осемнайсе,  и за внуците. Вие кога?
 Твоята свекърва да черпи да е далеч и рядко  да се мяркаш.
 Ина теб добре - не  кихаш от толкова прах при нея.

# 27
Това ми е друг "любим" момент - празниците!
Празници по един, два пъти в годината и непременно трябва да ги празнуваме при свекъри и тъщи. Лежи се на стари лаври, че това е правилно и се празнува със семейството. То преди 100 години, като са раждали по 10 деца и си привнесат после още 3-4 снахи, с кого да празнуваш? Традиции... Глупости!
Предпочитам някоя вила с приятели с деца на възрастта на детето и да е забавно и запомнящо за всички. Играла съм го и другия вариант. Как да затворя дете, което с нетърпение чака празника при свекърите и да слушаме дружно за всеки ден от седмицата, колко е било кръвното или как купила изгодно яйца. И аз честно казано няма, какво да си кажа с тях. За лични празници и спонтанни покани за вечеря, нямам против.

Друг момент - да се счита за оплакване, но май си е масово. Свекърва ми от скоро е пенсионерка и изглежда си въобрази, че целия свят се върти около нея. Стои цял ден без ангажименти и измисля, какво трябва да се свърши и то на момента с главното участие на сина й. Неща, които не са спешни - боядисване на мазето, смяна на врата/шкафче, пренареждане на таванска стая и т.н. Все неща, които може да свърши сама, а и си има мъж. Приемам го, като скучаене и начин да прекара време със сина си, но той безкрайно много й се дразни и с основание. Мисля, че знае предварително, че тези неща няма да се случат, но все пак ги ползва, като глупав повод.

# 28
Аз също смятам, че няма значение дали една жена е тъща или свекърва, а има значение какъв човек е. Сори, но ще дам пример със себе си - писах в тази тема в ролята на снаха с конкретни оплаквания за месене, празници на които свекърът държи да е център на вниманието, натяквания и тем подобни. В същото време - майка ми и първата ѝ свекърва. Една дума напреки не са си казали никога, нищо че майка ми се беше развела с първия си мъж само след 3 години брак, когато е била едва на 25 г. Обаче въпросната свекърва беше изключително интелигентен и тактичен човек, който никога не се е налагал и никога не си е позволявала да дава непоискани съвети. С баба ми бяха невероятно близки, гостувала е при баба ми и дядо ми неизброим брой пъти. И въпреки че тази жена беше невероятна готвачка, за разлика от собствената ми баба, сутрин, когатo баба ми и дядо ми са тръгвали на работа, е питала какво да сготви, как да го сготви, обяснява как тя го прави, дали баба ми е съгласна с този начин на приготвяне и изобщо не е смятала за необходимо да се налага. Та, сори, ама за "милите" чувства на снаха към свекърва винаги има повод и този повод го дават свекърите.

# 29
Празници обичаме да празнуваме с родата. На мен все още ми харесва да отида в бабиния дом. На дъщеря ни също. Бабите, дядовците и другите роднини са полезни за децата.
Свекърва ми е родена през 43та година. Що проекти е написала дъщеря ни по история и литература с нейна помощ. Дадат задание за минали години и просто й казвам да звънне на баба си и да получи информация от първо лице.
Моите родители са по-млади. Те пък помагат с други проекти. Ама ако не поддържаме тази връзка всичко ще е от гугъл, а така от първо лице. Детето пък гради връзка с миналото си. За повечето може това минало да не е важно, но нашето семейство държим на него. Все пак не си се пръкнал на този свят от нищото. Някой преди теб го е живял този живот, за да си тук и сега.

Общи условия

Активация на акаунт